CMR dla LEO (ClockworkMod Recovery) - Flash ZIP / DAF / Backup / Restore ROM

• 291 Odpowiedzi
  • 93299 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lemar123

• 2680
  • Sprzęt: Samsung A5
Odp: [NAND] HyperDroidGBX (Gingerbread Xtreme Edition) by pongster [15.03]
« Odpowiedź #180 dnia: Marzec 16, 2011, 14:35:03 »
<OT>raz przywracałem backup CMR stojąc w korku (w żadnym wypadku nie można tego robić jednocześnie kierując  :police:)
typhoon próbowałem - jest tam wbudowany mechanizm zmiany tematów nie tak rozbudowany jak w miui ale zawsze ...</OT>

*

Offline ckiu

• *
  • 81
  • Sprzęt: All in One HD2, jak zepsuje to następny HD2
Odp: Odp: [NAND] HyperDroidGBX (Gingerbread Xtreme Edition) by pongster [15.03]
« Odpowiedź #181 dnia: Marzec 16, 2011, 14:37:34 »
<OT>raz przywracałem backup CMR stojąc w korku (w żadnym wypadku nie można tego robić jednocześnie kierując  :police:)
typhoon próbowałem - jest tam wbudowany mechanizm zmiany tematów nie tak rozbudowany jak w miui ale zawsze ...</OT>

haha wiem coś o tym, najtrudniej jest kierować i klikać vol up/down w celu potwierdzenia operacjii:D
Get Some!

*

Offline lemar123

• 2680
Odp: Odp: [NAND] HyperDroidGBX (Gingerbread Xtreme Edition) by pongster [15.03]
« Odpowiedź #182 dnia: Marzec 16, 2011, 14:39:22 »

haha wiem coś o tym, najtrudniej jest kierować i klikać vol up/down w celu potwierdzenia operacjii:D
wg mnie trudniej jest skonfigurować konto google z hasłem ...   :angel:

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
Odp: CMR dla LEO (ClockworkMod Recovery) - Flash ZIP / DAF / Backup / Restore ROM
« Odpowiedź #183 dnia: Marzec 16, 2011, 15:43:33 »

wg mnie trudniej jest skonfigurować konto google z hasłem ...   :angel:
Wyczekać moment aż pojawi się MAGLDR i wcisnąć czerwoną słuchawkę zanim się system załaduje, też jest trudno :E

*

Offline lemar123

• 2680
Odp: CMR dla LEO (ClockworkMod Recovery) - Flash ZIP / DAF / Backup / Restore ROM
« Odpowiedź #184 dnia: Marzec 16, 2011, 16:09:56 »
a to akurat łatwe - wciskasz jak ekran stanie się czarny i trzymasz tak długo, aż się pojawi menu magldr ...  :ok:
ale przydałoby się coś co automatycznie odpala cmr po kilku sekundach, to praktycznie jedyna opcja magldr, której używam ...

ale fakt, na motocyklu trudniej ... :mrgreen:

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #185 dnia: Marzec 16, 2011, 16:37:28 »
a to akurat łatwe - wciskasz jak ekran stanie się czarny i trzymasz tak długo, aż się pojawi menu magldr ...  :ok:
A widzisz, a ja zawsze czekam aż się pokaże u góry MAGLDR
ale fakt, na motocyklu trudniej ... :mrgreen:
Jest to do opanowania  :E Gorzej jak musisz to zrobić jadąc na jednym kole :mrgreen:

*

Offline ckiu

• *
  • 81
« Odpowiedź #186 dnia: Marzec 17, 2011, 00:10:04 »
wg mnie trudniej jest skonfigurować konto google z hasłem ...   

Ostatnio zmieniłem na prostsze bo stare miałem hardcorowe, kombinacja małych, dużych liter na przemian z cyframi:D Ciężko było wylądować pasażerskim samolotem jedną ręką trzymając stery a drugą konfigurować konto google :mrgreen:,
Get Some!

