NexusHD2-ICS-CM9, po instalacji nie odpala się :( POMOCY

• 31 Odpowiedzi
  • 11487 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Sztef89

• **
  • 127
  • Sprzęt: HTC HD2 (Leo)
NexusHD2-ICS-CM9, po instalacji nie odpala się :( POMOCY
« dnia: Luty 10, 2012, 01:55:46 »
Panowie mam problem ! Chyba skopałem sobie system... teraz nic nie chce wystartować...

Chciałem przetestować ten rom: NexusHD2-ICS-CM9_V1.3
W instrukcji pisało, że trzeba też zaktualizować kernela: NexusHD2-Kernel_2.6.32.15_tytung_ics_r1-MAGLDR-update

Przed instalacją miałem zainstalowane MIUI w najnowszej wersji. Instalacje przeprowadziłem zgodnie z instrukcją (standardowo):
ROM > Kernel. Wszystko zakończyło się pomyślnie (przy instalacji ROMu pasek wyszedł poza zakres). Reset fona i rozpoczęcie wczytywanie systemu... i własnie tu problem, system nie startuje stoi na napisie "ADROID" (animacja) czekałem 10min.

Spróbowałem zwiększyć partycję systemową, do tego celu pobrałem HD2ToolKit4.2.0.1 i ustawiłem:
MAGLDR Repartition
400MB dla partycji
10MB dla cache
Wysłałem do telefonu, pomyślnie się zapisało powtórzyłem instalacje romu (ROM > Kernel). Tym razem przy wczytywaniu się androida zamiast napisu "ANDROID" wyświetliła się animacja na całym ekranie - pewnie z tego romu, czekałem 10min i nic...

Przed każda instalacją czyściłem partycje (wipe) oraz cache.

Chciałem wrócić do MIUI ale po instalacji tez się nie odpala - pewnie przez instalacje tego kernela...

Proszę o pomoc ! Na razie jestem bez telefonu... :(

aMAGLDR V1.13
CWM v5.0.2.6
ROM: Windows Phone 7 Mango (7720 PLK)
Radio: 5.51T.09.29a_22.32.50.10U
SPL: 1.46 HardSPL: 2.08

Odp: NexusHD2-ICS-CM9, po instalacji nie odpala się :( POMOCY
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 10, 2012, 04:41:20 »
Generalnie miałem taki sam problem z moim Leonem.
Mi pomógł sposób opisany przez jednego z użytkowników (nie pamiętam kto to był i jaki post).
Zakładam, że podczas instalacji zrobiłeś partycje na karacie pamięci (np ext3) jeśli tak musisz zainstalować program MiniTool Partition Wizard na PC i usunąć tą partycje.
Sam komp partycji Ci nie wyświetli ale w tym programie będzie widoczna.
Po usunięciu partycji instalka romu do którego chciałeś wrócić i cacy.

*

Offline malylysy

• 3008
  • Sprzęt: Xiaomi Mi9T Pro
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 10, 2012, 06:54:39 »

Upsss...
Ja bym sugerował wręcz przeciwne zachowanie niż poleca imrik.
To znaczy możliwe, że brak partycji ext lub błędy na niej są powodem Twoich kłopotów tym bardziej, że jak napisałeś dałeś na system 400MB (!?)
To, że wgrałeś ponownie jajko, które i tak już w tym romie jest, nie jest chyba źródłem Twoich zmartwień, ale nie ma potrzeby tego robić (w instrukcji było napisane NexusHD2-Kernel_2.6.32.15_tytung_ics_r1-MAGLDR-update Included in the MAGLDR ROM), czyli że ta poprawka już jest zastosowana w romie w wersji MAGLDR.
Reasumując zrób tak:
1.Format karty SD i ponowne ustawienie partycji ext i swap.
2.Ustawienie partycji w Leonie na 180 system i 2 cache ( a nie jakieś 400 i 10 ), bo 180 i 2 zaleca kucharz.
3.Ponowne postawienie romu bez wgrywania jeszcze raz jajka

Powinno być ok. :)
If you want to ma­ke God laugh, tell him about your plans.

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 10, 2012, 08:43:40 »
Dokładnie, tak jak pisze malylysy, gdzieś na XDA czytałem, że za duża partycja systemowa również może powodować problemy, więc lepiej ustawić zalecaną lub 10mb więcej, mogło być również tak że po wgraniu nowego kernelu(nawet jeżeli jest on taki sam jak w romie) jest on niekompatybilny, bo był zrobiony w oparciu o inny initrd.gz...

