Problemy z kartami SD (wydzielone)

• 30 Odpowiedzi
  • 8158 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problemy z kartami SD (wydzielone)
« dnia: Luty 28, 2011, 22:32:03 »
sprawa kart i szybkości ma drugie dno o którym się nic nie mówi - może przybliżę temat mojego ostatniego nabytku karty A-data 16gb c6 (Sandiska odpuściłem po narzekaniu użytkowników 16gb class2 - a class4 ma zbyt wysoką cenę i  żadnych sensownych opinii poza benchmarkami)
mam jeszcze starą Sandisk 8gb ultra class6 15/15mb(w Leo w trybie usb memory 13/12mb) - trzyma parametry - nie sprawia żadnych problemów - ideał karty pamięci

ciągle brakowało mi miejsca i kupiłem sdhc A-data 16gb class6 - czyli relatywnie szybką - producent podaje realny transfer 9mb zapis 19gb odczyt
sprawdziłem ją i trzyma parametry - 9,5mb zapis 17mb odczyt - sprawdzałem total commanderem na win7 i jakimś benchmarkiem który jeszcze podniósł wyniki

i teraz jest zgrzyt - android z sd non stop się wywala, traci ustawienia, nie wybudza się po power lub trwa to strasznie długo, czasami droid nie startuje - a na starcie widać jak muli - w ramach poprawy sytuacji sprawdziłem już wszystko kilka razy - cyfrówka, sdformatter, klastry 64 - kilkukrotne zapełnianie i kasowanie - różne czytniki - zmian pozytywnych brak
benchmarki w androidzie lub WM mówią 1mb zapis 5mb odczyt - ale każdy podaje inne wartości

moje wnioski:
- najprawdopodobniej cwani producenci kart dają 2 różne napięcia zasilające i one decydują o prędkości karty - Leo zapewne działa na tym niższym
- karta 16gb żre mocno prąd co dodatkowo pogarsza sprawę
- najprawdopodobniej class10 działa głównie na tym wyższym napięciu, a tego Leo nie ma - więc non stop się kaszani - stąd tyle postów na xda
- niezależnie od tego - mam wrażenie, że dodatkowo androida zrobiono pod mniejsze pojemności i nienajlepiej zarządza kartami 16gb+
- WM 6.5 i WP7 kartę widzą i zarządzają nią prawidłowo ale są w nand więc to też ma znaczenie
- w temat czasu dostępu i latencji już nie wchodzę bo i tak to nic nie da
- wersje droida z DesireHD tak muliły że zupełnie nie nadawały się do użytku - Gingerbread lubił się nie wybudzać

z bólem serca wróciłem do 8gb - i niespodzianki jak ręką odjął

a ja chętnie będę dalej ciągnął ten wątek dopóki  nie poznam odpowiedzi. Teoria ciekawa, a Twoje problemy jak widać zbieżne z moimi ale mam niestety więcej "???" i mniej odpowiedzi.

1. Są przypadki 16gb class 10 dobrze pracujących z Androidem w HD2 (sandisk)
2. Sandisk 2gb class2 podobno dobrze działa z leosiem w andku

Oba punkty na podstawie podobnego tematu o marudzeniu na karty pamięci z XDA

Również się przeprosiłem z kartami 8gb ale mi się to nie podoba. Potrzebuję większej karty a w przypadku andków z ext nawet nie mogę sobie zmienić w locie ;-(

To ja sie podpisze pod tym, co powyżej. Zakupiłem Leosia i na drugi dzień chciałem dokupić kartę, żeby Androida jeszcze na działającym Wm najpierw sprawdzić. Wybrałem Goodrama 16gb class 4, bo benchmarki (użytkowników na dwóch różnych forach) pokazywały że mimo "niskiej" klasy odczyt zapis: to jakies 10/18. Niestety. Po dotarciu okazało się, że (przynajmniej moja) karta ma szybkość: 4,5/17, więć mizerniutko. Zainstalowałem na niej Andorida (wcześniej dodając 1 partycję ext4 1gb oraz swap 128mb) i tak jak chodził Andek z DesireHD to po prostu nawet tyłem na czworakach się nie da- po prostu odechciało mi się jakichkolwiek buildów z SD.
Mimo wszystko nie poddałem się i:
Znalazłem w takim razie tanią 6tkę: na allegro jest jakaś karta Samsunga, która w benchmarkach wypada lepiej niż ultra mobile Sandiska. Jak szybka będzie w rzeczywistości? To się okaże jak tylko do mnie dojdize- pewnie jutro. Dam jeszcze znać.

