Imilka's RAM - ROMy[- niestety koniec ;-(

• 449 Odpowiedzi
  • 87978 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
Odp: Imilka's RAM - ROMy kucharza Imilka [imilka's Gingerbread Sense v0.4 (03 APR)]
« Odpowiedź #150 dnia: Kwiecień 06, 2011, 08:36:35 »
Ja testuję od wczoraj i mogę powiedzieć tak:
Wszystko jest ogromneeee... Po przesiadce z 167dpi na 240 mogę odczytywać smsy z drugiego końca pokoju :mrgreen:

Jednak prędkością to on mnie nie powalił, 150 aplikacji przywracał jakieś 30-40 min.

Po pierwszym starcie przywitał mnie czarny ekran i dopiero reset pomógł, do tego co jakiś czas wykrzacza mi się Sense, jest szybki, ale ma lagi, i przy instalacji/usuwaniu aplikacji dosyć duże...

Nie wiem, może musi się ułożyć, może to wina mojej karty (sandisk 8gb class 2), ogólnie widgety sense, przyciągnęły mnie znowu jak magnes, kilka/kilkanaście aplikacji mogłem odinstalować.

Miejmy nadzieję że nie zwolni jak dostanie fix aparatu, tak jak to było w przypadku DHD. Ogólnie mimo mojego narzekania, bardziej na tak niż na nie :ok:

*

Offline lemar123

• 2680
  • Sprzęt: Samsung A5
Odp: Imilka's RAM - ROMy kucharza Imilka [imilka's Gingerbread Sense v0.4 (03 APR)]
« Odpowiedź #151 dnia: Kwiecień 06, 2011, 08:41:12 »
ja się wczoraj poddałem - aż tak bardzo nie muszę wiedzieć ile zostanie wolnego bez ext
z tego co piszesz wynika, że ten rom zachowuje się tak, jak pamiętam, że zachowywały się romy z dhd na wczesnym etapie rozwoju
zawsze były lagi przy instalacji softu, i to prawie takie jak w winmo

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #152 dnia: Kwiecień 06, 2011, 11:09:28 »
Nie, no działa lepiej niż DHD, który instalowałem w Nand na samym początku, ale porty z DHD też chodziły dobrze, dopóki nie dostały fix'a aparatu... Nie wykluczam że to może być wina karty niskiej klasy, chociaż nigdy nie miałem z nią problemu.

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #153 dnia: Kwiecień 06, 2011, 12:37:36 »
tak, dhd nawet na sd bez aparatu było OK, nie pamiętam aby były lagi
w nand nie było lepiej, ale ja raczej omijałem je z daleka

ok, a teraz wracając do tematu uzgodniliśmy, że ten romik to jednak nie dla nas :-)

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #154 dnia: Kwiecień 06, 2011, 13:02:19 »
Heh... ale wróciły wspomnienia jak to używało się buildów z Sense, na SD...

Gdyby nie te lagi i ta rodzielczość jak z Amigi :E

Current widget jest wielkości kciuka, a na HyperDroidzie jest wielkości paznokcja małego palca, to jest różnica  :wink:

Idę testować MUIU GB :P

*

Offline lulek

• 738
  • Sprzęt: Wiz>Herm>Diam>SEX1>HD>HD2>DHD>EVO3D>SENS>SGS3
Odp: Imilka's RAM - ROMy kucharza Imilka [HD2 Incredible S (Vivo) Port (07 APR)]
« Odpowiedź #155 dnia: Kwiecień 07, 2011, 10:32:11 »
Dla zwolenników czegoś w pełni działającego radzę wypróbować najnowszy port z Vivo.

Narazie jest ok. Działa zarówno aparat jak i kamera ale czytałem, że jest kaplica jak się spróbuje w sofcie od kamery zrobić delete. Dlatego nawet nie próbowałem.

Poza tym na razie działa i nie narzekam. przywróciło mi z 50 aplikacji (ok. 15 minut) i wciąż podaje mi 180 mega wolnego. (partycja ext 512mega).
Niestety nie działa mi HTC HUB i nie wiem czy to wina romu bo od kilku dni nie działa mi na żadnym romie.

