Hd2 zacina sie.

• 45 Odpowiedzi
  • 14789 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Hd2 zacina sie.
« dnia: Marzec 12, 2011, 13:33:25 »
Mam problem, który zauważyłem na różnych romach. Nieraz jest tak, że rom działa świetnie i wogóle przez parę dni a tu nagle jak podłączę do ładowarki, czy wejdę w internet to nagle wszystko staje. Htc zacina się i muszę wyjmować baterię, aby go odpalić jeszcze raz. Czy u kogoś jest podobnie. Co się mogło stać?

Połączone: Marzec 13, 2011, 13:51:32
I dzisiaj znowu. Ściągnąłem siostrzenicy grę jakąś fruit ninja i pograła z 10min i ekran stanął. Znów musiałem wyjmować baterię.
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2011, 13:51:32 wysłana przez samson09 »

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
Odp: Hd2 zacina sie.
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 13, 2011, 13:59:55 »
Ale są to romy w całości w nand, czy może z wykorzystaniem partycji ext lub data.img? Opisz jakie romy testowałeś i w jakich konfiguracjach.

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 14, 2011, 10:47:26 »
Ostatnio testowałem raczej same zip-romy. Miui Stock od jan-willem3, hyperdroid pongstera, a teraz Ultimate Droid od Crawlingcity. Praktycznie zawsze tworze przed instalacją partycję ext3. Kiedyś myślałem, że może coś z kartą, ale wyjąłem a rom i tak się zawiesił. Radio miałem 2,15,50,14 zmieniłem na starsze 2.14.50.04 i to samo. Sam już nie wiem co jest.

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 14, 2011, 11:04:12 »
Ja nie miałem problemu z ani jednym z tych romów, również lemar123, nieprzerwanie używa Miui od jan-willem3, więc musi być to coś u Ciebie, spróbuj zainstalować rom, na świeżo sformatowanej karcie, bez partycji ext w czasie instalacji. Przed instalacją zrób koniecznie AD Hardreset w Magldr i wipe data i wipe cache w CWM.

*

Offline lemar123

• 2680
  • Sprzęt: Samsung A5
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 14, 2011, 11:19:11 »
Ostatnio testowałem raczej same zip-romy. Miui Stock od jan-willem3, hyperdroid pongstera, a teraz Ultimate Droid od Crawlingcity. Praktycznie zawsze tworze przed instalacją partycję ext3. Kiedyś myślałem, że może coś z kartą, ale wyjąłem a rom i tak się zawiesił. Radio miałem 2,15,50,14 zmieniłem na starsze 2.14.50.04 i to samo. Sam już nie wiem co jest.
mam nadzieję, że wyjąłeś kartę gdy miałeś rom, który z ext nie korzysta
inaczej to raczej normalne, że się posypał

spróbuj przejść całą ścieżkę od stock winmo i weź jakiś prosty rom nie używający karty i ext - choćby prj clean sense albo miui
jeśli będzie Ci działał poprawnie, wtedy zabaw się w ext

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 17, 2011, 19:37:01 »
I znowu. Sformatowałem kartę sd formatterem ( full overwrite) bez tworzenia partycji ext. Czysty fat32. Zainstalowałem rom boypc ginger v6, pochodził bez zarzutu parę dni do dzisiaj. W kolejce u lekarza poserfowałem trochę po necie i się zawiesił, wyjąłem baterię, włączyłem net i po minucie znowu więc po kolejnym uruchomieniu już się nie bawiłem. Tel na razie chodzi. Szlak mnie trafia.

*

Offline jasio1980

• 35
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 17, 2011, 20:04:01 »
mam ten sam objaw tylko rom clean droid 2,5 .
po dwóch tygodniach zawiesza się często na filmach w qqplayer lub na NFSsie .
wyjęcie baterii pomaga czasem nawet na cały dzień .
szukam innego romu wcześniej tego nie miałem na romach  MIUI 1.8 lub MDJs_CyanogenMod7 które miałem dosyć długo .

pozdr.
HTC LEO -->> DFT_LEO_MAGLDR113_DAF -->> CWM Mode
HD2 CoreDroid HD

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 17, 2011, 21:01:24 »
Tylko ciekawe czemu tak sie dzieje. Teraz np pisze z tel. I na necie siedze juz chyba ze 20 min.