« Ostatnia zmiana: Marzec 02, 2011, 14:19:45 wysłana przez lemar123 »

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
Odp: Odp: Wątek dedykowany marudzeniu i narzekaniu na Android w HD2
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 01, 2011, 08:53:26 »
- bateria 30% schodzi w nocy, do końca dnia ledwo ciągnie - pewnie nic się nie da z tym zrobić? (próbowałem różnych sztuczek stąd)
Zrób całą procedurę kalibracji baterii z tego wątku http://pdaclub.pl/forum/android-w-leo/(android)-zuzycie-baterii-w-standby-gt1-1-5h-sprawdzenie-rozwiazania/ zainstaluj current widget i napisz jakie masz wyniki
- aplikacja facebook - ciągle sama się włącza i przy wyłaczaniu tasku ciągle widze, że znowu działa, choć wyłączyłem wszelkie możliwe  autosynchronizacje  - nieszkodliwa, czy żre baterie?
 - to samo przy różnych innych się dzieje, czasem wyłącze wszystko task killerem - standby, po godzinie ileś aplikacji znowu jest do zabicia
Ten typ tak ma, nie musisz na okrągło zabijać aplikacji :P to nie wpływa na działanie androida, jeżeli naprawdę Ci przeszkadzają, to w płatnej wersji aplikacji Titanium Backup masz opcję zamrażania aplikacji ;)

Btw, nie marudzisz tylko zadajesz pytania, nie ten wątek :P

Zainstalowałem na niej Andorida (wcześniej dodając 1 partycję ext4 1gb oraz swap 128mb) i tak jak chodził Andek z DesireHD to po prostu nawet tyłem na czworakach się nie da- po prostu odechciało mi się jakichkolwiek buildów z SD.
Builidy SD z Desire HD, niestety już tak mają że strasznie mulą, zainstaluj coś na bazie zwykłego Desire, to poczujesz wiatr we włosach :D lub coś wgl bez Sense, np. coś na bazie CyanogenMod 6, chociaż te z Sense są ładniejsze :P
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2011, 09:00:33 wysłana przez xspojlerx »

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 01, 2011, 22:28:38 »
No i wracam, tak jak zapowiadałem. Dostałem kartę samsunga i mogłem obie porównać w jednym czytniku, tym razem na laptopie (prorgam: Atto benchmark).Wyniki (zapis/odczyt):
Goodram 16GB class 4: 4,4/17,0 (allegro,cena: 90zł)
Samsung 8GB class 6: 12,8/15,1 (allegro, cena 58zł)

Ciekaw jestem jak samsung będzie sprawował się w HD2- właśnie wgrywam jakiegoś Andka na SD.

//EDIT:
A ja mam pytanie, czy jest jakiś rom na SD który pobiera w spoczynku mniej niż 60ma? Zainstalowalem Rafdroida i musze powiedzieec ze na karcie samsunga chodzi naprawde fajnie- tak ze mozna go spokojnie uzywac. ale przez 6,5godziny zjadlo mi 39% baterii. Owszem mam poustawiane automatyczna synchronizacje i 3 konta push, ale z drugiej strony w winmo mam podobnie i tez dane caly czas, no i wytrzymuje powyzej 1 dnia.
« Ostatnia zmiana: Marzec 02, 2011, 06:54:31 wysłana przez mikeman »

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 02, 2011, 08:48:45 »
No i wracam, tak jak zapowiadałem. Dostałem kartę samsunga i mogłem obie porównać w jednym czytniku, tym razem na laptopie (prorgam: Atto benchmark).Wyniki (zapis/odczyt):
Goodram 16GB class 4: 4,4/17,0 (allegro,cena: 90zł)
Samsung 8GB class 6: 12,8/15,1 (allegro, cena 58zł)

Ciekaw jestem jak samsung będzie sprawował się w HD2- właśnie wgrywam jakiegoś Andka na SD.

