Problem ze stabilnością

• 14 Odpowiedzi
  • 4971 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem ze stabilnością
« dnia: Czerwiec 28, 2011, 22:12:29 »
Drodzy panowie mam taki dziwny sobie problem: (notabene bardzo wnerwiający :/ )
Mój leo ma andka nand - nie ważne jaki rom bo próbowałem wielu. Ale do rzeczy. Tydzień temu zechciało mi się zamienić mułowaty rom z sense (nie pamiętam jaki) na coś szybszego. Wypróbowałem Hyperdroida GBX- były problemy świeżo po zainstalowaniu (jakies aplikacje się sypały). Później na Hyperdroida CM7 - no i tutaj pierwszy raz zuważyłem kwiatek typu - po rozładowaniu baterii do cna i podłączeniu do ładowarki, telefon formatował się jakby :/ - skróty na pulpicie home zostawały, pozostałości po widżetach też, ale już żadnej aplikacji innej niż wgotowane nie ma czego szukać. Mówię okej jakiś błąd - próbuję instalować coś, chciałoby się, przy odpaleniu instalacji pasek staję i nagle tel się rebootuje, super świetnie. Mówię no nic w Magldr odpaliłem AD Hardreset, zainstalowałem nowy rom TyphooN'a - wszystko było dobrze ale właśnie znowu padła mi bateria i sytuacja się powtarza... Nie mam pojęcia co jest grane...
Nie próbowałem jeszcze formatować Karty SD, ani nie instalowałem nowego CWM (mam partycję nand dla sense ok 300 mega - próbowałem dograć CWM z partycją 150 mb, ale w Magldrze nie chce mi złapać połączenia USB Flash...) Co radzicie pany ? Bo już jestem skłonny zabrać się za mega reset wrócić do wm6,5  zrobić taska i znow wm i dopiero nand... Ale moze ktoś ma lepszy pomysl niz ostateczna ostateczność ?

Pomocy ! ;(

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
Odp: Problem ze stabilnością
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 28, 2011, 23:13:34 »
Na "sam pierw" format karty pamięci zrób, jak to nie pomoże, to ja bym spróbował wszystko od nowa tak jak napisałeś, to chyba będzie najszybsza metoda i pozwoli wykluczyć większość potencjalnych błędów. Po WM nie musisz robić taska, jest on wgotowany w WinMo, więc nie ma potrzeby tego powtarzać, z tym że instaluj WM z karciochy pamięciochy :P

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 29, 2011, 07:23:48 »
z tym że instaluj WM z karciochy pamięciochy :P

Dzieki za poradę ;) pewnie bym zainstalował go z kabla ;)

Połączone: Czerwiec 29, 2011, 19:51:51
Teraz mam pytanko. Czy zformatować kartę i podzielić ją znów na partycje (chodzi mi o ext) i jezeli tak to jaką wielkość i jaki ty p (ext3 czy ext4) ? Bo miałem 1 gb partycji ext i jeszcze jakąś partycję linuksową na sd... ( jak pierwszy raz instalowałem andka to wyczytalem ze dobrze jest miec taka partycje)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2011, 19:51:51 wysłana przez misieq666 »

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 29, 2011, 20:07:41 »
Wielkość według uznania.
Co do rodzaju, najlepiej zrób przez CWM, opis jest w faq, partycji swap(pewnie o tą Ci chodzi) nie musisz robić.

*

Offline PiotrDyrcz

• **
  • 153
  • Sprzęt: HTC Diamond,SE X1,HTC HD,HTC HD2, HTC EVO 3D
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 21, 2011, 10:56:02 »
Dołącze się do pytania, czy radzicie zrobić partycję SWAP????