*

Offline wozny87

• 298
  • Istniejemy, póki ktoś o nas pamięta.
  • Sprzęt: HTC HD2 (Leoś)
« Odpowiedź #187 dnia: Marzec 17, 2011, 09:33:18 »
Witam,
chciałbym wgrać ten rom http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=918899 ale, że jest to wersja ClockworkMod Recovery to nie mogę sobie z tym poradzić.
Mam już:
- wgrany Magldr 1.13
- ściągnięty Clockwork Recovery o nazwie NAND_Clockwork oraz Recovery_250
- ściągnięty ROM, rozpakowany oraz nie (wersja zip)

i teraz moje pytanie, którą wersję Clockwork Recovery muszę wgrać aby sflaszować ROM? No i jak wgrać to wszystko.
ROM: HyperDroidGBX v9
RADIO: 2.15.50.14
OPERATOR: PLAY

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #188 dnia: Marzec 17, 2011, 09:43:55 »
Witam,
chciałbym wgrać ten rom http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=918899 ale, że jest to wersja ClockworkMod Recovery to nie mogę sobie z tym poradzić.
Mam już:
- wgrany Magldr 1.13
- ściągnięty Clockwork Recovery o nazwie NAND_Clockwork oraz Recovery_250
- ściągnięty ROM, rozpakowany oraz nie (wersja zip)

i teraz moje pytanie, którą wersję Clockwork Recovery muszę wgrać aby sflaszować ROM? No i jak wgrać to wszystko.

Wgraj wersję NAND_Clockwork z tym że,
W folderze z recovery, masz plik flash.cfg, otwórz go w notatniku i znajdź linijkę "system ya" i przy niej będzie jakaś wartość, np. 200M zmień ją na 150M i wgraj.

Wersje rozpakowaną romu, możesz usunąć, nie przyda się na nic

PS. te wszystkie wersje CWM, różnią się właśnie tylko tą linijką, która odpowiada wielkości partycji przeznaczonej na pliki systemowe.
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2011, 09:46:28 wysłana przez xspojlerx »

*

Offline wozny87

• 298
« Odpowiedź #189 dnia: Marzec 17, 2011, 10:17:52 »
było system ya filesize+2M system.img i zmieniłem na system ya filesize+150M system.img dobrze?

Rozumiem, że teraz mam użyć Metody uniwersalnej/DAF?
Tutaj już kompletnie nie rozumiem opisu całej procedury :)
Piszesz, że muszę usnąć rozpakowaną wersję ROMu natomiast pierwszy punkt w drugiej uniwersalnej metodzie mówi, że wypakowujemy archiwum z naszym romem
więc co mam zrobić? Póki co skopiowałem 2 liki z folderu ADD TO ROOT OF SD na kartę pamięci w celu zainstalowania ClockworkMord Recovery.

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #190 dnia: Marzec 17, 2011, 10:27:56 »
tak, z system.img ok

po tym co napisał xspojlerx
1. wrzucasz plik z romem (nierozpakowany zip) np. do /clockworkmod na karcie sd (najlepiej poprzez czytnik kart microsd)
2. flashujesz CMR, czyli odpalasz MAGLDR, opcja usb flash i odpalasz DAF, szczegóły w pierwszym poście (DAF sformatuje NAND, podzieli na partycje i wrzuci CMR do NAND)
3. odpalasz MAGLDR i z menu CMR
4. w CMR wybierasz install zip, kierujesz sie do /clockworkmod i wybierasz zip z romem
po 3 minutach masz nowy rom

btw, spoilerx
trzeba chyba uprościć ten opis z pierwszego postu

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #191 dnia: Marzec 17, 2011, 10:33:56 »
tak, z system.img ok
dobrze? a nie powinno być:
system ya 150M

bez system.img?
mi to wygląda na jakiś flash.cfg do romu, bez partycji recovery???