//EDIT:
A ja mam pytanie, czy jest jakiś rom na SD który pobiera w spoczynku mniej niż 60ma? Zainstalowalem Rafdroida i musze powiedzieec ze na karcie samsunga chodzi naprawde fajnie- tak ze mozna go spokojnie uzywac. ale przez 6,5godziny zjadlo mi 39% baterii. Owszem mam poustawiane automatyczna synchronizacje i 3 konta push, ale z drugiej strony w winmo mam podobnie i tez dane caly czas, no i wytrzymuje powyzej 1 dnia.
Po pierwsze, twoje wypowiedzi ni jak mają się do tematyki wątku, po drugie tu masz wątek odnośnie baterii, i co zrobić żeby w spoczynku było 3-5 mA. 60 to jest klasyczny przypadek :P

http://pdaclub.pl/forum/android-w-leo/(android)-zuzycie-baterii-w-standby-gt1-1-5h-sprawdzenie-rozwiazania/

*

Offline pepe64

• 665
  • Szczerość to najpiękniejsza forma głupoty.
  • Sprzęt: BB 9700 (do pracy) HTC HD2 (do..zabawy)
Odp: [Nand/SD/MAGLDR] DL Desire by dandiest
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 15, 2011, 08:25:36 »
Hmmm...może to karta...? Mam 16 GB Class 2 Samsung SDHC. Dobra, przyzwoita karta. Jest tylko jedno "ale": karty używam od września, przeszła pewnie około 100-tki formatowań na różne sposoby. Bo i faty, exty i linus-swapy.. Może to?
W wolnej chwili pobawię się jakąś czystą kartą class 2 2-4 GB (żeby w koszta nie popaść) typy Kingston czy Sandisc. Zobaczymy..
Andro:        MIUI 2.4.13 PL
Kernel:       tytungR14
Radio:        2.15.50.14
Karta:        8 GB Class 10

*

Offline lulek

• 738
  • Sprzęt: Wiz>Herm>Diam>SEX1>HD>HD2>DHD>EVO3D>SENS>SGS3
Odp: Odp: [Nand/SD/MAGLDR] DL Desire by dandiest
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 15, 2011, 14:49:28 »
Też mam taką (samsung 16gb class 2) bo swego czasu za pół darmo na allegro sprzedawali ale nie jestem z niej zadowolony.  Nie wiem ocb ale tylko sandisk 8gb class 2, którego kupiłem kiedyś w cenie złomu nie stwarza mi nigdy problemów. Ba zapis średni ma na poziomie class 6 (a max to i powyżej 10k).

Połączone: Marzec 15, 2011, 14:57:42
Mam na karcie kiedyś zrobione FAT32; Ext4-1024 GB i drugą Ext4-400MB (wszystkie primary),wersja Nand bez zadnego config.txt czyli leci na domyślnych ustawieniach.Te drugie 400MB chyba zmarnowane,bo do niczego mu sie nie przydaje w tym andku.Na zrzucie nie widać żeby te pamięci sumowały się.
Trzeci dzień jak na razie bez problemów,po rozmowach nawet paruminutowych nic się nie dzieje,żadnego wyjmowania baterii jak pisze @pepe64.
Nie zauwazyłem tez tego objawu -  irytujący objawu "myknięcia" ekranu o 180st. przy wychodzeniu z blokady
Bateria w standby 3-5.Faktycznie Angry Birds tylko można zainstalować z apk lub z TitaniumBackup, z marketu nie chce.
Synchronizacja z Outlookiem tez bez problemów,nawigacja podobnie jak na winmo.Telefon raczej do normalnego używania,trzy dni to i tak już za długo jak na jeden rom.Poczekamy co tam jeszcze Dandiest pokaże za pare dni.

