Problem z flash'em HD2 a zmiana romu.

• 8 Odpowiedzi
  • 5306 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z flash'em HD2 a zmiana romu.
« dnia: Marzec 29, 2012, 15:52:47 »
Witam.
Po wcześniejszych przygodach udało mi się pstawić jakikowiek rom na moim Leonie.
Teraz sprawa wygląda o tyle dziwnie że raz udało mi się go zmusić do flash'owania po instalacji Xp na Pc ale kolejne próby kończyły się niepowodzeniem.
Moje obecne ustawienia flash.cfg wyglądają tak:

misc ya 1M
recovery rrecov|ro|nospr 5M recovery_3.2.0.0_leo.img
boot yboot|ro 5M
system ya 150M
cache ya 5M
userdata ya|asize|hr allsize

A chcę pobrać ten rom:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1420575
Dla którego ustawienia wyglądają tak:

misc ya 1M
 recovery rrecov|ro|nospr filesize recovery-raw.img
 boot yboot|ro 5M
 system ya 190M
 cache ya 5M

Podczas instalacji DAF.exe występuje identyczny błąd jak tu:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=974686

Wiecie jak to przeskoczyć/naprawić ??
Chciałbym swobodnie wrzucać romy a nie modlić się żeby flash znalazł USB...

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

*

Offline pepe64

• 665
  • Szczerość to najpiękniejsza forma głupoty.
  • Sprzęt: BB 9700 (do pracy) HTC HD2 (do..zabawy)
Odp: Problem z flash'em HD2 a zmiana romu.
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 30, 2012, 09:38:47 »
Witam.
Po wcześniejszych przygodach udało mi się pstawić jakikowiek rom na moim Leonie.
Teraz sprawa wygląda o tyle dziwnie że raz udało mi się go zmusić do flash'owania po instalacji Xp na Pc ale kolejne próby kończyły się niepowodzeniem.
Moje obecne ustawienia flash.cfg wyglądają tak:

misc ya 1M
boot yboot|ro 5M
system ya 150M
cache ya 5M

A chcę pobrać ten rom:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1420575
Dla którego ustawienia wyglądają tak:

misc ya 1M
 boot yboot|ro 5M
 system ya 190M
 cache ya 5M

Podczas instalacji DAF.exe występuje identyczny błąd jak tu:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=974686

Wiecie jak to przeskoczyć/naprawić ??
Chciałbym swobodnie wrzucać romy a nie modlić się żeby flash znalazł USB...

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
OK, pomogę Ci, ale - wybacz stary - ile Ty masz lat? Matura, podstawowy angielski, czytanie ze zrozumieniem???

Zacznijmy od tego, ze na wskazanej przez Ciebie stronie jak byk stoi:
Error Description: CONFIG: file not exist
Info: .\RSPL\RSPL.cpp (359)

co tłumaczyć można, że "nie ma (jakiegoś) pliku". OK, ale jakiego? hmmm..

Idziemy dalej. Analizujemy oba flash.cfg:
 - w linii nr 2 pierwszego pliku jest ścieżka:

- a w linii nr 2 w drugim pliku:

Widzisz RÓŻNICĘ:)?

W katalogu, z którego flashujesz musisz mieć plik .IMG o nazwie, jak w pliku konfiguracyjnym flash.cfg. Nazwy .IMG mogą być różne. Dlatego metoda DAF jest fajna, bo daje nam kontrole i nie fajna, bo..wymaga kontroli;)!

Juz o tym, chyba nawet ja;), pisano. Zapis np. 5/150/5 oznacza taki np. plik:
misc ya 1M
recovery rrecov|ro|nospr filesize recovery_3.2.0.0_leo.img
boot yboot|ro 5M
system ya 150M
cache ya 5M

Ważne są te 3 w/w parametry + właściwa nazwa pliku .IMG. Akurat ja mam plik z nazwa oznaczajacą wersję. Ale możesz go nazwać np. grigorij.img, tylko że wtedy linia wygląda tak: recovery rrecov|ro|nospr filesize grigorij.img

Parametr przed nazwą to bodajże wielkość jakiegoś bufora, cache, nie pamiętam. Standardowo może być "filesize", lub tak jak u Ciebie bezpośrednio, np. 5M.

Bardzo ważna jest linia: system ya 150M. To 150 oznacza 150 megabajtów na rom/build w pamięci telefonu. Tej wewnętrznej (nie mówię o karcie mSD). To jest zawsze zasadniczy parametr, jaki podają twórcy romów. Resztę, w tej chwili, możesz śmiało ustawić np. na 5M.

Wyjaśnione?
Trochę zły jestem na Ciebie, bo.. szukasz chłopie, znajdujesz nawet odpowiedzi tylko ich..nie widzisz. Zabierasz się za flashowanie romów, ok - fajne hobby. Tylko bawisz się telefonem za ok. 1,5tys zł narzędziami klasy "brzytwa", nie zastanawiając się, czy trzymasz za rączkę czy za ostrze...
A teraz baw się grzecznie i z pozytywnym skutkiem;)
Andro:        MIUI 2.4.13 PL
Kernel:       tytungR14
Radio:        2.15.50.14
Karta:        8 GB Class 10

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 30, 2012, 13:12:37 »
Wielkie dzięki za "łopatologiczne" tłumaczenie.
Domyślałem się że o to może chodzić jednakże wolałem zapytać.
Zrobiłem wszystko tak jak mówisz i jest już lepiej tyle że wyskakuje komunikat o błędzie rapi.dll.
Bardzo bym Cię jeszcze prosił o pomoc jak to naprawić bo nie chciałbym czegoś zawalić.

