CMR dla LEO (ClockworkMod Recovery) - Flash ZIP / DAF / Backup / Restore ROM

• 291 Odpowiedzi
  • 93309 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: CMR dla LEO (ClockworkMod Recovery) - Flash ZIP / DAF / Backup / Restore ROM
« Odpowiedź #120 dnia: Luty 06, 2011, 12:00:40 »
hej wgralem sobie nexusa co ma xspojlerx  :)
i pytanie mam takie czy trzeba cos zrobic aby bylo wiecej miejsca w fonie ?

dodam iz na karcie 8gb nie chcialo mi recovery sie otworzyc wrzucilem 2 gigową i za pierwszym razem poszło

pozdrawiam

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
Odp: CMR dla LEO (ClockworkMod Recovery) - Flash ZIP / DAF / Backup / Restore ROM
« Odpowiedź #121 dnia: Luty 06, 2011, 12:19:19 »
A jaki pobrałeś CWM? 150, 250?
Pokaż zawartość flash.cfg z folderu CWM to Ci powiem co masz zmienić.

« Odpowiedź #122 dnia: Luty 06, 2011, 12:24:48 »
nie pobieralem nic
pobralem tylko rom ze strony i wrczuilem dwa pliki na karte i wgralem rom wedlug instrukcji numer 2 czyli 2 sposobem nie sciagalem zadnych plikow po 250mb

przeslac Ci plik ?

*

Offline lemar123

• 2680
  • Sprzęt: Samsung A5
« Odpowiedź #123 dnia: Luty 06, 2011, 13:00:09 »
TYlko że na XDA masz takie zastrzeżenie do tych 24mb:
But if you update MAGLDR via RUU or press WM65 hard reset keys.
you will lost this 24 megabytes of data.
It means data will be corrupted or device won't boot more.
i ma status experimental :P
są kucharze, którzy (tak zakładam) w pełni świadomie wykorzystują te 24mb na cache
dla przykładu flash.cfg z romu MarkinuX Extra Clean
misc ya 1M
recovery rrecov|ro|nospr filesize recovery-raw.img
boot yboot|ro 5M boot.img
system ya 240M system.img
userdata ya|hr 165M
cache ya|asize|hr allsize

wg mnie jest to bezpieczne, ale trzeba pamiętać o tym, że
- rozmiar partycji userdata musi być wskazany wprost, jw. w przykładzie
- cache musi być ostatnią partycją nie mniejszą niż 24-25 MB
- zmiana romu poprzez DAF wycina ostatnie 24 mb, ale jaki to problem skoro i tak partycje są na nowo zakładane
- jeśli coś padnie traci się co najwyżej partycję cache, która i tak powinna być czyszczona po zmianie rom
- da się tego wybrnąć poprzez DAF, albo nawet CMR, który sfomatuje i odtworzy cache na nowo

czyli partycje leo mają łącznie około 415 mb a pozostała cześć jest wykorzystywana przez bootloader, radio, hardspl i magldr

a co miał cotulla napisać ? że bezpiecznie można tego używać ?
ogólnie rzecz biorąc wszystko to robimy na własną odpowiedzialność
ja sobie dziś przerobię flash.cfg pod miui aby używał cache w taki sposób
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2011, 13:31:01 wysłana przez lemar123 »

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #124 dnia: Luty 06, 2011, 13:16:00 »
No mi się wydaje że to tylko o to chodzi że Ci aktualny rom nie ruszy po aktualizacji MAGLDR, i tylko przed tym jest to ostrzeżenie cotulli.
Wiadomo, jak się wie co się robi, to można używać bez obawy, gorzej jak się dorwie ktoś kto nie do końca rozumie ocb i potem będą wątki "ratunku, pomocy, leo zdechł" :E
Albo się o tym zapomni i zrobi upgrade bez backupu i wszystkie dane w gwizdek pójdą...

Mi tam pamięci starcza, więc narazie nie tykam ;)

Edit:
Lemar lub Pawbrotm może dodałbyś link do wątku z CWM na XDA do pierwszego postu? Byłoby łatwiej ;)
Tu link: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=898913
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2011, 13:27:56 wysłana przez xspojlerx »

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #125 dnia: Luty 06, 2011, 13:53:27 »
jak ktoś grzebie bez backupu to jego sprawa
szkoda, że nasze leo tylko 512 mb mają - takie desire hd ma 1,5 GB - rozpusta

widziałem post na xda gdzie ktoś płakał, że CMR zniszczyl mu wszystkie zdjęcia na karcie  (kilka lat) podczas podziału karty na partycje ...