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 21, 2011, 11:52:58 »
Ja nie robię od początku i jest ok :P ale możesz spróbować ze swap i bez swap i opisać czy było czuć różnicę w działaniu, najlepiej na jakimś ramożernym romie :P

*

Offline lulek

• 738
  • Sprzęt: Wiz>Herm>Diam>SEX1>HD>HD2>DHD>EVO3D>SENS>SGS3
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 21, 2011, 16:37:54 »
to że cwm obsługuje formatowanie swap to nie znaczy że romy to obsługują. Obecnie ani jeden rom tego nie obsługuje bo było z tym znacznie więcej problemów niż zysków.

co do problemów z pierwszego postu to ja bym zaczał od sformatowania karty i postawienia własciwego cwm pod rom jaki zamierzmy instalować.
sgs III

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 21, 2011, 17:57:07 »
to że cwm obsługuje formatowanie swap to nie znaczy że romy to obsługują. Obecnie ani jeden rom tego nie obsługuje bo było z tym znacznie więcej problemów niż zysków.
No właśnie się tak nad tym zastanawiałem w czasie nieobecności, dzięki za info ;)

*

Offline PiotrDyrcz

• **
  • 153
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 22, 2011, 10:46:02 »
Wracając do partycji SWAP, otóż zrobiłem sobie 256Mb i nie wiem czy to rodzaj autosugestii, ale ROM z Sense 3.0 "Animated Sense 3.0" śmiga mi aż MIło. ramu wolnego mam od 110 - 120 (jako normal) do 177mb (jak włączę i wyjdę z gry - Plants vs Zombie, ta różnica to chyba fakt z korzystania ze SWAP-a), Sense 3.0 nie przycina nic, co najwyżej Moment podczas instalacji nowego softu, ale to jest już do przeżycia, Rom testuję z Widżetami tzw. co wg mnie ciągną dużo ramu włącznie z animowanym w siatce albumem, jako widżet, Lookscreen jako pogoda. Czas wybudzenia z lookscreena, jest natychmiastowy.:) Kolejna Uwaga Pinbal HD (ten pod TEGRĘ) też świetnie działa. Powiem tak, Jestem Baaardzo zadowolony z decyzji założenia SWapa i cieszę się nowym wypiekiem na GB oraz Sense 3.0.

tyle pochwał, teraz fakt, ROMY może i faktycznie tego nie obsługują ale załączam Enabler SWAPA dla CWR, (z XDA-dev) po zainstalowaniu tego skok wydajności wyraźnie się u mnie podniósł.

Połączone: Lipiec 22, 2011, 10:55:06
Zapomniałem dodać info o karcie SDHC, bo to z tego co się orientuję Bardzo istotne, więc class 10,
z testu programem ATTO Disc Bench, wychodzi 20/20MB
pozdr
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2011, 10:55:06 wysłana przez PiotrDyrcz »

*

Offline lulek

• 738
  • Sprzęt: Wiz>Herm>Diam>SEX1>HD>HD2>DHD>EVO3D>SENS>SGS3
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 22, 2011, 11:09:40 »
jaka class 10 działa u ciebie tak dobrze?

Ja nawet konsultowałem u dystrybutorów pamięci w polsce. class 10 nie działają prawidłowo z większością telefonów. Jeżeli jest jakiś wyjątek to chcę go poznać (i kupić).

Odnośnie swap to trochę sprzeczne z moją wiedzą na ten temat. Nie wiem co za swap enabler zainstalowałeś. Może faktycznie istnieje coś co toto aktywuje. Ja jedynie opieram się jedynie na doświadczeniu kucharzy i benchmarkach z początków romów nand. Wtedy to był wysyp romów ze swap i ext4. Nawet imilka robił romy, które wymagały aż 4 partycji na karcie sd. Kto pamięta? o rezygnacji zadecydował problem z użyciem kilku partycji jednocześnie, stabilność i możliwość użycia telefonu jako pendrive.

Karta jaką posiadasz jeżeli faktycznie działa aż tak szybko to w istocie jesteś rekordzistą i w istocie z pewnością wszelakie partycje na niej będą przyśpieszać działanie systemu -nand jest znacznie wolniejszy.

sgs III

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 22, 2011, 11:55:23 »
Karta jaką posiadasz jeżeli faktycznie działa aż tak szybko to w istocie jesteś rekordzistą i w istocie z pewnością wszelakie partycje na niej będą przyśpieszać działanie systemu -nand jest znacznie wolniejszy.
Tylko ciekawe ile bateria wytrzyma przy takim zestawie...

@PiotrDyrcz: A może chciałoby Ci się przeprowadzić teraz test porównawczy bez partycji SWAP? Bardzo mnie to ciekawi, czy różnica byłaby odczuwalna...