*

Offline Sztef89

• **
  • 127
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 10, 2012, 10:29:36 »
Wielkie dzięki za rady ! Myślałem, że z tych 400 zostaje ~180 na system - wywnioskowałem z liczb pojawiających się na ekranie :) A się myliłem, czułem że coś nie tak hehe

Partycji ext nigdy nie miałem, a swap jak się ustawia ?

Tym programem - MiniTool Partition Wizard - można ustawić ext i i swap ?

*

Offline malylysy

• 3008
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 10, 2012, 10:39:18 »
Wielkie dzięki za rady ! Myślałem, że z tych 400 zostaje ~180 na system - wywnioskowałem z liczb pojawiających się na ekranie :) A się myliłem, czułem że coś nie tak hehe

Można, choć można też popełnić błąd. Zaletą jest natomiast zachowanie danych na partycji FAT32.
Ja wolę ustawiać partycje za pomocą CWM. Wada jest taka, że cała zawartość karty zniknie, bo CWM formatuje cały obszar karty.
Jak nie masz nic ważnego na karcie, to śmiało formatuj, jak masz zdjęcia czy inne pliki, to zrób kopię na PC, potem format pod CWM, potem przywracasz z kopii pliki i spakowany rom i instaluj spod Ad recovery.

*

Offline Sztef89

• **
  • 127
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 10, 2012, 10:48:55 »

Można, choć można też popełnić błąd. Zaletą jest natomiast zachowanie danych na partycji FAT32.
Ja wolę ustawiać partycje za pomocą CWM. Wada jest taka, że cała zawartość karty zniknie, bo CWM formatuje cały obszar karty.
Jak nie masz nic ważnego na karcie, to śmiało formatuj, jak masz zdjęcia czy inne pliki, to zrób kopię na PC, potem format pod CWM, potem przywracasz z kopii pliki i spakowany rom i instaluj spod Ad recovery.

To jeszcze mam pytanko :) Pod CWM można sobie dopasować wielkość partycji ext ? Chciałbym mieć tą partycje o wielkości 1GB.
Kartę mam 16GB ADATA Class 10. Ma być sformatowana FAT32 czy NTFS - czy nie ma różnicy ?

*

Offline malylysy

• 3008
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 10, 2012, 10:51:17 »
Można wybrać z listy. Jest tam 1BG i 2BG. Wybierzesz sobie co trzeba.
Swap zrób 256 MB.
Reszta się sama zrobi.
BTW karta class 10 jest bardzo ok. W Andku karta odgrywa znaczną rolę i im szybsza, tym lepsza :)

*

Offline Sztef89

• **
  • 127
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 10, 2012, 10:55:28 »
Ok, jeszcze tylko skopiuje dane i zabieram się do roboty :) Dam znać jak poszło.

BTW. Na ta kartę miałem chrapkę od około roku jak mi 8GB nie wystarczało, niedawno ją zakupiłem i jestem bardzo zadowolony :)

Połączone: Luty 10, 2012, 11:54:20
Zrobiłem wszystko zgodnie z waszymi uwagami i poszło.
- za pomocą HD2 Toolkit ustawiłem pratycje na 180MB i 10MB cache
- 1GB ext, SWAP 256MB - zrobiłem to pod CWM trwało ok 5min
- zainstalowałem NexusHD2-ICS-CM9_V1.3

Wszystko działa ale niestety system chyba nie widzi tej partycji ext... i już wyświetla komunikaty, ze mało miejsca w pamięci :/

Macie na to radę ?
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2012, 11:54:20 wysłana przez Sztef89 »

*

Offline malylysy

• 3008
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 10, 2012, 12:11:00 »
Ok, jeszcze tylko skopiuje dane i zabieram się do roboty :) Dam znać jak poszło.

