CMR dla LEO (ClockworkMod Recovery) - Flash ZIP / DAF / Backup / Restore ROM

• 291 Odpowiedzi
  • 91023 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline _patryk

• **
  • 140
  • Sprzęt: HD2, x51v
    heyah
Odp: CMR dla LEO (ClockworkMod Recovery) - Flash ZIP / DAF / Backup / Restore ROM
« Odpowiedź #150 dnia: Luty 20, 2011, 23:21:34 »
w folderze Recovery_250M masz plik flash.cfg. otwórz go notatnikiem i wklej parametry z mojego posta wyżej. przeflashuj DAFem i spróbuj zainstalować zip przez CWM.

Odp: CMR dla LEO (ClockworkMod Recovery) - Flash ZIP / DAF / Backup / Restore ROM
« Odpowiedź #151 dnia: Luty 21, 2011, 11:14:02 »
proboje juz wszystkiego i caly czas to samo  :(

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
« Odpowiedź #152 dnia: Luty 21, 2011, 11:33:46 »
Ktoś pisał że nie mógł wgrać 400mb partycji i udało mu się dopiero po wrzuceniu CWM v 1.11 mu się to udało, może u Ciebie też jest taki problem?

« Odpowiedź #153 dnia: Luty 21, 2011, 11:41:44 »
dalej to samo :(
wrzucam na karte dwa pliki recovery i wyskakuje "E:failed to find cache partition to mount at cache"

juz wszystko dziala, poszło z podmianą flash.cfg i drugą metodą
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2011, 12:17:44 wysłana przez zwierzu66 »

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #154 dnia: Luty 21, 2011, 12:19:21 »
Wrzuć plik z załącznika(wypakuj go z archiwum) do folderu z instalką recovery, 1.11(nie 1.13) i spróbuj zainstalować. Potem odpalasz recovery z opcji AD SD card i próbujesz wgrać rom.

*

Offline looki1983

• **
  • 169
  • HTC SENSATION
  • Sprzęt: HTC SENSATION
« Odpowiedź #155 dnia: Luty 26, 2011, 11:15:52 »
czy moglby ktos bardziej szczegolowo opisac faq tak zeby laik sobie poradzil ? lacznie ze screnami ? bo w obecnej formie jest to tak napisane ze np ja probowalem wgrac wszystkim sposobami rom z zipem i sie nie udaje i juz mnie ch... szczela !
Nie ważne czy dobrze, ważne że z efektem...

*

Offline lemar123

• 2680
  • Sprzęt: Samsung A5
« Odpowiedź #156 dnia: Luty 26, 2011, 15:24:09 »
czy moglby ktos bardziej szczegolowo opisac faq tak zeby laik sobie poradzil ? lacznie ze screnami ? bo w obecnej formie jest to tak napisane ze np ja probowalem wgrac wszystkim sposobami rom z zipem i sie nie udaje i juz mnie ch... szczela !
pytaj czego nie rozumiesz - jeśli będą jakieś niejasności poprawię w faq, ale wg mnie poziom szczegółowości jest OK

czego konkretnie nie rozumiesz ?

*

Offline looki1983

• **
  • 169
  • HTC SENSATION
« Odpowiedź #157 dnia: Luty 26, 2011, 15:40:47 »
chcialem wgrac ten rom http://translate.google.pl/translate?hl=pl&langpair=en|pl&u=http://forum.xda-developers.com/showthread.php%3Ft%3D963521 wiec zrobilem tak:

- sciaglem rom :) spakowany czyli dokladnie ten "E RAM wersja zapakowane przez imilka - http://www.multiupload.com/6SAKS7F09S"
- nastepnie sciaglem 250MB: "http://www.villainrom.co.uk/releases/hd2/Raidroid_HD_HD2_1.1/Recovery_250M.zip"
- potem rozpakowalem i te dwa pliki : zimage i initrd wgralem na wczesniej sformatowana karte pamieci
- nastepnie wgralem na karte rom ktry wczesniej sciaglem czyli calego zipa spakowanego
- zrestartowalem fona wszedlem na MAGLDR i wybralem USB FLASZER
- potem wgralem  DAF z pliku Recovery i zrestartowal sie telefon
- nastepnie po restarcie wszedlem w "Boot AD from SD" i wybralem "Install ZIP from sdcard"
- nastepnie ukazal mi sie rom INREDIBLE i "Yes, install (...) from sdcard"
- wgral sie bez bledow wiec zrestartowalem fona
- juz nic nie dotykalem odpalil sie telefon i tak wisi juz 30 min na napisie HTC

CO ZLE ROBIE :( ?

