Modyfikacje romu, dodawanie własnych aplikacji przed instalacją

• 20 Odpowiedzi
  • 14946 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
Ja ze swej strony polecam ten MIUI. Wszystko chodzi elegancko. Bateria średnio 32h. I ciekawa rzecz dla dłubaczy: oprócz standardowego System/app  kucharz dodał dodatkowy folder w ROMie Data/app z którego instalowane są aplikacje, ale które można tradycyjnie usunąć z telefonu - jak nie przypadną nam do gustu.

Mam jeszcze takie pytanie - czy bawiliście się może w modyfikowanie ROMów? Pewnie nie odkrywam Ameryki ale podmieniając nazwy moich ulubionych aplikacji (bez względu na ich "wagę") na te wstawione w ROM przez kucharzy - instalują się one bez problemów automatycznie. W ten sposób wstawiłem w ROM.zip własny Launcher (GO), odtwarzacz, kamerę, player czy choćby tapety a powywalałem te od kucharza. 
Tak, bawiliśmy się w modyfikowanie ;) ja Ci dam tylko taką radę, żebyś nie podmieniał dialera, bo telefon się rozłoży.

Nie jest to jedyny kucharz, który część aplikacji wstawia do data/app

Odp: Modyfikacje romu, dodawanie własnych aplikacji przed instalacją
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 23, 2011, 16:24:42 »
Super - czyli nie jestem sam  :). Ktoś mi pisał że najprościej jest po prostu wrzucić instalkę do folderu app i się zainstaluje podczas wgrywania ROMu. To jednak nie prawda. Może ktoś próbował zmienić ustawienia w Manifeście - bo domyślam się że tam właśnie jest ustalona kolejność instalacji plików? Chodzi mi konkretnie o te ciągi cyfr pod aplikacjami. Nigdzie nie mogę dojść jak je rozgryźć.... wtedy można by było wgrywać aplikacje tak, ja się nazywają w oryginale i uniknąć co chwilowych poszukiwań podmianek przy każdorazowym update. Wiem że aby na poważnie brać się za modyfikowanie trzeba na początek mieć Linuxa - czyli z mety - klapa...

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 23, 2011, 16:55:19 »
a jak wrzucasz do folderu data/app to nie instalują Ci się one automatycznie? Tak powinno być, zresztą jak wrzucisz do system/app również, ja tak robiłem i nie było z tym problemów, z tym że jeżeli chodzi Ci o podmianę launchera itd, to oczywiście tylko do system/app i nazwa chyba musi być zmieniona, no chyba że tak jak mówisz coś siedzi w tym manifest.mf, tak głęboko to się nie zagłębiałem.

*

Offline lemar123

• 2680
  • Sprzęt: Samsung A5
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 23, 2011, 17:34:15 »
trochę odeszliście od tematu, ale nie rozumiem Waszego problemu, a jeszcze bardziej rozwiązania
umieszczacie .apk w katalogu na karcie aby się zainstalowały przy pierwszym starcie, a potem pewnie ponownie je konfigurujecie

wystarczy pogrupować aplikacje w titanium backup (tzw. etykiety) i po pierwszym starcie w ciągu 5 minut mam doinstalowane wszystko czego używam wraz z konfiguracją każdej z tych aplikacji - 2-3 etykiety - must have, good have i games

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 23, 2011, 17:54:54 »
Ja też używam TB, ale kilka razy kiedyś, z chęci przetestowania zrobiłem tak jak opisuje.

Wydzielam, w takim razie, żeby nie było bałaganu ;)

*

Offline szczecinianin

• **
  • 137
  • Sprzęt: HTC EVO 3D
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 23, 2011, 20:25:53 »
Witam.
Ja też modyfikuje sobie troszkę romy, dodaje parę aplikacji do romu  by instalować od razu z tym co potrzeba.
Ale mam z niektórymi aplikacjami problem np. Swype, callrecorder - te aplikacje jakoś źle się instalują bo przy uruchomieniu telefonu wyskakuje napis "aplikacja swype musiała zostać nieoczekiwanie zamknięta" coś w tym stylu.
Czy ktoś wie jak dodać takie aplikacje do romu by się dobrze zainstalowały ?

