Przed Erą Nand - luźne dywagacje o Android w NAND (nieistniejacym) :-)

• 235 Odpowiedzi
  • 55376 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline zapsu

• *
  • 59
  • Sprzęt: Samsung Wave II
Odp: Boot Androida z NANDA faktem :)
« Odpowiedź #120 dnia: Październik 29, 2010, 17:09:00 »
Nie znam się na tym, jednak aktualne wersje Antka mają koło 150-250mb. Jeśli NAND miałby tworzyć plik data na karcie, a sam pracować z ROMu to powinno się udać. Jednak to tylko moje teoretyczne rozmyślania. Nie jestem specem w tej dziedzinie.
Takie wyjście jak dla mnie jest bez sensu, gdyż i tak karta pamięci będzie potrzebna, a dostęp do plików na SD będzie wolniejszy niż na pamięci Leo. Ot co, sztuka dla sztuki.

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #121 dnia: Październik 29, 2010, 17:33:22 »
A zmieszczą się 2 systemu w pamięci ROM Leo? Mocno okrojony WM zostawia i tak maksymalnie ~250MB wolnego storage. Wystarczy to na Androida?

ja jestem za opcją bootloadera z wyborem systemu
- WM chcę na nand
- droida na sdhc bo mam szybkę kartę

w zasadzie może być odwrotnie ale to mocno wątpliwe żeby się komuś chciało takie wynalazki robić

- albo część droida w nand a reszta na karcie

*

Offline Patrol0019

• 304
  • Sprzęt: Nexus 4, Motorola Atrix 4G
« Odpowiedź #122 dnia: Październik 29, 2010, 17:39:43 »
karta sie zepsuje i co zrobisz ? pomyslales nad tym ? wszystko tracisz ja bym juz wolal droida w nand i ew wm na sd chociarz nie jest az mi tak potrzebny
Nigdy nie mow nigdy...

*

Offline zapsu

• *
  • 59
  • Sprzęt: Samsung Wave II
« Odpowiedź #123 dnia: Październik 29, 2010, 17:42:14 »
Po co w ogóle dwa systemy? NAND jest chyba po to, by nie musieć posiadać WM do uruchomienia Droida, czyż nie?

*

Offline dexem1

• **
  • 241
« Odpowiedź #124 dnia: Październik 29, 2010, 18:12:13 »
Panowie no nie koncert życzeń kto by co chciał , piszcie co jest , co będzie dostępne a nie co ja bym chciał. Miejmy nadzieje że nand wyjdzie bo jak narazie na xda nic nowego po porannej zapowiedzi może wieczorkiem cos tam sie ruszy

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #125 dnia: Październik 29, 2010, 18:30:00 »
karta sie zepsuje i co zrobisz ? pomyslales nad tym ? wszystko tracisz ja bym juz wolal droida w nand i ew wm na sd chociarz nie jest az mi tak potrzebny

- nic nie tracę bo mam kopię sdhc na hdd w tym backup WM
- po to kupuję markowe produkty żeby nie ryzykować
- a poza tym nie mam nic takiego czego nie mógłbym w 2 godziny odtworzyć na piechotę - na pda nie trzymam dokumentów bo i po co

Panowie no nie koncert życzeń kto by co chciał , piszcie co jest , co będzie dostępne a nie co ja bym chciał. Miejmy nadzieje że nand wyjdzie bo jak narazie na xda nic nowego po porannej zapowiedzi może wieczorkiem cos tam sie ruszy

trochę masz racji ale - zastanawiałeś się co Ci potrzeba i jak to zrealizować czy czekasz co los przyniesie i tyle?
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2010, 18:32:45 wysłana przez robix1999 »

*

Offline muminisko

• 464
  • HTC Desire Z + graty na WM...
« Odpowiedź #126 dnia: Październik 29, 2010, 22:11:58 »
Miejmy nadzieje że nand wyjdzie bo jak narazie na xda nic nowego po porannej zapowiedzi może wieczorkiem cos tam sie ruszy

A gdzie jest jasno napisane kiedy wyjdzie? Jest (przynajmniej obecnie, bo została edytowana):
"CM6.1 RC1 came out today and is running smoothly in my nand build... no problems other than we still have to use ppp rather than rmnet"
Cieszymy się, że działa ale słowa nie ma o tym kiedy będzie release.

