Problemy przy aktualizacji systemu przez CLR - "NAND kernel open failed"

• 22 Odpowiedzi
  • 7537 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
Był sobie Leo z Typhoon CyanogenMod7 v. 2,5.
Chodził całkiem nieźle, zero problemów. Postanowiłem uaktualnić do Typhoon CM7 v 3.2.1 przez ClockworkRecovery. Poszło bez problemu - żadnych zgłaszanych błędów.
Mimo to przy starcie MAGLDR zgłasza na czerwono "NAND kernel open failed" i tyle.

Szukałem informacji - problem się pojawia, mało informacji jak obejść. Próbowałem w zasadzie chyba wszystkiego:
- hardreset i zerowanie z CLR
- format karty i ponowne założenie partycji
- wykasowanie wszystkiego, łącznie z instalacją stockowego ROMu z WinMobile i ponowna instalacja od zera MAGLDR i CLR
- instalacji róznych CLR z partycjami 135, 140, 250 a nawet 400 MB
- wgrałem poprzedni ROM (Typhoon CM7 v 2.5) - błąd zniknął, ale rom wpada w boot loop z animowanym logo CyanogenMod.

Niby wiem, że najczęściej powodem są problemy z kartą, ale karta nie wydaje się sprawiać żadnych problemów, formatuje się bez problemu, żadnych błędów zapisu/odczytu. Czuję, że przyczyną jest pierdoła, ale kurde już nie wiem czego szukać.

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
Pierwsze co to jednak spróbuj użyć innej karty, jeżeli masz taką.

Btw. Najnowsza wersja romu Typhoona to  3.2.2, skąd wziąłeś 2.5?
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2011, 21:03:51 wysłana przez xspojlerx »

u mnie od przedwczoraj to samo, wszystko działało ok do momentu jak miałem miui potem wrzuciłem imilka vivo 0.1, chciałem potestować nowe MIUI i tak od Jana jak i NDT MIUI ginger nie rusza przez ten sam błąd...   :S stawiałem jeszcze raz CMR i dalej to samo ;/ mam wgranego backup'a vivo 0.1 ale oprócz tego praktycznie żadnego romu wgrać nie mogę...

U mnie niestety dalej ten sam problem... próbowałem wgrywać wszystko od nowa... dalej jakikolwiek rom inny od tego z backup'u powoduje błąd kernela... chyba pozostaje task29 :/
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2011, 22:25:02 wysłana przez artur88 »

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
Mam przeczucie, że rzecz związana jest z partycjami na karcie, a nie samą kartą, jako taką

formatowałem kartę panasoniciem sd-formatter... zakładałem nową partycję... jedyny rom jaki działa to ten z backup'y. Nic więcej nie ruszy :/

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
Gdzieś znalazłem info, że jakoś ostatnio zmieniło się coś w partycjach. Tyle, że u mnie ani ostatnia wersja, ani stara (która wcześniej działała) teraz nie działają.

*

Offline xspojlerx

• 3788
A czym partycjonowaliście kartę?
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2011, 09:37:17 wysłana przez xspojlerx »

CMR

*

Offline xspojlerx

• 3788
CMR w jakiej wersji?

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
Ja mam aktualnie 3.0.0.5

*

Offline xspojlerx

• 3788
Odp: Problemy przy aktualizacji systemu przez CLR - "NAND kernel open failed"
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 10, 2011, 10:40:07 »
Ja mam aktualnie 3.0.0.5
Spróbuj nowsze wrzucić

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 10, 2011, 10:57:05 »
A która jest nowsza? Bo w tym wszystkim jest kompletny burdel, nie dziwota, że ludzie się w tym gubią i szukają.
Raz numerują wersje 2.5 czy jak moja 3.0, wątek o CMR numeruje do ostatniego postu sprzed ~2 tygodni jako 1.3

Mnóstwo linków z wątków o ROM-ach nie działa a informacje zdawkowe. Jak ktoś nie jest maniakiem na tyle, żeby instalować każdą nową podwersję z nową cyferką to się natychmiast zgubi w tym burdelu.

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 10, 2011, 12:21:53 »
CWM - 3.0.05 > 3.0.1.4 > 3.0.2.4

1.3 to jest numer wydania CWM dla HD2, a 3.0.X.X ogólny numer wydania CWM.

To tak jak z romami, masz rom Typhoona w wersji XXX który zawiera CM7 w wersji YYY. Żadnego burdelu nie ma.

Więc np. w wersji 1.3 zawiera się wersja 3.0.X.X

W wątku o Typhoonie masz chyba najnowszą wersję pod HD2 - 3.0.2.5

« Odpowiedź #13 dnia: Maj 10, 2011, 14:05:43 »
u mnie przy wszystkich wymienionych ten sam problem...  :E

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 10, 2011, 15:17:48 »
u mnie przy wszystkich wymienionych ten sam problem...  :E
Kurcze, bardzo dziwna sprawa, spróbuj wgrać jakiś rom przez DAF, sam robi partycje, więc na pewno będą dobre.
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2011, 15:46:19 wysłana przez xspojlerx »

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 10, 2011, 19:41:28 »
U mnie niestety również nie. Aż zaraz jakąś inną kartę wygrzebię...

