Imilka's RAM - ROMy[- niestety koniec ;-(

• 449 Odpowiedzi
  • 87909 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline pepe64

• 665
  • Szczerość to najpiękniejsza forma głupoty.
  • Sprzęt: BB 9700 (do pracy) HTC HD2 (do..zabawy)
Odp: Imilka's RAM.............ROMy kucharza Imilka [crazy fast :P]
« Odpowiedź #60 dnia: Marzec 18, 2011, 16:32:35 »
Jeżeli chciałbym zainstalować imilka's RAM Desire HD v1.0 na dłużej to mam zrobić ext3, czy ext4? I czy ma być tylko jedna partycja wielkości 1024 mb, czy może jeszcze jakieś dodatkowe?
Wystarczy jedna partycja ext3 - moim zdaniem max. 1024 MB. Ale to ABSOLUTNIE MAX:) Wystarczy 512.
Andro:        MIUI 2.4.13 PL
Kernel:       tytungR14
Radio:        2.15.50.14
Karta:        8 GB Class 10

*

Offline lulek

• 738
  • Sprzęt: Wiz>Herm>Diam>SEX1>HD>HD2>DHD>EVO3D>SENS>SGS3
[25 MAR][RAM HD v2] Incredible Sense v1.0 - CAM FIXED! [HTC Vivo][K:Raf1.9OC]

Nowa zabaweczka ;-) Szybki jak 2.1 ale full working
sgs III

*

Offline pepe64

• 665
Szybki jak 2.1 ale full working
Co przez to rozumiesz? Android 2.2, stary Sense. I tak trzeba przetestować;) Ale powiem Ci kolego, że nie zrozumiałem "szybki jak 2.1";)
Cyt: "If someone don't know, this Incredible S dump has Android 2.2.
And actually, this Sense version has old notification bar, and old app-drawer
."
Ciekawe,czym różni się od wersji DHD...? Jeżeli czymkolwiek... No ale nie byłbym sobą...

edit:
Właśnie pobieram..mhmmm..;)
Podobno kiepsko działa (jeżeli działa..) wersja TMOUSE. Dla mnie to pikuś, ale być może są wśród nas posiadacze wersjii Leoon_Zza_Oceanu;) zainteresowani nowym mięskiem.. W każdym razie juz molestują imilkę;)

edit:
Przynajmniej na pierwszy rzut oka (nie wiem jak stabilność/szybkość/lagi/internet - ale to za jakiś "moment"), interfejsowo to..krok w tył. Bo nie dość, że bateria bez procentowego wskaźnika, to za pomocą "czerwonej słuchawki" jest dostep jedynie do opcji "Włącz/wyłącz/Resetuj"..ehhhhhh

edit:
Co nieco mogę już powiedzieć.I tak:
- build rzeczywiście szybszy, szybszy niż HD 1.0 imilki z kernelem rafpigna 1.9 OC. Tu własnie taki jest, wszystko jest płynne. Jakiś specjalnych lagów nie stwierdzam.
- start to ok. 2-2.5 min. Norma...jak dla mnie;)
- internet, market, News, FB - bez problemów
- dodane (bo nie było;) ): HTC Reader, Amazon MP# (ciekawe po jaką cholerę...)
- dodany nowy widget kontaktów, tzn. pomniejszony 3x2. Jak dla mnie bingo :ok:
- klawiatura "ze strzałeczkami"

Generalnie: ładny wypiek, nie irytuje i nie powala. Instalacja bez problemowa. Na SD partycja ext3 (wystarczy 512 MB).
Powiem tak: gdyby okazało się, że:
- w standbayu bierze (jak poprzednie imilki z R1.9OC) 1-2 mA a w rozmowie max 150mA
- nie zwalniał po 5-7 dniach uzytkowania (może to była wina rzeczonych podmian kernela..)
- z poziomu "czerwonej słuchawki" można było wyłączać dźwięk
- bateria z procentami
..to byłby to build blisko ideałowi (oczywiście z sense:) ).

« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2011, 11:44:19 wysłana przez pepe64 »

*

Offline lulek

• 738
Szybki jak Sense 2.1 - to miałem na myśli. Incredible S to optycznie sense 2.0 (+ np. nowe kontakty) z optymalizacjami kodu od sense 2.1 które to jest lżejsze i jakieś 4*szybsze od 2.0.