Karta SanDisk 4GB class 2

Karta dobra - z takimi hula bez bólu. Sprawdź w paragonie albo gparcie czy partycja trzecia jest pełna czy pusta. 400 gb to jednak tak czy siak przydużo. 150 wystarczy.
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2011, 14:57:42 wysłana przez lulek »
sgs III

*

Offline pepe64

• 665
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 15, 2011, 15:09:37 »
Też mam taką (samsung 16gb class 2) bo swego czasu za pół darmo na allegro sprzedawali ale nie jestem z niej zadowolony.

hehe, to żeśmy chyba te same "karty" kupili" :E

*

Offline Rajmek

• 1224
  • Sprzęt: Galaxy S6 Edge+ (wersja 6.0.1)
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 15, 2011, 16:53:43 »
W gparcie pokazuje na pierwszej ext4 tak jak mniej więcej pokazuje system, used 247,55MB;unused 777,45MB.
Natomiast ta druga ma nadany label extdata i used 326,18MB i unused 23,82MB.Czyli cosik na niej jest używanego przez system.
W Titanium Backup też widac tylko 2 paski-FAT32-Karta SD i pamięć wewnętrzna 1,05GB.

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 15, 2011, 17:37:07 »
Też mam taką (samsung 16gb class 2) bo swego czasu za pół darmo na allegro sprzedawali ale nie jestem z niej zadowolony.

hehe, to żeśmy chyba te same "karty" kupili" :E

a na fotce z aukcji była karta class 10. nie wierzyłem w to ale przynajmniej miałem ich w szachu i mogłem w każdej chwili zwrócić. W sumie nie jest tak zła żeby się miała nieprzydac ale i bez rewelacji. OT zrobił się prędzej czy później będzie musiał powstać wątek aby wybadać teren jakie karty 16/32 gb działają bezproblemowo z andkami z partycjami ext. Karty do 8gb za wyjątkiem class 10 nie sprawiają kłopotów.
sgs III

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 15, 2011, 18:23:45 »
OT zrobił się prędzej czy później będzie musiał powstać wątek aby wybadać teren jakie karty 16/32 gb działają bezproblemowo z andkami z partycjami ext.
Taki wątek już jest, dokładnie tutaj:
http://pdaclub.pl/forum/android-w-leo/odp-watek-dedykowany-marudzeniu-i-narzekaniu-na-android-w-hd2-180971/
Możecie tam zacząć rozmawiać o tych problemach, przekleił bym te posty o karcie, ale splatają się z wypowiedziami o romie, i albo tu się urwie, albo tam nie będzie wiadomo ocb :P może lemar coś poradzi :-?

*

Offline lulek

• 738
Odp: Problemy z kartami SD (wydzielone)
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 15, 2011, 18:39:28 »
o, widzę w pierwszym poście, fragment mojej wypowiedzi.

Temat wrócił na innych forach z innej przyczyny.

1. Na XDA dowodzą, że wakup lag kwestia wyswietlacza (różne w różnych leosiach)
2. Są przypadki, że ten sam rom z różnymi kartami pamięci (+ clean format) może mieć mniejszego/ większego laga.

Albo jedno albo drugie a może jest kilka przyczyn i w tym szkopuł?