Szybkość nie powala ale z pewnością jest lepiej niż w DHD.
sgs III

*

Offline grzegorz-ch

• **
  • 189
    • Strona domowa
  • Sprzęt: HTC HD2
Odp: Imilka's RAM - ROMy kucharza Imilka [HD2 Incredible S (Vivo) Port (07 APR)]
« Odpowiedź #156 dnia: Kwiecień 07, 2011, 21:41:25 »
Dla zwolenników czegoś w pełni działającego radzę wypróbować najnowszy port z Vivo.
A po zainstalowaniu kernela rafpigna_2r0_TESTRELEASE pięknie działa automatyczne nagrywanie rozmów.
Pozdrawiam Grzegorz Ch.
HTC HD2
ROM: Android BarrDroid 2.2.3 CLK stock Kernel: Rafpigna 2.0 testrelease
RADIO: 2.15.50.14

*

Offline pepe64

• 665
  • Szczerość to najpiękniejsza forma głupoty.
  • Sprzęt: BB 9700 (do pracy) HTC HD2 (do..zabawy)
« Odpowiedź #157 dnia: Kwiecień 12, 2011, 15:16:39 »
A po zainstalowaniu kernela rafpigna_2r0_TESTRELEASE pięknie działa automatyczne nagrywanie rozmów.

Porzuciłeś WM? Spory czas "jechałem" na Twoich wypiekach :ok:
Andro:        MIUI 2.4.13 PL
Kernel:       tytungR14
Radio:        2.15.50.14
Karta:        8 GB Class 10

*

Offline grzegorz-ch

• **
  • 189
    • Strona domowa
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #158 dnia: Kwiecień 12, 2011, 21:34:27 »
Porzuciłeś WM? Spory czas "jechałem" na Twoich wypiekach :ok:
Powiem tam. Jestem w trakcie testowania Androida. Prawdopodobne jest, że te testy zakończą się ostateczną migracją ;)
Pierwszy warunek, czyli nagrywanie rozmów, jest już spełniony.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2011, 21:37:13 wysłana przez grzegorz-ch »
Pozdrawiam Grzegorz Ch.
HTC HD2
ROM: Android BarrDroid 2.2.3 CLK stock Kernel: Rafpigna 2.0 testrelease
RADIO: 2.15.50.14

*

Offline (ATG)

• **
  • 160
  • Sprzęt: Galaxy S4
« Odpowiedź #159 dnia: Kwiecień 13, 2011, 20:30:29 »
Może ktoś już testował najnowszą wersję V2.0? I może wyrazić swoją opinię?

Przy okazji, jaki  EXT2/3/4 jest najkorzystniejszy?     

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #160 dnia: Kwiecień 13, 2011, 20:58:11 »
Może ktoś już testował najnowszą wersję V2.0? I może wyrazić swoją opinię?
Wątek jest ogólny, łatwiej będzie jak podasz o jaki konkretnie rom Ci chodzi :ok:

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #162 dnia: Kwiecień 13, 2011, 22:11:58 »
Konkretnie to o ten http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=954369
A, to chyba jeszcze nikt nie testował, bo nawet nie pojawiło się info że wyszedł... Możesz być pierwszy i zdać relację jak chodzi :ok:

*

Offline (ATG)

• **
  • 160
  • Sprzęt: Galaxy S4
« Odpowiedź #163 dnia: Kwiecień 13, 2011, 22:29:15 »
Z chęcią będę tylko powiedz mi który EXT2/3/4, który jest lepszy, że tak się spytam?

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #164 dnia: Kwiecień 13, 2011, 22:56:20 »
Ja polecam bodajże ext2, chociaż właściwie bardziej chodzi mi o to żebyś po prostu zrobił partycję za pomocą CWM, według mnie najmniej roboty i mniejsze prawdopodobieństwo zrobienia czegoś źle a co za tym idzie, niepożądanych niespodzianek.

Niemniej jednak ktoś się wypowiadał że według niego ext4 chodzi najszybciej...

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #165 dnia: Kwiecień 14, 2011, 11:11:50 »
Ja polecam bodajże ext2, chociaż właściwie bardziej chodzi mi o to żebyś po prostu zrobił partycję za pomocą CWM, według mnie najmniej roboty i mniejsze prawdopodobieństwo zrobienia czegoś źle a co za tym idzie, niepożądanych niespodzianek.

+1
CMR robi ext3 i nie zauważyłem opóźnienia
myślę, że można zacząć przez CMR (ext3), a potem zrobić backup (titanium), format na ext4 i restore
spodziewam się, że CMR odtwarzając sformatuje po staremu (ale nie robiłem tego, więc zgaduję)

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #166 dnia: Kwiecień 14, 2011, 11:29:14 »

+1
myślę, że można zacząć przez CMR (ext3), a potem zrobić backup (titanium), format na ext4 i restore
spodziewam się, że CMR odtwarzając sformatuje po staremu (ale nie robiłem tego, więc zgaduję)
Nie sformatuje, wrzuci na tą która jest zrobiona, ja tak zrobiłem kilka razy, pierwszy raz z duszą na ramieniu czy mi przypadkiem całej karty nie wyczyści ;) ale wtedy nie miałby z czego zaciągnąć dalszej części backupu ;)

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #167 dnia: Kwiecień 14, 2011, 11:38:02 »
Różnica w wydajności poszczególnych EXT nie rzuca na kolana tak aby z jednym andek działał 2* szybciej niż z drugim.