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 23, 2011, 21:43:38 »
A do którego je wrzucasz? data/app, czy system/app?

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 23, 2011, 22:26:24 »
Witam.
Ja też modyfikuje sobie troszkę romy, dodaje parę aplikacji do romu  by instalować od razu z tym co potrzeba.
Ale mam z niektórymi aplikacjami problem np. Swype, callrecorder - te aplikacje jakoś źle się instalują bo przy uruchomieniu telefonu wyskakuje napis "aplikacja swype musiała zostać nieoczekiwanie zamknięta" coś w tym stylu.
w swype wyczyść jej dane, jeśli odtwarzałeś z backupu
sprawdź też czy w superuser mają zgodę na dostęp do root'a

*

Offline szczecinianin

• **
  • 137
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 23, 2011, 22:44:50 »
A do którego je wrzucasz? data/app, czy system/app?
Witam.
Wrzucałem tu i tu ale i tak nie działa.
Jest problem ale tylko z kilkoma aplikacjami, inne bez problemu się instalują.

Witam.
w swype wyczyść jej dane, jeśli odtwarzałeś z backupu
sprawdź też czy w superuser mają zgodę na dostęp do root'a

Nie odtwarzałem z backupu tylko dodałem instalkę do romu.

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 01, 2011, 19:34:59 »

trochę odeszliście od tematu, ale nie rozumiem Waszego problemu, a jeszcze bardziej rozwiązania
umieszczacie .apk w katalogu na karcie aby się zainstalowały przy pierwszym starcie, a potem pewnie ponownie je konfigurujeciewystarczy pogrupować aplikacje w titanium backup (tzw. etykiety) i po pierwszym starcie w ciągu 5 minut mam doinstalowane wszystko czego używam wraz z konfiguracją każdej z tych aplikacji - 2-3 etykiety - must have, good have i games

No i niezupełnie się z Tobą zgodzę. Kucharze ładują do romów coraz to nowe gadżety przeważnie zupełnie niepotrzebne nam w codziennym użytkowaniu. Jako osoba nie korzystająca z partycjonowania dysku (ext) i ceniąca sobie minimalizm - muszę liczyć się z każdym megabajtem. I tak na przykład mój ulubiony kucharz romów MIUI NDT - Langhtang - upatrzył sobie klawiaturę LatinIME, czarną jak smoła z lilipucimi literkami. Czyli pierwszą rzeczą jaką muszę zrobić to wgranie nowej (czyli z 4,3MB robię 8MB). To chyba lepiej od razu ją podmienić w ROMie? Tylko niestety, nowe klawiatury (GO i HTC IME) z miejsca doświadczają FC  :(.  Jeszcze nad tym pracuję.... Albo po co mi kilka tematów (każdy pow. 4MB) kiedy używam jednego. To samo można powiedzieć o dziesiątkach tandetnych tapet, lockscreenów i dzwonków które nigdy nie zabrzmią  :wink:. Poza tym chodzi tu też o opanowanie samego romu i uszczknięcie rąbka wiedzy na jego temat. Tego nigdy nie za wiele....
« Ostatnia zmiana: Sierpień 01, 2011, 19:38:57 wysłana przez Gandalf67 »

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 01, 2011, 19:38:10 »
Co do dźwięków, możesz wywalić wszystkie z Nand i utworzyć folder na karcie pamięci :)

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 01, 2011, 19:44:18 »
To akurat poszło bez bólu - podmieniłem nazwy moich dzwonków (ring, sms i alarm) w samym romie a resztę skaskowałem. To samo tapety do lockscreen i homescreen. Coś mi się wydaje że to może taka przypadłość romu MIUI (Gingerbred) że nie chce ładować aplikacji spoza manifestu....

*

Offline szczecinianin

• **
  • 137
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 01, 2011, 22:29:47 »
Witam.
Rozwiązałem już problem z tymi aplikacjami co się źle instalowały, te które dodawałem do romu.
Ale mam inne pytanie, jak zainstaluje mi się rom to sobie wszystko ustawiam pod siebie i czy te ustawienia konfiguracyjne można jakoś zapisać w pliku i dodać do romu by po zainstalowaniu romu automatycznie mi wszystko ustawiło tak jak sobie poustawiałem ?
Pozdrawiam.

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 02, 2011, 07:58:57 »
Nie da się, można zrobić kopię ustawień w TB, ale powinno się go przywracać tylko na takim samym romie, może udałoby się je przywrócić na romie innego kucharza, ale takim samym, z tym że widgety i tak Ci się nie przywrócą, wyskoczą Ci zamiast nich kwadraciki z napisem "nie można załadować widgetu" i z tym już się nic nie da zrobić.

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 02, 2011, 09:57:01 »
wystarczy usunąć i dodać widget

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 02, 2011, 10:41:58 »
No tak, ale taka kopia ustawień mija się z celem, to już lepiej sobie screeny porobić.

*

Offline lulek

• 738
  • Sprzęt: Wiz>Herm>Diam>SEX1>HD>HD2>DHD>EVO3D>SENS>SGS3
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 04, 2011, 11:49:26 »
Witam.
Rozwiązałem już problem z tymi aplikacjami co się źle instalowały, te które dodawałem do romu.
Ale mam inne pytanie, jak zainstaluje mi się rom to sobie wszystko ustawiam pod siebie i czy te ustawienia konfiguracyjne można jakoś zapisać w pliku i dodać do romu by po zainstalowaniu romu automatycznie mi wszystko ustawiło tak jak sobie poustawiałem ?
Pozdrawiam.

W jaki sposób? Mi się zawsze część instaluje ok, a z częścią są problemy.
sgs III

*

Offline szczecinianin

• **
  • 137
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 04, 2011, 13:25:01 »
W jaki sposób? Mi się zawsze część instaluje ok, a z częścią są problemy.
Witam.
Wszystkie nasze aplikacje wrzucamy do folderu "app" który znajduje się w folderze "data" - data/app.
Następnie otwieramy naszą aplikację np. winrarem i sprawdzamy czy znajduje się tam folder o nazwie "lib".
Jeśli taki folder znajduje się w naszej aplikacji którą chcemy dodać do romu to ta aplikacja zainstaluje się niekompletnie i nie będzie działała.
W takim przypadku w naszej aplikacji wchodzimy w folder "lib" w nim jest folder "armeabi" a tam plik bądź kilka plików z rozszerzeniem .so
Te pliki rozszerzeniem .so kopiujemy z aplikacji do naszego romu do folderu "lib" który znajduje się w folderze "system" - system/lib
Teraz już te aplikacje z którymi były problemy zainstalują się poprawnie i będą działać.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 05, 2011, 10:21:22 »
Postanowiłem posłużyć się metodą jaką podał szczecinianin - trzeba przecież próbować.... Powrzucałem kilka (7-9) aplikacji do folderu Data/app a z programów które  miały folder lib - kopiowałem pliki .su do folderu System/lib. I niestety - z kliku wstawionych - zainstalował się tylko QQPlayer a reszta wyparowała. Jedna jaskółka wiosny nie czyni ale punkt zaczepienia już jest  :)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2011, 10:22:58 wysłana przez Gandalf67 »

*

Offline szczecinianin

• **
  • 137
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 05, 2011, 11:13:28 »
Witam.
Gandalf musi to działać, u mnie teraz każda aplikacja działa, coś może nie tak robisz.
Bardzo ważna sprawa - jak wrzucasz aplikację to nie może ona w nazwie mieć spacji, musi to wyglądać tak np. System_Tuner_Pro_v1.1.4, wszystkie spacje ucinamy bądź zamieniamy na podkreślenia tak jak tu w przykładzie.
Jak chcesz to daj namiary na swój rom i jakie aplikacje chcesz zainstalować.
Ściągnę ten rom, dodam aplikacje które chcesz i wrzucę gotowy rom na jakiś serwer to se go ściągniesz i sprawdzisz.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2011, 11:17:57 wysłana przez szczecinianin »

« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 06, 2011, 02:15:40 »
Spacje powiadasz? No - to jesteśmy w domu! Własnie sprawdziłem i tylko ten QQPlayer nie miał spacji Jutro robię kolejne podejście....  :) Dzięki szczecinianin!

Już po testach - wszystko poszło gładko! Dzięki za porady!
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2011, 15:06:53 wysłana przez Gandalf67 »