Przed Erą Nand - luźne dywagacje o Android w NAND (nieistniejacym) :-)

• 235 Odpowiedzi
  • 55325 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

tomwil

Odp: Boot Androida z NANDA faktem :)
« Odpowiedź #30 dnia: Październik 03, 2010, 11:01:12 »
Oczywiście, ja z Kajzerką też zjeździłem pół Polski, ale apetyt rośnie w miarę jedzenia, a to było 3 lata temu....
A osobna navi to dla mnie porażka- zawsze chciałem mieć jedno urządzenie all-in-one, a nie kilka do wszystkiego osobno...

zgadza się tylko jak na razie na Andka nie ma nawigacji o funkcjonalności AM, nie wspominam, ze nie mam ochoty kupować następnego programu. Z 2 strony Andek coraz ciekawszy się robi. Mając Artemisa pod ręką, wydaje mi się dobrym rozwiązaniem wrzucić na niego AM a na Leosia Andka :)

*

Offline Artz

• **
  • 156
« Odpowiedź #31 dnia: Październik 03, 2010, 12:23:39 »
Wchodząc w ten temat i widząc kilka nowych postów liczyłem na jakąś ciekawostkę, nowinkę związana z tematem .
A co odnalazłem :) moderatora który rozmawia na temat wielkości ekranu nawigacji :)

Porzuciłem zabawę z andkiem dwa tygodnie temu, a teraz wróciłem z nadzieją że jest już jakiś postęp.
Ale go chyba nie ma, więc po co tworzyć wersję nand ?

*

tomwil

« Odpowiedź #32 dnia: Październik 03, 2010, 12:37:55 »
troszkę bez sensu napisałeś... tworzy się coś właśnie po to żeby było, a nie żeby nie było...

*

Offline Artz

• **
  • 156
« Odpowiedź #33 dnia: Październik 03, 2010, 12:55:55 »
troszkę bez sensu napisałeś... tworzy się coś właśnie po to żeby było, a nie żeby nie było...

napisałem z sensem.
Chodziło mi o to że miałem nadzieję że jest jakiś postęp z poprawieniem pracy androida i jego kompatybilności do leo.
Ale żadnych większych postępów nie ma, nadal są mrożenia, problemy z wifi, kamerą itp. Więc po co tworzyć nanda który nie będzie w większym stopniu sprawny ?
Lepiej, szybciej jest testować kopiując system na kartę itd.

*

Offline CaSspeR

• 595
  • Android User
  • Sprzęt: HTC HD2 with ANDROID; Asus Transformer 32GB
« Odpowiedź #34 dnia: Październik 03, 2010, 13:00:38 »
Artz weź pod uwagę to, że kilka z występujących problemów z Androidem jest spowodowane tym, że działa on z karty pamięci...

*

tomwil

« Odpowiedź #35 dnia: Październik 03, 2010, 13:11:52 »
zauważ, że robi to jedna osoba... jak skończy to wypuści, a tak czekamy wszyscy i się ślinimy jak na razie

*

Offline lemar123

• 2680
  • Sprzęt: Samsung A5
« Odpowiedź #36 dnia: Październik 03, 2010, 14:25:05 »

napisałem z sensem.
Chodziło mi o to że miałem nadzieję że jest jakiś postęp z poprawieniem pracy androida i jego kompatybilności do leo.
Ale żadnych większych postępów nie ma, nadal są mrożenia, problemy z wifi, kamerą itp. Więc po co tworzyć nanda który nie będzie w większym stopniu sprawny ?
Lepiej, szybciej jest testować kopiując system na kartę itd.
<offtopic>wątek do marudzenia jest tutaj, powstał właśnie po to aby móc narzekać - zapraszam :-)
domyślam się, co Cię zniechęciło, też miałem taki kłopot
po prostu nie ma sensu wgrywać na HD2 wszystkich nowych romów jakie się ukazują - każdy się wtedy zniechęci

nie mogę się zgodzić, że nie ma braku postępów
wystarczy poczytać dokładniej posty z tych dwóch tygodni, można zauważyć, że
- mrożenie zostało tylko na wersjach z CyanogenMod - nie ma go w ogóle na romach z HTC Sense (zarówno z Desire jak i Desire HD)
- jest nowa grupa romów -  z HTC Desire HD/Desire Z, są świetne, ale mają jedną wadę - nie działa w nich kamera (jak dla mnie drobiazg)
- jeśli jest problem z WiFi to dotyczy zapewne nietypowej konfiguracji routera, i jest na niego rozwiązanie