Znajomy z HD2 TMOUS walczy właśnie ale jakoś samodzielnie ogarnął fixy, zdolny chłopak ;-)

Połączone: Marzec 25, 2011, 11:19:59
Działa aparat a co do kamery to trzeba fixa
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2011, 11:19:59 wysłana przez lulek »
sgs III

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
[25 MAR][RAM HD v2] Incredible Sense v1.0 - CAM FIXED! [HTC Vivo][K:Raf1.9OC] - potestowałem kilka godzin i wydaje się być niezły - mimo że chwilami laguje
zostawiłem na noc wifi to baterię zeżarł z 90% do 15% przez noc
na razie zwich nie zaliczyłem
pamięci po zainstalowaniu programów zostało tylko 60mb mimo że jest ext4 to jednak trzeba ją pilnować bo nie łączy się dla systemu w jedną całość - w sumie to lipa jest

*

Offline pepe64

• 665
Dlatego naładowałem baterię do syta, zresetowałem historię ładowania, ma 100%, niech się ustala. Rozładuję przynajmniej do 10-15%, naładuję i zobaczymy..
A ponad 70% przy 8 godz. WiFi..cóż...czy to Andek czy WM, każdy tyle zje, mniej więcej..

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
zostawiłem na noc wifi to baterię zeżarł z 90% do 15% przez noc
Dziwne że nie wyłącza wifi jak nie jest używane... Chyba że wyłączyłeś tą opcję w ustawieniach.

*

Offline lulek

• 738
bateria: zmieniłem ustawienia ekranu na auto przyciemnianie i po ustabilizowaniu się wszelakich synchronizacji mam 3mA w standby. (jak bez wifi)

wskaźnik baterii:
jest masę skórek na CWM, można sobie podmienić.
ustawienia pod czerwoną słuchawką: fakt mało ale trzeba też wiedzieć (o czym pisał rafpigma) że wielu kucharzy pozostawia opcje, które w dużej mierze psują system (np. restart).

Tak czy siak to pierwszy port z Incredible S, dopóki nie poprawi BT i aparatu w porcie z Desire S to tu sense najbogatsze...
sgs III

*

Offline pepe64

• 665

ustawienia pod czerwoną słuchawką: fakt mało ale trzeba też wiedzieć (o czym pisał rafpigma) że wielu kucharzy pozostawia opcje, które w dużej mierze psują system (np. restart).
..no tak, ale tu restart tez jest;) a to wyłączanie głosu na szybko przydałoby się..wiem, można zainstalować widget i władować go na pulpit, ale ja nie lubie tego. Mam 4 ikony, nad nimi Smooth Calendar, zegar i dla mnie jest cool.

Na razie badam;) Nie jest gorzej (w sensie wydajnościowym) niz DHD, a zatem...pewnie do poniedziałku:)

Połączone: Marzec 25, 2011, 16:31:27
jest masę skórek na CWM, można sobie podmienić.
a tak by the way - jak masz jakąś fajną linkę do wskaźnika z procentami, ale co 1 - to może byś udostępnił.. Od jakiegoś czasu szukam i albo jakiś mrok;) albo..używam BatteryStatus. Fajne, ale 2 ikony z bateria na tasku to o jedną za dużo:)
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2011, 16:31:27 wysłana przez pepe64 »

*

Offline lulek

• 738
ale tu poza xda chyba linków się nie wstawia... na priv ci coś podeślę...
sgs III

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
znalazłem sposób jak uzyskać więcej pamięci wewnętrznej choć nie do końca rozumiem co tam miejsce zajmuje  - wystarczy po zainstalowaniu wszystkich programów zrobić w magldr HR potem skonfigurować system i mamy 190mb free - z tym że czasem jakaś aplikacja będąca na ext/rom wymaga reinstalacji(zawsze się kilka uszkadza) ale to drobiazg

generalnie dość stabilna wersja i poza robovoice występującym u mnie na wszystkich nowych wersjach działa to co trzeba
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2011, 07:44:39 wysłana przez robix1999 »