*

Offline mayek

• 281
  • A co to jest GPS ?
  • Sprzęt: HTC ONE S
« Odpowiedź #126 dnia: Luty 06, 2011, 15:17:28 »
A można dodać w1 poście że w Magldr w wersji 1.13 trzeba wybrać "AD Recovery"  bo:   "z menu wybieramy "Boot AD from SD" i potwierdzamy zieloną słuchawką
- po chwili ukaże się nam recovery' dotyczy wersji 1.11 i 1.12.
Wczoraj pierwszy raz instalowałem andka i męczyłem się godzinę co robię nie tak :)
Pozdrawiam

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #127 dnia: Luty 06, 2011, 15:39:02 »
widziałem post na xda gdzie ktoś płakał, że CMR zniszczyl mu wszystkie zdjęcia na karcie  (kilka lat) podczas podziału karty na partycje ...
Ałć...

« Odpowiedź #128 dnia: Luty 06, 2011, 16:03:14 »
kurcze wgralem ten soft nexusa przez recovery mode sposobem 1 tu opisanym i jest probelm bo nie dzialają mi klawisze funkcyjne telefonu glosnosc w dol gore i te 5 przyciskow na dole naciskam podczaswlaczonego telefonu z wlączonytm romem i nic,

tak jak chce wejsc do bootloadera dzialaja albo w magldr

dodam ze jak wgralem sposobem drugim czyli przez daf to dzialalo normalnie co moze byc grane ?

*

Offline jasio1980

• 35
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #129 dnia: Luty 06, 2011, 23:14:33 »
wgrałem dziś romik :
[22 JAN] -=MDJ's CyanogenMod 7 v. 2.6 [A2SD+][GRH78C][RMNET][Kernel: MDJ S10.4 OC]
instalka ver. 250M z nieco zmodyfikowanym flash.cfg poszła gładko , polecam  :ok:
jutro kolejny romik sobie dorzucę  do testów bo to bardzo prosta metoda .

dzięki za opis z pierwszego posta  :wink:

Połączone: Luty 08, 2011, 11:23:39
witam
przez CWM wgrałem JAWS MIUI 1.7 .
potem reset pokazuje się joker a potem biały ludzik z czerwoną flagą na tle padającego śniegu i nic dalej sie nie dzieje ?
czy ktoś z was nie orientuje się gdzie tkwi błąd ?
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2011, 11:23:39 wysłana przez jasio1980 »
HTC LEO -->> DFT_LEO_MAGLDR113_DAF -->> CWM Mode
HD2 CoreDroid HD

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #130 dnia: Luty 08, 2011, 16:40:07 »
a przed wgraniem zrobiłeś HR? i jeżeli wgrywasz MIUI to partycja boot miała 8M, na XDA jest to wytłuszczonym drukiem napisane.

*

Offline jasio1980

• 35
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #131 dnia: Luty 08, 2011, 19:00:14 »
masz rację , jak zwykle chęć zabawy i poznawania przeważyła nad poczytaniem dokładnie wątku , po zmianie flash.cfg poszło bez problemów .
swoją drogą JawnMIUI281rec1.7 to fajny rom szkoda że bez lokalizacji polskiej .

dzięki .
HTC LEO -->> DFT_LEO_MAGLDR113_DAF -->> CWM Mode
HD2 CoreDroid HD

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #132 dnia: Luty 08, 2011, 20:00:39 »
generalnie przy zmianie romu przez CMR należy zrobić reset - przecież zostaje userdata z poprzedniego romu
nie ma pewności czy ewentualne problemy nie będą wynikiem niezgodności romów
przecież od tego titanium aby przenieść ustawienia i aplikacje

userdata można zostawić gdy jest update tego samego romu
w każdej innej sytuacji to potencjalne kłopoty

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #133 dnia: Luty 08, 2011, 21:54:33 »
Dokładnie, mi po zmianie romu z Nexusa Froyo na Nexusa Gingerbread, bez HR, zniknęła możliwość wejscia w ustawienia :E
Tak więc HR jest zalecany.

