Kopia lustrzana karty z partycją EXT3

• 6 Odpowiedzi
  • 3346 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline berez

• 36
Kopia lustrzana karty z partycją EXT3
« dnia: Kwiecień 04, 2012, 10:32:38 »
Witam,

dawno dawno temu podzieliłem sobie kartę programem  MiniTool na dwie partycje FAT32 i EXT3.
Zakupiłem nową większą kartę i chciałbym wszystko przenieść.
Robił już ktoś coś takiego?
Jakim programem można dokonać kopii lustrzanej partycji?

MiniTool - widzi tylko partycję FAT32
Reflect - nie widzi wcale karty pamięci

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
Odp: Kopia lustrzana karty z partycją EXT3
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 04, 2012, 10:37:21 »
CloneZilla.

*

Offline berez

• 36
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 04, 2012, 10:50:28 »
A coś pod windows?

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 04, 2012, 11:02:27 »
A w czym Ci CloneZilla przeszkadza? Nie znajdziesz nic równie rozbudowanego pod Windowsa.

*

Offline Mortus

• 32
  • Sprzęt: Lumia 1520
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 04, 2012, 11:40:46 »
Możesz jeszcze spróbować użyć:
http://hddguru.com/software/HDD-Raw-Copy-Tool/Niestety nie jestem pewien jak to się spisze. Jeśli w ogóle wykona kopię, to trzeba będzie zmieniać rozmiar partycji.

*

Offline berez

• 36
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 04, 2012, 11:58:14 »
ok wypaliłem Clonezilla (btw nie jest to program pod windows, a niezależne bootowalne oprogramowanie oparte na linuxie), teraz pytanie:
- kopiować całą kartę i potem ją przywrócić na tą nowszą (będzie problem - zostanie rozmiar starej partycji FAT32)
- czy tylko partycje EXT3 (tylko jak to zrobić żeby EXT3 była poźniej na końcu karty?)

pozdrawiam

EDIT:
zrobione! Może komuś się przyda.
1. Na nowej karcie za pomoca mini tool partition, zorobić partycję EXT o identycznym rozmairze jak na starej karcie (reszta przeznaczona dla FAT)
2. Pobrać, wypalić, uruchomić  clonezilla
3. Kopiowanie starej karty: wkładamy starą kartę, w clonezilla wybrać kopiowanie CAŁEGO dysku/karty (obraz karty zapisze się nam na dysk)
4. Przywracanie starej karty na nową wiekszą: wkładamy nową kartę, w clonezilla wybrać przywracanie pojedynczej partycji (nie obrazu całej karty), następnie wybrać partycję EXT - clonezilla automatycznie z obrazu wczyta i zsynchronizuje partycję EXT z poprzedniej karty.
5. Pliki znajdujące się na partycji FAT, przekopiowałem ręcznie poprzez windows (nie chcialem za pomocą clonezilla bo pewnie rozmiar partycji uległby zmniejszeniu do rozmiaru ze starej karty)

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2012, 13:40:18 wysłana przez berez »

*

Offline malylysy

• 3008
  • Sprzęt: Xiaomi Mi9T Pro
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 04, 2012, 14:45:23 »
Może komuś się przyda.
1. Na nowej karcie za pomoca mini tool partition, zorobić partycję EXT o identycznym rozmairze jak na starej karcie (reszta przeznaczona dla FAT)
2. Pobrać, wypalić, uruchomić  clonezilla
3. Kopiowanie starej karty: wkładamy starą kartę, w clonezilla wybrać kopiowanie CAŁEGO dysku/karty (obraz karty zapisze się nam na dysk)
4. Przywracanie starej karty na nową wiekszą: wkładamy nową kartę, w clonezilla wybrać przywracanie pojedynczej partycji (nie obrazu całej karty), następnie wybrać partycję EXT - clonezilla automatycznie z obrazu wczyta i zsynchronizuje partycję EXT z poprzedniej karty.
5. Pliki znajdujące się na partycji FAT, przekopiowałem ręcznie poprzez windows (nie chcialem za pomocą clonezilla bo pewnie rozmiar partycji uległby zmniejszeniu do rozmiaru ze starej karty)

Fajna tutka :). Dzięki
If you want to ma­ke God laugh, tell him about your plans.