Problem - HD2 nie widzi SD w recovery.

• 12 Odpowiedzi
  • 6705 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem - HD2 nie widzi SD w recovery.
« dnia: Listopad 19, 2011, 14:42:12 »
Mam problem.
HD2 wrócił z serwisu, więc trzeba wgrać od nowa Andka Zdecydowałem się tym razem na NDT Miui, chociaż to bez znaczenia. No więc pięknie HSP4, Radio+Task29 na to MagLDR 1.13.
Pora na recovery - no to postanowiłem wgrać najnowsze 5.0.26 (http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=987531), czyli z tego topicu (http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=898913) ściągnąłem recovery i zastąpiłem plik recovery-raw.img tym nowym. Pięknie cyk nowe recovery wchodzi

1.Oczywiście przed wrzuceniem romu robię wipe data/cache i dalvik.
2.Potem chciałem dać partycje SD-EXT więc tam wybrałem 1024MB i swap 0MB.
3.Niestety stanęło w miejscu chyba dobre 10 minut, no to cyk baterie wyciągam - restart.
4.Ponieważ nie bylem pewien co z kartą to zrobiłem jej formata w Win7.
5.Recovery tym razem partycja ok robi od razu napisało Done.

====Problem================
6.Niestety robiąc wipe data dostaję przy wipe sd taki komunikat:
No app2sd partition found. Skipping format of /sd-ext.
Tak samo przy próbie montowania:
can't mount /sdcard/
7. W związku z powyższym oczywiście nie ma możliwości wgrania romu, bo wywala, ten komunikat, o tym, że nie może zamontować karty.
=========================

====Próby rozwiązania====
8. Formatowanie (szybkie i zwykłe) pod Win7 oraz programem SD Format.
9 gParted z płyty i usunięcie i stworzenie partycji EXT3 i FAT32.
10. Włożenie karty do Nokii i format w niej.
11. Znalezienie innej karty (128MB) jednak te same objawy.
12. Karty są normalnie widoczne w Windowsie czy w Nokii.
13. Gdy włożę kartę i daję wipe data i tak jak w punkcie 6 dostaję ten komunikat, to po wyjęciu i wsadzeniu do czytnika, to Windows woła, że trzeba sformatować tą kartę, bo nie może jej otworzyć.
14. W analogicznej sytuacji do punktu 13, ale dając partition sd w recovery robi partycje i nie ma problemu w Windowsie (widzę w Windowsie partycję Fat32, która jest pomniejszona o mniej więcej wielkość ustawioną na EXT).
15. Wgranie starego recovery 3.0.0.5 - to samo

Co do punktu 1-3 nie wiem czy to miało wpływ. Nie jestem też pewien czy za pierwszym razem gdy dałem wipe data (przed tą zawieszoną próbą partycjonowania - punkt 2-3) to czy nie przeszło ok - ale niestety nie zwróciłem uwagi wtedy nie jestem pewny.

Jakieś pomysły?

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
Odp: Problem - HD2 nie widzi SD w recovery.
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 19, 2011, 14:59:58 »
Spróbuj zrobić partycję za pomocą MiniTool z poziomu windowsa, opis masz w Guide.

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 20, 2011, 00:59:44 »
ja miałem taki objaw (telefon nie widział karty w recovery) gdy dzieląc kartę na partycje nie przypisałem etykiety do karty...

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 20, 2011, 13:32:47 »
No niestety, ale ani Mini Tool Partition, ani nadanie etykiety nic nie zmieniło.
Nadal HD2 jakby nie widziało karty. Gdy sformatowałem kartę wgrałem rom na nią i od razu próbuję zainstalować rom to wyskakuje:
faild to mount /sdcard (invalid argument)
can't mount /sdcard/

I tak jak wcześniej pisałem, natomiast jak daję wipe data (wtedy też błędy z kartą, że nie widzi), lub robię partition to karta po włożeniu do kompa jest niewidoczna i trzeba ją formatować. Hmm chyba to nie jest wina karty.