Teoria robixa1999 wydaje się logiczna. moje karty 16gb (mam kilka) działają gorzej niż 8gb. A 8gb cl2 działa lepiej niż cl6 czyli dokładna odwrotka tego co być powinno.
sgs III

*

Offline pablo15

• **
  • 105
    • MoDaCo.pl
  • Sprzęt: Samsung Galaxy SII
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 27, 2011, 10:26:02 »
Zamierzam właśnie kupić kartę 16GB, a dokładnie Sandisk 16GB class 4. Czy ktoś ma taką i wie jak się sprawuje z Andkiem w NAND?
Bardzo zależy mi na większej pojemności ale jeżeli mają być problemu będę zmuszony kupi Sandisk 8GB class4.
A może ktoś wie jaka karta 16GB współpracuje z Andkiem na hd2? Niekoniecznie musi to być Sandisk. :)
ROM: BarrDroid 1.0.4
Radio: 2.15.50.14
Kernel: RAFPIGNA 1.9OC
Recovery 3.2.0.0

*

Offline pepe64

• 665
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 28, 2011, 10:35:07 »
16GB karta współpracuje z Andkiem, ale to raczej małżeństwo z rozsądku, niż miłość. Przynajmniej u mnie. Nie wiem, czy to wina klasy, pojemności, producenta,wykonania,ilości formatowań,wreszcie samego Andka. Te WSZYSTKIE parametry mają wpływ i trudno jest jednoznacznie określić, czy i jak karta 8 czy 16GB zadziała.
Odpowiedź brzmi - tak, zadziała. Ale jak..? Hmm, któż to wie:)

*

Offline lemar123

• 2680
  • Sprzęt: Samsung A5
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 28, 2011, 16:20:37 »
jest jakiś kłopot z 16GB i proponuję aby podać tu w wątku takie, które chodzą

co prawda nadal nie unikniemy sytuacji gdy komuś na jego modelu poszło, a a komuś innemu nie, ale przynajmniej będzie wiadomo których modeli unikać
robix1999 miał jakieś przeboje z kartami ale nie wiem jak się to skończyło, i które poleca

*

Offline PermBan

• 5
  • Sprzęt: Tel: HTC HD2 / komp:i7,6Gb RAM, MSIeclipse (woda)
Odp: CMR dla LEO (ClockworkMod Recovery) - Flash ZIP / DAF / Backup / Restore ROM
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 08, 2011, 10:59:27 »
Cytat: lemar123
jeśli już, to kup 8GB - z 16 gb są jakies problemy
"Kłamiesz Grzesiu" ;)
Mam od pół roku taką i żadnych z nią problemów - zapełniona duperelami w 85%

natomiast wcześniej kupiłem taką

i przed nią PRZESTRZEGAM - TO JEST FAKE !!
PC i telefon rozpoznają tą kartę poprawnie, ale dane są NADPISYWANE (nie byłbym sąbą, gdybym tego od razu nie sprawdził) tak naprawdę ma jakieś 2Gb i to chyba nie całe, ale kasiora odzyskana, więc..
Kiedyś szukałem narzędzi do "ustawienia" jej poprawnej pojemności, ale nic mądrego nie znalazłem - więc leżakuje.

ps.
mogłem dać miniaturki, aleeee zostawcie te zdjęcia może kogoś to uchroni przed problemami na ebay-u, allegro i innych marketach.

Czytam i czytam to forum i nadal nie wiem którego androida zainstalować, żeby był możliwie najmniej "ułomny" (aparat, kamerka itp), co post to ktoś opisuje coś innego - czy mógłby mi któryś z kolegów doradzić, albo najlepiej "poprowadzić za rączkę" przez proces instalacji ??
Żeby nie trafić na coś takiego:
... robię wszystko według instrukcji no i pojawia się installation aborted... wie ktoś co tu może być nie tak??
;)
Najchętniej przez GG,skype-a,messenger-a.

DZIĘKUJĘ - POZDRAWIAM.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 08, 2011, 11:31:34 wysłana przez PermBan »

*

Offline xspojlerx

• 3788
Odp: Odp: CMR dla LEO (ClockworkMod Recovery) - Flash ZIP / DAF / Backup / Restore ROM
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 08, 2011, 11:33:01 »
Cytat: lemar123
jeśli już, to kup 8GB - z 16 gb są jakies problemy
"Kłamiesz Grzesiu" ;) Mam od pół roku taką i żadnych z nią problemów - zapełniona duperelami w 85%
Chodzi o problemy HD2 z Androidem Nand - Karta 16 gb a nie że ogólnie z SD 16gb są problemy, z twojej wypowiedzi wynika że nie miałeś jeszcze andka więc nie możesz stwierdzić że z Twoją kartą nie będzie problemów, oczywiście nie twierdzę że będzie, ale to się dopiero okaże, jak zaczniesz się bawić Nandem...