BTW. Na ta kartę miałem chrapkę od około roku jak mi 8GB nie wystarczało, niedawno ją zakupiłem i jestem bardzo zadowolony :)

Połączone: [time]Luty 10, 2012, 11:54:20[/time]
Zrobiłem wszystko zgodnie z waszymi uwagami i poszło.
- za pomocą HD2 Toolkit ustawiłem pratycje na 180MB i 10MB cache
- 1GB ext, SWAP 256MB - zrobiłem to pod CWM trwało ok 5min
- zainstalowałem NexusHD2-ICS-CM9_V1.3

Wszystko działa ale niestety system chyba nie widzi tej partycji ext... i już wyświetla komunikaty, ze mało miejsca w pamięci :/

Macie na to radę ?
To może wgraj jeszcze dtapps2sd-2.7.5.2-signed.zip
To się wgrywa jak rom, czyli przez Ad recovery.
Postudiuj na stronie xda czy kucharz zaleca wgranie app2sd. Pewnie tak, skoro masz mało miejsca.

*

Offline xspojlerx

• 3788

*

Offline Sztef89

• **
  • 127
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 10, 2012, 23:16:11 »
Zajrzyj tutaj: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1454962

Wielkie dzięki za linka. Zainstalowaniem 40ad2sdx-a2Recovery.zip, dałem fixed permissions i wszystko pięknie działa.
Zauważyłem, że gdy się usunie procesy z pamięci programem "Advanced Task Killer" to wysypuje się wszystko,  nie da się żadnej aplikacji włączyć. Wy też czyścicie procesy podobnymi programami czy po prostu wychodzicie z programów zostawiając je w tle ? Na andku 2.3.7 niektóre aplikacje zostawały włączone w tle i nadal działały, dlatego już mam taki nawyk aby kasować wszystkie procesy :D Ale może coś z tym zrobili w nowym androidzie ?

Jeszcze mam dwa pytania. Teraz jak wyciągnę kartę z telefonu i włożę ją do kompa to jej nie widać, tak jakby partycja była ukryta. Da się jakoś zrobić aby widoczna była partycja na której trzymam dane ? Przez czytnik aż 2x szybciej mi się pliki kopiują dlatego chce mieć ta opcję.

Jak podłączę telefon przez USB jako pamięć masowa to partycja ext jest nadal aktywna w telefonie ?

*

Offline malylysy

• 3008
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 10, 2012, 23:19:45 »

1. Pod pecetem zobaczysz tylko partycję FAT32. Partycji ext nie zobaczysz.2. Kiedy zrobisz z telefonu dysk USB, to karta jest odmontowana.

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 10, 2012, 23:48:42 »
Wy też czyścicie procesy podobnymi programami czy po prostu wychodzicie z programów zostawiając je w tle ?
Ja wychodzę tylko z programów, nie ubijam nic i wszystko dobrze chodzi. Podobno na Androidzie tak jest zdrowiej

Jak podłączę telefon przez USB jako pamięć masowa to partycja ext jest nadal aktywna w telefonie ?
Tak, ext jest aktywna,montuje się tylko Fat32

*

Offline Sztef89

• **
  • 127
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 11, 2012, 00:16:15 »
Coś czytnik nie załapał, faktycznie czyta tą wydzieloną partycję :) Dobrze, że tej ext przy podłączeniu fona jako pamięć masowa również jej nie odmontowuje . Spróbuje nie zabijać procesów i naturalnie wychodzić z programów jak będzie dobrze to zmienię swoje nawyki ; P

Jeszcze parę bugów mam do naprawienia ale widzę, że na XDA jest w obszernym FAQu wyjaśnione co i jak. Podaję link, może komuś się przyda: http://forum.xda-developers.com/wiki/HTC_HD2/NexusHD2_ICS_CM9_FAQ

A co do samego romu to jestem pozytywnie zaskoczony. Działa na prawdę świetnie i jest bardzo piękny - wszystko jest estetycznie wyświetlane ! :) Jakby nie te małe problemy to mógłbym nawet kompletnie zielonym go polecić ale dla chcącego nic trudnego :)

Dzięki wam za pomoc !
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2012, 00:32:44 wysłana przez Sztef89 »

« Odpowiedź #15 dnia: Luty 11, 2012, 00:58:34 »
Mam obecnie CM7 + MAGLDR
Chcę zaintalować CM9 portowanego z Nexusa
Sciągnąłem HD2 Android NAND Toolkit i w nim:
Ustawiam MAGLDR Repartition i ma być 180 MB - jak to ustawić bo nie mam tam opcji 180 MB
Chache Size mam ustawić 10 MB ? i daje Repartition ?
Następnie wciskam Wipe (Task29) , wgrywam na kartę pamięci Rom CM9 portowany od Nexusa i instaluje ICM ?

