Problem z instalacją

• 45 Odpowiedzi
  • 10171 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tkosz

• 35
Problem z instalacją
« dnia: Styczeń 17, 2011, 08:44:24 »
Witam, postanowiłem na swoim HD2 zainstalować Androida ! Więc przysiadłem porządnie do FAQ i realizowałem krok po kroku wszystkie punkty, wgrałem odpowiednie radio oraz gotowany ROM od "bysia", ściągnąłem odpowiedni programik do bootwania Androida z SD, sformatowałem kartę przegrałem pliki i bezpiecznie odłączyłem, odpaliłem loader przy świecących przyciskach uruchomiłem i .... Nic. Nie zrażony porażką ściągnąłem inną wersję androida na nowo sformatowałem kartę, próbowałem nawet za każdym razem robić HR ale zawsze z taki samym skutkiem ! Albo zawiesza mi się na obrazku HTC i nie idzie dalej, albo coś tam pójdzie ale i tak mi się restartuje telefon i wchodzi do windowsa albo w ogóle jakieś paski się na ekranie pojawiają i koniec ... Ma ktoś jakiś pomysł co to może być ? 
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2011, 08:58:23 wysłana przez tkosz »

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Odp: Problem z instajacją
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 17, 2011, 08:49:29 »
ale czekałeś wystarczająco długo?
pierwsze uruchomienie Androida moze trwać do 20 minut

*

Offline tkosz

• 35
Odp: Problem z instalacją
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 17, 2011, 08:54:34 »
Nawet i 30 min ! Mógłby mi ktoś podać link do wersji którą sam ma i wie jak przebiega jej pierwsze bootowanie( za którego opis byłbym bardzo wdzięczny )  To wtedy mogę nawet i godzinę czekać :p jak się uruchomi :)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2011, 08:58:41 wysłana przez tkosz »

*

Offline lemar123

• 2680
  • Sprzęt: Samsung A5
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 17, 2011, 09:00:30 »
stary problem
1. niewłaściwa zawartość startup.txt (podaj ją tu i nazwę katalogu)
2. złe radio - też podaj jakie
3. jaki fat
i daj info jaki android i rom

byli też tacy (1-2 osoby), które twierdziły, że mają wszystko ok ale im działa
pewnie możliwe, ale 99% osób dała radę

podaj ww. dane to pomożemy

*

Offline tkosz

• 35
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 17, 2011, 09:09:41 »
stary problem
1. niewłaściwa zawartość startup.txt (podaj ją tu i nazwę katalogu)
2. złe radio - też podaj jakie
3. jaki fat
i daj info jaki android i rom

byli też tacy (1-2 osoby), które twierdziły, że mają wszystko ok ale im działa
pewnie możliwe, ale 99% osób dała radę

podaj ww. dane to pomożemy

Ad. 1
set mtype 2524
set ramaddr 0x11800000
set ramsize 0x1e400000
set initrd_offset 0x00a00000
set KERNEL zImage
set initrd initrd.gz
set cmdline "rel_path=Android"
boot

Ad2.
2.12.50.02_2

Ad3. FAT32 (Karta była formatowana pod systemem Win 7)

Ad4. Android: mattcLeco + Froyo (http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=736545)
         ROM : hypnosis V 12.0 FINAL od bysia

Pewnie masz racje ! na pewno coś robię źle ! ale już naprawdę nie mam pomysłu co to może być

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 17, 2011, 09:42:27 »
A androida wrzucasz do folderu Android na karcie czy jakiegoś o innej nazwie? jeżeli o innej to musisz w linijce: set cmdline "rel_path=Android" zamiast Android wpisać nazwę folderu w którym się znajduje
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2011, 09:51:24 wysłana przez xspojlerx »

*

Offline tkosz

• 35
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 17, 2011, 09:49:13 »
W FAQ wyraźnie było napisane że do Androida :) więc tak też uczyniłem

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 17, 2011, 09:51:35 »
Może być też tak że przy pierwszym uruchomieniu za szybko wyciągnąłeś baterie jak wisiał na logu HTC, i nie zdążył się utworzyć plik data.img, w takim wypadku, usuń go z folderu gdzie znajduje się android, na karcie pamięci, odpal i zaczekaj do 20 minut.

