CMR dla LEO (ClockworkMod Recovery) - Flash ZIP / DAF / Backup / Restore ROM

• 291 Odpowiedzi
  • 93283 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nasst

• *
  • 96
  • Sprzęt: HD2
Odp: CMR dla LEO (ClockworkMod Recovery) - Flash ZIP / DAF / Backup / Restore ROM
« Odpowiedź #210 dnia: Marzec 24, 2011, 19:43:38 »
Czyli na dobrą sprawę, jeżeli chcę wykorzystać dobrodziejstwa EXT3 zrobionej przez CWM to przykładowo po zakupie karty 4GB na swoje rzeczy będę mieć 2GB?
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2011, 22:04:01 wysłana przez nasst »

*

Offline lemar123

• 2680
  • Sprzęt: Samsung A5
Odp: CMR dla LEO (ClockworkMod Recovery) - Flash ZIP / DAF / Backup / Restore ROM
« Odpowiedź #211 dnia: Marzec 24, 2011, 22:05:31 »
Czyli na dobrą sprawę, jeżeli chcę wykorzystać dobrodziejstwa EXT3 to przykładowo po zakupie karty 4GB na swoje rzeczy będę mieć 2GB?
max na ext to 1gb - naprawdę sporo trzeba doinstalować aby 1gb było za mało - dla większości romów wystarczy 512 mb (poza dhd/dz)
jeśli już, to kup 8GB - z 16 gb są jakies problemy

« Odpowiedź #212 dnia: Marzec 27, 2011, 01:37:12 »
Witam
Mam taki problem mianowicie zainstalowałem Magldr 1.13 (wersja Radia na stockowym romie taka jak podana na stronie, hspl 2.08 więc tu się wszystko zgadza). Następnie zainstalowałem cmr w wersji 250 mb i chciałem zainstalować ten rom: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=954369. Przy włączaniu magrdl pokazuje się że nie ma tego kernela na czerwono, ale nie zwracałem na to uwagi dopóki nie spróbowałem zainstalować romu: robię wszystko według instrukcji no i pojawia się installation aborted... wie ktoś co tu może być nie tak??

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
« Odpowiedź #213 dnia: Marzec 27, 2011, 12:45:48 »
Witam
Mam taki problem mianowicie zainstalowałem Magldr 1.13 (wersja Radia na stockowym romie taka jak podana na stronie, hspl 2.08 więc tu się wszystko zgadza). Następnie zainstalowałem cmr w wersji 250 mb i chciałem zainstalować ten rom: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=954369. Przy włączaniu magrdl pokazuje się że nie ma tego kernela na czerwono, ale nie zwracałem na to uwagi dopóki nie spróbowałem zainstalować romu: robię wszystko według instrukcji no i pojawia się installation aborted... wie ktoś co tu może być nie tak??
Ściągnąłeś napewno wersję dla EU?

« Odpowiedź #214 dnia: Marzec 27, 2011, 13:58:59 »
Problem rozwiązany, tak to wersja dla EU :). Paczka była nie do końca ściągnięta, natomiast teraz pojawił się drugi problem. Androida już zainstalowałem, ale zatrzymuje się na logu HTC i nie idzie dalej... Co ciekawe dla pewności zainstalowałem nowe radio, które i tak już było, wersja HSPL 2.08 i nie odpala... Nie wiem co jest nie tak, powiem szczerze już mnie denerwuje ten android za cholere nie moge go zainstalowac.
Pozdrawiam
Maleaw

Połączone: Marzec 27, 2011, 14:02:44
Jeszcze mam takie pytanie, na które nigdzie na forum nikt nie odpowiada w konkretnym miejscu chociażby FAQ instalacji androida przez CMR. O co chodzi z tym dzieleniem karty na partycje? Jak to się robi?? Z pozycji komputera czy telefonu i czy to konieczne? Myslalem, ze to podziału na partycje wystarczy sciagnac "recovery" i zainstalowac na telefonie. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź :)
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2011, 14:02:44 wysłana przez Maleaw »

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #215 dnia: Marzec 27, 2011, 14:14:57 »
Partycję EXT robi się na karcie jeżeli chcesz mieć więcej miejsca na aplikacje, lub jeżeli rom jest duży i nie ma miejsca na aplikacje w Nand, np. przy romach z Desire HD... Czyli nie zawsze jest to konieczne, można to zrobić z pozycji komputera lub z pozycji CWM w telefonie.