Tym niemniej bazując na opisach w sieci pomiędzy ext2, a ext3 tylko są róznice odnośnie bezpieczeństwa danych i w związku z tym ext2 może być szybsze.

Ext4 to potężna zmiana i nowa jakość ale polecane jest przy dłuższym użytkowaniu. W benchamrkach jakie przeglądałem na sieci było od tak samo do 20% na korzyść ext4 względem ext3

Imilki HD 2.0 nie testowałem bo wpadłem jak sliwka w kompot w sense 2.1 Pewnie jednak w pierwszym poście zachowały się moje wspomnienia kiedy to po romie Imilki 1.0 RAM z HD uznałem imilkę za GURU.  1.0 było 100 stabilne i szybkie jak na owe czasy.
sgs III

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #168 dnia: Kwiecień 14, 2011, 12:28:00 »

+1
Nie sformatuje, wrzuci na tą która jest zrobiona, ja tak zrobiłem kilka razy, pierwszy raz z duszą na ramieniu czy mi przypadkiem całej karty nie wyczyści ;) ale wtedy nie miałby z czego zaciągnąć dalszej części backupu ;)
formatuje, ale nie mam na myśli formatu całej karty sd, a poszczególnych partycji (NAND i sd-ext) i odtworzenie (CMR restore) zawartości każdej partycji jest poprzedzone jej formatowaniem
zapewne jeśli backup będzie dla ext3 a nowa, przywracana partycja ext4, to format może być znowu na ext3 - tak jak backup
ale może właśnie nie - i wtedy odtworzenie zawartości z backupu z ext3 na nową ext4 pozostawi ext4
i tak by było najfajniej, ale do sprawdzenia

byłaby to jakaś metoda na przejście na ext4 przy już skonfigurowanym androidzie

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #169 dnia: Kwiecień 14, 2011, 13:01:34 »

+1
formatuje, ale nie mam na myśli formatu całej karty sd, a poszczególnych partycji (NAND i sd-ext) i odtworzenie (CMR restore) zawartości każdej partycji jest poprzedzone jej formatowaniem
zapewne jeśli backup będzie dla ext3 a nowa, przywracana partycja ext4, to format może być znowu na ext3 - tak jak backup
ale może właśnie nie - i wtedy odtworzenie zawartości z backupu z ext3 na nową ext4 pozostawi ext4
i tak by było najfajniej, ale do sprawdzenia

byłaby to jakaś metoda na przejście na ext4 przy już skonfigurowanym androidzie
W sensie wyczyszczenia? No to, to pewnie tak, skoro tak mówisz ;) ale struktury partycji, nie zmienia, ani rozmiaru... Bynajmniej u mnie nie zmieniło jak przywracałem :P

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #170 dnia: Kwiecień 14, 2011, 13:15:38 »
CMR podziału NAND na partycje nie zmienia, ale pojawia się "formatting" podczas restore
a formatowanie następuje w jakimś ... formacie :-), ext2/3/4

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #171 dnia: Kwiecień 14, 2011, 13:48:19 »
CMR podziału NAND na partycje nie zmienia, ale pojawia się "formatting" podczas restore

Racja, racja, trzeba by to sprawdzić dokładnie :wink:

*

Offline pepe64

• 665
« Odpowiedź #172 dnia: Kwiecień 14, 2011, 15:04:35 »
Różnica w wydajności poszczególnych EXT nie rzuca na kolana tak aby z jednym andek działał 2* szybciej niż z drugim.

Tym niemniej bazując na opisach w sieci pomiędzy ext2, a ext3 tylko są róznice odnośnie bezpieczeństwa danych i w związku z tym ext2 może być szybsze.

Ext4 to potężna zmiana i nowa jakość ale polecane jest przy dłuższym użytkowaniu. W benchamrkach jakie przeglądałem na sieci było od tak samo do 20% na korzyść ext4 względem ext3

Imilki HD 2.0 nie testowałem bo wpadłem jak sliwka w kompot w sense 2.1 Pewnie jednak w pierwszym poście zachowały się moje wspomnienia kiedy to po romie Imilki 1.0 RAM z HD uznałem imilkę za GURU.  1.0 było 100 stabilne i szybkie jak na owe czasy.