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 17, 2011, 21:13:17 »
Może powodem jest jakiś uszkodzony podzespół, który nie wytrzymuje wzmożonego użytkowania?

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 17, 2011, 21:15:53 »
No moze wroce do wm i zobacze czy sie przytnie.

Połączone: Marzec 17, 2011, 21:22:17
Dziwi mnie tylko ze teraz wytrzymuje np 40 min wzmozonego uzytkowania po wyjeciu bateri a wczsniej nie
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2011, 21:22:17 wysłana przez samson09 »

*

Offline jasio1980

• 35
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 17, 2011, 21:32:23 »
Może powodem jest jakiś uszkodzony podzespół, który nie wytrzymuje wzmożonego użytkowania?
Nie wiem co jest pod baterią na dole tylnej klapki ale tam potrafi się bardzo nagrzać  :(  .
czasem łapie zwis mimo tego że nie jest nagrzany, myślę że coś nie tam z tym romem jest pomimo wszystko bo na innych tak nie miałem .

Połączone: Marzec 17, 2011, 21:34:58
No moze wroce do wm i zobacze czy sie przytnie.

a może spróbuj inny rom , ja na dwóch które miałem dłużej niż tydzień nie miałem takiej jazdy .
o innych romach nie mogę się wypowiadać bo trafiały do mnie na kilka godzin .

« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2011, 21:34:58 wysłana przez jasio1980 »
HTC LEO -->> DFT_LEO_MAGLDR113_DAF -->> CWM Mode
HD2 CoreDroid HD

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 17, 2011, 21:44:10 »
Probowalem na kilku o czym pisze wyzej w poscie, a u ciebie na jakich chodzilo ok

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 17, 2011, 22:22:16 »
Nie wiem co jest pod baterią na dole tylnej klapki ale tam potrafi się bardzo nagrzać  :(  .
czasem łapie zwis mimo tego że nie jest nagrzany, myślę że coś nie tam z tym romem jest pomimo wszystko bo na innych tak nie miałem .
Probowalem na kilku o czym pisze wyzej w poscie, a u ciebie na jakich chodzilo ok
No właśnie o to mi chodzi, że samson09, ma to na każdym romie, i może to jest problem Hardwara'rowy :-? u Ciebie jasio1980 też tak może być, że raz się przytnie raz, nie, bo raz podzespół zaskoczy a raz nie...

*

Offline Kozak

• 517
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 18, 2011, 20:19:21 »

Instrukcja obsługi nie gryzie :wink::
U mnie przy intensywnym używaniu też się trochę grzeje, ale na obecnym ROMie w ogóle się nie wiesza.
Hermes -> BB 8310 + N810 -> i780 + N810 -> i5700 -> HD2 -> DHD @ Android Revolution HD 5.1.11 & no-Sense 0.15

« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 18, 2011, 21:34:17 »
I że niby od tego się zacina?

Połączone: Marzec 19, 2011, 08:34:52
Po ostatnim wyjęciu baterii telefon zachowywał się dobrze prawie 2 dni. Wczoraj wieczorem wszedłem na neta, nie dotykając oczywiście przez cały czas tego miejsca, o którym pisał kozak i to samo. Po może 10 min tel złapał zwiechę. Wyjęcie baterii i na razie chodzi. Mam pytanie bo nie pamiętam jaką wersję softu miałem oryginalnie wm więc jak wgram 1.48, przywrócę spl to czy nie kapną się nic w serwisie, że było grzebane przy sofcie?
« Ostatnia zmiana: Marzec 19, 2011, 08:34:52 wysłana przez samson09 »

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 19, 2011, 10:34:05 »
I że niby od tego się zacina?