Aby założyć partycję ext w CWM wybierasz Advance> Partition SD card a następnie rozmiar partycji 1024, swap 0, i spokojnie wystarcza na szaleństwa z aplikacjami :P
OPERACJA TA SKASUJE CI WSZYSTKIE DANE Z KARTY

Właśnie brak tej partycji w romie z DHD może być przyczyną stania na logu HTC...I tak też pisze w wątku na XDA, że HD2 EU wymaga tej partcji.
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2011, 13:23:43 wysłana przez xspojlerx »

*

Offline Rajmek

• 1224
  • Sprzęt: Galaxy S6 Edge+ (wersja 6.0.1)
« Odpowiedź #216 dnia: Marzec 27, 2011, 14:30:13 »
Klatka po klatce jak sie formatuje SD aby utworzyć partcję ext

Formatting SD card in windows to use Neopeek ext2 builds or for Apps2EXT on Native Android Devices

Powodzenia

« Odpowiedź #217 dnia: Marzec 27, 2011, 14:31:24 »
Aha :) super :) noo to spróbuje dziś zainstalować jeszcze raz już z tą partycją i powiem czy śmiga :)

*

Offline Rajmek

• 1224
« Odpowiedź #218 dnia: Marzec 27, 2011, 14:40:08 »
Pamiętaj tylko aby obydwie partycje FAT32 i ext3 były primary.
Metoda podana przez @xspojlerx od razu tak zrobi,ale przy pomocy Minitool_Partition_Magic trzeba o tym pamiętać.
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2011, 14:43:14 wysłana przez Rajmek »

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #219 dnia: Marzec 27, 2011, 17:54:22 »
@Rajmek a nie MiniTool  Partition Wizard?

*

Offline luka2000

• 43
  • Sprzęt: HTC HD 2>>Sensation XE
« Odpowiedź #220 dnia: Marzec 27, 2011, 21:06:27 »
utworzylem partycje poprzez CWM 1024MB zainstalowalem ten rom:   
[25.MAR.11][CWM/cLK] Froyo Sense revolution 2.5.1 [a2sd+][RMNET/PPP][Kernel: AA 0.5]  a pokazuje mi tylko 139MB wolnej pamieci.i z kazda zainstalowana aplikacja ubywa jej coraz bardziej. co zrobic zeby pokazywalo pamiec z partycji ext?

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #221 dnia: Marzec 27, 2011, 22:54:38 »
Partycję EXT pokazuje w programie Titanium Backup

*

Offline Zenk

• *
  • 82
« Odpowiedź #222 dnia: Kwiecień 02, 2011, 22:03:23 »
a jak instalować aplikacje na partycji EXT3 ???

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #223 dnia: Kwiecień 02, 2011, 22:41:35 »
a jak instalować aplikacje na partycji EXT3 ???
jeśli rom, który masz zainstalowany potrafi korzystać z ext3/4 nic nie musisz robić
jeśli nie - najprawdopodobniej nic nie możesz zrobić

*

Offline Rajmek

• 1224
« Odpowiedź #224 dnia: Kwiecień 02, 2011, 22:47:27 »
@Rajmek a nie MiniTool  Partition Wizard?

