Problemy z instalacją Android'a (SD)

• 56 Odpowiedzi
  • 15855 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Wątek dedykowany marudzeniu i narzekaniu na Android w HD2
« Odpowiedź #30 dnia: Listopad 26, 2010, 12:58:03 »
Mnie za chwile strzeli... Siedziałem do 2 w nocy i nic... Wstałem o 6 i też próbowałem wgrać i nic... ROM najnowszy od HTC 3.14 radio 2.15. Wszystko na bank robię zgodnie z opisem - plik startup przygotowany jak powinien... Dupa. Różne wersja dla HD2 andka wgrywam i nic. Raz zielone logo HTC na czarnym tle i wisi pół h, na innym andku czarno białe paski i to samo.. STrzeli mnie jak nic. Ktoś miał podobnie?

*

Offline jakub4003

• *
  • 52
  • Sprzęt: HTC DESIRE HD + 8GB
Odp: Problemy z instalacją Android'a
« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 26, 2010, 16:09:07 »
Sciagnlem od HTC DESIRE HD i tam sa takie pliki a probowalem rozniez odpalic Mdeejay_FroYo_HD_v._3.7 i nic tez tosamo sie dzieje?

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 26, 2010, 22:16:20 »
@jakub4003, MTomalak

Ściągnijcie jakąś popularną wersje androida i jedyne co zmieńcie w startup to linie set cmdline " " na set cmdline "rel_path=Android"
Nie kombinujcie nic z kernelami ani nic innego

i wrzućcie wszystko do folderu android na karcie pamięci, najlepiej zainstalujcie jeszcze bootloadera pod WinMo którego załączam, i przez niego odpalajcie

Jak macie już folder Android na karcie to go usuńcie i dopiero wtedy wgrajcie nowy a nie nadpisujcie, jak się wam chce to zróbcie formata karty.

Powodzenia i wytrwałości, mam nadzieje że pomoże.

Bootloader:

http://www.megaupload.com/?d=Y8RQAC0C

« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 26, 2010, 22:55:29 »

Powodzenia i wytrwałości, mam nadzieje że pomoże.

Wszystko zrobiłem jak pisałeś... Niestety dalej to osamo. Poza tym plik startup miałem od początku dobrze przygotowany. No nic, czekam na idealną wersję Androida. Póki co mam jeszcze Xperię X10 ale wykonanie Leo, ekran aż się proszą o Andka.

*

Offline jakub4003

• *
  • 52
« Odpowiedź #34 dnia: Listopad 26, 2010, 23:59:46 »
sciagnolem mattc leo froyo 1.8 w startup bylo odrazu ustawione " na set cmdline "rel_path=Android" wiec nic nie zmienialem z formatowalem karte skopiowalem caly folder Android ktory wupakowalem z rara wlaczylem przez Bootloader i to samo  pojawia sie ten czarny ekran z bialymi literami pojawiaja sie jakies 4-5 lini i  zapala sie pomaranczowa dioda i ekran taki rozmazany z napisem htc i nic sie nie dzieje musz wyjac bateria bo nawet sie go nie da wylaczyc co jest grane 3 android ktory proboje wgrac i nic

« Odpowiedź #35 dnia: Listopad 27, 2010, 10:20:48 »
Dokładnie - mam to samo. Format karty był już chyba 10 razy, różne wersje Androida i wciąż to samo. Czarny ekran albo biały z logo HTC.
Podejrzewam że to wina stockowego ROMu 3..14 ale z tego co czytam to niektórzy na nim hulają z Andkiem...

*

Offline jakub4003

• *
  • 52
« Odpowiedź #36 dnia: Listopad 27, 2010, 16:50:34 »
dokladnie tez karte formatowalem z 10 razy i tez bialy albo czarny albo taki w paski ekran z napisem htc 3 rodzaje romow wgrywalem i 3 rodzaje androidnow i nic ciagle to samo a kiedys raz odpalilem androida i dzialal potem opuscilem go sobie teraz chcialem worcic do niego i nie da rady nie wiem czemu co jest grane pomocy!!!