Połączone: [time]Marzec 19, 2011, 08:34:52[/time]
Po ostatnim wyjęciu baterii telefon zachowywał się dobrze prawie 2 dni. Wczoraj wieczorem wszedłem na neta, nie dotykając oczywiście przez cały czas tego miejsca, o którym pisał kozak i to samo. Po może 10 min tel złapał zwiechę. Wyjęcie baterii i na razie chodzi. Mam pytanie bo nie pamiętam jaką wersję softu miałem oryginalnie wm więc jak wgram 1.48, przywrócę spl to czy nie kapną się nic w serwisie, że było grzebane przy sofcie?
Nie kapną, ale równie dobrze możesz wgrać najnowszy 3.14, chociaż to pytanie do działu z WM

« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 21, 2011, 21:39:06 »
No i sam już nie wiem w sobotę wgrałem wm 3.14 i do dzisiaj nie było żadnej zwiechy. A na necie trochę siedziałem.

*

Offline HTC-HD-2

• *
  • 78
  • Sprzęt: Samsung Galaxy NOTE II
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 22, 2011, 12:13:25 »
ja mam podobne problemy ze swoim HD2, wiesza sie przy używaniu netu czy to przeglądarka czy to yt. Dzieje się tak na różnych wersjach oprogramowania i na Windowsie i na Androidzie. I zastanawiam się czy nie wysłać do serwisu, czy coś na to poradzą.
N3310 -> Siemens MT50 -> Siemens SX1 -> N E50 -> SE k800i -> N E63 -> HTC HD2 -> NOTE II  :O~

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 22, 2011, 12:59:35 »
Znając złośliwość rzeczy martwych, podczas testów w serwisie, telefon będzie sprawny jak nigdy dotąd :E

*

Offline HTC-HD-2

• *
  • 78
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 22, 2011, 14:37:51 »
Znając złośliwość rzeczy martwych, podczas testów w serwisie, telefon będzie sprawny jak nigdy dotąd :E
własnie tego się obawiam  :wink:
N3310 -> Siemens MT50 -> Siemens SX1 -> N E50 -> SE k800i -> N E63 -> HTC HD2 -> NOTE II  :O~

*

Offline Gites

• *
  • 54
  • Sprzęt: ASUS P535 + 2GB, HTC HD2 + 16GB
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 22, 2011, 15:08:15 »
samson09, mój HD2 ma dokładnie takie same objawy. Niestety z braku czasu nie oddałem go jeszcze do serwisu ale sprawdziłem to i owo. Krótko mówiąc w miejscu, które się nagrzewa umieszczony jest procesor. Zainstalowałem sobie battconfig, który pokazuje mi między innymi temperaturę baterii, częstotliwość pracy procesora i jego obciążenie. HD2 zawiesza mi się ZAWSZE kiedy temperatura baterii przekroczy 32C a obciążenie procesora dojdzie do 100% (wystarczy zwykłe przełączenie się na ekran sense z animacją pogody). Tutaj masz mój wpis w wątku opisującym tą przypadłość:
http://pdaclub.pl/forum/leo/przegrzewajacy-sie-hd-2/msg1440365/#msg1440365

« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 22, 2011, 15:14:08 »
I poradziłeś sobie jakoś z tym problemem?

Połączone: [time]Marzec 22, 2011, 15:19:41[/time]
Bo np teraz na wm chodzi mi ładnie od niedzieli i nic. A przecież nie powiem im, że na andku mi się ciął. :) Boję się więc, że wyślę oni potestują i stwierdzą, że wszystko jest ok bo u nich się nie zawiesił.

Połączone: Marzec 22, 2011, 15:25:18
Ps czy ten battconfig to program pod wm czy andka? Gdzie go mogę znaleźć?
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2011, 15:25:18 wysłana przez samson09 »

*

Offline Gites

• *
  • 54
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 22, 2011, 15:34:34 »
Napisałem Ci że z braku czasu nie oddałem jeszcze telefonu do serwisu. Wiesz, jak już minęła mi pierwsza zajawka nową zabawką a co za tym idzie przestałem go mocno katować to chodzi bez zawieszania się spokojnie przez dwa tygodnie ;)  Ale w końcu będę musiał go oddać na serwis bo przegrzanie się i zwiechę mogę łatwo spowodować np.:
- słuchaniem mp3 na słuchawkach przez około 30 minut,
- około 20 minut rozmowy telefonicznej,
- około 10 minut surfowania w Operze,
Rzadko kiedy przekraczam te powyższe czasy więc mój HD2 jako tako się kula ;)
Zawsze też można obniżyć częstotliwość CPU do 800MHz - mniej się wtedy grzeje no ale przecież nie w tym rzecz żeby kupić wydajny telefon i nie wykorzystywać jego możliwości ;)
battconfig jest na WM (sorry ale nie mam linku pod ręką - gugiel ci pomoże). A do przetaktowania procka używam LeoCpuSpeed:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=682663
Spróbuj pomęczyć HD2 z WM, np. zapuść mu jakiś AVI i zobaczysz czy zaliczy zwiechę.
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2011, 15:38:17 wysłana przez Gites »