...Wizard,oczywiście  :laugh:

*

Offline lulek

• 738
  • Sprzęt: Wiz>Herm>Diam>SEX1>HD>HD2>DHD>EVO3D>SENS>SGS3
« Odpowiedź #225 dnia: Kwiecień 04, 2011, 17:49:25 »
utworzylem partycje poprzez CWM 1024MB zainstalowalem ten rom:   
[25.MAR.11][CWM/cLK] Froyo Sense revolution 2.5.1 [a2sd+][RMNET/PPP][Kernel: AA 0.5]  a pokazuje mi tylko 139MB wolnej pamieci.i z kazda zainstalowana aplikacja ubywa jej coraz bardziej. co zrobic zeby pokazywalo pamiec z partycji ext?

a2sd działa inaczej niż data2ext. Jak kucharz nie pomyslał to możesz w ogóle nie widzieć jej. A programy będą sie instalować: trochę tu, trochę tam

Podstawową zaletą wybranego przez Ciebie romu jest fakt, że chodzi przez cLK. Czy skorzystałeś z cLK?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2011, 17:51:14 wysłana przez lulek »
sgs III

« Odpowiedź #226 dnia: Kwiecień 11, 2011, 21:39:01 »
jaką partcje sciagnac dla hyperdroid i jak zmienic ten polik w ktorym jest mozliwosc zmiany aby bylo jak najwiecej miejsca po instalacji systemu

?

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #227 dnia: Kwiecień 11, 2011, 21:52:31 »
jaką partcje sciagnac dla hyperdroid i jak zmienic ten polik w ktorym jest mozliwosc zmiany aby bylo jak najwiecej miejsca po instalacji systemu

?
W CWM nic nie musisz ściągać, plik flsh.cfg edytujesz notatnikiem, 110 MB wystarczy na Hyperdroida CM7
czyli w linijce system ya musisz wpisać wartość 110M, będzie to wyglądać tak:system ya 110M

*

Offline MrVampire

• 273
  • Sprzęt: HTC HD2 LEO
« Odpowiedź #228 dnia: Kwiecień 30, 2011, 10:04:11 »
Czy jak chcę zainstalować WP7, a mam ROM z clockworkmod recovery to mogę od razu wejść w USB Flasher i flashować WP7? Czy jakoś trzeba usunąć recovery?
Wydaje mi się, że samo się wykasuje ale nie jestem pewien.
HTC HD2 LEO

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #229 dnia: Kwiecień 30, 2011, 13:11:25 »
Czy jak chcę zainstalować WP7, a mam ROM z clockworkmod recovery to mogę od razu wejść w USB Flasher i flashować WP7? Czy jakoś trzeba usunąć recovery?
Możesz od razu flashować WP7

*

Offline MrVampire

• 273
  • Sprzęt: HTC HD2 LEO
« Odpowiedź #230 dnia: Kwiecień 30, 2011, 20:04:49 »
Rozumiem ze analogicznie moge wgrac cwm jak bede mial wp7 a potem przez cwm z powrotem andka?
HTC HD2 LEO

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #231 dnia: Kwiecień 30, 2011, 22:53:53 »
Rozumiem ze analogicznie moge wgrac cwm jak bede mial wp7 a potem przez cwm z powrotem andka?
Tak

*

Offline dawid595

• **
  • 125
  • Sprzęt: HTC HD2
Witam, co mam tu zmienić, aby CMR sformatował mi pamięć na 170 MB?

Description of flash.cfg format
===============================

1. each line define one partition
2. maximum number of partitions is 16
3. order of partitions are same like lines in the file
4. line format: <partition name> <flags/type> <size> <data filename>
    partition name  - up to 15 chars, shown in MTD later
    size            - can be related to filesize: "filesize", "filesize+10M", "filesize+10b",
                      or have fixed size:  "10M", "100b"
                      [M - means Megabytes, b - menas blocks (each NAND block is 128kbytes)]
                      can be "allsize" for auto size partition.
    flags/type      - can be different values:

types:
        "ya"  - YAFFS2 partition. MAGLDR can show root directory context or read kernel/initrd from it
        "raw" - RAW data.     

flags:
        "ro"    - disable add extra 5% to partition size and count bad blocks into size
        "boot"  - this partition contains zImage and initrd.gz for NAND boot (it must have YAFFS2 type)
        "asize" - auto size. this partition will use all available space after other partitions. only one partition can have this type.
        "nospr" - binary data have not spare data. (2048+0 format), otherwise 2048+64 format used.
        "nors"  - use exactly specified size for partition. no resize is done.
        "hr"    - this partition must be erased if user select "AD HardReset" in MAGLDR menu.

different flags and types separated via "|" symbol, like "boot|ya|ro"
ANDROID + WP7

*

Offline xspojlerx

• 3788
Witam, co mam tu zmienić, aby CMR sformatował mi pamięć na 170 MB?

