Imilka's RAM - ROMy[- niestety koniec ;-(

• 449 Odpowiedzi
  • 87630 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lulek

• 738
  • Sprzęt: Wiz>Herm>Diam>SEX1>HD>HD2>DHD>EVO3D>SENS>SGS3
Imilka's RAM - ROMy[- niestety koniec ;-(
« dnia: Luty 28, 2011, 13:30:33 »
Temat poświęcony wypiekom kucharza Imilka
Traktuję jego wypieki zbiorczo ponieważ  kucharz pomimo że jest zarówno bardzo produktywny jak i kreatywny tak jego ROMy mają wiele cech wspólnych o których można dyskutować w jednym temacie. W momencie zaadoptowania inRAM we wszystkich swoich romach staje się jedną z czołowych postaci w temacie HD2 Android.

Kilka faktów:

1. Imilka - robi (jak narazie) romy wyłącznie z SENSE i jak dla mnie bomba bo po to mam HTC aby korzystać z wynikających z tego dobrodziejstw.
2. RAM - jako jedyny (w tym momencie) robi romy z sense wykorzystujące pamięć RAM do przechowywania niektórych częśći systemu normalnie ładowanych z NAND/karty. Dzięki czemu system kosztem ok 30MB pamięci działa płynniej niż normalnie bez względu nato jakby kucharz się nie starał tego zoptymalizować.
3. Wśród jego wypieków mamy do wyboru niemal wszystkie możliwe wersje Sense: Desire, DZ, DHD, Glacier, Incredible S.  Jeżeli  ktoś nie orientuje sie w różnicach pomiędzy poszczególnymi wersjami sense to zapraszam do tematu: Sense UI -> Desire/DHD/DZ/DS/Glacier, które wybrać?

Najlepszy link do info o romach to www.imilka.eu

ew.:

:ok: ROMy developerskie od Imilka :ok:

imilka's Gingerbread Sense v0.64
Doubleshot sense 3.0 v. 0.1
MDJ VIVO 0.2

:ok: ROMy Pełnosprawne od Imilka :ok:
HD2 Incredible S (Vivo) Port v1.1 - RAM Sense z Incredible S - hybryda 2.0 i 2.1 sense
imilka's Glacier Sense (21 FEB) - RAM Sense z MyTouch4g - a u na s na forum mozna podyskutować o tym tu: TU
imilka's Vision Sense v5.0 - RAM Sense z Desire Z
imilka's RAM Desire HD v2.0 - RAM Sense z Desire HD (pierwszy ukończony finalny wypiek InRam!)

Romy nierozwijane:
sense 3.0  z Sensation (z powodu innej rozdzielczości)
android 3.0 Honeymoon (przeportowany for fun)
imilkas' HD2Z v1.0 (Dec 30) - ostatni ROM na SD - Sense z Desire Z
imilka's Stock Froyo RAM RC0.3 (30 JAN) - RAM Sense z Desire (pionier jeżeli chodzi o romy RAM w NAND bo sama idea i pierwotne wykonanie jest autorstwa Darkstone  :ok: )
imilka's HD Sense Series v2.0 1.84 (14 FEB) - Sense z Desire HD (klasyczny)

HTC HD2 running new Sense 2.1 Gingerbread 2.3.3 Fast Rom

Dlaczego warto wypróbować romów Imilki? Jako odpowiedź opiszę moje odczucia w temacie: imilka's RAM Desire HD v1.0 (19 FEB)

Muszę przyznać, że u mnie, nałogowego zmieniacza romów zainstalowany był rzez bite 2 tygodnie - czyli od chwili premiery pierwszej betki jaka się tylko pojawiła co w moim przypadku jest zjawiskiem wręcz niespotykanym. Z tego romu byłem na tyle zadowolony względem tego co testowałem wcześniej, że nie mam ochoty "nawet sprawdzać" wypieków konkurencji dopóki nie zobaczę jakiś ewidentnie rewolucyjnych rozwiązań dających przewagę względem romów RAM od IMILKI (znalazłem Imilkę beta z SENSE 2.1).

Zalety imilka's SENSE HD - RAM (crazy fast!)
1. płynność wynikająca z użycia ram. 40mb. wykorzystano na załadowanie najczęściej ładowanych fragmentów systemu eliminując tym samym lagi w obsłudze systemu.
2. Możliwość OC- 1536 - kernael od RafPigma 1.7OC
3. CWM - możliwość zrobienia backupu
4. Zasięg! - mam sygnał w garażu co zdarzyło mi się dopiero pod WM na radiu 2.15 (nigdy wcześniej  na żadnym telefonie włączając nokie) i dopiero z tym Androidem
5. Bateria! -  długo się układało i nawet marudziłem na forum ale po kilku dniach okazało się że: w stanie spoczynku mam nie 3, nie 5, a permanentne 2mA (czasem wyjątkowo w logu pojawi się 1 ;-). Ostatniej nocy kiedy zapomniałem podłączyć fona do ładowarki spadło mi z 77% do 72% (6h).

Podsumowując: Po dwóch tygodniach użytkowania ZERO zwiech. A telefon jest naprawdę użytkowany dużo. Bezproblemowe działanie Imilki HDinRAM zniechęcado testowania innych wynalazków. W końcu nie mam się do czego przyczepić. 

Żeby nie było, że 100% ideał to wady:
1. Wyniki w benchmarkach w tyle z DL od Dandiesta
2. Podobno problemy z MMSami (fix na forum wystarczy doinstalować). Ja nie korzystam z MMS więc nie wdam się w szczegóły.

A odnośnie Imilka Sense 2.1:
To najbardziej responsywny rom z sense jaki istnieje. Nie tylko Sense 2.1 jest samo w sobie szybkie ale Imilka je dodatkowo "uturbił" poprzez ram. Niestety to wciąż wersja developerska z niedziałającym aparatem i bluetooth.

Odnosnie Imilka:
Z powodu uszkodzenia telefonu wszelka aktywność w dziedzinie gotowania dla HD2 została zakończona ;-(((((((((((((((( Straciliśmy moim zdaniem najlepszego kucharza.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2011, 12:30:39 wysłana przez lulek »
sgs III

*

Offline pepe64

• 665
  • Szczerość to najpiękniejsza forma głupoty.
  • Sprzęt: BB 9700 (do pracy) HTC HD2 (do..zabawy)
Odp: HTC HD2 running imilka's RAM...................
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 28, 2011, 13:41:55 »
Cóż, nic dodać, nic ująć :ok:
Przez blisko 2 tyg. byłem wierny DL Desire, ale imilka...miodzio  :D
Andro:        MIUI 2.4.13 PL
Kernel:       tytungR14
Radio:        2.15.50.14
Karta:        8 GB Class 10

*

Offline lemar123

• 2680
  • Sprzęt: Samsung A5
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 28, 2011, 13:47:35 »
nie zakładaliśmy do tej pory wątków o ... kucharzach, choć o takim darkstone albo mdeejay można by napisać dużo
nie znalazłem  w dziale wątku o tym romie, zatem to może być nowy watek - ale zmień proszę tytuł na prawidłowy
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2011, 13:57:11 wysłana przez lemar123 »

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 28, 2011, 14:10:57 »

Jaki to prawidłowy?

W temacie Imilka o incredible, jak i glacier jest mowa także o innych romach (głównie sense HD), że w dużej mierze moim zdaniem 3 wątki się powielają i stąd taki mój pomysł. Ten kucharz co chwila coś nowego robi więc bedzie bałagan gdy będziemy się starali podążać za jego konkretnymi romami.

..i zmienię temat na imilka ;-)
sgs III

*

Offline mati55664

• 256
  • Sprzęt: HTC HD2, HTC Hermes
Odp: Imilka's RAM.............ROMy kucharza Imilka [crazy fast :P]
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 28, 2011, 14:19:55 »
Jestem za lulkiem i jego tematem, super :ok:, imilka-super kucharz masa ROM'ów też czekam z niecierpliwością na działającą kamerkę, nie wiem czemu ale nie mogę wgrać imilka_HD_Ram_v1 może dlatego że instalowałem przez wybranie CMR z opcji nr 2 w MAGLDR a nie AD Recovery

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 28, 2011, 14:29:06 »
Jestem za lulkiem i jego tematem, super :ok:, imilka-super kucharz masa ROM'ów też czekam z niecierpliwością na działającą kamerkę, nie wiem czemu ale nie mogę wgrać imilka_HD_Ram_v1 może dlatego że instalowałem przez wybranie CMR z opcji nr 2 w MAGLDR a nie AD Recovery

Dzięki za wsparcie pomysłu  :ok:

imilka_HD_Ram_v1 jak i inne CMR przez AD recovery (tak jak piszesz). Trzeba tylko z palca rozmiar recovery wpisać wcześniej (zdaje się 220 było optymalnie).
sgs III

*

Offline mati55664

• 256
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 28, 2011, 14:36:20 »
Z palca? gdzie? bo ja wiem tylko o wersjach recovery 125M 150MB 250M itd, możesz mi przybliżyć tą operacje? :D

*

Offline snowrider

• 1357
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 28, 2011, 14:46:46 »
przecież jest już założony temat o tych produktach
to może zamiast uogólniać to:
http://pdaclub.pl/forum/android-w-leo/%2821-feb%29%28ram-hd%29-imilka%27s-ram-glacier-sense-v3-%28a2sd%29%28k-rafpigna-1-7%29/msg1396841/#new
to może połączyć oba, zeby były w jednym miejscu

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 28, 2011, 14:48:09 »
Z palca? gdzie? bo ja wiem tylko o wersjach recovery 125M 150MB 250M itd, możesz mi przybliżyć tą operacje? :D

Hehe, Ściągnij je wszystkie i porównaj różnice. Dokładniej jeden plik z konfigiem. To wszystko jest to samo tylko wpisujesz wielkość recovery. Jak masz ochote to sobie możesz i 102 i 299 wpisać.
sgs III

*

Offline lemar123

• 2680
Odp: Imilka\'s RAM.............ROMy kucharza Imilka [crazy fast :P]
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 28, 2011, 14:53:13 »

Hehe, Ściągnij je wszystkie i porównaj różnice. Dokładniej jeden plik z konfigiem. To wszystko jest to samo tylko wpisujesz wielkość recovery. Jak masz ochote to sobie możesz i 102 i 299 wpisać.
dokładnie
a w watku z CMR opisałem co i jak zmieniać

btw, panowie - albo wątki dla romów, albo dla kucharzy - to forum a nie baza danych
lulek lubi pisać i fajnie, że pisze, ale trzymajmy się zasad, które są przypięte
oczywiście jestem otwarty na propozycje, ale bez wcześniejszego uzgodnienia nie będziemy zamieszania robić
na PW proszę

pomogę porezerwować posty aby miało to ręce i nogi albo nawet podpiąć mechanizm google docs (jak w Android oprogramowanie)

Połączone: Luty 28, 2011, 15:18:29
W temacie Imilka o incredible, jak i glacier jest mowa także o innych romach (głównie sense HD), że w dużej mierze moim zdaniem 3 wątki się powielają i stąd taki mój pomysł. Ten kucharz co chwila coś nowego robi więc bedzie bałagan gdy będziemy się starali podążać za jego konkretnymi romami.
powielają się, bo zrobiliście bałagan
mdeejay tłukł nawet więcej ale nie było takiego zamieszania
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2011, 15:18:29 wysłana przez lemar123 »

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 01, 2011, 10:28:40 »
dobra dobra.  :D

Podkolorowałem troszkę i mógłbyś jakoś to poukładać teraz.  Popodpinam już istniejące tematy pod to ale tak to bałagan dalej pewnie będzie.
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2011, 10:42:22 wysłana przez lulek »
sgs III

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 01, 2011, 11:42:30 »
No pewnie, burdel się zrobił i teraz lemar niech porządkuje, bo pewnie mu się nudzi co? :mysli:

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 01, 2011, 12:16:10 »
No pewnie, burdel się zrobił i teraz lemar niech porządkuje, bo pewnie mu się nudzi co? :mysli:
taa  :-|
najchętniej posklejałbym wszystko o imilce w jedne wątek i zostawił tam lulkowi swobodę pisania, i nie będę wnikał co tu wyprawiacie
a tamte wątki pozamykam i cześć

ale proszę aby nie zakładać już dla imilki odrębnych
nie podobało mi się to, ale ponieważ wtedy będę miał mniej pracy, to zaczęło0 mi się to podobać :)

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 01, 2011, 13:02:46 »
No widzisz, zawsze są jakieś plusy. To sklejaj, a ja ten pierwszy post będę aktualizować na bieżąco.

Jeżeli skrzydła rozwinie Energy to też mogę "go" wziąć na siebie ;-)
sgs III

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 01, 2011, 16:47:24 »
No widzisz, zawsze są jakieś plusy. To sklejaj, a ja ten pierwszy post będę aktualizować na bieżąco.

Jeżeli skrzydła rozwinie Energy to też mogę "go" wziąć na siebie ;-)
wieczorem

*

Offline martinekkk

• 34
  • Sprzęt: HTC LEO HyperDroid-CM7-v1.0.4
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 05, 2011, 07:56:43 »
Witam. Mam problem z zainstalowaniem tego roma 1.0 crazy fast od  imilki, niby wszystko przebiega dobrze, ale potem gdy sie restartuje to staje na logu htc i dalej się już nie ładuje.
Ram desire hd v1.0
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2011, 07:59:19 wysłana przez martinekkk »

*

Offline mati55664

• 256
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 05, 2011, 09:28:46 »
Witam. Mam problem z zainstalowaniem tego roma 1.0 crazy fast od  imilki, niby wszystko przebiega dobrze, ale potem gdy sie restartuje to staje na logu htc i dalej się już nie ładuje.
Ram desire hd v1.0
A jak uruchamiasz Recovery? Też miałem ten problem gdy uruchamiałem recovery z opcji nr 2 w menu MAGLDR (Boot AD SD), musisz uruchomić opcją nr 8 (AD Recovery), po zainstalowaniu ROM'u już śmigał tak jak trzeba :ok:

Połączone: [time]Marzec 05, 2011, 09:35:45[/time]
Jeśli już mowa o wypiekach imilki to testował ktoś z was Honeycomb'a na HD2? :)
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2011, 09:36:16 wysłana przez mati55664 »

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 05, 2011, 10:15:21 »
Chodzi Ci o ten: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=978939 ? Z tego co wyczytałem, ten rom jest jeszcze w powijakach, nawet funkcja telefonu nie działa, trzeba będzie troszkę poczekać aż się rozwinie :)

*

Offline Pawbrotm

• 582
  • Sprzęt: TF101, Galaxy Nexus i9250, Iconia W500, XDA Zest
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 05, 2011, 11:31:00 »
Wiesz co. Wyrzuć to logo MTC z pierwszego postu, bo to nie logo żadnej grupy, tylko... operatora komórkowego. :P
Toshiba G500 > Toshiba G810 > HTC Touch Diamond 2 + Toshiba G900 + HTC Dream > HTC HD2 > HTC Desire HD + Nokia N900 > HTC Sensation > HTC EVO 3D > Samsung Galaxy S2 > Samsung Galaxy Nexus -> Nexus 5 32GB

« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 05, 2011, 13:06:42 »
Powiedzcie mi, jak podzielić na partycje kartę SD, żeby imilka hulała?

*

Offline martinekkk

• 34
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 05, 2011, 15:14:15 »
Ram desire hd v1.0
A jak uruchamiasz Recovery? Też miałem ten problem gdy uruchamiałem recovery z opcji nr 2 w menu MAGLDR (Boot AD SD), musisz uruchomić opcją nr 8 (AD Recovery), po zainstalowaniu ROM'u już śmigał tak jak trzeba :ok:

Połączone: [time]Marzec 05, 2011, 09:35:45[/time]

Tak uruchamiałem przez AD Recovery instalacja przebiega tak jak powinna, daje potem reboot, Leo się włącza pokazuje logo HTC i tyle. Posiadam -=MDJ's CyanogenMod 7 v. 2.6., radio _2.15.50.14. Jak długo uruchamia się ten rom za pierwszym razem ?

*

Offline mati55664

• 256
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 05, 2011, 15:46:11 »
To wyciąg kartę SD, z menu MAGLDR wybierz opcję 7 (AD Hardreset) może teraz zadziała, przed tym wszystkim dla pewności wgraj jeszcze raz przez Recovery ten ROM

*

Offline martinekkk

• 34
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 05, 2011, 15:51:59 »
To wyciąg kartę SD, z menu MAGLDR wybierz opcję 7 (AD Hardreset) może teraz zadziała, przed tym wszystkim dla pewności wgraj jeszcze raz przez Recovery ten ROM

Ok dzięki spróbuję. A ty jakiego romu używasz tego o imiki ?

*

Offline mati55664

• 256
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 05, 2011, 16:03:51 »
Tak obecnie jest wgrany od imilki z Sense HD ale powoli się przymierzam do zmiany na Gingerbread'a :)

*

Offline martinekkk

• 34
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 05, 2011, 16:12:29 »
Pamiętasz może jak długo trwało u ciebie " Unpacking SDEXT files.... " przy wgrywaniu romu bo u mnie stoi parę minut  i na razie dalej nie idzie.

edit
Dobra już idzie dalej :ok:

*

Offline mati55664

• 256
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 05, 2011, 16:13:37 »
Też długo, bądź cierpliwy po 20 min możesz wyjąć baterie i jeszcze raz :P

*

Offline martinekkk

• 34
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 05, 2011, 16:17:38 »
No i nic zrestartowałem go i cały czas świeci się HTC

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 11, 2011, 23:59:05 »
imilka's Gingerbread Sense v0.1

i tyle w temacie. Reszto out mimo, że to betka.
sgs III

*

Offline mati55664

• 256
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 12, 2011, 12:12:37 »

Coś mi się wydaje że imilka jak wypuści jakiś rom to potem już mało co w nim robi i tak pozostaje nie naprawiony więc pewnie z tym romem też tak będzie że minie dużo czasu zanim te bugi zostaną wyeliminowane o ile nie powstanie wcześniej jakiś inny rom z sense 2.1 w pełni sprawny od jakiegoś innego kucharza

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 12, 2011, 12:23:35 »

Coś mi się wydaje że imilka jak wypuści jakiś rom to potem już mało co w nim robi i tak pozostaje nie naprawiony więc pewnie z tym romem też tak będzie że minie dużo czasu zanim te bugi zostaną wyeliminowane o ile nie powstanie wcześniej jakiś inny rom z sense 2.1 w pełni sprawny od jakiegoś innego kucharza

"Waćpan wstydu nie masz".
 On właśnie wytacza nowe szlaki. To tak jakbyś pisał, że cotulla słabe mgldr zrobił...

.. jego Desre HD z RAM nie mam nic do zarzucenia. Co tam niby było niedopracowane?
sgs III