*

Offline dexem1

• **
  • 241
« Odpowiedź #127 dnia: Październik 30, 2010, 02:39:15 »
Miejmy nadzieje że nand wyjdzie bo jak narazie na xda nic nowego po porannej zapowiedzi może wieczorkiem cos tam sie ruszy

A gdzie jest jasno napisane kiedy wyjdzie? Jest (przynajmniej obecnie, bo została edytowana):
"CM6.1 RC1 came out today and is running smoothly in my nand build... no problems other than we still have to use ppp rather than rmnet"
Cieszymy się, że działa ale słowa nie ma o tym kiedy będzie release.
rano pisało widocznie z jakiś przyczyn zmienili posta wiadomo z jakich .... nici z nand

*

Offline Rajmek

• 1224
  • Sprzęt: Galaxy S6 Edge+ (wersja 6.0.1)
« Odpowiedź #128 dnia: Październik 30, 2010, 08:23:45 »
No to może WP7 nand ?

*

Offline muminisko

• 464
« Odpowiedź #129 dnia: Październik 30, 2010, 10:24:36 »
rano pisało widocznie z jakiś przyczyn zmienili posta wiadomo z jakich .... nici z nand

Spoko :) Za 2 tygodnie powinieneś mieć już wybór :)

*

Offline lemar123

• 2680
  • Sprzęt: Samsung A5
« Odpowiedź #130 dnia: Październik 30, 2010, 13:14:14 »
tak jak już pisałem - dla projektów hobbystycznych nie istnieje ani deadline ani rozliczanie z zapowiedzi terminów
jedyne co możemy zrobić dla dev'ów to donate

btw,
czy ktoś z narzekających na nieosiągalny wciąż nadal NAND podarował ww. choć złotówkę ?
bo jeśli nie, to proponuję cierpliwie czekać :-]

*

Offline bronx

• 254
  • Sprzęt: htc Desire S, Dell XPS M1330, iPad (2012)
« Odpowiedź #131 dnia: Październik 30, 2010, 14:19:40 »
a ja przekornie powiem, ze nand mnie nie podnieca. w obecnej konfiguracji tj. froyostone 3.2 i kernel hastarin 8 odpalane z karty system dziala idealnie. mam 1gb storage systemowego i oczywiscie reszte karty, bateria trzyma praktycznie tak dobrze jak winda a system, gry i cala reszta dzialaja superplynnie. dla bezpieczenstwa wystarczy backup co jakis czas i nie ma stresu.

*

Offline Rajmek

• 1224
  • Sprzęt: Galaxy S6 Edge+ (wersja 6.0.1)
« Odpowiedź #132 dnia: Październik 30, 2010, 15:22:47 »
I to je to, nie daj Bóg wyjdzie ten nand i dopiero będzie dylemat,który system wybrać albo kupić drugi HD2,bo WM też potrzebny.
Przecież teraz jest wręcz idealnie ,jeden telefon dwa systemy.Kto lubi grzebać  to systemy obydwa na Xda w różnych wersjach,do WM różne nakładki.Zrobią coś skończonego i co? Koniec zabawy? Cegła do dzwonienia,czy na to naprawdę czekamy :wink:

*

Offline goldiesr

• 36
  • Sprzęt: Galaxy S + Desire Z
« Odpowiedź #133 dnia: Październik 31, 2010, 09:41:23 »
Rajmek w sumie masz rację. hd2 jest do zabawy, testowania wm i andka idealny. ja jednak zdecydowanie wolę androida od momentu kiedy pierwszy raz odpaliłem go na hd2. do mojego korzystania z telefonu andek jest zdecydowanie lepszy. wm jest mi zbędny i teraz się zastanawiam, czy zmienić leo na coś innego z androidem, czy pozostać przy nim i czekać na wersję nand androida. jedynym słusznym rozwiązaniem byłaby zmiana leosia na desire hd ale nie chcę bez sensu ładować tyle kasy tylko dla zmiany systemu. inna opcja dla mnie to motorola defy, jedynie co mi nie pasi to 3,7`` wyświetlacz, reszta ok.

