Partycja na karcie SD

• 1 Odpowiedzi
  • 2428 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Partycja na karcie SD
« dnia: Wrzesień 06, 2012, 19:27:59 »
Witam,

już dawno nie majstrowałem przy systemie, ale wiem że zrobiłem kiedyś partycję 1 GB aby korzystało z karty (na aplikacje), potem zmieniłem system (inny android) i on już  tej pamięci nie korzystał a partycja tam jest. Pytanie, jak ją wykorzystać ?
Przez to powiązanie z kartą jak miałem samoczynne restarty traciłem całą książkę telefoniczną, czy to można jakoś naprawić ? Było to bardzo uciążliwe :/

PS. Również jak sprawdzić ile kiedyś ustawiłem pamięci na system ?

*

Offline malylysy

• 3008
  • Sprzęt: Xiaomi Mi9T Pro
Odp: Partycja na karcie SD
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 06, 2012, 19:43:12 »
Witam,

już dawno nie majstrowałem przy systemie, ale wiem że zrobiłem kiedyś partycję 1 GB aby korzystało z karty (na aplikacje), potem zmieniłem system (inny android) i on już  tej pamięci nie korzystał a partycja tam jest. Pytanie, jak ją wykorzystać ?
Przez to powiązanie z kartą jak miałem samoczynne restarty traciłem całą książkę telefoniczną, czy to można jakoś naprawić ? Było to bardzo uciążliwe :/

PS. Również jak sprawdzić ile kiedyś ustawiłem pamięci na system ?
Sprawdź na xda ile trzeba ustawić pamięci dla Twojego romu i w ten sposób sprawdzisz wielkość partycji.
Jeśli chodzi o użycie partycji ext, to zależy jaki masz ( chcesz mieć ) rom.
W zależności od romu ( choćby czy to GB czy ICS) aktywuje się ją innymi sposobami.
Spod konsoli ( jest o tym na forum już kilka razy ), wgraniem odpowiedniego zipa ( też znajdziesz na forum, lub programem ...2SD.
Najlepiej przeszperać wątek na xda, w którym ten rom jest opisany. Tam są pewnie podpowiedzi jak.
Czasem kucharz zaleca użycie takiego lub innego sposobu i należy go posłuchać.
If you want to ma­ke God laugh, tell him about your plans.