@wozny87 możesz wkleić tutaj całą zawartość tego pliku?
btw, spoilerx
trzeba chyba uprościć ten opis z pierwszego postu
No chyba będzie trzeba, dla znających temat, wszystko jest jasne, ale dla ludzi którzy nie wiedzą ocb to pewnie nie jest już tak oczywiste...Postaram się za to zabrać na dniach.
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2011, 10:37:05 wysłana przez xspojlerx »

*

Offline wozny87

• 298
« Odpowiedź #192 dnia: Marzec 17, 2011, 10:34:37 »
Zwariuje zaraz  :E
1. Plik z romem (zip) wrzuciłem do utworzonego przeze mnie) clockworkmod. Ale co mam zrobić z tym edytowanym plikiem flash.cfg?
2. Wszedłem do MAGLDR i jakie DAF mam odpalić? Skąd ten DAF :) Ja mam folder NAND_Clock i tam żadnego DAFa nie ma.
3...
4...

boot ya|boot|ro filesize+2M boot.img
system ya filesize+150M system.img
misc ya 1M
recovery ya|ro 3M
cache ya 3M
userdata ya|asize|hr allsize

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #193 dnia: Marzec 17, 2011, 10:42:03 »
Zwariuje zaraz  :E
1. Plik z romem (zip) wrzuciłem do utworzonego przeze mnie) clockworkmod. Ale co mam zrobić z tym edytowanym plikiem flash.cfg?
2. Wszedłem do MAGLDR i jakie DAF mam odpalić? Skąd ten DAF :) Ja mam folder NAND_Clock i tam żadnego DAFa nie ma.
3...
4...

boot ya|boot|ro filesize+2M boot.img
system ya filesize+150M system.img
misc ya 1M
recovery ya|ro 3M
cache ya 3M
userdata ya|asize|hr allsize

:E
Dobra, będzie prościej jak zrobisz tak:
1. pobierz ten recovery: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=898913 (nic już nie musisz zmieniać)
2. wypakuj go :mrgreen:
3. wrzuć swój rom na karte pamięci
4. odpal magldr i wybierz opcję "usb flash"
5. podłącz leo kablem usb i odpal daf.exe na komputerze z pobranego folderu recovery
6. po instalacji odpalasz magldr i wybierasz opcję "AD recovery"
7. wybierasz "Install ZIP from sdcard"
8. wybierasz instalke romu z sd i instalujesz
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2011, 10:45:26 wysłana przez xspojlerx »

*

Offline wozny87

• 298
« Odpowiedź #194 dnia: Marzec 17, 2011, 10:50:13 »
JUHU tralalalaal poszło!
Wielkie piwo dla was Panowie za cierpliwość :)

[mod]Nie zmieniaj całej treści postu tylko dopisuj edit, bo potem robi się bałagan[/mod]
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2011, 11:03:42 wysłana przez xspojlerx »

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #195 dnia: Marzec 17, 2011, 10:51:10 »
w którym punkcie ten błąd wyskoczył?

Edit:
Brawo :ok:
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2011, 11:04:18 wysłana przez xspojlerx »

*

Offline wozny87

• 298
« Odpowiedź #196 dnia: Marzec 17, 2011, 10:55:34 »
Pytanie na przyszłość, jeśli będę chciał zmienić ROM to wystarczy, że skopiuje tylko plik zip i zrobię resztę tak samo? Pomijając oczywiście krok z DAF tworzący partycję :)

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #197 dnia: Marzec 17, 2011, 10:57:24 »
tak, nic już nie wgrywasz przez daf (chyba że rom wymaga więcej niż 150 mb na system - czyli romy z sense)
wrzucasz tylko zip'a na kartę i odpalasz AD recovery w magldr

« Odpowiedź #198 dnia: Marzec 17, 2011, 21:16:19 »
Wielkie dzięki xspojlerx. nareszcie i mi się udało zrozumieć co i jak.

*

Offline ckiu

• *
  • 81
« Odpowiedź #199 dnia: Marzec 22, 2011, 23:44:50 »
Panowie czy czyścicie(wipe data,cache...)Leona przed przywracaniem systemu tak jak przed instalacją nowego zipa?
Get Some!

