Imilka's RAM - ROMy[- niestety koniec ;-(

• 449 Odpowiedzi
  • 87846 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mackus

• 270
  • Sprzęt: lg swift 3d p920
Odp: Imilka's RAM - ROMy [16 APR][DEV] imilka's Sensation Sense v0.1 [SENSE 3 + Andr
« Odpowiedź #240 dnia: Kwiecień 25, 2011, 11:53:00 »
da się to odpalić jakoś nie tracąc WM? na jakiej zasadzie działają te romy ram? :worried:

*

Offline lemar123

• 2680
  • Sprzęt: Samsung A5
Odp: Imilka's RAM - ROMy [16 APR][DEV] imilka's Sensation Sense v0.1 [SENSE 3 + Andr
« Odpowiedź #241 dnia: Kwiecień 25, 2011, 16:17:34 »
da się to odpalić jakoś nie tracąc WM? na jakiej zasadzie działają te romy ram? :worried:
nie, to zwykły NAND, tyle, że część plików systemowych trzyma w szybszej pamięci

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
« Odpowiedź #242 dnia: Kwiecień 25, 2011, 17:26:19 »
Zależy o którym mówisz, ten wątek jest poświęcony ogólnie kucharzowi, a nie konkretnemu romowi.

I np. ten:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=891206
Działa z SD, ale nie jest w RAM.

*

Offline lulek

• 738
  • Sprzęt: Wiz>Herm>Diam>SEX1>HD>HD2>DHD>EVO3D>SENS>SGS3
Odp: Imilka's RAM - ROMy [16 APR][DEV] imilka's Gingerbread Sense v0.5!!!
« Odpowiedź #243 dnia: Kwiecień 25, 2011, 20:11:35 »
Młody geniusz powrócił! Pierwsze SENSE 2.1 z działającym aparatem foto na HD2!

Gingerbread Sense v0.5
Based on latest 2.3.3 Desire HD RUU (RCMixHD v5.9.4 for Des HD by capychimp)
What's working:

Camera
Phone
Mobile data
Wi-fi
Bluetooth + A2DP
EGL acceleration
GPS
Video playback
else

Bugs:

Camcorder
Tethering can be buggy, needs reporting.

Installation:

EU users need 150MB CWR system partition and ext2/3/4 partition on sdcard.
TMOUS users need 350MB or more CWR system partition.

sgs III

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #244 dnia: Kwiecień 25, 2011, 21:11:50 »
Młody geniusz powrócił! Pierwsze SENSE 2.1 z działającym aparatem foto na HD2!

Gingerbread Sense v0.5
Based on latest 2.3.3 Desire HD RUU (RCMixHD v5.9.4 for Des HD by capychimp)
What's working:

Camera
Phone
Mobile data
Wi-fi
Bluetooth + A2DP
EGL acceleration
GPS
Video playback
else

Bugs:

Camcorder
Tethering can be buggy, needs reporting.

Installation:

EU users need 150MB CWR system partition and ext2/3/4 partition on sdcard.
TMOUS users need 350MB or more CWR system partition.
Pewnie już testujesz więc zapytam:
Jak z szybkością? I lagami?

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #245 dnia: Kwiecień 25, 2011, 21:42:41 »
Jestem nieobiektywny, pytaj kogo innego ;-)

Dopiero synchronizuję aplikacje.... Mogę napisać jedynie że bootuje się szybciorem vs. incredible s
sgs III

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #246 dnia: Kwiecień 25, 2011, 23:11:41 »
Jestem nieobiektywny, pytaj kogo innego ;-)

Dopiero synchronizuję aplikacje.... Mogę napisać jedynie że bootuje się szybciorem vs. incredible s
A jakie są twoje subiektywnie odczucia? ;) głównie chodzi mi o to czy rom zwolnił/ zaczął lagować po naprawie aparatu, tak jak to było w przypadku DHD...