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #134 dnia: Październik 31, 2010, 11:26:20 »
też tak myślę
teoretycznie można sprzedać HD2 i dołożyć do DHD ale to kosztuje teraz z 2 tys., a używane HD2 więcej niż 1000 zł nie dostanie
znacznie lepiej poczekać z 3-4 m-ce - do tego czasu pewnie będzie NAND a jak nie, to i DHD będzie kosztowało tyle co nowe HD2 teraz
w każdym razie Android zdecydowanie pokazał, że warto się na niego przesiąść
szkoda, że na moim starym Kaiser'ze będzie nieszczególnie działał - słabsze CPU

zatem nie ma co się śpieszyć - android z karty działa wystarczająco sprawnie, a zaletą jest trywialny backup i zmiana builda
tego na wersji z NAND nie będzie ....
« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2010, 14:43:59 wysłana przez lemar123 »

*

Offline muminisko

• 464
« Odpowiedź #135 dnia: Październik 31, 2010, 11:43:40 »
zatem nie ma co się śpieszyć - android z karty działa wystarczająco sprawnie, a zaletą jest trywialny backup i zmiana builda
tego, na wersji z NAND nie będzie ....

Amen! Napisałbym coś więcej ale we wściekłe ptaszyska pociskam :D

*

Offline Pawbrotm

• 582
  • Sprzęt: TF101, Galaxy Nexus i9250, Iconia W500, XDA Zest
« Odpowiedź #136 dnia: Listopad 01, 2010, 10:55:04 »
Kolejne newsy z xda nie napawają optymizmem:
19:01 gauner1986 maybe wait until the media shit has finished scanning....
19:04 gauner1986 okay.. 2d and 3d performance seem fine now
19:04 =>*gnutoo joins
19:04 gauner1986 but I/O performance is shitty
19:06 gauner1986 is nand slower than sd ?

"Czy NAND jest wolniejszy niż SD?"

So running Android from the sd card is a whole lot faster than NAND at this point of course

"Więc uruchamianie Androida z SD jest na razie znacznie szybsze niż z NAND.

:S

Cały post z xda: http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=8921383&postcount=15
Toshiba G500 > Toshiba G810 > HTC Touch Diamond 2 + Toshiba G900 + HTC Dream > HTC HD2 > HTC Desire HD + Nokia N900 > HTC Sensation > HTC EVO 3D > Samsung Galaxy S2 > Samsung Galaxy Nexus -> Nexus 5 32GB

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #137 dnia: Listopad 01, 2010, 13:31:53 »
dlaczego zakładacie, że jak się pojawi NAND to będzie od razu panaceum na wszystko ?
przecież wersje odpalane  z haret, jeszcze gdzieś w sierpniu miały mrożenie co chwilę i nie działały w nich różne rzeczy
w szczególności wydajność w Linpack była na poziomie 20-24 mflops, a bateria w standby schodziła prawie jak w czasie używania

najważniejsza aby wersja się ukazała i wtedy zacznie się, analogicznie jak w tej z haret, krok po kroku eliminacja różnych przypadłości; miną tygodnie od "premiery" zanim NAND dogoni wersje z haret
należy się cieszyć, że prace mimo wszystko idą ... :-]

*

Offline bocian0

• *
  • 82
  • Sprzęt: Desire HD
« Odpowiedź #138 dnia: Listopad 02, 2010, 12:48:10 »
No Panowie czas pozegnac sie z tym dzialem na rzecz dzialu Android. Powód? sprzedałem wysluzonego Leona jakos nie moglem doczekac sie nanda a Andek zasmakował :). Teraz czekam na swierzutkiego Desire HD. Pozdrawiam i dziekuje za cierpliwosc do mojego marudzenia. Czekam na resztę :)

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #139 dnia: Listopad 02, 2010, 13:52:30 »
No Panowie czas pozegnac sie z tym dzialem na rzecz dzialu Android. Powód? sprzedałem wysluzonego Leona jakos nie moglem doczekac sie nanda a Andek zasmakował :). Teraz czekam na swierzutkiego Desire HD. Pozdrawiam i dziekuje za cierpliwosc do mojego marudzenia. Czekam na resztę :)
z jednej strony szkoda, z drugiej dobrze wiedzieć, że Leo skutecznie zachęcił do Android'a :-)

mam prośbę - jak już dostaniesz DHD poprosimy o porównanie wydajności, baterii itd.
jeśli nie masz nic przeciwko odezwę się do Ciebie za kilka ... miesięcy, jak bedzie NAND :-], żeby porównać oba sprzęty
w szczególności zapytać - jak na DHD działa automapa:-)

*

Offline bocian0

• *
  • 82
  • Sprzęt: Desire HD
« Odpowiedź #140 dnia: Listopad 02, 2010, 14:39:20 »
w szczególności zapytać - jak na DHD działa automapa:-)
kto wie byc moze za kilka miesiecy Automapa zagosci na Andku:).
Jak już sprzecik pojawi sie napisze krotkie porownanie.