Btw. Nie konicznie musisz mieć gotowany rom, na stockowym 3.14 działa wszystko jak należy.

*

Offline tkosz

• 35
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 17, 2011, 10:04:06 »
Może być też tak że przy pierwszym uruchomieniu za szybko wyciągnąłeś baterie jak wisiał na logu HTC, i nie zdążył się utworzyć plik data.img, w takim wypadku, usuń go z folderu gdzie znajduje się android, na karcie pamięci, odpal i zaczekaj do 20 minut.

Btw. Nie konicznie musisz mieć gotowany rom, na stockowym 3.14 działa wszystko jak należy.

Jakiej Wersji androida używasz ?? Bo mi się ten data.img nawet nie utworzył.

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 17, 2011, 10:09:13 »
musisz mieć z 1,1 GB wolnego miejsca
jeśli data.img się nie robi - pobierz gotowy z wątku i wrzuć do /Android

*

Offline tkosz

• 35
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 17, 2011, 10:20:43 »
teraz musze iść na uczelnie ! jak wróce to powracam do testów :))

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 17, 2011, 10:21:09 »
Ostatni jakiego używałem to: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=839410
Bo teraz to Androida Nand mam.

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 17, 2011, 11:24:33 »

Ad2.
2.12.50.02_2

Sprobuj inne radio wgrac.
ja mialem ten sam problem na ktoryms 2.15.50.XX

Obecnie mam 2.10.50.26 i Android wstaje ;]

Aha.
Nie chce mi wstawac z haret.exe. resetuje telefon
Ale po zainstalowaniu EBL2.1a startuje spod niego ;]

*

Offline azizi

• 418
  • Sprzęt: HTC HD2 + Sensation + Nexus One <- ICS
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 17, 2011, 22:44:33 »
Mam podobny problem. Android chodził mi chyba już z 2-3 miesiące z SD ok. Zmieniałem wersje na różne i wszystko do dziś było ok. Obecnie chciałem sobie wgrać jakąś inną też na SD i po skasowaniu starej i wgraniu nowej nie ruszył. Uruchamia się i wisi tylko na logu HTC, nie ładując się. Czekałem dość długo ale nic się nie działo. Chodzi konkretnie o MCCM_SE_V3.4_FroyoStone_Sense. Co dziwnie już kiedyś tę dystrybucję miałem i działała ok. Próbowałem przywrócić na sformatowaną kartę SD wcześniejszą dystrybucję i też lipa :/ Radio i rom wm nie urległy zmienie (rom stokowy ery i radio 2_15_50_14). Nie wiem o co może chodzić :/ Karte formatowałem raz pod WM a raz pod XP na fat.

ps. próbowałem także odpalić Motoman234_EVO_Carbon_Remix_V0.6 i lipa, karta formatowana przed rozpakowaniem androida i wrzuceniem pliku img, no i nadal wisi kilkadziesiąt minut i nic :/
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2011, 23:08:46 wysłana przez azizi »

*

Offline tkosz

• 35
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 17, 2011, 23:20:38 »

Ad2.
2.12.50.02_2

Sprobuj inne radio wgrac.
ja mialem ten sam problem na ktoryms 2.15.50.XX

Obecnie mam 2.10.50.26 i Android wstaje ;]

Aha.
Nie chce mi wstawac z haret.exe. resetuje telefon
Ale po zainstalowaniu EBL2.1a startuje spod niego ;]
Pobawię się z tym radiem, niemniej próbowałem uruchamiać i poprzez haret i EBL. Niemniej za każdym razem lipa. Próbowałem też wgrywać  plik data.img, również bez powodzenia :(

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 17, 2011, 23:23:50 »
nie wiem co mam poradzić - uruchamiałem androidy sd dziesiątki razy - może z 1-2 mi nie ruszyły, ale dlatego, że dałem spokój
fat32, data.img musi być pasujący do romu, wolne miejsce, radio >2.08
jak nie startuje - może być złe radio lib zły startup.txt, lub pliki tymczasowe z poprzedniej próby (katalog android musi być świeży)
jak się nie tworzy w ogóle data.img - za mało miejsca na karcie albo zły format (nie fat32)