dotychczasowych problemów (mrożenie, bateria) praktycznie już nie ma - chyba, że ktoś się upiera na konkretne ROMy, gdzie ono jest - ale wtedy to tylko jego problem
brak mrożenia to właśnie coś, co naprawiono w ciągu ostatnich dwóch tygodni

jak chcesz mieć stabilny rom - weź HyperDroidSense v1.1, napraw w nim problem z 011 i masz świetnie działającego android'a z karty, z baterią poniże 5 mA w standby, co nawet przy natywnym Androidzie z Desire jest dobrym zużyciem :-)
albo coś z Desire HD lub Desire Z - jak tylko załatwiony zostanie problem z kamerą nikt nie będzie szukał innych
a dla nielubiących Sense - zawsze można doinstalować ADW Launcher aby nie musieć używać Sense
</offtopic>
też czekam na NAND ;-)
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2010, 15:25:48 wysłana przez lemar123 »

*

Offline venonx

• *
  • 81
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #37 dnia: Październik 03, 2010, 15:27:27 »
Dokładnie jak pisze lemar sprawdź HyperDroidSense v1.1. Wg mnie najlepsza dystrybucja. Do tej pory używałem HyperDroid 1.6 ale miałem problemy z wybudzaniem.
Na początku miałem problem ze zużyciem baterii ale zrobiłem tak:

w konsoli windowsa: adb shell
# su
su
# rm /data/system/batterystats.bin
rm /data/system/batterystats.bin
# reboot

Po resecie podłączamy telefon do ładowarki (jak się uruchomi WinMo) dopiero po naładowaniu do pełna uruchamiamy androida.
http://ovh.komur.pl/android/venCommunicator/ - komunikator GG i Tlen na Androida

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #38 dnia: Październik 03, 2010, 16:23:39 »
Dokładnie jak pisze lemar sprawdź HyperDroidSense v1.1. Wg mnie najlepsza dystrybucja. Do tej pory używałem HyperDroid 1.6 ale miałem problemy z wybudzaniem.
Na początku miałem problem ze zużyciem baterii ale zrobiłem tak:

w konsoli windowsa: adb shell
# su
su
# rm /data/system/batterystats.bin
# reboot

Po resecie podłączamy telefon do ładowarki (jak się uruchomi WinMo) dopiero po naładowaniu do pełna uruchamiamy androida.
tu to samo ale łatwiej
oczywiście skrypt inny:
su

problem z 011 też da się załatwić prostym skryptem shell'owym
nie wiem po co te zabawy z DroidExplorerem albo Root Explorerem
wystarczy GScripts Lite (jest w dystrybucjach pongsters)
szkoda, że forum nie pozwala wstawiać załączników - wrzuciłbym paczkę pod gscript
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2010, 16:27:12 wysłana przez lemar123 »

*

Offline muminisko

• 464
  • HTC Desire Z + graty na WM...
« Odpowiedź #39 dnia: Październik 03, 2010, 16:38:51 »
A ja od jakiegoś czasu mam problem z robotem na karcie... Każda instalka działa ślicznie do pierwszego restartu. Potem nie wstaje nawet WM. Do wczoraj załatwiałem to bekapując kartę, formatując ją i wrzucając na nowo wszystkie pliki. Niestety do wczoraj. Wczoraj ten zabieg nie pomógł i skończyło się hard resetem telefonu. Na razie mam dość zabawy z Andkiem. Mam nadzieję, że ok 12 przyjedzie do mnie Desire Z, wtedy pożegnam się z WM na zawsze i zapewne HD2 pójdzie na allegro.

