Potrzebna pilna pomoc kogoś obeznanego z NativeSD przez MAGLDR...duży problem :(

• 11 Odpowiedzi
  • 5410 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline sdhc

• **
  • 121
  • Sprzęt: Moto X Style // HTC HD2 (Leo) // HTC Universal
Witam, bardzo proszę o pomoc, najlepiej kogoś kto przechodził przez proces instalacji ROM-u NativeSD przez MAGLDR.  :wink:

Na XDA jest napisane że mam 4EXTRecoveryNAND instaluje przez DAF.exe..'Flash it using DAF.exe (Magldr)...'
W paczce z 4EXTRecoveryNAND nie ma żadnego pliku DAF.exe... więc jak i kiedy to wrzucić?  :-?

Próbowałem instalować 4EXTRecovery przez CWM ale był błąd i teraz w ogóle nie wchodzi mi w pozycję AD Recovery w MAGLDR tylko przy próbie wejścia jest komunikat:'ERROR: ERROR: Invalid boot image hadret'...
Co mam teraz zrobić? Wrzucić MAGLDR od początku? Najpierw zrobiłem pełny wipe data/dalvik cache i jeszcze zastosowałem opcję 'AD Hardreset'... Co teraz?

A w ogóle jaki jest kolejny krok po przepartycjonowaniu karty pamięci na FAT32/EXT4? Mam wrzucać jakoś 4EXTRecovery czy od razu ROM przez CWM które mi się na chwilę obecną rozwaliło?  :(

Bardzo proszę o pomoc... mam unieruchomionego HD2 i bez czyjejś pomocy nie ruszę z miejsca... :(

Pozdrawiam

*

Offline malylysy

• 3008
  • Sprzęt: Xiaomi Mi9T Pro
Po pierwsze wróć do WM za pomocą leoimg.nbh z karty.
Potem przejdź całą procedurę instalacji od początku. Nie ma co brnąć i generować kolejne błędy.

Plik daf.exe jest w paczce z CWM
If you want to ma­ke God laugh, tell him about your plans.

*

Offline sdhc

• **
  • 121
W CWM tak... ale mi chodziło o 4EXTRecoveryNAND...jak to zainstalować na NAND? Mógłby ktoś to wytłumaczyć? ;)

I czy później jeżeli będę chciał mieć dwa androidy na EXT w NativeSD to czy muszę zainstalować coś jeszcze?

Ok, wracam do WM i instaluje MAGLDR i CWM od początku...ale co dalej z ROM-em NativeSD (Chcę zainstalować CM10 JB 4.1 od Tytunga)??

jak juz masz CWM to odpal go i daj na ad recovery
potem  w recovery daj na install zip ,potem  chose folder wyszukaj paczke zip z romem do instalowania zainstaluj na NAND lub SD + ext i potem po zainstalowaniu w MAGdlr daj na service  , boot started ustaw na boot sd i na dole ad dir  wyszukaj zainstalowany rom  prawdopodobnie jest w native sd rom czy jakos tak  potem restart fona i juz powinno odpalać rom z karty sd z partycji ext

*

Offline sdhc

• **
  • 121
Wielkie dzięki! ;) Prawie wszystko ok, wszystko się zainstalowało w porządku...;)

Tylko... teraz jak próbuje włączyć HD2 to bootuje wszystko w porządku w MAGLDR, następnie pojawia się logo HTC na białym tle i tak stoi już 10 min...
EXT4 ustawiłem na około 5.2 GB na 32 GB karcie...reszta na FAT32, oczywiście obie Primary... co może być źle?  :-?

Z góry dzięki za pomoc. ;)

Pozdrawiam

Połączone: Grudzień 11, 2012, 22:10:12
Przeinstalowałem i dalej to samo...co może się walić?  :O :-?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2012, 22:10:12 wysłana przez sdhc »

*

Offline mikkuss

• 807
  • ...
  • Sprzęt: XT610 CM7, HD2 NexusHD2 KK, n900
Dużo prościej jest po prostu wrzucić 4ext recovery na kartę (szukaj: recovery_4EXT2.2.7_leo_sd.zip). Plik ten rozpakowywujesz na kartę SD, w magldr wchodzisz w services>boot settings>ad sd dir> wybierasz ten folder gdzie rozpakowałeś recovery, następnie wywala cię do głównego menu a tam wybierasz boot ad sd. Uruchamia się recovery (zakładam, że masz rom native sd w formie pliku zip na karcie sd), tam wybierasz opcję install from sdcard, potem z zipa, potem w aroma installerze wybierasz opcję nativesd (ext4 - różnie to zwą), instalujesz, potem po resecie w magldr w ad sd dir (patrz wyżej) wybierasz folder nativesd, androida uruchamiasz poprzez boot ad sd.

Odnośnie partycjonowania - napewno fat32 masz jako pierwszą? (nie chodzi mi tu o tą opcję primary, tylko o kolejność partycji na sd)

PS: Kolego djares, czy wiesz, że nativesd instaluje się TYLKO I WYŁĄCZNIE na karcie pamięci?
@shdc, przeinstaluj rom wybierając opcję nativesd.

