Jako że pracuję w badaniach to nie potrafię się oprzeć kilku sugestiom.
1. Za dużo romów i próba nie bedzie reprezentatywna,
2. Sporo osób zmienia je z dnia na dzień.
3. Sd bym zostawił - do jednego kotła nie tylko ze względu na WM ale i WP oraz DoubleAndroid 
Najlepsza to by była ankieta z możliwością wystawiania ocen ale tego forum nie ma w menu 
Ja np. Korzystam z kilku, co chwila zmieniam i nie mam pojęcia naco miałbym oddać swój głos.
Może najpierw zorientować się które wersje najpopularniejsze? Gingerbread (w/o cyanogen), clean, sense D, sense HD, miui). To i tak sporo.
ciekawe pomysły
co do SD - nie ma problemu ale to osobna kategoria i taka ankieta już jest - mocno nieaktualna :-)
proponuję aby ktoś zainteresowany SD zebrał aktywnie rozwijane buildy w analogiczny do NAND sposób a ja ankietę zrobię
nie planuje wieloetapowej ankiety z wyłonieniem grup - zamiast tego będzie możliwość zagłosowania na 2 romy
pytanie będzie brzmieć: "Który ROM używasz i polecasz innym ?", czyli będzie można oddać więcej niż jeden głos
jeśli ktoś zmienia 5 romów na dzień, to wskazując te 5 nie za bardzo pomoże innym, ale rekomendując 2 najlepsze w swojej ocenie owszem
nie ma problemu z klęską urodzaju - (o ile ankieta uciągnie 20 opcji) zostanie wyłoniona krótsza lista tych najpopularniejszych
Editankieta wystawiona
lista romów wstawiona do FAQ NAND
jeśli ktoś zrobi podobne zestawienie dla NAND, to wystawię nową ankietę do FAQ SD
odpinam i zamykam wątek