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #40 dnia: Październik 03, 2010, 17:07:21 »
A ja od jakiegoś czasu mam problem z robotem na karcie... Każda instalka działa ślicznie do pierwszego restartu. Potem nie wstaje nawet WM. Do wczoraj załatwiałem to bekapując kartę, formatując ją i wrzucając na nowo wszystkie pliki. Niestety do wczoraj. Wczoraj ten zabieg nie pomógł i skończyło się hard resetem telefonu. Na razie mam dość zabawy z Andkiem. Mam nadzieję, że ok 12 przyjedzie do mnie Desire Z, wtedy pożegnam się z WM na zawsze i zapewne HD2 pójdzie na allegro.
szkoda
ale przyklej do HD2 karteczkę z adresem tego forum :-)

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #41 dnia: Październik 03, 2010, 19:50:01 »
A co odnalazłem :) moderatora który rozmawia na temat wielkości ekranu nawigacji :)
Dziękuję za zwrócenie uwagi. Postaram się z równą troską kontrolować trzymanie się tematu w Twoich odpowiedziach.
 :]

*

Offline Artz

• **
  • 156
« Odpowiedź #42 dnia: Październik 05, 2010, 15:24:49 »
Lemar masz rację, na pewno zapotrzebowanie na prąd było by mniejsze i zapewne większa szybkość działania.
Więc raczaj nie powinniśmy się przejmować tym że obecne wersje zabierają nam 0,1A na godzinę.
A dla mnie dual boot WM/android dawał by mi taki wybór jak PC do intenetu do pracy i konsola do gier :)
Chociaż ostatnio grałem w NFS Shift, i jego grafika mnie powaliła, grywalość. Cudo.
@Vonski
jeżeli już słuchasz moich rad, to chyba moderator nie powinien być stronniczy, więc w równym stopniu powinienem być kontrolowany jak i inni. :]

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #43 dnia: Październik 05, 2010, 15:43:38 »
Więc raczaj nie powinniśmy się przejmować tym że obecne wersje zabierają nam 0,1A na godzinę.
przyjmując średnie, chwilowe zużycie jako ~10mA (zakładam, że currentwidget  podaje właśnie chwilowe)
mamy 0,01A/h w standby a nie 0,1A

btw,
ten pomiar nie jest zbyt precyzyjny
jeśli bateria (wg producenta) ma 1230 mAh, a pobór rzędu 0,01A (10mA) przez godzinę odpowiada spadkowi około 1,2% wskazania baterii, to "zużycie" o 90% (czyli spadek ze 100% do 10%) powinien odpowiadać 750 mAh

różnica może wynikać z
- nieprecyzyjnego pomiaru przez currentwidget (zaniżone)
- nieprawidłowej obsługi baterii w androidzie (o ile wiem pomiar % wartości baterii wynika ze spadku napięcia i przyjętej "krzywej" spadku napięcia do pozostałej do użycia pojemności baterii)
- sprawności baterii - może wcale nie ma 1230 mAh
ale to już się musiałby jakiś fachowiec wypowiedzieć

*

Offline Artz

• **
  • 156
« Odpowiedź #44 dnia: Październik 05, 2010, 20:07:48 »
Tak z ciekawości zmierzyłem pojemność baterii, i w moim przypadku 1276mhA, rzeczywisty pobór prądu zmierzę w wolnej chwili, ale jest już z tym więcej zabawy. A 0,1A podałem tak z sufitu.

*

Offline dexem1

• **
  • 241
« Odpowiedź #45 dnia: Październik 06, 2010, 14:41:55 »
I jak tam wiadomo coś kiedy nastąpi ten dzień i nand zawita na loenach ? bo jakoś cicho ostatnio w tym temacie

*

tomwil

« Odpowiedź #46 dnia: Październik 07, 2010, 12:13:47 »
I jak tam wiadomo coś kiedy nastąpi ten dzień i nand zawita na loenach ? bo jakoś cicho ostatnio w tym temacie

że zacytuję:
"Please People DO NOT start messing around with your phones and trying to make Android run from internal memory by copying everything across and editing the startup.txt file as it wont work. If it was really that simple dont you think this project would have been completed months ago? Do you think cotulla and his team have been sitting on a beach sipping on martinis for the last few months lol.

Im sure you dont want to end up bricking your phone and then find out NAND is finished the next day lol

Seriously just WAIT, BE PATIENT and when its finished im sure the wait till be worth it"

:mrgreen: :ok:

czekać, czekać, czekać...tak w skrócie można by to przetłumaczyć

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #47 dnia: Październik 07, 2010, 16:25:32 »

że zacytuję:
"Please People DO NOT start messing around with your phones and trying to make Android run from internal memory by copying everything across and editing the startup.txt file as it wont work. If it was really that simple dont you think this project would have been completed months ago? Do you think cotulla and his team have been sitting on a beach sipping on martinis for the last few months lol.