PS2: Ja swoją przygoe z HD2 zacząłem od tego filmiku. Tam jest co prawda również WP7, ale jeśli ogarniesz o co chodzi, to raczej nie powinno  być problemu.
Video tutorial HTC HD2 how to WP7 and Android dual boot with one SD card
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2012, 08:46:19 wysłana przez mikkuss »
N900 - najlepszy sposób na nudę... Boxboxbox...
https://www.youtube.com/watch?v=MRil6iP4GXw

*

Offline sdhc

• **
  • 121
@mikkus

Wielkie dzięki, dzisiaj wieczorem spróbuję.

Rom oczywiście instalowałem wybierając w AROMA opcję NativeSD...tyle że zipa z romem zapuszczałem nie poprzez 4EXTRecovery ale przez CWM... ;)

Co do partycji to raczej jest pierwsza bo w MiniTool Partition Wizard na tym pasku podglądowym na dole jest pierwsza z lewej, później jest dopiero EXT4... z resztą po zupełnym skasowaniu partycji na karcie jako pierwszą zrobiłem FAT32 a później dopiero EXT4 tak więc raczej jest pierwsza..;)

Pozdrawiam

Połączone: [time]Grudzień 12, 2012, 22:06:35[/time]
@mikkus dalej to samo...:( wszystko przeszło, piknie się poinstalowało i dalej stoi na białym ekranie po bootowaniu przez MAGLDR... :(

Połączone: Grudzień 12, 2012, 23:11:53
Już wszystko ok, system się uruchomił i jest naprawdę szybki (Sandisk 32GB Class 10).  :ok:

Zastanawia mnie jedno...pierwsze uruchomienie blokował niewłaściwy rozmiar partycji na NANDzie, miałem 180 MB zamiast 320 MB na system..zastanawia mnie dlaczego się nie mógł uruchomić system który w całości znajduje się na SD z powodu NANDu??  :O Jaki to ma związek w takim razie?  :wink:

Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc.  :ok:

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2012, 23:11:53 wysłana przez sdhc »

*

Offline malylysy

• 3008
  • Sprzęt: Xiaomi Mi9T Pro
Bo nawet jak masz kartę 128 BG, to partycja systemowa musi mieć tyle ile zaleca kucharz. Podczas partycjonowania powstaje partycja o wielkości pozwalającej na zainstalowanie w niej niezbędnych plików. Wielkość karty nie ma znaczenia.
Jak stawiasz lina na pececie, to także tworzysz partycje o odpowiedniej wielkości, by system wstał. Skoro zatem zrobiłeś 180 MB zamiast 320, to Andek nie mógł wstać. Tak to wygląda.
If you want to ma­ke God laugh, tell him about your plans.

*

Offline sdhc

• **
  • 121
No ale Andek NativeSD jest w CAŁOŚCI na SD.

boot@FAT32  data@EXT4   więc ta partycja w nandzie jest wymagana tylko przez to że system ma takie 'widzi mi się' i  nie wstanie inaczej?..czy on coś tam do nandu kopiuje pomimo tego że wszystko jest na karcie? ;)

*

Offline mikkuss

• 807
  • ...
  • Sprzęt: XT610 CM7, HD2 NexusHD2 KK, n900
@malylysy
Tyle, że jak instalujesz na NativeSD to raczej nie ma znaczenia jakie będą partycje. boot@FAT32 jest to katalog karty SD, zauważ, że w MAGLDR wybierasz w AD SD Dir właśnie ten folder, który znajduje się na partycji FAT32 twojej karty microSD. Czyli NAND jest całkowicie wyłączony z użytku.

Odnośnie tej partycji, czyli system wstał po tym, jak zwiększyłeś partycję w nandzie?
N900 - najlepszy sposób na nudę... Boxboxbox...
https://www.youtube.com/watch?v=MRil6iP4GXw

*

Offline djmysia

• *
  • 56
  • Sprzęt: HTC HD2
Odp: Potrzebna pilna pomoc kogoś obeznanego z NativeSD przez MAGLDR...duży problem :(
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 15, 2012, 23:42:26 »
Może masz złą paczkę z 4EXTRecovery? Ja instalowałem tak:

1. Partycje 1 fat32 (32kb), 2 ext4  (def...), dwie partycje primary (MiniTool Partition Wizard Home Edition)
2. Na fat32 kopiujesz 4EXTRecovery oraz rom w zip
3. W MAGLDR => Services => BootSettings => AD SD Dir => ustawiasz na 4EXTRecovery.
4. Uruchamiasz Boot AD SD
5. W menu wybierasz install from sd card => wskazujesz rom.zip
6. Instalujesz i wybierasz NativeSD
7.  W MAGLDR => Services => BootSettings => AD SD Dir => ustawiasz na NativeSD
8. Uruchamiasz Boot AD SD  i po krzyku.

4EXTRecovery

http://www28.zippyshare.com/v/19255316/file.html

P.s Jak ktoś by chciał to mogę pomóc z WP7 & Android NativeSD zainstalować.
WP7.8 & JB 4.1.2

*

Offline sdhc

• **
  • 121
Odp: Potrzebna pilna pomoc kogoś obeznanego z NativeSD przez MAGLDR...duży problem :(
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 19, 2012, 16:24:37 »
@mikkus

Tak, ustawiłem na 340 MB i system wstał szybciutko...da się to jakoś sprawdzić czy cały system jest na EXT?

Bo w ustawieniach jest napisane że mam 4.5 z 5 GB wolnego wewnętrznej...ale czemu musiałem w takim razie zmieniać tą partycję?  :mysli: