Byłem prawie gotowy porzucić MIUI..Dlaczego? Hmm, posłuchajcie:)
Pobierałem co sobotę miui + spolszczenie z miuipolska. Było ok, do ostatniej, tzw. "stabilnej wersji" - 1.11.9 (?) Nie pamiętam. Potem zaczęły się cuda, jak acid wymyślił "skryptowego tłumacza", żeby było szybciej, lepiej, bardziej na czas..ok;)
Po wgraniu, jak zwykle - miui+spolszczenie+dtapps2sd+kernel +(ostatnio)spare każdy boot kończył się...zniknięciem ikon. Przywracałem ustawienia zarówno z kopii, jak i z TB. Prosiłem o stare wersje, bo myślałem, że to ostatnia 1.2.9 ma takie narowy. Znalazłem w końcu stronę, pobrałem najpierw wersję stabilną, potem 1.2.2 i...okazuje się, że cuda ze zniknięciem trwają dalej...
Zainstalowałem BarrDroida..fajny, przypomniałam sobie Sense, ale po 24godz miałem dosyć. Zacząłem kombinować i..odkrycie!
Otóż, moim zdaniem, zwalone jest tłumaczenie!!! Zauważcie, że nawet na najbardziej "dziadowskich" wersjach multilang od kucharzy nie występuje efekt ginuięcia aplikacji.
Przetestowałem następujące ustawienia - kolejność wymieniania oznacza też kolejność instalacji:
- gołe miui +kopia/TB - chodzi pięknie i nie gubi ikon mimo restartów
- gołe miui + kernel +kopia - chodzi pięknie i nie gubi ikon mimo restartów
- gołe miui +spolszczenie + (dowolna sekwencja kopia/kernel/TB) - po pierwszym boot'cie gubi ikony
- gołe miui +kernel +kopia + spolszczenie - chodzi pięknie i nie gubi ikon mimo restartów
Wniosek: w spolszczeniu "coś siedzi". Raczej nie w samych aplikacjach, raczej we frameworku. Przynajmniej u mnie wygląda to tak, że aby mieć polskie miui kolejność musi być następująca:
- wipe systemu
- wgrywamy miui <restart> (wersja MAGLDR)
- wgrywamy kernel <restart> (używam tytungR14)
- przywracamy ustawienia (kopia miui lub TB) <restart>
- wgrywamy spolszczenie <restart>
I można sobie restartować, wszystko gra i buczy. Przynajmniej do wersji 1.2.9.
Aha - od wersji 1.2.x nie używam dtapps2sd bo miui widzi ext'a. I całkiem nieźle z niego korzysta...

To była droga przez mękę, zastawiam się, czy nie napisać do acida z miuipolska z prośbą o analizę.
Aha - sprawdziłem to na 3 różnych kartach mSD - na dwóch 4GB i na 8GB. Sekwencja powtarzająca się.
Tak że MIUI jeszcze u mnie jakiś czas pobędzie..zobaczymy, czy do czasu;)
Używam 1.2.2 +tytungR14.