NAND App2Sd i brak miejsca

• 29 Odpowiedzi
  • 9226 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

NAND App2Sd i brak miejsca
« dnia: Maj 01, 2011, 12:55:03 »
Witam!

Zrobiłem partycje na App2sd 1gb w Titanium Backup pokazuje ją ale jak instaluje programy to z niej nie korzysta. Zainstalowałem parę gier i już krzyczy mało miejsca. Czy coś jeszcze jakąś aplikację muszę zainstalować żeby z niej korzystać?

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
Odp: NAND App2Sd i brak miejsca
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 01, 2011, 13:01:57 »
Może podałbyś jakiego romu używasz i jaka to partycja, oraz jakim sposobem ją tworzyłeś?

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 01, 2011, 13:23:39 »
Używam UltimateDroid. Patrycję zrobiłem CWM i jak napisałem to w titanium ją widzi.

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 02, 2011, 00:18:19 »
sprawa jest prosta - część romów ma tak skonstruowaną obsługę pamięci że ext i nand łączy w całość i wtedy jest święty spokój a druga część jak np. romy imilka mają trochę pamięci w nand i z automatu instalują programy na ext - tyle tylko że część aplikacji nie zainstaluje się na sd ext i wolne miejsce w nand kończy się - za to mniejsze jest ryzyko powstania błędu w razie zwiechy systemu
jest jeszcze trzecie rozwiązanie z pamięcią w data.img na sd - ale to murowane kłopoty są - znajdziesz ten pomysł w romach BoyPPC-Shiftpda

zobacz rom z mojego podpisu - on ma połączoną pamięć w jedno - nie braknie Ci pamięci
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2011, 00:26:03 wysłana przez robix1999 »

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 02, 2011, 01:26:58 »
Używam UltimateDroid. Patrycję zrobiłem CWM i jak napisałem to w titanium ją widzi.
Jeżeli TB widzi, to raczej partycja chodzi, miejsca zawsze będzie ubywać, ale mniej niż normalnie, możesz sprawdzić za pomocą root explorera czy są na tej partycji pliki z aplikacjami. Może masz za dużą partycję systemową wgraną?

*

Offline PiotrDyrcz

• **
  • 153
  • Sprzęt: HTC Diamond,SE X1,HTC HD,HTC HD2, HTC EVO 3D
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 02, 2011, 12:23:16 »
a jak zobaczyć w Root exploratorze tą partycję?

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 02, 2011, 12:49:23 »
folder sd-ext to właśnie ta partycja, powinieneś mieć tam 4 foldery z różnymi zawartościami między innymi różne .apk, przy czym w innych programach może Ci nie pokazać żadnych folderów w tej lokalizacji, jedynie root explorer jest pewny.

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 02, 2011, 15:51:46 »
No są pliki w folderze sd-ex ale to straszna lipa jak zabiera szybko pamięć z wewn. i na sd miejsca 850mb np a nic nie zainstaluje bo krzyczy że wew. mało. Czyli jak ten coredroid to mi pokarze od razu 1,2gb pamięci wew. jak połączy to z sd i nanda? Ew. które jeszcze romy tak mają?
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2011, 15:54:13 wysłana przez nicekt »

*

Offline lulek

• 738
  • Sprzęt: Wiz>Herm>Diam>SEX1>HD>HD2>DHD>EVO3D>SENS>SGS3
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 02, 2011, 16:11:17 »
Wybierasz romy albo z metodami data2ext albo a2ext. W pierwszym wypadku partycja ext działa jak oryginalne nand, a  w drugim programy instalują się do nand ale ich dane i ustawienia pakują się do bezpiecznego nand. To najmniej problemowa metoda ale możliwości oczywiście mniejsze.
sgs III

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 02, 2011, 16:27:18 »
I nie da się w żaden sposób tego ominąć tak jak w moim przypadku na wew. zostało 20mb wolnego a na sd z 1gb podejrzewam że 850mb i nic już nie zainstaluje bo krzyczy mało miejsca? No np. w coredroid nie pisze w opisie że to data2ext, poza tym jakoś mnie nie przekonuje bo za czasów androida w sd nie przypasował mi.

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 02, 2011, 16:50:27 »
sądzę, że twoje problemy wynikają z wadliwej instalacji romu a nie wad którejkolwiek z metod.

Piszę wyraźnie że przy app2sd aplikacja powinna się instalować na partycji EXT więc mimo tylko 20m. powinno pójść dalej. Ewidentnie coś nie tak z romem, twoją konfiguracją lub instalacją.
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2011, 17:05:44 wysłana przez lulek »
sgs III

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 02, 2011, 16:56:16 »
App2sd instaluje się oddzielnie w tym romie. Dograłem go na 2 dzień jak już na nandzie doinstalowałem jakieś aplikacje. Ale jak w root explorerze pokazuje mi tak w folderze apki to co może być nie tak. Kurde od nowa instalować? Tylko który teraz jakiś od razu z app2sd?

