ROMy - a odtwarzanie multimediów

• 10 Odpowiedzi
  • 2765 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lulek

• 738
  • Sprzęt: Wiz>Herm>Diam>SEX1>HD>HD2>DHD>EVO3D>SENS>SGS3
ROMy - a odtwarzanie multimediów
« dnia: Kwiecień 14, 2011, 11:46:40 »
To chore ale co custom rom to inaczej odtwarza mi filmy.

Raz Vplayer radzi sobie ze wszystkim, na innym customie twierdzi, że nie ma akceleracji i klatkuje. Rockplayer to już przywykłem, że w 95% romów twierdzi, że nie ma wsparcia w hardware.
W romie DL Dandiesta nie krzyczało że nie ma akceleracji ale przy jednej serii Xvidów nie wyświetlało w ogóle obrazu.
Na Romach Imilki jedyny player, który sobie radzi z filmami to Mobo player.

Sprawa nie dotyczy tylko romów z sense. W testowanych przeze mnie romach Pongstera, i jakimś z MIUI było jeszcze gorzej.

Z drugiej strony odpalam Rafdroida HD (dowolną wersję) i wszystkie testowane pliki hulają jak złoto. Rom muli jak cholera ale multimedia płynniutko bez cienia klatkowania, i to w jakim programie którego nie odpalę jest tak samo dobrze.

Jest kto mądry i powie skąd to się bierze? Jeżeli nie to może chociaż byście zgłaszali jak to jest z multimediami w używanych przez was romach.
sgs III

*

Offline lemar123

• 2680
  • Sprzęt: Samsung A5
Odp: ROMy - a odtwarzanie multimediów
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 14, 2011, 12:21:37 »
do niedawna było tak jak piszesz, ale RockPlayer Lite od 2 m-cy odtwarza mi praktycznie wszystko co chce
zapewne różnica zależy o romów - od dawna nie zaprzątam sobie głowy sense, a MIUI, HyperDroid, UltimateDroid i inne CM7 nie mają problemów
RockPlayer czy akceleracja, czy nie, odtwarza - samym komunikatem się nie przejmuję
no i co kilka dni pojawia się okienko "Try" w wersji Litem ale to może być związane z częstymi zmianami romów (nie pamiętam)

poza tym jak będziesz miał film z odpowiednio dużym bitrate albo egzotycznym kodekiem, to i tak d***

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 14, 2011, 14:49:32 »
Pozwolę sobie nie potwierdzić twoich doświadczeń.

1. Kodeki kodekami - jeżeli na jednym romie działaja, a na drugim nie to winny rom. A co powiesz jeżeli mam np. dwa kolejne odcinki serialu robione przez tą samą osobe.Te same kodeki, bitrate. Jeden odtwarza, drugiego nie. Zmieniam rom - i wraca do normy.
2. Rockplayer lite niestety źle sobie radzi z RMVB, a Vplayer, Vital player i Mobo player u mnie działają płynniej. Trzymam go jednach bo są romy na których nie wiedzieć czemu większość innych w ogóle nie odtwarza filmów.

3. Hyperdroid - jak pisałem w 1 poście (Pongster) - u mnie na tym romie nie da się odtwarzać xvidów. Znaczy jakoś tam softwareowo rockplayer próbuje (mobo wtedy nie znałem) ale więcej klatek gubi i zaraz się z dźwiękiem rozjeżdża). Szczerze mówiąc to własnie fakt tragedii w sprawie odtwarzania moich zbiorów odrzucił mnie od Hyperdroida. Chętnie dowiem się jak jest w Ultimate bo koleś namaszczony przez Darkstone, a to dla mnie = gwara jakości ;-)

Nie znam przyczyn i nie próbuję się mądrzyć. Pewne jest natomiast że właśnie w najnowszych romach mam więcej z tym problemów niż dawniej.
sgs III

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 14, 2011, 15:35:50 »
a nie musisz oficjalnie potwierdzać ;-)
choć zwykle jak piszesz, to jednak potwierdzasz częściowo, a w pewnych rzeczach lubisz mieć inne zdanie :ok:  :evil:

nie będę się teraz spierał o hyperdroid'a ponieważ nie pamiętam dokładnie na której wersji mi działo - mogło być to dość dawno, poza tym mam na myśli hyperdroid cyanogenmod a w CM7 jest zapewne lepiej
używamy po prostu innych romów - ja MIUI i Ultimate (zapewne większość CM7 też jest OK)
używam tylko RockPlayer od kiedy vPlayer zrobił się płatny
mVideoPlayer nie daje rady temu co RockPlayer (mi tam czerwone R nie przeszkadza)
ja nie mówię, że rom niewinny - wręcz przeciwnie, ale musisz w czymś mieć odmienne zdanie  :mrgreen:

generalnie trzeba by opisując jakis rom odnosić się do kwestii obsługi video - i tu masz rację

btw, namaszczenie przez darkstone, jak sam kucharz napisał, było żartem primaaprilisowym  :grin:
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2011, 15:38:14 wysłana przez lemar123 »