Połączone: Luty 26, 2011, 15:58:57
HELP MEEE ....
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2011, 15:58:57 wysłana przez looki1983 »

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #158 dnia: Luty 26, 2011, 16:01:39 »
Spróbuj zrobić HR w magldr lub CWM i wgraj rom jeszcze raz. Zobacz też czy w opisie instalcji romu na XDA nie ma jakichś zabiegów opisanych które trzeba zrobić żeby rom działał.

*

Offline looki1983

• **
  • 169
  • HTC SENSATION
« Odpowiedź #159 dnia: Luty 26, 2011, 16:03:35 »
to znaczy jak mam zrobic to HR ? w mg ?

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #160 dnia: Luty 26, 2011, 16:13:26 »
Wchodzisz w magldr i dajesz opcję: 7. AD Hardreset

lub w CWM opcję:
Wipe data/ factory reset
Wipe cache partition

i reinstal romu.

*

Offline looki1983

• **
  • 169
  • HTC SENSATION
« Odpowiedź #161 dnia: Luty 26, 2011, 16:45:30 »
ok sproboje ale rozumiem ze wszystko dobrze robie ?

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #162 dnia: Luty 26, 2011, 17:23:23 »
Według mnie tak

*

Offline looki1983

• **
  • 169
  • HTC SENSATION
« Odpowiedź #163 dnia: Luty 26, 2011, 19:34:51 »
ok dzieki uspokoiles mnie, tym sposobem probuje wgrac RafDroida HD i widze ze system wlasnie wstaje, wiec mozna by to co napisalem wyzej przykleic jako przyklad wgrania Andka, mysle ze wielu osoba pomoze bo ja sie z tym silowalem kilka godzin, moza by bylo dokladnie  to jeszcze opisac + zrobic jakies print scren, i napisac ze to przyklad jak wgrac Andka konretny a nie tylko opisowy. Pozdrawiam i dziekuje za pomoc !

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #164 dnia: Luty 26, 2011, 20:16:45 »
ok dzieki uspokoiles mnie, tym sposobem probuje wgrac RafDroida HD i widze ze system wlasnie wstaje, wiec mozna by to co napisalem wyzej przykleic jako przyklad wgrania Andka, mysle ze wielu osoba pomoze bo ja sie z tym silowalem kilka godzin, moza by bylo dokladnie  to jeszcze opisac + zrobic jakies print scren, i napisac ze to przyklad jak wgrac Andka konretny a nie tylko opisowy. Pozdrawiam i dziekuje za pomoc !
Droga wolna, możesz się przysłużyć naszej społeczności i napisać taki poradnik, jak chcesz :wink:

*

Offline looki1983

• **
  • 169
  • HTC SENSATION
« Odpowiedź #165 dnia: Luty 26, 2011, 21:02:06 »
ok sprobuje ale cos mi nie wyszlo, to znaczy Andek sie odpalil ale karty nie widzial to raz a dwa ma 0 wolnego miejsca w pamieci telefonu i jeszcze nie wiem jak to rozgrysc !

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #166 dnia: Luty 26, 2011, 21:29:48 »
Droga wolna, możesz się przysłużyć naszej społeczności i napisać taki poradnik, jak chcesz :wink:
jaki to dokładnie rom ?
jakoś mi się nie chce wierzyć, że dla romu Desire HD wystarcza 250 na partycję system ...
poza tym rom od imilka, a podział partycji od rafdroid'a - dziwne
podaj link do wątku na xda - nie mam pojęcia czy tak powinno być, jakoś mi się nie chce wierzyć

no i nie rozumiem dlaczego używasz CMR z SD (dwa pliki kopiowane na SD) zamiast NAND
tak się od CMR 1.3 nie robi, a i rom imilka pewnie wskazuje minimalną wersję CMR
przecież DAF'em wgrałeś właśnie nowszą wersję do NAND, a ta z karty jest starsza niż 1.3 (to pewnie 1.2)
wolne miejsce zależy od wielkości partycji userdata - masz to opisane w wątku z CMR, poczytaj zamiast kombinować metodą prób i błędów
popsujesz sobie telefon

jeśli przebrniesz przez całość i andek Ci ruszy załóż wątek dla tego konkretnego romu i tam daj opis
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2011, 21:34:44 wysłana przez lemar123 »