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 02, 2011, 17:07:26 »
jeżeli dograłeś taki marketowy, to to co innego jest. Tutaj ręcznie przenosisz aplikacje na karte. Poprzenoś trocę i uruchom instalkę raz jaszcze.
sgs III

« Odpowiedź #13 dnia: Maj 02, 2011, 17:14:16 »
Nie dogrywałem marketowego. Tylko CWM zipa dograłem. Bo nie jest wszyty do Ultimatedroid razem tylko oddzielnie, przynajmniej tak doczytałem i zrobiłem z opisu.

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 02, 2011, 17:56:36 »
no to coś nie poszło z tym wgrywaniem. Poszukaj w wątku na XDA. Ultimatedroid to  dobry rom. Na pewno nie ma skopanej obsługi ext.
sgs III

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 02, 2011, 18:06:41 »
no to coś nie poszło z tym wgrywaniem. Poszukaj w wątku na XDA. Ultimatedroid to  dobry rom. Na pewno nie ma skopanej obsługi ext.
Tak jak mówi lulek, coś jest nie tak, miejsca w nand powinno starczyć na zapełnienie prawie całej partycji ext, przeczytaj jeszcze raz wszystko na xda i spróbuj to zrobić od nowa.

« Odpowiedź #16 dnia: Maj 02, 2011, 21:39:30 »
Czy jak chcę wgrać rom od nowa przez CWM to muszę od podstaw task, radio, mgldr itd wgrywać czy z poziomu CWM już wszystko zrobię?

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 02, 2011, 23:48:00 »
Tylko sam rom przez CWM wgrasz.

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 04, 2011, 10:26:15 »
btw. task 29 - zrobiłem na leo 2 razy i dwa razy okaząło się to niepotrzebne (brak błędów)
radio walić za każdym razem to samo od nowa to paranoja
magldr jak raz zainstalowałem to siedzi.

Ludzie ograniczajcie "ruchy" do minimum. Dopiero jak coś się zadzieje to sięgnijcie po siekierę zwaną task 29.

Mozliwe błędy: złe partycjonowanie karty pamięci, wadliwa instalacja dodatku
sgs III

*

Offline lemar123

• 2680
  • Sprzęt: Samsung A5
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 04, 2011, 11:25:02 »
btw. task 29 - zrobiłem na leo 2 razy i dwa razy okaząło się to niepotrzebne (brak błędów)
Ludzie ograniczajcie "ruchy" do minimum. Dopiero jak coś się zadzieje to sięgnijcie po siekierę zwaną task 29.
+1
powiedziałbym nawet, żeby zamiast task29 wgrać stockowy rom z winmo
efekt ten sam w przypadku (odpukać) awarii telefon może bez zbędnego zamieszania do serwisu pojechać

magldr wgrałem w styczniu, od tego czasu kilkanaście romów (różnych) i mimo, że czasami myślałem o task29, to jednak okazałby się niepotrzebny ponieważ sprzęt nadal chodzi bez zarzutu

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 04, 2011, 11:28:01 »
Mozliwe błędy: złe partycjonowanie karty pamięci, wadliwa instalacja dodatku
Do naprawy tych błędów również nie koniecznie trzeba użyć task29, tak naprawdę, to każdy błąd można usunąć poprzez reinstall dodatku, bez uprzedniego użycia task29 ;)

« Odpowiedź #21 dnia: Maj 05, 2011, 09:44:16 »
Zrobiłem, teraz działa. Ja za każdym razem jak wgrywałem to od podstaw. Czyli task, radio itd. W ciągu ostatniego tygodnia ok 10 razy wgrywałem, ale telefon działa. app2sd też działa. Teraz tylko jest szopka że jak odbiorę to przez 2 sek nic nie słychać i po 2 sek dopiero słychać czyjś głos, takie przycięcie. Wcześniej było ok. Jedno zrobiłem a 2 się spierdzieliło.

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 05, 2011, 10:08:27 »
Zrobiłem, teraz działa. Ja za każdym razem jak wgrywałem to od podstaw. Czyli task, radio itd. W ciągu ostatniego tygodnia ok 10 razy wgrywałem, ale telefon działa. app2sd też działa. Teraz tylko jest szopka że jak odbiorę to przez 2 sek nic nie słychać i po 2 sek dopiero słychać czyjś głos, takie przycięcie. Wcześniej było ok. Jedno zrobiłem a 2 się spierdzieliło.
Może masz jakąś wadliwą kartę, albo coś?