Różnica w wydajności na korzyść ext2 jest ogromna, ext3 to przede wszystkim bezpieczeństwo. Z kolei ext4, jak słusznie stwierdziłś to inwestycja długofalowa i to długo liczone jest w dniach;) Dopiero po 3-5 dniach widać i czuć. To w pewnym sensie połączenie wydajności i bezpieczeństwa, okupione długim układaniem się partycji. To mniej więcej tak, jak z balansowaniem B-drzewa dla dużej (DUŻEJ :wink:) bazy. Bez indeksów (journal'a) chodzi jak do tyłu. Jak indeksy są założone i poprawne - śmiga. Dla ext4 te dni to właśnie taka.."indeksacja";)
Właśnie pobieram to HD v.2 imilki;) Pewnie założę z "przyzwyczajenia" 1GB ext4 i pojedziemy. Czyli pewnie koło poniedziałku jakieś wynurzenia (wtedy wracam też do żywych;) ).
A tak by the way - Was tez spotkało dzisiaj (użytkowników sense) brak łączności z serwerem pogodowym? Na xda-forum właśnie w wątku imilki huczało;) Dziwne, bo dla próby zainstalowałem FancyWidget 1.3.0 (wygląda IDENTYCZNIE z sense;) ) i tam pogoda działała. Znaczy się inny serwis;)

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #173 dnia: Kwiecień 14, 2011, 16:27:24 »
Tak odnośnie pogody-  nie działała lokalizacja, trzeba było ustawić lokum "na sztywno". Tylko dzisiaj wyjątkowo działam na Rafdroidzie (tym beta z gingerbread).

Lepsza jazda u mnie z działaniem konta HTC. Nie działa mi na żadnym sense juz ustawione konto od miesiąca! Kiedy natomiast tworzę nowe to działa. OCB?
sgs III

*

Offline pepe64

• 665
« Odpowiedź #174 dnia: Kwiecień 14, 2011, 17:19:57 »
Lepsza jazda u mnie z działaniem konta HTC. Nie działa mi na żadnym sense juz ustawione konto od miesiąca! Kiedy natomiast tworzę nowe to działa. OCB?

Haha, a ja naiwny myślałem, że tak jest tylko u mnie;) Na potrzeby konta HTC odświeżyłem swoich parę, zapomnianych adresów e-mail;) Cóż, ten typ tak ma...

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #175 dnia: Kwiecień 14, 2011, 17:49:00 »

W takim rqzie aż z ciekawości chciałbym zobaczyć jak z romem DL Dandiesta sobie poradzi  :D Ten maniak taki dziwny format stworzył EXT4 że mi gparted tego nie poznaje ;-) A V5 działa z CWM ale oprócz tego zrobił dodatkowo własne recovery.. Tak rozgrzebanego androida drugiego nie ma.  :E.

sgs III

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #176 dnia: Kwiecień 14, 2011, 19:59:24 »
oby się nie skończyło jak z ... raiser fs  :mrgreen:

« Odpowiedź #177 dnia: Kwiecień 15, 2011, 10:44:47 »
mam pytanie co do instalacji nowej wersji RAM HD - napisane jest "CWR Recovery flashed with 130MB system layout", a ad poprzedniego romu wgrywałem recovery z 400Mb. jest tam napisane, ze można zmienić rozmiar recovery edytując plik flash.cfg. Ktoś wie gdzie go znajdę?

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #178 dnia: Kwiecień 15, 2011, 11:09:15 »
mam pytanie co do instalacji nowej wersji RAM HD - napisane jest "CWR Recovery flashed with 130MB system layout", a ad poprzedniego romu wgrywałem recovery z 400Mb. jest tam napisane, ze można zmienić rozmiar recovery edytując plik flash.cfg. Ktoś wie gdzie go znajdę?
W folderze z recovery, edytujesz go notatnikiem, i potem wgrywasz ponownie CWM, pamiętaj że ta operacja uszkadza dotychczasowy system.

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #179 dnia: Kwiecień 15, 2011, 11:40:14 »
praktycznie zawsze można wgrać mniejszy rom do większej partycji (wyjątkiem mogą być romy HD z RAM, jak te imilki)
ja mam ostatnio standardowo partycję system 150 MB i wchodzą do tego wszystkie romy bez sense
data ma wtedy 260 MB, i mi wystarcza