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #247 dnia: Kwiecień 25, 2011, 23:16:57 »
właśnie robię backup z bieżącego andka  :E (ja też nie jestem obiektywny  :mrgreen:)

czas po kilku tygodniach zobaczyć co tam w sense piszczy ...
- internal 260 MB (~245 free), SD card (a2sd) 959 MB (~629 free) - dla 1 GB partycji ext
- drobny problem z ekranem, pewnie coś ze sterownikiem - coś jakby zakłócenia, czasem poziome kreski i wolniejsze odświeżenie ekranu - niby nie przeszkadza, ale nie zdarzają się na innych romach - problem jest zgłoszony w wątku z xda
- o mało nie dostałem zawału od dźwięku wycieraczki w nowym sense ... - powinni tego zabronić ! (gdzie to się wyłącza ... ?)
- mrożenie podczas instalacji z marketu jakby mniejsze - chyba jest postęp
- nic nie laguje, aparat, market, wifi działa 

na szybko to obsługa ekranu do poprawienia, ale reszta jak do tej pory działa ok
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 25, 2011, 23:55:19 wysłana przez lemar123 »

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #248 dnia: Kwiecień 26, 2011, 08:16:58 »
- o mało nie dostałem zawału od dźwięku wycieraczki w nowym sense ... - powinni tego zabronić ! (gdzie to się wyłącza ... ?)
Z tego co pamiętam wyłącza się to w ustawieniach pogody, zaraz zarzucę i też potestuje :ok:

*

Offline pepe64

• 665
  • Szczerość to najpiękniejsza forma głupoty.
  • Sprzęt: BB 9700 (do pracy) HTC HD2 (do..zabawy)
Odp: Imilka\'s RAM - ROMy [16 APR][DEV] imilka\'s Gingerbread Sense v0.5!!!
« Odpowiedź #249 dnia: Kwiecień 26, 2011, 08:17:13 »
hmm..to ja "obiektywnie" powiem, że po ostatnich wynalazkach od 5 dni jadę na "starym" DHD v.2.0 (made by imilka rzecz jasna) i poczekam... hahahaha, a Wy testujcie;)
Żart oczywiście, pewnie się skuszę znając siebie, ale not yet, not yet;)

Połączone: Kwiecień 26, 2011, 08:17:47
Fakt, dźwięk wycieraczek jest masakryczny, pamiętam wstrząs z wersji 0.4;)
Andro:        MIUI 2.4.13 PL
Kernel:       tytungR14
Radio:        2.15.50.14
Karta:        8 GB Class 10

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #250 dnia: Kwiecień 26, 2011, 09:31:10 »
Z tego co pamiętam wyłącza się to w ustawieniach pogody, zaraz zarzucę i też potestuje :ok:
tak, w pogodzie jest opcja

z innych spostrzeżeń - dźwięk rozmówcy z telefonu jest cichszy niż w innych romach, i nie można zwiększyć głośności
tzn. spokojnie wystarczy do rozmowy w normalnych warunkach ale jak będzie hałas, to będzie zbyt cicho

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #251 dnia: Kwiecień 26, 2011, 10:13:06 »
właśnie robię backup z bieżącego andka  :E (ja też nie jestem obiektywny  :mrgreen:)

czas po kilku tygodniach zobaczyć co tam w sense piszczy ...
- internal 260 MB (~245 free), SD card (a2sd) 959 MB (~629 free) - dla 1 GB partycji ext
- drobny problem z ekranem, pewnie coś ze sterownikiem - coś jakby zakłócenia, czasem poziome kreski i wolniejsze odświeżenie ekranu - niby nie przeszkadza, ale nie zdarzają się na innych romach - problem jest zgłoszony w wątku z xda
- mrożenie podczas instalacji z marketu jakby mniejsze - chyba jest postęp
- nic nie laguje, aparat, market, wifi działa 

na szybko to obsługa ekranu do poprawienia, ale reszta jak do tej pory działa ok

- u mnie niestety nie wykryło partycji EXT4 i o dziwo bez niej miałem jeszcze 200 mega wolnego na aplikacje więc na czas testów przeżyję ;-)
- zakłócenia są zapewne u każdego, dziwne bo w żadnym innym buildzie nie ma. Z tego co zrozumiałem jeżeli nie potrzebujemy bluetooth to możemy zmienić kernel na tytunga. Wtedy grafika powinna sie poprawic i rom być bardziej responsywny kosztem własnie działania BT.
- ja to lubię tą wycieraczkę a wyłączyć ofcos w opcjach pogody można.
- mam powazniejszy problem - logowanie do konta HTCSENSE powoduje u mnie wywalenie taska sense. Jakby kto dobry mógł potwierdzic/zaprzeczyć czy to tylko u mnie. Dla mnie to tragedia bo korzystam często i gęsto
- kolejny problem - nie przywróciło aplikacji po romie Imilka Incredible S. O dziwo po drugiej instalce tego romu przywróciło to co zainstalowałem za pierwszym razem.