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #200 dnia: Marzec 23, 2011, 00:15:14 »
Panowie czy czyścicie(wipe data,cache...)Leona przed przywracaniem systemu tak jak przed instalacją nowego zipa?
nie ma potrzeby
wszystkie partycje są formatowane ponownie przed odtworzeniem zawartości, zatem to by nic nie dało
nie jestem pewien czy dalvik cache też (nie zwróciłem uwagi), ale również powinien być przywracany z backupu
trzeba się przyjrzeć podczas odtwarzania lub archiwizacji czy pojawi się taka partycja na wyświetlaczu

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #201 dnia: Marzec 23, 2011, 08:24:25 »
nie jestem pewien czy dalvik cache też (nie zwróciłem uwagi), ale również powinien być przywracany z backupu
trzeba się przyjrzeć podczas odtwarzania lub archiwizacji czy pojawi się taka partycja na wyświetlaczu

Wydaje mi się że też ale pewny nie jestem :mysli:

*

Offline ckiu

• *
  • 81
« Odpowiedź #202 dnia: Marzec 24, 2011, 15:46:42 »
No to pewność już jest, przed chwilą przyuważyłem dziada i podczas backupu i podczas przywracania. A nie macie czasami wrażenia że przywrócony system nie zbiera się tak jak na początku?
Get Some!

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #203 dnia: Marzec 24, 2011, 15:57:46 »
A nie macie czasami wrażenia że przywrócony system nie zbiera się tak jak na początku?
Ja na Nexusie nie zauważyłem, a przywracałem go chyba z 50 razy :E Już bardziej TB mnie zawiódł, bo raz jak robiłem kopie to mi z Astrida i IOU usunął wszystkie dane :-| nie wiem czemu, ale na szczęście miałem backupa właśnie w CWM, i to uratowało mi życie :ok:

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #204 dnia: Marzec 24, 2011, 16:05:06 »
ja też nie zauważyłem
poza problemami, które sobie sam zrobiłem zmieniając za bardzo nazwę katalogu z backupem - działa mi bezbłędnie

używam nadal 1.2

*

Offline nasst

• *
  • 96
  • Sprzęt: HD2
« Odpowiedź #205 dnia: Marzec 24, 2011, 17:16:06 »
Super sprawa z tym CMR/CWM. Instalacja raczej prosta, a mówię to jako osoba, która wczoraj pierwszy raz kombinowała ze swoim Leonem (Powrót do 1.66 z 3.14, HSPL, Radio, MAGLDR i na końcu CWM i Android). Ciekawi mnie tylko jedna rzecz. Przejściowo mam kartę 2GB i z racji tego podzieliłem po mniej więcej połowie na FAT32 i EXT3, z tym, że EXT3 1024mb zrobiłem poprzez właśnie CWM. Czy to normalne, że w Androidzie widoczne miejsce na karcie SD to ~1GB i to chyba na partycji FAT. Po podłączeniu do PC widzę właśnie tylko tą partycję ze wszystkimi plikami. Coś zrobiłem nie tak w CWM? Dodam, że HyperDroid CWM7 by pongster wspiera EXT3. Może w ogóle nie powinienem tworzyć partycji przez CWM?

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #206 dnia: Marzec 24, 2011, 17:55:50 »
normalne, tak ma być
ext3 jest używane (o ile ten rom to wspiera) jako wewnętrzna pamięć androida zamiast wolnego w nand
pod androidem (i na PC poprzez usb) widzisz tylko pierwszą partycję fat32

*

Offline nasst

• *
  • 96
  • Sprzęt: HD2
« Odpowiedź #207 dnia: Marzec 24, 2011, 18:25:15 »
Świetnie, dzięki za wyjaśnienie, w takim razie wszystko jest w porządku.

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #208 dnia: Marzec 24, 2011, 19:08:13 »
normalne, tak ma być
ext3 jest używane (o ile ten rom to wspiera) jako wewnętrzna pamięć androida zamiast wolnego w nand
pod androidem (i na PC poprzez usb) widzisz tylko pierwszą partycję fat32

Dodałbym jeszcze że w informacji o dostępnej pamięci, partycja ext, też nie będzie widoczna, zobaczysz ją dopiero w Titanium Backup. A aplikacje samoczynnie będą przenoszone do ext.

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #209 dnia: Marzec 24, 2011, 19:40:27 »
co ciekawe CMR wykrywa czy jako userdata używane jest nand czy ext i wykonuje backup tylko tego potrzebnego elementu
jeśli zainstalowany rom nie jest używa partycji ext - CMR pomija backup partycji ext
sprytne