*

Offline Rajmek

• 1224
  • Sprzęt: Galaxy S6 Edge+ (wersja 6.0.1)
« Odpowiedź #37 dnia: Listopad 27, 2010, 17:27:37 »
Nie pamiętam czy miałem pod 3.14  wspominany przez Was  "mattc leo froyo 1.8" ale te co mam w stopce hulają bez problemów.Karta 16GB  nie pamiętam kiedy formatowana,a właśnie może miejsca brakuje, circa 1,5 GB wolnego trzeba zostawić andkowi.

*

Offline lemar123

• 2680
  • Sprzęt: Samsung A5
« Odpowiedź #38 dnia: Listopad 27, 2010, 17:35:58 »
Nie pamiętam czy miałem pod 3.14  wspominany przez Was  "mattc leo froyo 1.8" ale te co mam w stopce hulają bez problemów.Karta 16GB  nie pamiętam kiedy formatowana,a właśnie może miejsca brakuje, circa 1,5 GB wolnego trzeba zostawić andkowi.
o to już pytałem
mi żaden inny powód do głowy nie przychodzi
jeszcze tylko radio może być przyczyną

a jak nie, to moja stara teoria - są tacy, których Andoid w HD2 nie lubi :-)
swego czasu był chyba snowrider - ten się nakombinował i wciąż mu się coś sypało  :E

*

Offline Rajmek

• 1224
  • Sprzęt: Galaxy S6 Edge+ (wersja 6.0.1)
« Odpowiedź #39 dnia: Listopad 27, 2010, 17:58:26 »
W plku MCCM SE V3.4 FroyoStone Sense.zip jest juz osobno plik  data.img.Jeśli nie daje sam rady utworzyć tego pliku (to trwa za pierwszym razem ok.10 min) to skopiujcie ten plik do katalogu Android,powinien wtedy dobrnąć do końca instalacji.

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=841644

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #40 dnia: Listopad 27, 2010, 18:01:35 »
W plku MCCM SE V3.4 FroyoStone Sense.zip jest juz osobno plik  data.img.Jeśli nie daje sam rady utworzyć tego pliku (to trwa za pierwszym razem ok.10 min) to skopiujcie ten plik do katalogu Android,powinien wtedy dobrnąć do końca instalacji.

pomysł jak najbardziej ok
wg mnie data.img nie są "kompatybilne" - nie mam pewności, czy można wziąć data.img z innego build'a
nie zaszkodzi jednak spróbować na ww. wersji (z jej własnym data.img), wtedy start powinien trwać maksymalnie 3-4 minuty

*

Offline jakub4003

• *
  • 52
« Odpowiedź #41 dnia: Listopad 27, 2010, 20:27:21 »
dziala dzieki wielkie mam tylko jeszcze jedno pytnaie mam Androida mattc leo froyo 1.8 czy on jest natyle stabilny ze mozna normanie z niego korzystac a chodzi mi o to ze nie ma problemu jak mi bateria padnie itd?? Czy tszeba go jakos specjalnie traktowac czy tak jak windowsa?

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #42 dnia: Listopad 27, 2010, 20:35:47 »
dziala dzieki wielkie mam tylko jeszcze jedno pytnaie mam Androida mattc leo froyo 1.8 czy on jest natyle stabilny ze mozna normanie z niego korzystac a chodzi mi o to ze nie ma problemu jak mi bateria padnie itd?? Czy tszeba go jakos specjalnie traktowac czy tak jak windowsa?
Rajmkowi podziękuj
były takie przypadki na xda, że ktoś nie mógł doczekać pierwszego startu
być może z jakiegoś powodu trwałoby to strasznie długo, ale w końcu by jednak powstał

jak się komuś zdarzy to można zobaczyć po restarcie jakiej wielkości jest data.img i w jakim tempie przyrasta (po różnicy wielkości w dwóch kolejnych podejściach)

« Odpowiedź #43 dnia: Listopad 28, 2010, 09:18:00 »

Dzięki wielkie! Działa. Nareszcie... Teraz tylko powiedzcie czy używacie na co dzień i wszystko jest ok?