Im sure you dont want to end up bricking your phone and then find out NAND is finished the next day lol

Seriously just WAIT, BE PATIENT and when its finished im sure the wait till be worth it"

:mrgreen: :ok:

czekać, czekać, czekać...tak w skrócie można by to przetłumaczyć
pewnie, że czekać
ja też znalazłem na xda-... posty zawodników, którzy sami usiłują lekko poprawić odpalić andka z NAND zamiast z karty i opierają się na m.in. tym, że nowe jądra wymagają parametru "NAND=0" (czy coś podobnego)

ja sobie na pewno nie wgram NAND jako pierwszy :-)
poczekam na was "-)

*

Offline dexem1

• **
  • 241
« Odpowiedź #48 dnia: Październik 08, 2010, 18:08:18 »
Skazani na WM ? nowe wieści od cotulla

http://cotulla.pp.ru/leo/WP7S/VIDEO0243.mp4
a gdzie antek :(

*

tomwil

« Odpowiedź #49 dnia: Październik 08, 2010, 18:09:55 »
Andek się zWindolił  :-|

*

Offline SeBoLeX

• 646
  • Sprzęt: Omnia -> HTC Leo -> HTC One X -> SG Note 3
« Odpowiedź #50 dnia: Październik 08, 2010, 18:48:28 »

Powiem szczerze, że mam głęboko w !@#$% tego WP7, ale chętnie obadałbym go na Leośku   :grin:
Device #1: Samsung Galaxy Note 3 ; ROM: WiechoROM v5 DXUENF3 (4.4.2 - KitKat)

Device #2: Kiano Core 10.1 3G [ROOTED]

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #51 dnia: Październik 08, 2010, 19:13:47 »

a gdzie antek :(
każdy potrzebuje sukcesu ... - pewnie z WP7 było łatwiej ... :-)

*

tomwil

« Odpowiedź #52 dnia: Październik 08, 2010, 19:17:46 »
taa tylko jak sądzę cotulla wrócił do miejsca w którym skończył Andka... a tydzień minął...

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #53 dnia: Październik 08, 2010, 19:31:56 »
taa tylko jak sądzę cotulla wrócił do miejsca w którym skończył Andka... a tydzień minął...
no ale marketingowo wp7 na hd2 w 3 dni przed premierą WP7 jest OK

*

tomwil

« Odpowiedź #54 dnia: Październik 08, 2010, 19:56:41 »
no ale marketingowo wp7 na hd2 w 3 dni przed premierą WP7 jest OK

tylko komu on ten marketing robi ???  sobie raczej nie musi...   może po prostu robi co lubi....

*

Offline dexem1

• **
  • 241
« Odpowiedź #55 dnia: Październik 09, 2010, 15:51:05 »
Android z nand
HTC HD2 Android from Nand, no SD card, no RootFS
ciekawe tylko kiedy dostepne dla kowalskiego

*

Offline SeBoLeX

• 646
  • Sprzęt: Omnia -> HTC Leo -> HTC One X -> SG Note 3
« Odpowiedź #56 dnia: Październik 09, 2010, 16:02:27 »
Wcześniejsze filmiki z nandem mogły wyglądać na fake, ale ten wygląda mi w 100% na prawdziwy :)
Device #1: Samsung Galaxy Note 3 ; ROM: WiechoROM v5 DXUENF3 (4.4.2 - KitKat)

Device #2: Kiano Core 10.1 3G [ROOTED]

*

Offline dexem1

• **
  • 241
« Odpowiedź #57 dnia: Październik 09, 2010, 16:05:14 »
Cotulla chyba przyspieszył dziś pisał na twitku ze pracuje jeszcze nad polepszeniem dzwieku z słuchawki , poprawił rowniez jakis bład wifi jak tak dalej pojdzie to moze moze za niedługo :) ;)

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #58 dnia: Październik 09, 2010, 16:31:11 »
andek wstał gdzieś z 2-3 razy szybciej niż teraz z sd
rewelacja, może już niedługo ...
:-)

« Odpowiedź #59 dnia: Październik 14, 2010, 06:29:16 »
Już straciłem nadzieję na to, że będzie wersja andka na htc hd2. Nic się w tym temacie chyba nie dzieje  :(