Połączone: Listopad 04, 2010, 11:08:33
Witam.
Tak jak obiecywałem po krótce szybkie porownanie Desire HD i Leosia:
To co najbardzej rzucilo mi sie w oczy czyli lepiej dostosowany sense z profilami zmieniajacymi w prawie calosci wyglad naszego systemu (np dolna belka i lockscreen) niz w dystrybucjach na HD2.
Procek domyslenie ustawiony na 1024 z autoregulacja w zaleznosci od obciazenia dziala sprawniej (nie koniecznie szybciej) napewno jest to zasluga instalacji na nandzie.
Bateria hmm... jest lepiej ale szalu niema co prawda nie udalo mi sie sprawdzic ile wytrzyma poniewaz co chwile podlanczam go do kompa co skutkuje systematycznym doladowaniem ale podczas samej pracy na urzadzeniu wifi, gry, muza widac iz spadek jest mniejszy w porownaniu do Leona z Andkiem jakies 50%.
Kamera:
720 sprawnie dzialajace ale w polmroku hmm.. lepiej nie krecic:)
Zdjecia:
"Dla mnie" roznicy pomiedzy 8 a 5 mega nie widac. (Brak blooba:))
Wyświetlacz:
Generalnie wielkosc juz nie robi takiego wrazenia po przesiadce z Leona ale napewno nasycenie kolorow jak i kontrast sa lepsze oczywiscie jest to moje odczucie.
Fajne sprawy:
-HTC Sense - naprawde szybko, sprawnie no i wszystko jakos tak fajnie poukladane.
-Mapa HTC (chyba tak ja moge nazwac) - do konca nie sprawdzilem jej dzialania ale wydaje mi sie iz o automapie szybko zapomne, wazne nie pobiera skladnikow mapy z internetu tylko suche dane dotyczace lokalizacji.
-Korektor z zaprogramowanymi trybami bez recznej regulacji - slaby efekt.
-SRS - tu juz jest zdecydowanie lepiej.
-Dolby mobile - do muzyki nie polecam filmy nie wiem nie sprawdzalem :)
A teraz syntetyki:
-Linpack 38-40 MFLOPS
-Quadrant 1901
Podsumowywujac:
Bardzo dobry sprzet z swietnie dzialajacym system i w koncu w pelni HD, czyli to czego brakowalo Leonowi
Duzy minus - brak HDMI (znowu):
Duży plus - wykonanie czyli całość z aluminium z dwiema malymi klapkami z plastiku dosyc miekkiego, swietnie i pewnie lezy w dloni wrecz sprawia wrazenie narzedzia do wbijania gwozdzi.)
Polecam!!!

« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2010, 11:08:33 wysłana przez bocian0 »

*

Offline muminisko

• 464
« Odpowiedź #141 dnia: Listopad 04, 2010, 21:53:20 »
Polecam!!!
Jutro wieczorem będę mógł myknąć minireckę Desire Z :)

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #142 dnia: Listopad 04, 2010, 22:49:45 »
no taka seria recenzji to się kwalifikuje na odrębny wątek pod tytułem Android w HD2 vs. "Reszta Świata" (czytaj - natywne androidy) ... :-)

*

Offline lemar123

• 2680
Odp: [NEWS] Boot Androida z NANDA faktem :)
« Odpowiedź #143 dnia: Listopad 12, 2010, 10:13:25 »
Status prac nad NAND

To, że NAND nie jest dostępny publicznie nie znaczy, że prace nie trwają. Wręcz przeciwnie - na xda powstał nawet wątek gdzie raz po raz ktoś podrzuci co ciekawsze fragmenty z dyskusji developerów.
Będzie potrzebny inny niż HardSPL tool, który umożliwi start Android'a z NAND. Wygląda na to, że developerzy generalnie sami używają już wersji z NAND, ale instalacja nie jest jeszcze na tyle prosta lub bezpieczna, aby te wersje były dostępne publicznie.

Sądząc po tych fragmentach NAND działa, ale developerzy eliminują sukcesywnie problemy, tyle, że pojawiają się nowe, itd. Pocieszające jest to, że się nie poddali i zasuwają. Za co należy być wdzięcznym.