*

Offline looki1983

• **
  • 169
  • HTC SENSATION
« Odpowiedź #167 dnia: Luty 26, 2011, 23:38:52 »
dokladnie chodzi o ten Wypiek chcialem go wgrac ale niestety mimo opisu nie jestem w stanie przez to przebrnac ! http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=963521 postanowilem ze jesli mi sie uda nagram na kamere wszystko po kolei i wgram na youtuba specjalnie dla PDA :)

Połączone: Luty 26, 2011, 23:41:44
jesli chodzi o popsucie telefonu to jakos mi nie zalezy, najwyzej sobie kupie nowy :) i prosze nie myslec ze jestem jakis dziwny poprostu nie przywiazuje wagi do kasy :)
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2011, 23:41:44 wysłana przez looki1983 »

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #168 dnia: Luty 27, 2011, 00:16:51 »
To jak nie przywiązujesz to wyślij mi trochę :E

*

Offline looki1983

• **
  • 169
  • HTC SENSATION
« Odpowiedź #169 dnia: Luty 27, 2011, 00:40:07 »
moze mi ktos pomoc jak mam wgrac dokladnie ten Wypiek krok po kroku ?

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #170 dnia: Luty 27, 2011, 09:07:09 »
przenieś się proszę z pytaniami do wątku http://pdaclub.pl/forum/android-w-leo/(22-feb)(dev)(ram-hd)-hd2-incredible-s-(vivo)-port/

poza tym, sądząc po ogólnym "luziku" Twoich wypowiedzi odnoszę wrażenie, że musisz sobie trochę doczytać (skoro nie wiesz co to hardreset) - to dosyć fundamentalna wiedza
rozumiem, że śpisz na kasie, i wszyscy Ci tu zazdrościmy (doładuj trochę pdaclub i będzie OK), ale nawet jak masz gdzieś popsucie własnego leo, to jest jeszcze czas ludzi z forum, o który prosisz
filmy z nagranego wgrywania romów znajdziesz już na youtube, ale skoro sam chcesz być gwiazdą - spoko  :ok:

reasumując - zmień wątek na wskazany, tam jest ekipa, która wgrała i pewnie pomoże Ci to przejść
a tutaj za 2-3 dni zrobię porządek, bo zagadnienie nie ma związku z problemami z CMR

i mam jeszcze jedno ważne pytanie, którego Ci nikt tu nie zadał - czy i jak założyłeś partycję EXT na karcie ?
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2011, 09:13:06 wysłana przez lemar123 »

*

Offline looki1983

• **
  • 169
  • HTC SENSATION
« Odpowiedź #171 dnia: Luty 27, 2011, 11:12:22 »
spoko loko siedzialem wczoraj do 3 rano i rozkminilem to :) zainstalowalem, podzielilem partycje :) wieczorem napisze jak to zrobilem :)

Połączone: Luty 27, 2011, 11:27:01
ps. nie spie na kasie :)
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2011, 11:27:01 wysłana przez looki1983 »

*

Offline _patryk

• **
  • 140
    heyah
« Odpowiedź #172 dnia: Marzec 10, 2011, 16:09:00 »
Pojawiła się nowa wersja Recovery:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=987531

Niestety, próba RESTORE (Official MIUI 1.3.5) z wersji 3.0.0.5 skutkuje błędem kernela już na poziomie MGLDR (1.13). Sądzę więc, że backupy ze starej wersji są niekompatybilne z nową.
______
edit:
A warning to all - If you decide to backup your current ROM with CWM v3.0.0.5 and then restore it with CWM v3.0.1.4, you will get failed boot. You need to install the ROM fresh after updating CWM.

EDIT:: It does seem however, that you can restore data without an issue so if you reinstall the same ROM you had before and then restore data you should end up right where you left off.
Ktoś z xda poleca świeżą instalację romu, a następnie restore danych. Powinno działać, ale nie sprawdzałem jeszcze.