Czy coś pominąłem, czy ta procedura trzyma się "kupy" ?
Co zrobić na zaś aby przy instalowaniu nowych aplikacji w systemie było jeszcze miejsce - bo mam z tym odwieczny problem :/

*

Offline Sztef89

• **
  • 127
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 11, 2012, 02:14:51 »
Ustawiam MAGLDR Repartition i ma być 180 MB - jak to ustawić bo nie mam tam opcji 180 MB
1. Wybierasz "Custom",
2. cache wpisujesz 10MB,
3. telefon podłączasz przez MAGLDR > USB flasher,
4. klikasz Repartition, wyskoczy okienko i tu wpisujesz 180 (MB)
5. konfiguracja leci na telefon i powinno zakończyć się sukcesem

Wipe możesz zrobić przez CWM (partycji i cache).
Przez CWM tez instalujesz ten rom. Masz go w formacie zip ?

Co zrobić na zaś aby przy instalowaniu nowych aplikacji w systemie było jeszcze miejsce - bo mam z tym odwieczny problem :/
Poczytaj ostatnie posty tego tematu, albo nawet cały temat to będziesz wiedział jak :)

Powodzenia

« Odpowiedź #17 dnia: Luty 11, 2012, 11:24:39 »
Bardzo dziękuje że odpowiedź. Bardzo rozjaśniło mi to sprawę :)
Tak, obraz mam w formacje *.zip

Czytałem cały wątek zanim napisałem , ale właśnie nie wyłapałem po co robić tą partycję ext3/4 na karcie SD ?
I czy to konieczne ?

Aby to miejsce zwiększyć to również wyczytałem że należy zaintalować 40ad2sdx-a2Recovery.zip.
Ale chciałbym zrozumieć jak on działa, co się dzieje że to wolne miejsce się robi ?

Czy jedno pytanie z drugim się aby nie łączy ?

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 11, 2012, 11:33:26 »
Tak jak piszesz, wszystko się łączy, partycje ext robi się po to aby mieć więcej miejsca na aplikacje, a żeby ten rom ją wykrył to musisz zainstalować 40ad2sdx-a2Recovery.zip

Nie rób taska po postawieniu MAGLDR, wystarczy wipe z CWM tak jak pisze Sztef89

« Odpowiedź #19 dnia: Luty 11, 2012, 11:50:44 »
Super , już prawie wszystko jasne i zaraz zabieram się do "roboty" :)

Ale 1 GB jak kolega wyżej sugeruje , czy to nie przesada ? Oczywiście każdy ma inne preferencje, ja w sumie też ludzie testować nowe programu więc w sumie trochę tego wgrywam.

No i przez tą operacje gdzie aplikacje działają z karty SD , to zapewne kosztem baterii ... czy ma to znaczny wpływ ? W ogóle to ile szacunkowo bateria trzyma na tym androidzie ?

*

Offline Sztef89

• **
  • 127
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 11, 2012, 12:00:11 »
Prócz ustawienia partycji 180MB / 10MB, wszystko się robi przez MAGLDR i CWM :) Jak ROM masz w formacie zip to go wrzucasz na kartę i przez CWM instalujesz, jak znasz trochę angielski to zobacz samemu jakie są tam opcje.

Co do tego ROMu - NexusHD2-ICS-CM9 to jestem trochę niezadowolony:
- multitask nie działa prawidłowo (trzeba odrywać palce jednocześnie od ekranu bo inaczej szaleje) - na razie nie ma na to fixa
- czasami wypiepsza aplikacje... czyli nie jest stabilny
- galeria zdjęć też nie działa poprawnie... ale aparat nie sprawia problemów

Sami twórcy tego romu tak piszą:

This ROM runs a bit slower mostly because 2D GPU rendering is not optimal yet and Android 2.3.7 is more developed and has less bugs. The battery drain is the same and subject to various variables beyond the ROM.

Jak dla mnie chodzi bardzo ładnie (szybkość) w porównaniu do 2.3.7 i baterie tak samo zużywa, ale przez ta niestabilność chyba wrócę do 2.3.7.