*

Offline Porthos0101

• *
  • 99
  • Sprzęt: HTC HD2
zmienię trochę nurt tej dyskusji, ale wciąż będę odnosił się do tematu wątku  :)

używam ROMu imilki v1.0, który ma "wbudowaną" aplikację Cyberon Voice Commander. Jest ona w języku innym niż polski. Już kiedyś kupiłem sobie wersję PL i chcę z niej korzystać w imilce i tutaj pojawia się problem nr 1. Muszę odinstalować CVC w wersji angielskiej i dopiero zassać z marketu wersję PL i z sukcesem(!) ją zainstalować. Wtedy jest ok.
Problem nr 2 pojawia się po restarcie aparatu - widoczna jest jedynie wersja obca CVC, wersja polska jest niedostępna. I całą procedurę trzeba powtarzać - kasowanie, ściąganie, instalacja...

Czy jestem skazany na tę niedogodność czy może jest jakieś rozwiązanie, aby wersja CVC PL była zafiskowana i przywracała się po restarcie telefonu?
ROM: BarrDroid 1.0.8 clk
Radio: 2.15.50.14
Kernel: Rafpigna 1.9OC
Micro SD: A-Data 16GB Class 10

*

Offline xspojlerx

• 3788
zmienię trochę nurt tej dyskusji, ale wciąż będę odnosił się do tematu wątku  :)

używam ROMu imilki v1.0, który ma "wbudowaną" aplikację Cyberon Voice Commander. Jest ona w języku innym niż polski. Już kiedyś kupiłem sobie wersję PL i chcę z niej korzystać w imilce i tutaj pojawia się problem nr 1. Muszę odinstalować CVC w wersji angielskiej i dopiero zassać z marketu wersję PL i z sukcesem(!) ją zainstalować. Wtedy jest ok.
Problem nr 2 pojawia się po restarcie aparatu - widoczna jest jedynie wersja obca CVC, wersja polska jest niedostępna. I całą procedurę trzeba powtarzać - kasowanie, ściąganie, instalacja...

Czy jestem skazany na tę niedogodność czy może jest jakieś rozwiązanie, aby wersja CVC PL była zafiskowana i przywracała się po restarcie telefonu?
Spróbuj usunąć instalkę angielskiej aplikacji z /system/app np. za pomocą root explorera.

*

Offline Porthos0101

• *
  • 99
Spróbuj usunąć instalkę angielskiej aplikacji z /system/app np. za pomocą root explorera.
Niestety, po restarcie skądś zasysa wersję angielską i wszystko wygląda tak, jak przed kasowaniem  :(

Spróbuj ją zamrozić w Titanium Backup.

*

Offline Porthos0101

• *
  • 99
Spróbuj ją zamrozić w Titanium Backup.
co masz na myśli?

*

Offline xspojlerx

• 3788
W programie Titanium Backup(ale chyba tylko w wersji płatnej, chociaż nie jestem pewien) klikasz u góry na Kopie zapasowe/ przywracanie, znajdujesz pożądaną aplikację, klikasz na nią i wybierasz "zamrażanie!"

*

Offline Porthos0101

• *
  • 99
W programie Titanium Backup(ale chyba tylko w wersji płatnej, chociaż nie jestem pewien) klikasz u góry na Kopie zapasowe/ przywracanie, znajdujesz pożądaną aplikację, klikasz na nią i wybierasz "zamrażanie!"
No jasne :ok: Dziękuję.
Ale i to nic nie pomogło. Owszem, Titanium Backup blokuje pojawienie się tej aplikacji w liście, usuwam VoiceCommander.apk z /system/app i mogę zainstalować wersje CVC PL. Robię restart i... mam VoiceCommander.apk na swoim miejscu (jako plik systemowy w /system/app) i brak PL. I tak wkoło Macieju...