Zmiany:
- oparty na najnowszej wersji 3.0.1.4
- tylko jedno "NO" w menu potwierdzania
- zmiana nazwy na "S.ClockworkMod Recovery 3.0.1.4"
- dodano możliwość backupu/restore SD-EXT
_______
edit2:
ok, działa. instrukcja krok po kroku:
- robimy NANDROID backup w Recovery 3.0.0.5
- rozpakowujemy archiwum i zastępujemy plik recovery-raw.img w folderze z Recovery 1.3 o danym rozmiarze partycji (np. 150MB)
- flashujemy DAFem
- wchodzimy do AD Recovery i robimy wszystkie trzy wipe'y
- instalujemy na nowo ROM z instalki ZIP
- wchodzimy w backup/restore -> advanced restore -> wybieramy odpowiedni folder -> data
- restart
- voile ;)
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2011, 17:06:05 wysłana przez _patryk »

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #173 dnia: Marzec 10, 2011, 18:11:24 »
Zmiany:
- tylko jedno "NO" w menu potwierdzania
Chyba najbardziej przydatna zmiana, bardzo mnie denerwowało tyle tych "No" ;)
ok, działa. instrukcja krok po kroku:
- robimy NANDROID backup w Recovery 3.0.0.5
- rozpakowujemy archiwum i zastępujemy plik recovery-raw.img w folderze z Recovery 1.3 o danym rozmiarze partycji (np. 150MB)
- flashujemy DAFem
- wchodzimy do AD Recovery i robimy wszystkie trzy wipe'y
- instalujemy na nowo ROM z instalki ZIP
- wchodzimy w backup/restore -> advanced restore -> wybieramy odpowiedni folder -> data
- restart
- voile ;)
+5 za rzeczowy opis ;)

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #174 dnia: Marzec 10, 2011, 21:25:03 »
dałem link do postu _patryka w pierwszym poście

jakieś rewolucyjne zmiany to nie są - mi stary CMR działa bezbłędnie
gdyby można było bezpiecznie zmienić nazwę katalogu z backupem, to było warte podniesienia wersji

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #175 dnia: Marzec 10, 2011, 22:31:38 »
Tyle że nie musisz tyle "No" przejeżdżać żeby coś zrobić ;p

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #176 dnia: Marzec 10, 2011, 23:45:18 »
jest jeszcze Power OFF - akurat to dobry pomysł

*

Offline _patryk

• **
  • 140
    heyah
« Odpowiedź #177 dnia: Marzec 11, 2011, 02:43:56 »
No, niestety. Radość z nowego Recovery nie trwała zbyt długo...
Backup nową wersją, potem restore -> po reboot w MAGLDR znowu błąd kernela. Android nie startuje. Wróciłem do 3.0.0.5. A najchętniej powróciłbym do wersji Recovery na SD, bo tam można było zmieniać nazwę katalogu z backupem (drobny opis w celu lepszej orientacji; tak jak wspominał lemar123).

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #178 dnia: Marzec 11, 2011, 09:23:07 »
A najchętniej powróciłbym do wersji Recovery na SD, bo tam można było zmieniać nazwę katalogu z backupem (drobny opis w celu lepszej orientacji; tak jak wspominał lemar123).
To co Cie przed tym blokuje? :-?

*

Offline _patryk

• **
  • 140
    heyah
« Odpowiedź #179 dnia: Marzec 12, 2011, 22:04:59 »
To co Cie przed tym blokuje? :-?
Lubię mieć porządek, jestem lekko pedantyczny ;)
Jednakże wygoda Recovery z NAND skłoniła mnie do powrotu, a następnie do pozostania przy wersji 3.0.0.5.

Analizowałem dokładnie temat na XDA i już wiem, dlaczego backup&restore w najnowszym CWM nie działa do końca poprawnie. Chodzi o to, że kucharz przygotował tę wersję jednocześnie dla MAGLDR i cLK i jakieś moduły do obsługi kernela są inne dla każdego z nich. Kucharz korzysta jedynie z cLK, stąd nawet nie wiedział o tym, że (mając wgrane MAGLDR) po przywróceniu backupu Android nie startuje.