*

Offline PiotrDyrcz

• **
  • 153
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 22, 2011, 14:34:51 »
Karta Transcend 8 gb Class10, za 5 dych z Allegro
Testy benchmarka robiłem nie poprzez HD2 tylko Czytnik, więc Hadek sam sobie prędkość dobiera pewnie, ale z tym że moje nastawienie że może być lepiej już mnie nie męczy ;),
ale to inna bajka, bo miałem sandisca class4 i troche mi cieło (ten sam ROM), ale tylko troszkę jak słuchałem muzyki i grałem na Plants vs Zombie. ale wiadomo pliki mp3 (power amp) i gra siedziały na karcie + swap, więc transfer walił z karty Jak diabli, (więc można zrozumieć lekkie przycinanie, nie tak gry jak muzyczki). póżniej gdy mp3 wyłączyłem wszystko wróciło do normy.
Owszem, teraz też tak jest, ale to naprawde tylko (podkreślam) czasami.
I oby odpukać, bo sense 3 (sensowne) na HD2, to marzenie nie jednego. Ja narazie se chwale

Test bez swapa robiłem wczoraj, powiem tak, różnica JEST.
Tego enablera napisał jakiś magik z XDA, który chciał przyspieszyć jakiś rom z Sense 3 (nie pamiętam jaki- sorki). Zassałem i zobaczyłem że na tym też działa, Ba, na CoreDroidzie 2.1 także, Zdążyłem obadać.

Połączone: Lipiec 22, 2011, 14:43:08
xspoilerxs
Narazie nie zauważyłem zbytniej różnicy, no ale to tylko 24h od zaaplikowania Swapa. Jednocześnie trzeba zdać sobie sprawę, że karta jest brana do roboty częściej. Choć z drugiej strony, takie coś jak SD-EXT też powoduje że karta pracuje prawie non stop, chyba!

PS nie zamierzam tu robić jakiejś tam reklamy, jak coś będzie się dziać - napewno napisze, to Forum dla ludzi szukających wiele dróg...

« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2011, 14:43:08 wysłana przez PiotrDyrcz »

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 22, 2011, 14:48:17 »
Bardziej chodziło mi o klasę karty z tym zużyciem baterii, tak jak piszesz, przy sd-ext karta też jest non stop w użyciu.

Co do SWAP, skoro mówisz, że jest różnica, to będzie trzeba spróbować ;)

*

Offline lemar123

• 2680
  • Sprzęt: Samsung A5
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 22, 2011, 15:12:38 »
Karta Transcend 8 gb Class10, za 5 dych z Allegro
Testy benchmarka robiłem nie poprzez HD2 tylko Czytnik,
zrób proszę pomiar w opisany tu http://pdaclub.pl/forum/android-w-leo/(q)-jaka-karte-sd-do-androida-w-nand-(sd)/ sposób i dodaj do tamtego wątku - pomoże to innym dobrać kartę

*

Offline PiotrDyrcz

• **
  • 153
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 22, 2011, 15:28:04 »
testuje na maxa daje mu (fon) totalnie w pi.......e (palnik) gdyż jade na urlop i to właśnie  mój Hadeczek będzie mnie prowadził, dlatego nowy ROM (Animated Sense)  jest wałkowany w extremalnych warunkach. Sami wiecie "Jak ma coś sie zwalić , stanie sie to w najmniej odpowiednim momenie", chce to ograniczyć. ROM narazie sprosta (odpukać, bo zaczyna mi sie podobać) Sense w stanie spoczynku, oraz reakcja ( z gier, GPS, WIFi, NET) -> idealnie. w benchmarki narazie sie nie bawie - nie chce sie zdołować (oko sie liczy) działa Super.
Wiecie co? Ja chba śnie... szykałem Romu TYLKO Z pogodą S3, a tu masz PreFULL S3.
PS. Pełne będzie jak kupie Sensation lub EVO(ostrze zeby)
Do wyjeśnień :
Mini partition Magic Home Magic
Swap (mój)256
EXT3 1200 (około)
FAT32 reszta (ok 6700)
[To pogląd]

PS.Narazie testuję na 1 Romie, Moderator może zrozumie. Jakby coś to za jego przyzwoleniem przeniesiemy wątek
Puki Co testujemy SWAP

Połączone: Lipiec 22, 2011, 15:31:00
ok. zrobie, lecz koledzy zrobie to w poniedziałek (urlop) :)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2011, 15:31:00 wysłana przez PiotrDyrcz »