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 14, 2011, 16:16:38 »
a nie musisz oficjalnie potwierdzać ;-)
choć zwykle jak piszesz, to jednak potwierdzasz częściowo, a w pewnych rzeczach lubisz mieć inne zdanie :ok:  :evil:

nie będę się teraz spierał o hyperdroid'a ponieważ nie pamiętam dokładnie na której wersji mi działo - mogło być to dość dawno, poza tym mam na myśli hyperdroid cyanogenmod a w CM7 jest zapewne lepiej
używamy po prostu innych romów - ja MIUI i Ultimate (zapewne większość CM7 też jest OK)
używam tylko RockPlayer od kiedy vPlayer zrobił się płatny
mVideoPlayer nie daje rady temu co RockPlayer (mi tam czerwone R nie przeszkadza)
ja nie mówię, że rom niewinny - wręcz przeciwnie, ale musisz w czymś mieć odmienne zdanie  :mrgreen:

generalnie trzeba by opisując jakis rom odnosić się do kwestii obsługi video - i tu masz rację

btw, namaszczenie przez darkstone, jak sam kucharz napisał, było żartem primaaprilisowym  :grin:

:mrgreen:akurat używałem Hyperdroida z CM7 ;-) jestem jednak gotów uwierzyć, że jedna wersja ma tak a inna inaczej. W romach Imilki też było super aż tu nagle trach! ;-(

Odnośnie playera - jako heavy oglądacz multimediów z czystym sumieniem polecam zerknąć na "mobo plaer" i "vital player" (ten pierwszy to 100% free i podobnie jak miui chińszczyzna więc mozliwe że już się z nim spotkałeś  :grin:).

Co do winy romu to mógłbym i zrobić test: rom/player - kodeki- wyniki ale przypadki że przy tym samym kodeku są takie siupy to nawet nie wiedziałbym jak testować. Dlatego właśnie chciałem skonfrontować swoje obserwacje. I tak jak napisałes byłoby extra gdyby opisując rom ktoś napisał jak radzi sobie z przy jakiś dajmy na to 3 najpopularniejszych formatach z przyzwoitym bitrate.

np. popularne AVC High@L5.1 oraz, RMVB

Co do namaszczenia do mea culpa - zapomniałem dodać " :E" na  końcu. Śledzę crawlingcity na twitterze i wiem że się "kolegują" ale po roku gotowania prośba o namaszczenie kolegi  wyglądała zawodowo (swoją drogą sympatyczny żarcik)!

sgs III

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 14, 2011, 16:32:25 »
to mam pomysł
wrzućmy gdzieś przykładowe, nieduże pliki video i każdy chętny sprawdzi
albo może gdzieś w necie jest taka paczka video z reprezentatywnymi kodekami
najprościej zrobić

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 14, 2011, 17:39:53 »
mogę w weekend coś pokombinowac.

- co ja gadam, nie miałbym jak ich umieścić "w chmurze" ;-(
Chyba, że ktoś mi udostępni jakiś FTP gdzie mógłbym wrzucić.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2011, 18:03:43 wysłana przez lulek »
sgs III

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 14, 2011, 18:06:59 »
mogę w weekend coś pokombinowac.

- co ja gadam, nie miałbym jak ich umieścić "w chmurze" ;-(
Chyba, że ktoś mi udostępni jakiś FTP gdzie mógłbym wrzucić.

A na megaupload lub coś podobnego nie możesz?

*

Offline MrVampire

• 273
  • Sprzęt: HTC HD2 LEO
Odp: ANDROID w LEO (NAND) Guide / FAQ / [*** ANKIETA ***]
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 14, 2011, 20:37:45 »
Dawno mnie tu nie było:D
Mam pytanie, czy znacie jakiś dobry program dla andka do obsługi filmów w formacie .avi? Chciałbym, żeby odtwarzał film płynnie.
HTC HD2 LEO

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
Odp: Odp: ANDROID w LEO (NAND) Guide / FAQ / [*** ANKIETA ***]
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 14, 2011, 21:06:14 »
Wywiązał się właśnie wątek o tym temacie panie Wampirze :wink:

scalam.

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 28, 2011, 15:18:36 »
ostatnimi czasy polecam zdecydowanie mobo player

Odtwarza mi płynnie bez względu na rom xvidy i to z róznymi kodekami i ac3 także.

Vplayer kiedyś działał super a później mam wrażenie że coś skopali i nowe wersje tną u mnie filmy jak diabli,
rockplayer odtwarza większość ale się wykłada przy większym bitrate. Ponadto jest optymalizowany pod galaxy- s nie wykorzystuje na leosiu gpu do dekodowania filmów.

Jest jeszcze vitalplayer (wyróżniający się na tle innych), który jest dziwny - z niektórymi formatami działa rewelacyjnie, z innymi kompletnie sobie nie radzi.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2011, 15:20:41 wysłana przez lulek »
sgs III