Połączone: Listopad 20, 2011, 14:46:22
EDIT:
Wobec tego postanowiłem wrócić do WM, żeby jakoś telefon mieć. No to ściągnąłem z htc.com rom, wypakowałem i plik .nbh zmieniłem na LEOIMG.nbh, włączyłem tryb bootloader - i nic... Wyświetla tylko Serial lub USB gdy podłącze kabel, jednak samemu nic nie instaluję. No to podłączyłem kabel i uruchomiłem bezpośrednio RUU.exe. Udało się, zainstalował się WM i w nim także nie widzi w ogóle karty. Czyżbym zepsuł czytnik kart? Chyba telefon będzie musiał znowu pojechać na gwarancję, ale wpierw muszę jeszcze ogarnąć fakt, ze ten WM wgrał mi się z angielskim językiem i HSPL nadal niezmieniony (HSPL2.08)
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2011, 14:46:22 wysłana przez wojsed »

*

Offline malylysy

• 3008
  • Sprzęt: Xiaomi Mi9T Pro
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 20, 2011, 14:51:36 »
HSPL możesz zmienić, a rom spolszczyć. Tu masz wszystko, czego trzeba.
http://pdaclub.pl/forum/romy-do-leo/oficjalny-rom-wwe-3-14-z-polska-nakladka-jezykowa/
If you want to ma­ke God laugh, tell him about your plans.

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 20, 2011, 15:01:50 »
No właśnie tylko tam jest informacja:
LIMITATION
PN: 99HJY005-00
(compare with the number on the label
under battery of your device)
A z serwisu do mnie powrócił z wymienioną płytą główna na PN: 99HJY005-02. Chociaż mam nadzieję/wrażenie/przypuszczenie, że akurat te 2 ostatnie cyfry nie mają znaczenia? Ale dlatego wolę uważać z każdym romem i pobrałem ze strony HTC, po wpisaniu numeru S/N.

Połączone: Listopad 20, 2011, 15:27:39
EDIT: HSPL usunąłem wgrywając poprzez HSPL4 3.03.000 - taką wersje miałem gdy dostałem z serwisu (na szczęście wszystko zapisałem na karteczce :D ). To teraz jeszcze tylko spolszczenie ewentualnie, by nie mieli się do czego przyczepić.
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2011, 15:27:39 wysłana przez wojsed »

*

Offline malylysy

• 3008
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 20, 2011, 15:31:58 »
:)
Jesteś w domu. :)
Dałeś radę :)

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 20, 2011, 15:51:09 »
No jeszcze problem z tym spolszczeniem :/ Bo ten z http://www.sunnysoft.cz/htc/ wywala błąd: package version is not longer than the one in your device.

*

Offline malylysy

• 3008
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 20, 2011, 15:56:58 »
No jeszcze problem z tym spolszczeniem :/ Bo ten z http://www.sunnysoft.cz/htc/ wywala błąd: package version is not longer than the one in your device.
Weź z tej strony rom i spolszczenie.
Nie używaj romu z htc.com!

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 20, 2011, 16:07:43 »
Dzięki za pomoc :)
Już zasysam.
Jeszcze lamerskie pytanie - to z SunnySoftu mogę wgrać ot tak na 3.03.0000 (nie HSPL?). Wersja z htc.com ma także 195MB to nie jest to samo (WWE East Europe)? No i ta kwestia P/N 99HJY005-02 zamiast 99HJY005-00 tak jak na stronie?

*

Offline malylysy

• 3008
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 20, 2011, 16:24:28 »
Nie masz wyjścia.
Na stronie ze spolszczeniami jest info, aby KATEGORYCZNIE nie wgrywać spolszczenia na rom pobrany z htc, tylko od Sunny.
Postaw rom z sunny, spolszcz go i będzie ok.

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 20, 2011, 19:06:41 »
W serwisie nic Ci nie zrobią za to że rom jest w wersji angielskiej, w końcu taki jest na stronie HTC. Poza tym to jest dział Android w Leo, do problemów z WM masz inny dział.

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 20, 2011, 20:01:51 »
Faktycznie sorki, za ten burdel z działami, chociaż problem zaczął się podczas (próby) wgrywania Androida.
Właśnie też tak myślę, żeby wysłać im ten angielski (najwyżej napisać, że próbowałem wgrać aktualizacje z htc.com i dlatego wgrało angielski) i przynajmniej już nie ryzykować w jakieś problemy z lokalizacją romu.

Tak notabene sprawdziłem 4 karty SD i nic. ALE w pewnym momencie wyłapało jedną z nich, byłą widoczna w WM, po wyjęciu i włożeniu kolejnych 2-óch też je zauważyło i już się cieszę, że będzie można próbować już dziś potestować ICS, a tu gdy po pewnym czasie wyciągnałem kartę by coś na nią wrzucić to już jej ponownie nie czyta :/ Widocznie to był jakiś moment co odczytywało. Dziwne...