Podsumowując - błędy sa ale nie zmienia to faktu, że rom pozostanie u mnie na dłużej. Sense 2.1 warte grzechu.

Aha na pytanie czy po naprawieniu aparatu wyraźnie zwolniło odp. brzmi nie. Zwolniło owszem ale dzięki tej metodzie RAM - romik jest wciąż w miare płynny. nie jest już to ta sama rakieta co 0.1 ale na tle konkurencji ok. Z pewnością szybciej niż w klasycznych romach 2.0 z DHD.

Rom zainstalowałem na bardzo problemowej karcie class 10 więc mogę mieć więcej problemów niż statystyczny użytkownik.

Połączone: Kwiecień 26, 2011, 10:15:22
btw.

Polecam osobom przekonującym się do wypieków i
imilki świeżą jego stronkę: http://imilka.eu/ gdzie sa nie tylko linki do wszystkich wypieków ale i harmonogram dalszych prac.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2011, 10:15:22 wysłana przez lulek »
sgs III

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #252 dnia: Kwiecień 26, 2011, 12:29:41 »
Mi ten dźwięk nadchodził pół sekundy po wycieraczce :E
No klient na ktróego czekałem przyjechał, więc mogę zacząć instalację tego romu :ok:

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #253 dnia: Kwiecień 26, 2011, 12:41:05 »
No klient na ktróego czekałem przyjechał, więc mogę zacząć instalację tego romu :ok:
ile bierzesz za wgranie androida ?
 :E

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #254 dnia: Kwiecień 26, 2011, 13:10:17 »
ile bierzesz za wgranie androida ?
 :E
W sensie, klient już był więc mogę na chwilę swój telefon wyłączyć :P

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #255 dnia: Kwiecień 26, 2011, 13:37:24 »
btw. Jeżeli chodzi o przywracanie aplikacji z konta google (nie titanium backup). Włączałem tylko opcje backupu w koncie google i w imilkach (ale to chyba żaden fajerwerk bo w innych tak podobnie ;-) po kazdej instalacji romu sciągało mi wszystkie programy, które sciągnałem z marketu

OCB? juz kiedys miałem, ze oddzielnie pamiętało mi aplikacje dla romów imilka z gingerbread, a inne dla froyo. Jakby osobne listy względem wersji andka były tworzone.
sgs III

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #256 dnia: Kwiecień 26, 2011, 14:15:38 »
btw. Jeżeli chodzi o przywracanie aplikacji z konta google (nie titanium backup). Włączałem tylko opcje backupu w koncie google i w imilkach (ale to chyba żaden fajerwerk bo w innych tak podobnie ;-) po kazdej instalacji romu sciągało mi wszystkie programy, które sciągnałem z marketu

OCB? juz kiedys miałem, ze oddzielnie pamiętało mi aplikacje dla romów imilka z gingerbread, a inne dla froyo. Jakby osobne listy względem wersji andka były tworzone.

Mi też pobrało aplikacje, ale nie wszystkie... Co do romu, muszę przyznać, że na pierwszy rzut oka, chodzi bardzo ładnie i szybko :ok: a ta grafika aż tak bardzo nie przeszkadza według mnie.

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #257 dnia: Kwiecień 26, 2011, 14:17:36 »
w standby 5 mA, czyli gorzej niż miui, ultimate, hyper itd.

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #258 dnia: Kwiecień 26, 2011, 16:10:58 »
jak dotrzymasz do jutra do daj znać czy się nie zmieniło. Sense się troche układa. Ja podam własne wyniki jak zainstaluję z kartą class 2 bo to class 10 co siedzi w środku teraz to taki prądożerny potworek jest.