*

Offline HTC-HD-2

• *
  • 78
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 22, 2011, 16:28:13 »
dzięki Gites za te informacje, dokładnie jakbym czytał o swoim Leo.

« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 22, 2011, 16:56:52 »
Jakiś chyba mało popularny ten program battconfig albo ja coś nie tak szukam bo nie mogę znaleźć. Gdyby ktoś wiedział gdzie to prosze o linka.

Połączone: Marzec 23, 2011, 06:06:35
No i niestety było miło, ale się skończyło :) Aparat chodził ok do wczoraj wieczór. Bawiłem się na necie wszystko ok. Podłączyłem po ładowarkę, znowu net i hd2 zaliczył zwiechę trzy razy pod rząd więc go  wyłączyłem. Jutro tel ląduje w serwisie. Orientuje się ktoś ile mogą trzymać na reklamacji?
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2011, 06:06:35 wysłana przez samson09 »

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 23, 2011, 08:22:11 »
Tylko nie zapomnij wgrać stockowego WM z SPL, bo potem będzie zonk :P masz temat o regenersis w głównym dziale Leo, tam napewno bardziej się orientują co i jak.

*

Offline Gites

• *
  • 54
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 24, 2011, 11:50:32 »
[...] hd2 zaliczył zwiechę trzy razy pod rząd więc go  wyłączyłem. Jutro tel ląduje w serwisie. Orientuje się ktoś ile mogą trzymać na reklamacji?
Po pierwsze pamiętaj że jak już raz się zawiesi z powodu przegrzania to musisz mu dać ostygnąć bo każda próba natychmiastowego ponownego włączenia przez wyjęcie / włożenie baterii kończy się zwiechą już na etapie boot'owania.
Co do serwisu to niektórym naprawiono w 5 dni a inni czekali miesiąc. Nikt nie wie od czego to tak naprawdę zależy. Lepiej się chyba przygotować na dłuższą nieobecność HD2 i zaopatrzyć się w zapasowy telefon.

« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 24, 2011, 16:44:57 »
Dzisiaj osiągnąłem temp baterii 35,7 obciążenie procka nie raz wskazywało 100% i nic. Kurde sam już nie wiem co mam robić. Dzwoniłem do htc zamówili mi kuriera na poniedziałek, żeby odebrał tel. A co jeśli u nich wszystko będzie ok?

*

Offline Gites

• *
  • 54
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 24, 2011, 17:35:20 »
Cóż... kwestie termiczne zależą od wielu czynników. Jeśli to co zakładam jest powodem przegrzewania czyli słabe przyleganie miedzianej folii do procesora, to można sobie wyobrazić że co egzemplarz to inne zachowanie. mój HD2 nigdy nie osiągnął 33C na baterii bo zawsze wcześniej zaliczył zwiechę. U mnie jest to na tyle powtarzalne, że serwis nie powinien mieć najmniejszego problemu z odtworzeniem tego.
Czyli, że w tej chwili twój HD2 działa już poprawnie i po powrocie z Androida na WM nic się nie wiesza?

« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 24, 2011, 17:58:30 »
Nie pisałem wcześniej, ze po paru dniach działanie na wm też się zawiesił (chyba to było w pn albo wt) i od tamtej pory spokój. Potestuję go jeszcze i trudno niech idzie jak jest. Może coś wykryją. Zastanawia mnie tylko czy jak stwierdzą, że wszystko jest ok to czy obciążą mnie jakimiś kosztami czy jak? Wiem, że to raczej pytanie do wątku o regeneresis, ale nie mogę go znaleźć.