*

Offline azizi

• 418
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 18, 2011, 08:21:44 »
No dobra a czy jest możliwe aby coś od strony WM uszkodziło się (oprogramowanie) i uniemożliwiało uruchomienie?
Konfiguracji WM nie zmieniałam od dość dawna, w tym czasie jak pisałem było kilka androidów i nigdy problemów nie było. Z racji że nie korzystałem w WM to i ciężko coś tam popsuć/poprzestawiać.

Przed chwilą jeszcze raz sformatowałem kartę, system plików FAT32, format pełny zrobiony, karta 8GB. Na to kopiuję ściągnięty z netu i rozpakowany android MCCM_SE_V3.4_FroyoStone_Sense.zip. Plik data.img wrzucam do katalogu androida, który jest oczywiście na samej górze /.  Po rozpakowaniu całość ma 1.3GB. Restart WM i po włożeniu karty odpalam androida /storage  card/android/clrcad i potem haret tak jak robiłem to wielokrotnie. Pojawia się zielony napis HTC i tak sobie trwa i trwa i trwa. To samo w przypadku Motoman234_EVO_Carbon_Remix_V0.6.zip

Jak nic nie wymyślę to pewnie zrobie HR na WM i będę próbował na nowo to odpalać bo na karcie raczej już nic więcej nie wymyślę. Skoro wcześniej chodziło a teraz nie to musi być wina windowsa. Żeby było śmieszniej zrobiłem sobie kopie całej karty SD przed próbą wgrania ostatniego androida i chcąc z niej odpalić poprzedniego też nie uruchomił się :/

Plik startup.txt
set mtype 2524
set ramaddr 0x11800000
set ramsize 0x1e400000
set KERNEL zImage
set initrd initrd.gz
set cmdline ""
boot
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2011, 08:26:56 wysłana przez azizi »

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 18, 2011, 08:33:37 »
No dobra a czy jest możliwe aby coś od strony WM uszkodziło się (oprogramowanie) i uniemożliwiało uruchomienie?
Konfiguracji WM nie zmieniałam od dość dawna, w tym czasie jak pisałem było kilka androidów i nigdy problemów nie było. Z racji że nie korzystałem w WM to i ciężko coś tam popsuć/poprzestawiać.

Przed chwilą jeszcze raz sformatowałem kartę, system plików FAT32, format pełny zrobiony, karta 8GB. Na to kopiuję ściągnięty z netu i rozpakowany android MCCM_SE_V3.4_FroyoStone_Sense.zip. Plik data.img wrzucam do katalogu androida, który jest oczywiście na samej górze /.  Po rozpakowaniu całość ma 1.3GB. Restart WM i po włożeniu karty odpalam androida /storage  card/android/clrcad i potem haret tak jak robiłem to wielokrotnie. Pojawia się zielony napis HTC i tak sobie trwa i trwa i trwa. To samo w przypadku Motoman234_EVO_Carbon_Remix_V0.6.zip

Jak nic nie wymyślę to pewnie zrobie HR na WM i będę próbował na nowo to odpalać bo na karcie raczej już nic więcej nie wymyślę. Skoro wcześniej chodziło a teraz nie to musi być wina windowsa. Żeby było śmieszniej zrobiłem sobie kopie całej karty SD przed próbą wgrania ostatniego androida i chcąc z niej odpalić poprzedniego też nie uruchomił się :/

Plik startup.txt
set mtype 2524
set ramaddr 0x11800000
set ramsize 0x1e400000
set KERNEL zImage
set initrd initrd.gz
set cmdline ""
boot
Może spróbuj uzupełnić linię set cmdline ""?

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 18, 2011, 08:35:04 »
dokładnie,
jak dla mnie brak rel_path w startup.txt (czasem brak przeszkadza)

i czy na pewno /Android a nie /android ?