Nie jest u mnie tak stabilnie jak w 0.1 czy 0.4 ale jak wspominałem zainstalowałem toto na dziwnej karcie i jeszcze ext4 partycja nie zadziałała. wierze, że to moje własne błędy psują stabilność. Wystarczy spojrzeć na twittera imilki - chłopak trochę toto testował. Nie tak, że na pałę wrzuca co wyjdzie.

Rom oznacza tyle, że Sense 2.1 pod andka 2.3.3 ma coraz bliżej by zagościć na stałe na telefonach użytkowników HD2. Oby jak najszybciej bo ten czas mi się strasznie dłużył ;-)
sgs III

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #259 dnia: Kwiecień 26, 2011, 16:30:35 »
nie wiem czy wytrzymam tyle na tym romie :-)

jednak go dialer / contacts i ultimate droid pod spodem jest szybszy i nie laguje nic a nic
a tu cały czas czuję, że (pewnie przez ten sterownik) delikatnie przycina w stosunku do ww. zestawu
jeszcze pomrozić muszę zbędne aplikacje i zobaczymy czy pomoże

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #260 dnia: Kwiecień 26, 2011, 16:38:14 »
No rozumiem. OT: Ultimate droid z pewnością fajny jest dla tych co nie potrzebują sense. Najstabilniejsze gingerbread które gosciło u mnie i też w starszych wersjach miało tą samą metodę ram co kiedyś u imilki (teraz ponoć wymyślił jakąś lepszą).

Wracając do Imilki to v.0.1 brało u mnie w standby 2mA i ani krztyny więcej w standby.. Tak więc czy to może być wina kamery czy innych fixów, że teraz więcej?

Połączone: Kwiecień 26, 2011, 16:45:06
Zależy o którym mówisz, ten wątek jest poświęcony ogólnie kucharzowi, a nie konkretnemu romowi.

I np. ten:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=891206
Działa z SD, ale nie jest w RAM.

Tak dopiero zauważyłem jak w podanym przez ciebie linku Imilka się tłumaczy, ze jest początkującym "rom makerem" i się dopiero uczy. Kilka miesięcy później został najbardziej produktywnym i pionierem ;-)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2011, 16:45:10 wysłana przez lulek »
sgs III

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #261 dnia: Kwiecień 26, 2011, 18:29:07 »
żaden OT - przecież porównuję płynność ultimate z sense :E, ale nawet gdybym porównał z sense z tego hd ze zwykłym desire to nadal zwykły wyrabia się lepiej - nic tu żadne ram nie pomoże jak i procek słabszy, i nand mniej
coś za coś, sense wygląda pięknie, ale nie jest dla hd2 (może i na razie) - nie sądzę, że jest to tylko wina sterownika - przecież większość tego romu chodzi płynnie

bardzo irytowały mnie drobne lagi w menu ustawień miui (na ginger), ale lagi w tym sense w przeglądzie smsów, a szczególnie w zestawieniu smsów dla danego numerów biją po oczach tak, że nie da się tego tolerować (w każdym razie ja nie mogę)
wg mnie w tym obszarze jest tu gorzej niż za czasów androida froyo dhd z sd, choć menu (drawer) i zachowanie androida podczas pobierania i instalacji z marketu jest dużo płynniejsze - tu widzę sporą poprawę
lagi są też w przeglądzie kalendarza w widoku listy zdarzeń - wg mnie wszędzie tam, gdzie wystrój grafiki jest przesycony błyszczącymi "smaczkami" - sprzęt nie daje rady
no nic, dam mu czas do jutra - może się poprawi

coś chyba z tym gingerem zarówno w miui jak i sense nie za bardzo kucharzom wychodzi
(za to seria cm7 i goły ginger jest OK)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2011, 18:31:57 wysłana przez lemar123 »

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #262 dnia: Kwiecień 26, 2011, 20:18:15 »
jak dotrzymasz do jutra do daj znać czy się nie zmieniło. Sense się troche układa. Ja podam własne wyniki jak zainstaluję z kartą class 2 bo to class 10 co siedzi w środku teraz to taki prądożerny potworek jest.