Description of flash.cfg format
===============================

1. each line define one partition
2. maximum number of partitions is 16
3. order of partitions are same like lines in the file
4. line format: <partition name> <flags/type> <size> <data filename>
    partition name  - up to 15 chars, shown in MTD later
    size            - can be related to filesize: "filesize", "filesize+10M", "filesize+10b",
                      or have fixed size:  "10M", "100b"
                      [M - means Megabytes, b - menas blocks (each NAND block is 128kbytes)]
                      can be "allsize" for auto size partition.
    flags/type      - can be different values:

types:
        "ya"  - YAFFS2 partition. MAGLDR can show root directory context or read kernel/initrd from it
        "raw" - RAW data.     

flags:
        "ro"    - disable add extra 5% to partition size and count bad blocks into size
        "boot"  - this partition contains zImage and initrd.gz for NAND boot (it must have YAFFS2 type)
        "asize" - auto size. this partition will use all available space after other partitions. only one partition can have this type.
        "nospr" - binary data have not spare data. (2048+0 format), otherwise 2048+64 format used.
        "nors"  - use exactly specified size for partition. no resize is done.
        "hr"    - this partition must be erased if user select "AD HardReset" in MAGLDR menu.

different flags and types separated via "|" symbol, like "boot|ya|ro"
To jest tylko opis, pliku flash.cfg, znajdź w folderze plik o nazwie "flash.cfg" otwórz go notatnikiem i w linijce system ya ...M zamiast ... wpisz 170 i wgraj ponownie recovery

to moze mi ktos powiedziec bo sie juz gubie
jak wgrac hyperdroid tak by bylo jak najwiecej wolnego ramu i romu :) ?
co nalezy zrobic, jak by ktos umial tak w skrocie , krok po kroku byłbym wdzięczny :)

*

Offline xspojlerx

• 3788
to moze mi ktos powiedziec bo sie juz gubie
jak wgrac hyperdroid tak by bylo jak najwiecej wolnego ramu i romu :) ?
co nalezy zrobic, jak by ktos umial tak w skrocie , krok po kroku byłbym wdzięczny :)
Masz faq, jak chcesz mieć dużo miejsca w hyperdroidzie to załóż partycję ext i po problemie

hmm ok czyli zalozyc partycje ext ? cos jeszcze trzeba ? w pliku flash.cfg cos zmieniac albo jakies inne recovery gwrac ?

moze podasz xspojlerx w skrocie jak to zrobic bo boje sie o uwalenie fona :)

*

Offline lemar123

• 2680
ja też się boję uwalenia Twojego fona, zatem daj sobie spokój
albo dla odmiany poczytaj FAQ i zapytaj o to czego nie rozumiesz ...

*

Offline xspojlerx

• 3788
Zaczynam się zastanawiać po co w ogole ktoś zadawał sobie tyle trudu i pisał faq skoro i tak nikomu nie chce się czytać, bo łatwiej zadać pytanie żeby ktoś pisał wszystko od nowa specjalne dla pytającego :-|

*

Offline lulek

• 738
  • Sprzęt: Wiz>Herm>Diam>SEX1>HD>HD2>DHD>EVO3D>SENS>SGS3
Piszesz jakbyś był moderatorem od dzisiaj  :tongue: :E

Z drugiej strony jakby się zastanowić, gdyby ludzie czytali ze zrozumieniem to by nie mieli pytań. A gdyby nie mieli pytan to by ruchu nie było i forum by umarło. Ludzie kończą poszukiwania na znalezieniu forum, dalej już niech inni pomagają ;-)

Na niektórych forach tworzą specjalne działy, gdzie za zadanie lamerskiego pytania wylatuje się forever z forum ;-) Tylko liczba postów spadła by radykalmnie a to chyba nie jest celem
sgs III