Czytam i czytam to forum i nadal nie wiem którego androida zainstalować, żeby był możliwie najmniej "ułomny" (aparat, kamerka itp), co post to ktoś opisuje coś innego
Określ czego oczekujesz od Andka, sense, brak sense?

czy mógłby mi któryś z kolegów doradzić, albo najlepiej "poprowadzić za rączkę" przez proces instalacji ??
Żeby nie trafić na coś takiego:
... robię wszystko według instrukcji no i pojawia się installation aborted... wie ktoś co tu może być nie tak??
;)
Najchętniej przez GG,skype-a,messenger-a.

DZIĘKUJĘ - POZDRAWIAM.

Guide, jest bardzo ładnie napisane, wierzę że poradzisz sobie sam z instalacją, i nikt nie będzie musiał Cię "prowadzić za rączkę", bynajmniej spróbuj, a jak będzie problem to pisz co nie gra.
Ważne żeby rozumieć co się robi i robić to dokładnie tak jak pisze, a nie po łepkach :wink:
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 08, 2011, 11:36:51 wysłana przez xspojlerx »

*

Offline PermBan

• 5
Odp: Odp: CMR dla LEO (ClockworkMod Recovery) - Flash ZIP / DAF / Backup / Restore ROM
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 08, 2011, 12:04:34 »
Chodzi o problemy HD2 z Androidem
Ooo i tego nie wiedziałem, a jednak bezpieczniej "pod okiem fachowca"  :ok:

Określ czego oczekujesz od Andka, sense, brak sense?

A co stoi na przeszkodzie, żeby sobie porównać ?? Przeinstalowanie chyba nie trwa aż tak długo ;)
Guide, jest bardzo ładnie napisane, wierzę że poradzisz sobie sam z instalacją, i nikt nie będzie musiał Cię "prowadzić za rączkę", bynajmniej spróbuj, a jak będzie problem to pisz co nie gra.
Ważne żeby rozumieć co się robi i robić to dokładnie tak jak pisze, a nie po łepkach :wink:
Upieram się jednak przy nadzorze bo... "uwalenie" słuchawki może potrwać moment.

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 08, 2011, 12:12:46 »
w faq jest napisane, że jak się boisz o telefon, to nie rób
poza tym najpierw prosisz o wskazanie dobrej wersji, na co xspoilerx pyta na czym Ci konkretnie zależy, a post niżej już piszesz, że przecież można samemu sprawdzić ...
nie rozumiem tego

jak chcesz specjalnej opieki, to zawsze możesz komuś postawić ... bezalkoholowe

(Twój nick (i trochę sposób wypowiedzi) sugeruje, że z tym banem coś na rzeczy mogło być  :ohreally:)

*

Offline PermBan

• 5
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 08, 2011, 12:29:28 »
Hehe dobre, ale beż jaj proszę 18-tkę skończyłem 2,5 raza. Komputer miałem w czasach jak większość kolegów leżała w pieluchach, albo nawet nie była w planach. Ale jestem przeciwnikiem odkrywania Ameryki po raz drugi i trzeci  :grin:

jak chcesz specjalnej opieki, to zawsze możesz komuś postawić ... bezalkoholowe
Daj numer konta, albo adres PayPal-a - NO PROBLEM. Ale jak coś "schrzanisz" to CIĘ  :-| :police: :-|
(Twój nick (i trochę sposób wypowiedzi) sugeruje, że z tym banem coś na rzeczy mogło być  :ohreally:)

W daaawnych czasach jak programik DC++ był jeszcze w powijakach, a nieliczna rzesza userów "siedziała" na modemach, rozdawałem na lewo i prawo (ale tylko jeśli ktoś był NIE grzeczny) i ksywka mi została nadana :E

POZDRO.