*

Offline azizi

• 418
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 18, 2011, 08:38:39 »
no właśnie też tak myślę żeby dodać to rel_path=Android w ciapki, ale nadal czekam jeszcze z nadzieją od 20min że coś się odpali, w co jednak wątpię :/ wcześniej nigdy nie edytowałem pliku startup i zawsze chodziło wsio ok

za każdym razem jak próbuje to robię format karty, na nowo całego andka rozpakowuję z archiwum, więc nie może być mowy że coś jest nie tak z samą dystrybucją

tak myślę cały czas co może być z windows nie tak jeszcze

ścieżka jest na bank /Android bo nie zmieniam nic w nazewnictwie, kopiuje na kartę w czytniku
karta oczywiście sprawdzona i błędów nie ma

zaraz przerwę jeszcze raz to obecne odpalanie i od nowa ze zmianą w startup spróbuje
set cmdline "rel_path=Android"

Połączone: Styczeń 18, 2011, 09:11:36
No i znowu to samo się dzieje :/ wisi sobie od ponad 15min i nic. Z racji, że wcześniej czekałem nawet po ponad 35min więc i teraz raczej nic się nie zmieni.
Zaraz zrobie HR windowsa i potem mogę już normalnie odpalać androida czy trzeba coś jeszcze w WM zmieniać bo już nie pamiętam ;) ?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2011, 09:11:36 wysłana przez azizi »

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 18, 2011, 09:28:42 »
Nic nie trzeba zmieniać w WM.

Może głupie pytanie ale jak wypakowujesz to nie wrzucasz do folderu Android np. folderu który powstaje po wypakowaniu archiwum, tylko jego zawartość czyli haret, clrcad itd...?

Nie obrażaj się że pytam, ale czasami z roztargnienia lub z rutyny można zrobić takie głupie błędy :-?

rel_path powinno być, bynajmniej ja zawsze uzupełniałem tą linijkę, to że wcześniej nie zmieniałeś, to nic nie znaczy, niektórzy kucharze umieszczają ten parametr sami a inni zostawiają to miejsce wolne.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2011, 09:31:07 wysłana przez xspojlerx »

*

Offline azizi

• 418
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 18, 2011, 09:34:57 »
Kolega nie to że się nie obrażam ale jestem wdzięczny że zawracam Wam d... i ktoś chce mi pomóc.
Wypakowuje sobie wszystko na dysku pc, a potem tylko kopiuje cały katalog Android na kartę i do niego image.dat.
Tak jak mówiłem robiłem to wiele razy i ciężko mi jest teraz uwierzyć że nie chce to działać.
No nic jeszcze raz teraz zapuszczam na świeżym WM andka, zobaczymy co będzie.

Może niech ktoś da link do jakiegoś sprawdzonego działającego innego nić MCCM_SE_V3.4_FroyoStone_Sense androida?

Po HR jak próbuje coś uruchomić to np naciskając na haret itd wywala mi info że program pochodzi od nieznanego wydawcy i czy chce uruchomić, jak to zlikwidować bo wcześniej tego nie miałem?

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 18, 2011, 09:38:29 »
Po HR jak próbuje coś uruchomić to np naciskając na haret itd wywala mi info że program pochodzi od nieznanego wydawcy i czy chce uruchomić, jak to zlikwidować bo wcześniej tego nie miałem?
Po kilku uruchomieniach to zniknie.

Co do data.img, nie zawsze data.img, jest kompatybilny z danym buildem, więc jeżeli nie chce ruszyć to lepiej go nie kopiuj z pc, niech się sam utworzy.

*

Offline azizi

• 418
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 18, 2011, 09:42:10 »
To jest data.img od tego konkretnego builda, poza tym próbowałem wcześniej i bez niego aby się właśnie utworzył, niestety bezskutecznie.

Obecnie mija już 10min jak jest uruchomiony andek i stoi tak jak i wcześniejsze :/ no w głowie mi się to nie mieści. Jedynie co mi do głowy teraz przychodzi to żeby kartę inną wsadzić niż tę, ale niestety nie mam nic innego.