*

Offline ravenraven

• 34
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 05, 2011, 11:37:49 »
+1
efekt ten sam w przypadku (odpukać) awarii telefon może bez zbędnego zamieszania do serwisu pojechać

magldr wgrałem w styczniu, od tego czasu kilkanaście romów (różnych) i mimo, że czasami myślałem o task29, to jednak okazałby się niepotrzebny ponieważ sprzęt nadal chodzi bez zarzutu

No dokładnie. Zresztą samo recovery powstało w teorii po to, by móc nawet bez dostępu do komputera wgrywać ROMy. Niestety ktoś dał developerom możliwość flashowania recovery z różnymi tabelami partycji i jest jak jest, to znaczy i tak przed nowym ROMem praktycznie zawsze trzeba wgrywać nowe recovery. Ale Panowie nade mną dobrze mówią - są rzeczy, które robi się raz i dobrze zrobione mogą zostać tam na wieczność tj. Radio, MAGLDR.

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 05, 2011, 12:39:58 »

Muszę przyznać, że wykonujesz kawał dobrej niepotrzebnej roboty.  Myślisz, że my, co codzień inny rom wgrywamy poświęcamy na to tyle czasu? zmiana romu to średnio pół godzinki. Oczywiście są porady na"clean instal" i task 29 też jest dla ludzi ale żeby za każdym razem tak robić to moim zdaniem najlepsza droga do zrobienia sobie błędów w nand.

U mnie: próba task 29 -> No errors  nothing has to be done. Czy jakoś tak.

Odnośnie recovery - święta prawda - byłoby to genialne rozwiązanie gdyby to romy w trakcie instalacji mogły sobie same dobierać odpowiednie partycje. A tak to w zasadzie zupełnie nie korzystam z backupów.

sgs III

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 05, 2011, 12:56:10 »
+1

No dokładnie. Zresztą samo recovery powstało w teorii po to, by móc nawet bez dostępu do komputera wgrywać ROMy. Niestety ktoś dał developerom możliwość flashowania recovery z różnymi tabelami partycji i jest jak jest, to znaczy i tak przed nowym ROMem praktycznie zawsze trzeba wgrywać nowe recovery. Ale Panowie nade mną dobrze mówią - są rzeczy, które robi się raz i dobrze zrobione mogą zostać tam na wieczność tj. Radio, MAGLDR.
niezupełnie - rozmiar 150 MB wystarcza na wszystko co nie ma sense - ultimate/hyper/cm7/clean droid itd.
i jest jakiś rom RAM z sense HD, który też wszedł :-)
kombinować trzeba jak się koniecznie chce sense - wtedy najlepiej od razy dać partycję system na max'a i opierać się na ext na karcie

stąd kolejna przewaga rezygnacji z sense - swoboda instalacji pewnej grupy romów
bez problemu zaciągam przez wifi nowy rom, robię backup starego, wgrywam nowy i jak nie pasuje to odtwarzam poprzedni z backupu - wszystko bez peceta :-)

gdyby tylko CMR potrafił robić format NAND ;-)
« Ostatnia zmiana: Maj 05, 2011, 12:58:01 wysłana przez lemar123 »

« Odpowiedź #26 dnia: Maj 05, 2011, 13:51:59 »
A jak sprawdzić czy w nand nie zrobiłem błędów? A z zacinaniem rozmowy na początku doszedłem call recorder się włączał za każdym razem i przycinka :)

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 05, 2011, 15:20:09 »
+1

niezupełnie - rozmiar 150 MB wystarcza na wszystko co nie ma sense - ultimate/hyper/cm7/clean droid itd.
i jest jakiś rom RAM z sense HD, który też wszedł :-)
kombinować trzeba jak się koniecznie chce sense - wtedy najlepiej od razy dać partycję system na max'a i opierać się na ext na karcie

stąd kolejna przewaga rezygnacji z sense - swoboda instalacji pewnej grupy romów
bez problemu zaciągam przez wifi nowy rom, robię backup starego, wgrywam nowy i jak nie pasuje to odtwarzam poprzedni z backupu - wszystko bez peceta :-)

Każdy ocenia po swoich kryteriach. Dla mnie Sense to nieodłączny przywilej posiadania HTC więc jeżeli rezygnuję to tylko na chwilę "coby się nie tracić kontaktu ze światem", a przyznasz, że jeżeli korzystam wyłącznie z romów z sense to nie jest już tak różowo.
sgs III

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 05, 2011, 16:10:38 »
wiem, że kryteria masz inne, ale wg mnie niewiele się zmienia w kontekście formnatowania NAND
przecież robisz partycję system na prawie cały NAND, a dane masz i tak w ext na karcie
też powinna wystarczyć jedna wielkość partycji - np. 370-400 MB i nie będzie potrzeby używania DAF

na tym polega piękno CMR :-)
« Ostatnia zmiana: Maj 05, 2011, 16:21:00 wysłana przez lemar123 »

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 05, 2011, 16:47:10 »
Może i tego nie potrafi, ale za to potrafi wyczyścić własną partycję :mrgreen: raz się zapędziłem i wyczyściłem :D menu recovery nadal działało, ale wysypało się przy próbie zainstalowania romu.