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 08, 2011, 12:58:19 »
Hehe dobre, ale beż jaj proszę 18-tkę skończyłem 2,5 raza. Komputer miałem w czasach jak większość kolegów leżała w pieluchach, albo nawet nie była w planach. Ale jestem przeciwnikiem odkrywania Ameryki po raz drugi i trzeci  :grin:
Nie musisz odkrywać, szlak jest już przetarty, Guide jest naprawdę dobrze napisane. Co to zmienia że ktoś Ci będzie mówił na żywo krok po kroku skoro na forum masz dokładnie to samo opisane... Jeżeli jakiegoś punktu nie rozumiesz, to pisza, i Ci go wytłumaczymy :ok:

*

Offline PermBan

• 5
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 08, 2011, 13:51:28 »
Coś chyba nie "idzie" mi najlepiej  :worried:

HSPL4 zainstalował się, ale żaden z powyższych kroków nie przynosi oczekiwanych rezultatów (próbuję to na rom-ie 3,14)

ps.
powalczę z tym po przyjściu z pracy (po 23-ciej)
Dlaczego po wysłaniu wiadomości przenoszony jestem na stronę główną tego forum?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 08, 2011, 14:00:25 wysłana przez PermBan »

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 08, 2011, 13:56:45 »
W HSPL4 masz 2 opcje, HSPL 2.08 i HSPL 3.03, musisz wybrać HSPL 2.08 wybrałeś takową?

Co dokładnie próbujesz wgrać?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 08, 2011, 14:06:30 wysłana przez xspojlerx »

*

Offline PermBan

• 5
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 08, 2011, 14:03:38 »
 :shock: nie 3-coś  :shock: pomyślałem, że ostatnia  :O~

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 08, 2011, 15:46:07 »
Hehe dobre, ale beż jaj proszę 18-tkę skończyłem 2,5 raza. Komputer miałem w czasach ...
nadal możesz być młodszy ode mnie i to pewnie przez ten wiek w faq nie zauważyłeś:
  (tak jak pisze cotulla, trzeba wybrać HSPL2.08, gdyż Android nie obsługuje HSPL w wersji 3.03)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 08, 2011, 15:48:50 wysłana przez lemar123 »

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 08, 2011, 16:01:51 »
:shock: nie 3-coś  :shock: pomyślałem, że ostatnia  :O~
W Guide jest o tym mowa, dobrze, to spróbuj wgrać 2.08 i daj znać czy poszło :ok:
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 08, 2011, 16:03:52 wysłana przez xspojlerx »

« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 10, 2011, 14:50:55 »
no i po pierwsze musisz zrobic downgrade romu do 1.66 albo 1.43 jesli chcesz wgrac hspl... też jest to napisane ;)

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 10, 2011, 18:11:26 »
Nic nie musi :P jest już HSPL4 który ściąga blokadę w wersji 3.03

« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 10, 2011, 23:15:37 »
oczywiscie chodzi mi o pozniejsze wgranie androida ;)

bo jesli hspl 2.08 nie poradzi sobie z spl z romu 3.14, a taki mamy wgrać to trzeba zrobić downgrade :)

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 10, 2011, 23:21:20 »
oczywiscie chodzi mi o pozniejsze wgranie androida ;)

bo jesli hspl 2.08 nie poradzi sobie z spl z romu 3.14, a taki mamy wgrać to trzeba zrobić downgrade :)
HSPL 4 radzi sobie z SPL z romu 3.14 i masz w nim do wyboru jaki HSPL ma zostać 2.08 albo 3.03, jak wybierzesz 2.08 to bez problemu wgrasz potem Andka. Nie trzeba robić downgrade'u :ok:

« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 10, 2011, 23:29:15 »
a to przepraszam :P jak ja wgrywalem hspl to nie było takich cudów jeszcze :D