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #44 dnia: Listopad 28, 2010, 13:37:52 »
no, zuch chłopaki :-)
co prawda nie wiemy co było przyczyna, ale przynajmniej ruszyło z miejsca

zaraz dodam info do faq

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #45 dnia: Listopad 28, 2010, 14:53:47 »
Ja używam na co dzień i traktuje andka jak pełnowartościowy system, jeżeli tylko AM pojawi się na androida to już wgl mogłbym zapomnieć o WinMo, bo jednak wydaje mi się że AM jest bardziej dopracowana od np. Sygica

« Odpowiedź #46 dnia: Listopad 28, 2010, 15:12:37 »
no, zuch chłopaki :-)
co prawda nie wiemy co było przyczyna, ale przynajmniej ruszyło z miejsca

zaraz dodam info do faq

Wydaje mi się, że problemem była karta, zmieniłem na inną (8GB) i poszło.

*

Offline MrVampire

• 273
  • Sprzęt: HTC HD2 LEO
« Odpowiedź #47 dnia: Grudzień 05, 2010, 08:33:09 »
EDIT : zapytamn gdzie indziej
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2010, 08:39:51 wysłana przez MrVampire »
HTC HD2 LEO

*

Offline MiNos

• **
  • 208
  • Samsun Galaxy S4
  • Sprzęt: Samsun Galaxy S4
Odp: [JDMS 1.6.2Ultimate Rc2]
« Odpowiedź #48 dnia: Grudzień 20, 2010, 09:28:40 »
Witam,
  z Andkiem nie miałem jeszcze do czynienia, czy można prosić o podpowiedź czy na standardowej karcie jaką mam w telefonie - 2GB z wolnym ponad 1GB mogę zainstalować tą wersje? Mam rom stock 3.14 - nie chciał bym go zmieniać na gotowany.

Aha, o co chodzi z plikami opisanymi jako:

262mb data.img
512mb data.img
1GB Data.Img
2GB data.img
3Gb data.img
4B data.img
Wifi Tethring
USB tethring
« Ostatnia zmiana: Grudzień 20, 2010, 09:36:25 wysłana przez MiNos »
Samsung Galaxy S4 + HTC HD2 [NexusHD2-ICS] + Sony Xperia J

« Odpowiedź #49 dnia: Grudzień 20, 2010, 10:01:18 »
Witajcie

Od wczoraj walczę z instalacją androida w moim HTC HD2. Zaktualizowałem ROM do 3.14 WWE, radio jest 2.15.50.14. Najpierw próbowałem mdeejay Froyo Sense, potem mattc Leo + Froyo w/Sense 1.8. Za każdym razem jest tak samo - odpalanie zatrzymuje się na "jumping to kernel" i to wszystko....

Startup ma wartości:

set mtype 2524
set ramaddr 0x18000000
set ramsize 0x0fc00000
set initrd_offset 0x00a00000
set KERNEL zImage
set initrd initrd.gz
set cmdline "rel_path=Android"
boot

Co może być nie tak?

*

Offline xspojlerx

• 3788
Odp: Odp: [JDMS 1.6.2Ultimate Rc2]
« Odpowiedź #50 dnia: Grudzień 20, 2010, 11:12:34 »
Data.img to tak jakby pamięć wewnętrzna telefonu, w której instalują się wszystkie aplikacje itp. Jako że uruchamiamy androida z SD to jest ona wirtualnie montowana i zawarta w tym pliku, zamiast fizycznej pamięci ROM.

Ta wersja zajmuje gdzies 1.2-1.3 gb(nie wiem dokładnie ile zajmuje sam build) jeżeli chcesz mieć data.img 1gb lub ok 700-800mb jeżeli chcesz mieć 512gb data.img.
Poprostu pobierasz ten plik i wrzucasz go do folderu z androidem.