*

Offline lulek

• 738
znalazłem sposób jak uzyskać więcej pamięci wewnętrznej choć nie do końca rozumiem co tam miejsce zajmuje  - wystarczy po zainstalowaniu wszystkich programów zrobić w magldr HR potem skonfigurować system i mamy 190mb free - z tym że czasem jakaś aplikacja będąca na ext/rom wymaga reinstalacji(zawsze się kilka uszkadza) ale to drobiazg

generalnie dość stabilna wersja i poza robovoice występującym u mnie na wszystkich nowych wersjach działa to co trzeba

Dokładnie ta twoja metoda w rozbudowanej wersji jest szczegółowo opisana W ORYGINALNYM TEMACE na XDA jako fix. Szkoda, że Imilka ne ma dostępu do kompa bo byłby natychmiastowy fix, a tak jest trochę niedoróbek.

http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=12430263&postcount=517
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2011, 14:43:47 wysłana przez lulek »
sgs III

Niestety, po restarcie skądś zasysa wersję angielską i wszystko wygląda tak, jak przed kasowaniem  :(

Oprócz usunięcia z /system/app  usuń jeszcze z /sd-ext/sys-parts/app  za pomocą Rot Explolera

Sprawdziłem na swoim telefonie aplikację można usunąć ale są problemy  z zainstalowaniem innej wersji wyskakuje błąd .
Dlatego nie polecam i przepraszam.
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2011, 01:18:53 wysłana przez bogdan2812 »

*

Offline xspojlerx

• 3788
Sprawdziłem na swoim telefonie aplikację można usunąć ale są problemy  z zainstalowaniem innej wersji wyskakuje błąd .
Dlatego nie polecam i przepraszam.
To jeszcze zależy jaką aplikację usuniesz, nie wszystkie można normalnie wgrać, niektóre trzeba wrzucić właśnie do system/app żeby się wgrały, albo przez adb z chmod'em.

*

Offline Porthos0101

• *
  • 99
w sd-ext jest pusto  :shock:

*

Offline xspojlerx

• 3788
w sd-ext jest pusto  :shock:
Całkowicie pusto? Czyli najwidoczniej nie masz włączonej obslugi tej partycji...

A ja mam problem z "Imilka's RAM HD Desire HD 1.0". Jestem generalnie zadowolony z tego wypieku, jednak są dwie kwestie, które mnie irytują:
1.) po co robić dodatkową partycję ext4 skoro ROM z niej nie korzysta i po zainstalowaniu systemu mamy jedynie 160 MB do wykorzystania?
2.) dlaczego po kilku dniach normalnego użytkowania ROM tak bardzo zwalnia? Pytanie to nurtuje mnie tym bardziej, że skoro system na bieżąco nie korzysta z karty SD, to dlaczego tak zamula? Co więcej, zużywa coraz więcej prądu w standby, dlaczego?
Może ktoś z bardziej zaawansowanych użytkowników będzie w stanie mi odpowiedzieć na te pytania? Szczególnie zależy mi na tym pierwszym...

*

Offline xspojlerx

• 3788
Nie korzysta, czy wydaje Ci się że nie korzysta? Tej partycji nie widać w informacji o dostępnej pamięci, zainstaluj Titanium Backup, i na dole będziesz miał 2 lub 3 paski, jeżeli będą 3 i jeden z opisem sd-ext, to znaczy że korzysta. Aplikacje są przenoszone automatycznie na tą partycję.

No właśnie chyba powinno korzystać, ale nie korzysta. 1. Katalog sd-ext jest pusty, a 2. po zainstalowaniu kilku (dużych) programów pojawia się komunikat o braku wolnej pamięci. Może trzeba to jakoś jeszcze w ROMie włączyć po instalacji?

*

Offline xspojlerx

• 3788
Powinno samo działać od razu...stawiałeś partycję ext przed wgraniem romu czy po?

Oczywiście, że przed wgraniem :| Zawsze robiłem to z poziomu CWM Recovery (w magldr) i nie było problemu, a imilka's RAM HD nie widzi ext, czy jak?

*

Offline xspojlerx

• 3788
No właśnie powinien widzieć i korzystać od razu... Może pepe64 albo lulek coś wykombinują jak się pojawią, oni siedzą na tych romach dużo...

*

Offline lulek

• 738
widzi....

tylko czasem na starcie są przejściowe chwilowe/ Spróbuj może fixa z tego linka co kilka postów wcześniej podałem

http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=12430263&postcount=517

...chwila o RAM HD chodzi? Tam to pierwszy taki przypadek słyszę. Sformatuj panasonikiem kartę, i jeszcze raz (koniecznie recovery 220).
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2011, 19:21:02 wysłana przez lulek »
sgs III