Ale 1 GB jak kolega wyżej sugeruje , czy to nie przesada ?
Tak 1GB spokojnie wystarcza, najlepiej dać tyle ile Ci trzeba. Jak masz dobrą kartę (np. class 10) to raczej nie zauważysz różnicy. Karta i tak mało prądu pobiera i czyta z niej gdy musi więc na baterię nie wpływa tak bardzo aby to zauważyć.

W ogóle to ile szacunkowo bateria trzyma na tym androidzie ?
Trudno teraz powiedzieć bo testuje dopiero jeden dzień ale czuje, że bateria schodzi w takim samym tempie co w 2.3.7.

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 11, 2012, 12:09:16 »
Ale 1 GB jak kolega wyżej sugeruje , czy to nie przesada ? Oczywiście każdy ma inne preferencje, ja w sumie też ludzie testować nowe programu więc w sumie trochę tego wgrywam.
Oprócz tego że to jest miejsce na aplikacje to po aktywowaniu tej partycji leci tam również część danych systemowych, 1gb jest optymalny, lepiej zrobić trochę więcej niż ma Ci później zabraknąć.

No i przez tą operacje gdzie aplikacje działają z karty SD , to zapewne kosztem baterii ... czy ma to znaczny wpływ ?
Różnica jest, ale naprawdę niewielka moim zdaniem.

« Odpowiedź #22 dnia: Luty 11, 2012, 12:16:54 »
Już chciałem to wgrywać , ale z tą niestabilność ... to mnie trochę zniechęciliście :(

*

Offline Sztef89

• **
  • 127
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 11, 2012, 12:27:51 »
Już chciałem to wgrywać , ale z tą niestabilność ... to mnie trochę zniechęciliście :(

Hehe, ale z ta niestabilnością nie jest źle. Nie używaj Task Killera i powinno być względnie. Podstawowe rzeczy tak jak rozmowy, kontakty, aparat działa bez zająknięcia. Po testuję z tydzień i pomyśle czy wrócić do 2.3.7. Rom się wgrywa z parę minut. Zawsze możesz wrócić do starego ;) Warto zobaczyć jak wygląda Android 4.0 :)

A jak wystąpią jakieś problemy to tu są rozwiązania do większości z nich:
http://forum.xda-developers.com/wiki/HTC_HD2/NexusHD2_ICS_CM9_FAQ
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2012, 12:29:32 wysłana przez Sztef89 »

« Odpowiedź #24 dnia: Luty 15, 2012, 22:46:35 »
Czy ktoś uruchomił na tym systemie Yanosika i Navigacja od google ?
Yanosik w ogóle nie łączy się z siecią a navigacja google zamyka się przy próbie uruchomienia :(

*

Offline permanent27

• 36
  • Sprzęt: HTC HD2 Android 4.0.3 Nexus HD2, Samsung Galaxy S2
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 16, 2012, 19:19:55 »
u mnie działa wszystko bez zarzutu. zadnych postojów i innych anomalii.

« Odpowiedź #26 dnia: Luty 17, 2012, 00:36:30 »
Po aktulalizacji Navigacji Google odpaliła, ale kombinowałem z Yanosikiem i dalej problemy z internetem.
Próbowałem przez Wifi oraz 3G, i ciągle mam brak połączenia z internetem :(

Druga sprawa,
ściągnąłem pliki : 40ad2sdx-a2Recovery, BattPercentageColorful_TytungCM9V1_1.
Ale jak te pliki zainstalować ? Jak wchodzę na te pliki poprzez explorery to mam tam tylko pliki i foldery, brak pliku instalacyjnego :(

*

Offline malylysy

• 3008
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 17, 2012, 00:43:35 »
Druga sprawa,
ściągnąłem pliki : 40ad2sdx-a2Recovery, BattPercentageColorful_TytungCM9V1_1.
Ale jak te pliki zainstalować ? Jak wchodzę na te pliki poprzez explorery to mam tam tylko pliki i foldery, brak pliku instalacyjnego :(
A jak sądzisz? W jaki sposób po  Androidem instalujemy pliki zip?

« Odpowiedź #28 dnia: Luty 17, 2012, 00:50:02 »
Dzięki już załapałem :)
Sądziłem że tylko romy instaluje się z CWM - widać nie.

*

Offline malylysy

• 3008
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 17, 2012, 00:50:44 »
Dzięki już załapałem :)
Sądziłem że tylko romy instaluje się z CWM - widać nie.
Zuch!