Jak tak dalej pójdzie to zostanie mi nand wypróbować choć jakoś nie garnę się do tego, a i czytania dużo pewnie będzie przed ;)

Połączone: [time]Styczeń 18, 2011, 09:58:31[/time]
Poddaje się :/
Już prawie 30min i nic :/
Może jeszcze sformatuje kartę pod WM, wrzucę androida bez image.dat i ostatni raz dam mu szansę.

Połączone: Styczeń 18, 2011, 10:50:01
Poszło :D
Użyłem tym razem dystrybucji Mdeejay_FroYo_Sense_v._2.4_Clean_S6.1.7z
Wcześniej sformatowałem pod WM jeszcze raz kartę, wszystko standardowo skopiowałem przez czytnik kart i odpaliłem, no i od razu ruszyło ok. Wypróbuje jeszcze może potem inną dystrybucję jakąś, aby potwierdzić czy wina leżała w formacie karty (a był fat32) czy w czymś innym.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2011, 10:50:01 wysłana przez azizi »

*

Offline tkosz

• 35
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 18, 2011, 22:00:27 »

Poszło :D
Użyłem tym razem dystrybucji Mdeejay_FroYo_Sense_v._2.4_Clean_S6.1.7z
Wcześniej sformatowałem pod WM jeszcze raz kartę, wszystko standardowo skopiowałem przez czytnik kart i odpaliłem, no i od razu ruszyło ok. Wypróbuje jeszcze może potem inną dystrybucję jakąś, aby potwierdzić czy wina leżała w formacie karty (a był fat32) czy w czymś innym.

No to zaraz i ja spróbuje zainstalować :)

*

Offline azizi

• 418
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 18, 2011, 23:17:23 »
Wygląda no to ze szkopuł tkwił w sformatowaniu karty pod windows mobile, programem który jest w narzędziach, przynajmniej w moim romie z ery. Powodzenia kolego. Ja już amdroida na docelowego zmieniłem bo na mdja zawsze mam problemy z baterią.

*

Offline tkosz

• 35
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 19, 2011, 08:25:19 »
Jak miałeś skonfigurowany startup.txt ? bo mi dalej zatrzymuje się na obrazku

*

Offline azizi

• 418
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 19, 2011, 08:29:06 »
Nigdy nie ruszałem tego pliku, tak jak wypakowałem dystrybucję z paczki tak wrzucałem na kartę i chodzi ok. Obecnie mam odpalony MCCM SE V3.4 FroyoStone Sense, bo na nim dobrze bateria mi chodziła i w miarę to wszytko stabilnie działa przez dłuższy czas.
Formatowałeś z pod poziomu WM programem kartę przed wrzucaniem na nią androida?

*

Offline tkosz

• 35
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 19, 2011, 08:48:47 »
Nigdy nie ruszałem tego pliku, tak jak wypakowałem dystrybucję z paczki tak wrzucałem na kartę i chodzi ok. Obecnie mam odpalony MCCM SE V3.4 FroyoStone Sense, bo na nim dobrze bateria mi chodziła i w miarę to wszytko stabilnie działa przez dłuższy czas.
Formatowałeś z pod poziomu WM programem kartę przed wrzucaniem na nią androida?
Za każdym razem formatuje ! Może mam coś nie tak z ROM albo RADIO ? Bo już nie wiem co to może być. ROM mam gotowany a RADIO powyżej 2.08, więc niby powinno być dobrze ... Zastanawiam się czy na NAND'a nie wgrać tego androida :)

*

Offline azizi

• 418
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 19, 2011, 08:52:01 »
Ja zrobiłem tak
1) HR telefonu, rom ma standardowy z ERY
2) Format karty programem w narzędziach WM
3) Zgrałem rozpakowanego androida na kartę przez czytnik
4) Odpaliłem i chodzi

Teraz jak pisałem mam już drugiego który nie chodził i musi to być wina formatowania, bo nawet po HR nie działał mi android, aż do formatu karty. Kartę mam 8GB więc pamięci jest dość dużo, rozumiem że też jaj w zapasie trochę, czyli karta minimum 2GB. Może zrób w takiej kolejności jak ja.