Jednocześnie prace nad rozwojem wersji haret'owych zarzuciło już chyba 3 kucharzy. W sumie trudno się dziwić ostatnie produkcje były doskonałe i mało w nich można poprawić. Zatem pod co wydawać kolejne wersje ? (nawet mdeejay ostatnio trochę wyluzował).

Wątek z XDA jest tu.

*

Offline Adramel

• 895
  • Sprzęt: HD2/Sensation/GalaxyNote
Odp: [NEWS] Boot Androida z NANDA - postęp prac
« Odpowiedź #144 dnia: Listopad 15, 2010, 20:55:46 »
Pojawiły się może jakieś nowe ploty o NANDzie?

*

Offline SeBoLeX

• 646
  • Sprzęt: Omnia -> HTC Leo -> HTC One X -> SG Note 3
« Odpowiedź #145 dnia: Listopad 15, 2010, 21:01:11 »
Tutaj masz na bieżąco najważniejsze niusy dot. postępów NAND.

Na chwilę obecną:

Naprawione:
- jakiś tam problem z SPL rozwiązany
- aparat naprawiony

Nienaprawione:
- nie działa nagrywanie 720p (jakoś mnie to nie dziwi, skoro HD2 tego nie obsługuje :P)
- sterownik od baterii nie spisuje się najlepiej
- G-Sensor powoduje zawiechy
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2010, 21:06:03 wysłana przez SeBoLeX »
Device #1: Samsung Galaxy Note 3 ; ROM: WiechoROM v5 DXUENF3 (4.4.2 - KitKat)

Device #2: Kiano Core 10.1 3G [ROOTED]

*

Offline Pawbrotm

• 582
  • Sprzęt: TF101, Galaxy Nexus i9250, Iconia W500, XDA Zest
« Odpowiedź #146 dnia: Listopad 15, 2010, 23:07:16 »
Mówiąc G-sensor powoduje zawiechy masz na myśli mrożenie? Jeśli tak to ten problem został właśnie rozwiązany i dotyczy to też wersji z SD. Choćby nowe kernele mdeejay mają wbudowany ten fix i wydaje mi się, że to faktycznie działa. Nie zamroził się ani razu, a wcześniej mu się to zdarzało.
Toshiba G500 > Toshiba G810 > HTC Touch Diamond 2 + Toshiba G900 + HTC Dream > HTC HD2 > HTC Desire HD + Nokia N900 > HTC Sensation > HTC EVO 3D > Samsung Galaxy S2 > Samsung Galaxy Nexus -> Nexus 5 32GB

*

Offline MrVampire

• 273
  • Sprzęt: HTC HD2 LEO
[Q] Kiedy będzie wersja Androida z pamieci NAND ? (tymczasowo przyklejony)
« Odpowiedź #147 dnia: Listopad 26, 2010, 14:51:33 »
[mod]miejsce łączenia ze starym wątkiem[/mod]
Wiadomo już coś o NAND?
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2010, 11:59:43 wysłana przez lemar123 »
HTC HD2 LEO

*

Offline lemar123

• 2680
Odp: [Q] Kiedy będzie wersja Androida z pamieci NAND ?
« Odpowiedź #148 dnia: Listopad 26, 2010, 18:20:48 »
To pytanie z tych, których ... nie ma co zadawać, ponieważ
- nikt nie wie, nawet deweloperzy, który po prostu likwidują po kolei problemy jakie im wypadną pod klawisze
- NAND jest realizowane przez hobbystów, którzy robią to w wolnym czasie
- xda-forum też nie wie, ale tu jest wątek z śledztwem kibiców
- rodzi kontr-pytanie: "a Ty co zrobiłeś, aby była ? podarowałeś jakąś kasę developerom ?"

Wydzielam do osobnego wątku i proszę aby ewentualną dyskusję co do przewidywanej przez wszelakie wróżki daty, jak również kolejne pytania niecierpliwych trafiały tylko tutaj.

(bez ataku na twórcę wątku)
(odkleję za 1-2 tygodnie, jak wszyscy nowi przeczytają)
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2010, 18:22:57 wysłana przez lemar123 »

*

Offline MrVampire

• 273
  • Sprzęt: HTC HD2 LEO
Odp: [Q] Kiedy będzie wersja Androida z pamieci NAND ? (tymczasowo przyklejony)
« Odpowiedź #149 dnia: Listopad 26, 2010, 20:27:00 »
Zbliża się:) Ale nie wiem czy będę w stanie pozbyć się na zawsze WM
HTC HD2 LEO