Nie jest u mnie tak stabilnie jak w 0.1 czy 0.4 ale jak wspominałem zainstalowałem toto na dziwnej karcie i jeszcze ext4 partycja nie zadziałała. wierze, że to moje własne błędy psują stabilność. Wystarczy spojrzeć na twittera imilki - chłopak trochę toto testował. Nie tak, że na pałę wrzuca co wyjdzie.
bardzo irytowały mnie drobne lagi w menu ustawień miui (na ginger), ale lagi w tym sense w przeglądzie smsów, a szczególnie w zestawieniu smsów dla danego numerów biją po oczach tak, że nie da się tego tolerować (w każdym razie ja nie mogę)
wg mnie w tym obszarze jest tu gorzej niż za czasów androida froyo dhd z sd, choć menu (drawer) i zachowanie androida podczas pobierania i instalacji z marketu jest dużo płynniejsze - tu widzę sporą poprawę

Ja mam Sandisk class 2 8gb, z partycją EXT 1gb i chodzi mi ten romik całkiem, całkiem, nie widziałem lagów w smsach, oczywiście w użytkowaniu nie jest tak szybki jak romy bez Sense, ale muszę przyznać że jest znośnie :) zostawiam go na kilka dni(o ile mnie wcześniej nie wkurzy :E ), żeby zobaczyć co się będzie działo dalej :ok:

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #263 dnia: Kwiecień 26, 2011, 21:47:27 »
czyli zależeć to może od karty, ja mam class 4, 8 gb sandisk - przed chwila sprawdziłem i efekt bez zmian
w takim razie romy wykorzystujące ext3 na karcie sd są trudne do porównania właśnie z powodu różnych kart pamięci jakie mamy w swoich leo - u mnie tnie we wskazanych wyżej miejscach

(czas na nową kartę - na 8 GB już się zmieścić nie mogę ...)

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #264 dnia: Kwiecień 26, 2011, 23:11:59 »
czyli zależeć to może od karty, ja mam class 4, 8 gb sandisk - przed chwila sprawdziłem i efekt bez zmian
w takim razie romy wykorzystujące ext3 na karcie sd są trudne do porównania właśnie z powodu różnych kart pamięci jakie mamy w swoich leo - u mnie tnie we wskazanych wyżej miejscach

(czas na nową kartę - na 8 GB już się zmieścić nie mogę ...)
Ja tam lubię porządek, więc jak mam mniej niż 1gb wolnego, to się biorę za usuwanie wszystkiego co nie potrzebne, czyli 80% rzeczy ląduje w śmietniku :P

Jestem ciekawy jak romik spisze się jutro podczas normalnego użytkowania telefonu w ciągu dnia :wink:

Odp: Imilka's RAM - ROMy [25 APR][DEV] imilka's Gingerbread Sense v0.5!!!
« Odpowiedź #265 dnia: Kwiecień 27, 2011, 10:36:43 »
Nie jestem nowy w temacie, ale z zainstalowaniem tego romu, to znaczy v0.5 mam problem
Formatuję kartę, dodaję partycję ext3 lub 4 o wielkości 1024MB i po zainstalowaniu romu telefon wisi na logo HTC

Co robię nie tak ?

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #266 dnia: Kwiecień 27, 2011, 10:49:24 »
Nie jestem nowy w temacie, ale z zainstalowaniem tego romu, to znaczy v0.5 mam problem
Formatuję kartę, dodaję partycję ext3 lub 4 o wielkości 1024MB i po zainstalowaniu romu telefon wisi na logo HTC

Co robię nie tak ?
On trochę wisi przy pierwszym starcie, musisz uzbroić się w cierpliwość, lub może masz za małą partycję systemową, musisz mieć 150mb, i obowiązkowo wipe data, cache, dalvik cache przed instalacją.

« Odpowiedź #267 dnia: Kwiecień 27, 2011, 10:52:00 »
Mam oczywiście partycję systemową 150MB :)

Później robię partycję ext a następnie wipe data, cache, dalvik cache.

Czekałem jakieś 10 minut, za krótko ?

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #268 dnia: Kwiecień 27, 2011, 10:54:55 »
u mnie poszło w ciągu góra 6 minut
takie same ustawienia jak u Ciebie

« Odpowiedź #269 dnia: Kwiecień 27, 2011, 10:56:37 »
A wystarczy jak zrobię partycję ext z poziomu recovery czy lepiej jakimś programem pod windowsem ?