Tethering to udostępnienie internetu z telefonu innym urządzenią
analogicznie:
Wifi tethering - udostępnianie przez Wifi
USB tethering - udostępnianie przez USB
« Ostatnia zmiana: Grudzień 20, 2010, 11:15:23 wysłana przez xspojlerx »

*

Offline skoko

• 15
  • Sprzęt: HTC TyTN II, HTC TOUCH PRO, HTC HD2, HTC ONE X
« Odpowiedź #51 dnia: Luty 09, 2011, 08:59:19 »
Witam!
Ja również mam problem z uruchomieniem Android'a :(
wrzuciłem na kartę [SD][mattc Leo + Froyo w/Sense 1.8][Kernel: 2.6.32.15 #5]
win rom mam [WM65][PLK] blackSide v3.2.21916
po próbie odpalenia andka wyskakuje pasek postępu ze jest boot androida
potem czarny ekran w lewym górnym rogu takie drobniutkie białe napisy, zapala się lampa błyskowa, gaśnie a potem na ekranie pojawiają mi się takie przeploty biały pasek na przemian z czarnym i tak jakby się wieszał...
Pomóżcie proszę.
nie ma znaczenia kim jesteś.... w końcu każdy tak samo, kłania się milczącej śmierci...
Z "wagą" tego obrazka przesadziłeś - polecam Regulamin

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #52 dnia: Luty 09, 2011, 10:04:48 »
Witam!
Ja również mam problem z uruchomieniem Android'a :(
wrzuciłem na kartę [SD][mattc Leo + Froyo w/Sense 1.8][Kernel: 2.6.32.15 #5]
win rom mam [WM65][PLK] blackSide v3.2.21916
po próbie odpalenia andka wyskakuje pasek postępu ze jest boot androida
potem czarny ekran w lewym górnym rogu takie drobniutkie białe napisy, zapala się lampa błyskowa, gaśnie a potem na ekranie pojawiają mi się takie przeploty biały pasek na przemian z czarnym i tak jakby się wieszał...
Pomóżcie proszę.
I pewnie jak to wszystko zobaczyłeś to walnąłeś reset? :mysli: jeżeli tak, to usuń plik data.img z folderu z Androidem na karcie sd i odpal jeszcze raz i daj mu 20 min.
Wrzuć jeszcze zawartość startup.txt i napisz w jakim folderze na karcie masz androida.

*

Offline skoko

• 15
  • Sprzęt: HTC TyTN II, HTC TOUCH PRO, HTC HD2, HTC ONE X
« Odpowiedź #53 dnia: Luty 09, 2011, 11:38:06 »
dokładnie tak zrobiłem "magiczny czerwony guziczek pod obudową" :D
A Android'a miałem: SD\Android\...
Jak wrócę do domu z pracy to wrzucę na nowo na kartę całość i spróbuje uruchomić.
nie ma znaczenia kim jesteś.... w końcu każdy tak samo, kłania się milczącej śmierci...
Z "wagą" tego obrazka przesadziłeś - polecam Regulamin

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #54 dnia: Luty 09, 2011, 11:57:54 »
A Android'a miałem: SD\Android\...
Jak wrócę do domu z pracy to wrzucę na nowo na kartę całość i spróbuje uruchomić.

Ale bezpośrednio w folderze "android" pliki masz, czy w podfolderze, bo dziwnie napisałeś... Nie musisz wrzucać wszystkiego od nowa, jak chcesz na szybko sprawdzic, to wystarczy ze usuniesz plik data.img z tego folderu, android go sam utwórzy na nowo.
« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2011, 12:21:23 wysłana przez xspojlerx »

Odp: Problemy z instalacją Android'a (SD)
« Odpowiedź #55 dnia: Maj 28, 2011, 13:12:40 »
Opiszę swój problem może komuś się przyda. Ściągnąłem ten builld. Chciałem zainstalować na karcie więc rozpakowałem wszystko niby elegancko. Pierwsza próba zielony znaczek htc 20 min. i nic. Zresetowałem. Sformatowałem kartę jeszcze raz wrzuciłem folder Android tym razem przez czytnik bo za pierwszym razem przez kabelek i druga próba. To samo. Dopiero przed trzecią próbą zauważyłem, że oryginalny plik jest spakowany 7zip a ja rozpakowałem winrarem. Rozpakowałem 7 zipem sformatowałem kartę wrzuciłem folder Android 5 min i system śmiga.

*

Offline xspojlerx

• 3788
Odp: Problemy z instalacją Android'a (SD)
« Odpowiedź #56 dnia: Maj 28, 2011, 14:05:39 »
Ściągnąłem ten builld.
Ten, czyli jaki? :wink: