HELP - Problem z ładowaniem baterii!

• 14 Odpowiedzi
  • 4351 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lulek

• 738
  • Sprzęt: Wiz>Herm>Diam>SEX1>HD>HD2>DHD>EVO3D>SENS>SGS3
HELP - Problem z ładowaniem baterii!
« dnia: Lipiec 15, 2011, 12:17:49 »
Czyżbym miał dołączyć do Imilki i innych, którym padło złącze odpowiedzialne za ładowanie telefonu?

U mnie jednak wygląda to nieco odmiennie. Od jakiegoś czasu po włożeniu baterii jedna blaszka nie chowała się prawidłowo czego efektem było wyłączanie się telefonu w kilka sekund po jego włączeniu. Pomagał jednak paznokieć, którym mozna było  ustawić blaszkę we właściwym miejscu.

Wczoraj jednak do tej przypadłości doszedł fakt, że telefon podłączony pod ładowarkę nie ładował się. W nocy niemal całkowicie się rozładował i dopiero zresetowanie cache, dalvik cache i statystyk spowodowało że po podłączeniu do kompa zapaliła się pomarańczowa dioda. Telefon jednak potrafi się sam wyłączyć i działa prawidłowo tylko podłączony pod komputer. W tej chwili się ładuje od stanu baterii=0. Zastanawiam się czy to pomoże czy to ostatnie jego podrygi.

Może ktoś z was miał jakieś z tym doświadczenia albo czytał więcej na XDA. Jakieś rady czy można to naprawić i gdzie? Niestety słuchawka nie jest na gwarancji ;-(

Połączone: Lipiec 15, 2011, 12:20:25
ps. cała akcja wydarzyła się po instalacji najnowszego dungphb 1.5 w samodzielnie pomodyfikowanej wersji. Może coś za duzo namieszałem? Np. nie chce za cholerę działac quick boot...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2011, 12:20:25 wysłana przez lulek »
sgs III

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
Odp: HELP - Problem z ładowaniem baterii!
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 15, 2011, 12:22:26 »
A na tą chwilę wszystkie blaszki baterii stykają?

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 15, 2011, 12:25:25 »
Wygląda, że tak. Nieco pomogło potraktowanie wszystkich styków sprężonym powietrzem.

Więcej, po podłączeniu do kompa wygląda, że się ładuje. kiedy podłączałem do oryginalnej ładowarki to albo nic albo zapalała się pomarańczowa dioda na chwilę po czym wyłączał się telefon.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2011, 12:27:44 wysłana przez lulek »
sgs III

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 15, 2011, 13:22:44 »
Podładuj pod PC i spróbuj zmienić rom na jakiś sprawdzony, to pozwoli wykluczyć problem software'owy.

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 15, 2011, 13:40:32 »
plan taki, że nie odłączę dopóki nie będzie 100%, w końcu po skasowaniu statystyk by wypadało naładować.

Jestem bliski obrażenia się na telefon i szybkiego zakupu DHD. W pracy nie mam WIFI więc eksperymenty pozostawię na wieczór. Tym niemniej wszelkie pomysły co i jak przyjmuję z otwartymi ramionami.

sgs III

*

Offline lemar123

• 2680
  • Sprzęt: Samsung A5
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 15, 2011, 14:09:22 »
nie wiem czy tak się robi z telefonami ale gdyby mi mechanicznie coś nie stykało użyłbym odrobiny ... wazeliny technicznej :ok:
niech to jeszcze ktoś potwierdzi, że to bezpieczne dla telefonu, ale ja bym tak zrobił po wykluczeniu softu

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 15, 2011, 14:17:40 »
hmmm, muszę poczytać o tej wazelince ;-)

na szybko znalazłem tylko temat czy przewodzi prąd i ilu biorących udział w dyskusji tyle zdań.
sgs III

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 15, 2011, 14:44:08 »
Tylko uważaj żeby ta wazelina zwarcia nie zrobiła, styki są dosyć blisko siebie.

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 15, 2011, 15:29:19 »
hmmm, muszę poczytać o tej wazelince ;-)

na szybko znalazłem tylko temat czy przewodzi prąd i ilu biorących udział w dyskusji tyle zdań.
właśnie, z wazeliną trzeba uważać  :)
btw, ale ładny numer postu (mój licznik)

sorry, :police:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2011, 15:31:54 wysłana przez lemar123 »

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 15, 2011, 15:54:47 »
zmieniając temat. Zawsze zanim zainstaluję zipa to napcham jeszcze do niego troche towaru. A może to ten #$@%^ titanium backup?

Zrobiłem full backup na wersji 1.4 tego samego romu, po instalce zrobiłem restore i d..... połowy ustawień nie przywróciło, a część usług przestała działać.

Nie ma to nic wspólnego ze stykaniem baterii ale mam wrażenie że tutaj dwie sprawy nałożyły się na siebie (niestykanie baterii i jakiś bug softowy uniemożliwiający ładowanie). A może tak dziwnie niestykało, że działał telefon a nie chciał się ładować? hgw.   Naładowałem i odpukać ruszyło. Wielka prośba.

Znacie program inny od quick boot, który pozwala wyłączyć telefon?
sgs III

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 15, 2011, 16:09:59 »
LiGux Tools:

https://market.android.com/details?id=com.coopoud.tool

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 15, 2011, 16:22:23 »
No dzięki, ściągnąłem z marketu 4 rózne, a dopiero ten co podałeś jako jedyny zadziałał.

:ok: :ok: :ok:
sgs III

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 15, 2011, 16:28:57 »
zmieniając temat. Zawsze zanim zainstaluję zipa to napcham jeszcze do niego troche towaru. A może to ten #$@%^ titanium backup?

Zrobiłem full backup na wersji 1.4 tego samego romu, po instalce zrobiłem restore i d..... połowy ustawień nie przywróciło, a część usług przestała działać.

Nie ma to nic wspólnego ze stykaniem baterii ale mam wrażenie że tutaj dwie sprawy nałożyły się na siebie (niestykanie baterii i jakiś bug softowy uniemożliwiający ładowanie). A może tak dziwnie niestykało, że działał telefon a nie chciał się ładować? hgw.   Naładowałem i odpukać ruszyło. Wielka prośba.

nie używa się titanium do odtwarzania ustawień aplikacji od google nawet gdy ten sam rom, ale nowsza/starsza wersja; było to przyczyną wielu problemów dawno temu, gdy hd2 miał wersję z SD
i nie jest to wina titanium

narzędzie to jest OK dla backup/restore aplikacji firm trzecich, których magazyny, nawet jak im się struktura zmieni, nie wyłożą całego OSa
błędnie odtworzony magazyn systemowy naruszy stabilność całego OSa
do backupu całości używaj tylko i wyłącznie CMR - będzie  szybciej, bezpieczniej i pewniej

ja przy zmianie romu używam zawsze CMR + backup wszystkich aplikacji i ich ustawień w titanium
mam label "_Must Have", "_Good Have", "_Games" i po czystej instalacji nowego romu odtwarzam taki zestaw
tylko 2-3 drobiazgi trzeba potem ustawić w systemie aby było całkiem po staremu
no i life backup 2 do call/sms historii
i żadnych problemów :-)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2011, 16:32:34 wysłana przez lemar123 »

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 15, 2011, 19:17:21 »
jak cmr przywrócić same ustawienia systemowe?

w WM to było takie proste ;-)
sgs III

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 15, 2011, 19:36:41 »
jak cmr przywrócić same ustawienia systemowe?
w WM to było takie proste ;-)
nie da się - cmr odtwarza cały system, po to jest
można odtwarzać pojedynczo poszczególne partycje, ale tego o co pytasz chyba się w cmr nie da
w WM nie było separacji pomiędzy systemem a konfiguracją, a w titanium możesz łączyć w grupy aplikacje, odtwarzać samą aplikację, tylko dane lub i to, i to
zaraz powiesz, że można było w WM przenosić ustawienia systemowe pomiędzy różnymi wersjami windows i romami różnych kucharzy ...

nie byłbym w stanie wykonać w WM połowy manewrów jakie tu od ręki robię w cmr + titanium, albo musiałbym się nieźle nakombinować, w androidzie to be porównania łatwiejsze