EDIT: tak jak czułem, że to nie ma związku z kartą, bo na innej jest to samo.

« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2011, 20:00:42 wysłana przez WaldekGo »

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 10, 2011, 20:05:53 »
A przez DAF?

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 10, 2011, 21:20:24 »
W sumie teraz już po tych dwóch dniach zgłupiałem. Mam przez DAF wgrane (już wcześniej zresztą) recovery, ale to jest clockwork jak dla mnie  - zalecany przez autora typhoona plik Recovery_150M_system_5M_cache_v3.0.2.5_.zip
Później jeszcze do wgrania jest sam ROM, który jest w dwóch wersjach, jeden dla CLR czyli TyphooN_CM7_v3.2.2-cLK.zip, drugi dla MAGLDR czyli TyphooN_CM7_v3.2.2-MAGLDR.zip
O ile pierwszy normalnie wgrywam z karty jako install zip file, to z drugim zgłupiałem, to też jest tylko ZIP.

Aha..  te pierwsze recovery też są dwa, po wgraniu Recovery_150M_system_5M_cache_v3.0.2.5_.zip mam normalny MAGLDR z którego moge uruchomić CMR i wgrać ROM z karty. Ale jest jeszcze takie coś, podobno właśnie pod CMR jest inny plik, cLK_1.4_150M_system_5m_cache_v3.0.2.5_.zip, tyle, że on zawiera normalne pliki do flashowania z customRUU.exe i odpowiednim plikiem nbh. Po jego wgraniu efekt jest taki:

i nic więcej... ech.. jakie to wszystko popieprzone.

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 10, 2011, 23:05:57 »
W sumie teraz już po tych dwóch dniach zgłupiałem. Mam przez DAF wgrane (już wcześniej zresztą) recovery, ale to jest clockwork jak dla mnie  - zalecany przez autora typhoona plik Recovery_150M_system_5M_cache_v3.0.2.5_.zip
Później jeszcze do wgrania jest sam ROM, który jest w dwóch wersjach, jeden dla CLR czyli TyphooN_CM7_v3.2.2-cLK.zip, drugi dla MAGLDR czyli TyphooN_CM7_v3.2.2-MAGLDR.zip
O ile pierwszy normalnie wgrywam z karty jako install zip file, to z drugim zgłupiałem, to też jest tylko ZIP.

Aha..  te pierwsze recovery też są dwa, po wgraniu Recovery_150M_system_5M_cache_v3.0.2.5_.zip mam normalny MAGLDR z którego moge uruchomić CMR i wgrać ROM z karty. Ale jest jeszcze takie coś, podobno właśnie pod CMR jest inny plik, cLK_1.4_150M_system_5m_cache_v3.0.2.5_.zip, tyle, że on zawiera normalne pliki do flashowania z customRUU.exe i odpowiednim plikiem nbh.

i nic więcej... ech.. jakie to wszystko popieprzone.
Ten drugi to recovery pod cLK, pod MAGLDR nie będzie Ci chodzić. Rom z dopiskiem cLK również jest pod loader cLK, więc się nie dziwie że Ci nie chce ruszyć, musisz wgrać z karty ten z dopiskiem MAGLDR.

Czyli najpierw CWM bez dopisku cLK w nazwie, a potem rom z dopiskiem MAGLDR w nazwie.

W innej konfiguracji nie będzie działało nawet pod groźbą spędzenia 24 godzin sam na sam z Jarkiem K :P

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 10, 2011, 23:56:10 »
Kurde.. no i to było to..
Dlaczego to jest kurde tak głupio opisane?
Jakoś cLK sugeruje, że to wersja pod ClockworkMod Recovery.. f***!

« Odpowiedź #20 dnia: Maj 11, 2011, 00:11:17 »
Zatem u mnie to samo... również zawsze ściągając romu mam z tyłu głowy: magldr -> DAF; CLK,CWR clockwork recovery... dzieki za podsunięcie rozwiązania... mało bym taska nie robił ...  :S

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 11, 2011, 08:14:11 »
Dlaczego to jest kurde tak głupio opisane?
Jakoś cLK sugeruje, że to wersja pod ClockworkMod Recovery.. f***!
To nie jest głupio opisane: cLK - cedesmith Little Kernel bootloader:
http://pdaclub.pl/forum/android-w-leo/faq1/msg1430607/#msg1430607

ClockWorkMod to CWM, CMR, ale nie cLK...

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 11, 2011, 11:39:12 »
A teraz zobacz co napisałem w odpowiedzi #11.
Jak ktoś nie jest maniakiem na tyle, żeby śledzić każdą nowinkę w tym jednym wąskim temacie, to się natychmiast w tym wszystkim pogubi.
Ja sobie zrobiłem przerwę na 3 miesiące, bo poprzedni Typhoon na becie Cyanogenmoda 7 działał całkiem nieźle. Teraz zachciało mi się czegoś na finalnym CM7 i już problem...   no nic, ważne, że już rozwiązany.,
Dzięki za pomoc.