*

Offline pepe64

• 665
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 30, 2012, 14:30:59 »
Wielkie dzięki za "łopatologiczne" tłumaczenie.
Domyślałem się że o to może chodzić jednakże wolałem zapytać.
Zrobiłem wszystko tak jak mówisz i jest już lepiej tyle że wyskakuje komunikat o błędzie rapi.dll.
Bardzo bym Cię jeszcze prosił o pomoc jak to naprawić bo nie chciałbym czegoś zawalić.

Bierzesz gugla i wpisujesz rapi.dll. Wyskoczą Ci linki, otwierasz np. pierwszy http://www.dll-files.com/dllindex/dll-files.shtml?rapi
a tam..a kuku;), można .dll pobrać. No to pobierasz, a potem zapisujesz tam - gdzie siedzą inne .dll - zalezy od wersji systemu, której używasz. Wszystko.
Jakby co, na xda jest wątek, Jeeezu jaki stary;) : http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=223738

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 30, 2012, 14:36:09 »
Pobrałem ten plik (program) już wcześniej jednakże służy On do usuwania błędów dll. I to w dodatku tylko 15 bo reszta jest płatna ...

*

Offline pepe64

• 665
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 30, 2012, 14:53:46 »
Pobrałem ten plik (program) już wcześniej jednakże służy On do usuwania błędów dll. I to w dodatku tylko 15 bo reszta jest płatna ...

.EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE:(:(
Nie pobierasz rapi.dll fixer, tylko klikasz download zip-file. A w zipie jest rapi.dll.
Może bywają lepsze dni na flash...obawiam sie, że przy dzisiejszym stopniu Twojej nieuwagi zamienisz Leona w cegłę..

Tu masz adres źródłowy, gdybyc nie wiedział w co kliknąć: http://www.dll-files.com/rapi.zip?0WFfO0UKjT

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 30, 2012, 15:21:33 »
Dobra pobrałem to wrzuciłem na pulpit, rozpakowałem, skopiowałem do C:WINDOWS/SYSTEM32 gdyż tam są pliki z rozszrzeniem .dll.
Restart kompa, zaczynam flash i dalej ten komunikat ...
Nawet próbowałem zmienić nazwę pliku i napisać z dużej litery i nadal du*a...
Masz jakiś pomysł co z tym zrobić ?

*

Offline pepe64

• 665
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 30, 2012, 15:38:48 »
Dobra pobrałem to wrzuciłem na pulpit, rozpakowałem, skopiowałem do C:WINDOWS/SYSTEM32 gdyż tam są pliki z rozszrzeniem .dll.
Restart kompa, zaczynam flash i dalej ten komunikat ...
Nawet próbowałem zmienić nazwę pliku i napisać z dużej litery i nadal du*a...
Masz jakiś pomysł co z tym zrobić ?

Kolego:
rozumiem, że ta wiedza nie wchodzi sama. Domyslam sie, że jestes pasjonatem smartfonów, teraz na tapecie jest Android a tu tyle zachodu. Rozumiem. Ale widzisz - każda wiedza najlepiej wchodzi "przez palce", organoleptycznie, że tak powieem.
Poświęciłem Tobie kawał mojego czasu, ok - nie mam pretensji - ale z tego co wiem nie ja jedyny. Robimy to m.in. po to, by nakierować adeptów. Pokazać im drogi, jak i gdzie szukać. Mam wrażenie, że chciałbys uzyskać tutorial-za-rekę, ale..tak sie nie da...
Przykład z zycia: do egzaminu z analizy matematycznej na polibudzie rozwaliłem..ponad 500 całek krzywoliniowych i powierzchniowych i conajmniej tyle samo równań różniczkowych. Cały zbiór zadań niejakiego Zaporożca (pełen, świetny oldskuool) + wszystko TO, CO ZNALAZLEM. I dostałem (bez jakiejś skromności) max na egzaminie. Czy myslisz, że gdybym PATRZYŁ, jak kumpel rozbraja te całki, to bym zdał?
Zabawa z Androidem na HD2 to forma hobby. Ja wolę sklejać modele, niz obserwować jak robią to inni...
Przypomniała mi sie reklama z Polsatu, takaa po 22:00: "Jestem młodą studentką.. Zadzwoń, a opowiem Ci o miłości francuskiej..". Jakiś komentarz;)?
OK, weź to do siebie - ale nie jako burę czy tzw. OPR, tylko lekcję. I inni też. Bo wyobrax sobie 3-4 takich magików i okazuje sie, że nasze życie sprowadza się do udzielaniu raad/porad... no way;)

Pod umieszczonym chyba 4 postu temu adresem na xda-... jest komentarz:
"
    Originally Posted by spikeybhoy  View Post

When trying to run xda tools I get the message
    This application failed to start because RAPI.dll was not found, reinstalling the application may fix this problem. I have tried downloading xda tools again, but still get the same thing. Any ideas
    Thanks.

Rapi.dll is part of Microsoft's ActiveSync software. ActiveSync is needed to sync your Pocket PC device with your computer. You can download the latest version here: http://www.microsoft.com/windowsmobi...c/default.mspx

Install ActiveSync and then run ContentManager.exe to install the application to your device.

Thumbs up Works great!

I installed Windows Mobile Device Center.Everything goes perfect. Thank you guys!
"
To MUSI Tobie, przyjacielu wystarczyć. Sorry.
Pozdrawiam i sukcesów życzę, naprawdę!

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 31, 2012, 18:25:56 »
Dziękuję.
A rom wrzucony i wszystko śmiga :)