*

Offline daruld

• 17
  • Sprzęt: HTC HD2;Sensation,Desire,One,Galaxy Note 3,4,8,10+
« Odpowiedź #134 dnia: Luty 09, 2011, 15:37:53 »
Przepraszam za, być może głupie pytanie - ale czytając cały wątek już się pogubiłem - czy w związku z pojawieniem się Magldr w wersji 1.13 i
recovery w wersji 1.3 instrukcja w pierwszym poście jest nadal w pełni aktualna?   Innymi słowy - Czy obie podane tam metody wgrywania recovery i romu - czynności tam podane - pozostają bez zmian?   :(
Samsung Omnia też był :)) i sprzętu tyle że nie sposób wymienić w sekcji "Sprzęt" he he

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #135 dnia: Luty 09, 2011, 15:48:28 »
Tak, instrukcja jest dalej aktualna, tylko że w wersji 1.3 nie ma załączonych plików do karty SD, więc jeżeli chcesz mieć recovery w SD to te pliki są w v1.2, a żeby wgrać wersję 1.3 do nand, odpalamy tylko daf, tak jak podczas instalacji normalnego romu.

Z tym że wtedy najlepiej wgrywać tylko zip-romy z SD przez CWM, bo to najmniej kombinowania.

*

Offline daruld

• 17
« Odpowiedź #136 dnia: Luty 09, 2011, 16:00:24 »
Tak, instrukcja jest dalej aktualna, tylko że w wersji 1.3 nie ma załączonych plików do karty SD, więc jeżeli chcesz mieć recovery w SD to te pliki są w v1.2, a żeby wgrać wersję 1.3 do nand, odpalamy tylko daf, tak jak podczas instalacji normalnego romu.

Z tym że wtedy najlepiej wgrywać tylko zip-romy z SD przez CWM, bo to najmniej kombinowania.

WIELKIE DZIĘKI za szybką odpowiedź. 

Myślę, że można by to twoje wyjaśnienie dopisać w tym pierwszym poście, który jest swoistym tutorialem wgrywania andka tą metodą.
Proste zdanie a laikom - początkującym wiele wyjaśnia.  Jeszcze raz dziękuję. 

Ps. W pierwszym poście (wyrazy uznania dla autora - ów) są linki tylko do recovery 1.1 a o Magldr 1.13 nic nie ma a na XDA coraz więcej romów ( NAND, ZIP-ROM; ZIP,NAND; a nawet IMG-ZIP)  - może by tak łopatologicznie podać różnice przy wgrywaniu ?
« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2011, 16:11:09 wysłana przez daruld »
Samsung Omnia też był :)) i sprzętu tyle że nie sposób wymienić w sekcji "Sprzęt" he he

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #137 dnia: Luty 09, 2011, 16:05:46 »
dodam takie info do faq

no i wraca mi stary problem:
wgrałem od nowa magldr i cmr i ten sam błąd
może coś jednak z backupami ale do tej pory przywracały się bez problemu
nasz szczęście mam backupy z wbudowanego mechanizm miui i jeszcze do tego z titanium (strzeżonego ...)
widać, że przy takich akcjach jak podniesienie cmr albo magldr lepiej dmuchać na zimne

restore miui w działaniu z 10x wolniejszy niż titanium backup ...

btw,
przywrócenie backupu sprzed cmr 1.3 przywraca stary cmr :-)

nadal mam jakiś kłopot z CMR
3 dni temu zrobiłem backup MIUI, dziś nowy z HyperDrod i próbowałem zrobić restore z MIU
znowu problem z sumami kontrolnymi dla MIUI

albo ostatni HyperDroid sam sobie formatował NAND, mam uszkodzony CMR albo jest to błąd w CMR
w każdym razie na szczęście odtworzył się backup zrobiony chwilę wcześniej z HyperDroid'em
do tej pory czułem się bezpiecznie zmieniając romy poprzez CMR, ale teraz muszę dojść co się popsuło
(oczywiście można zainstalować na czysto przez DAF, ale nie o to mi chodzi)

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #138 dnia: Luty 09, 2011, 18:49:39 »
@Lemar, a próbowałeś czy na CWM z SD pójdą te backupy?
Ps. W pierwszym poście (wyrazy uznania dla autora - ów) są linki tylko do recovery 1.1 a o Magldr 1.13 nic nie ma
Ale jest link do tematu CWM na XDA, i tam są linki do MAGLDR, pozatym jest o nim w wątku o wgrywaniu Androida przez DFT.
a na XDA coraz więcej romów ( NAND, ZIP-ROM; ZIP,NAND; a nawet IMG-ZIP)  - może by tak łopatologicznie podać różnice przy wgrywaniu ?
Podział jest tylko na ZIP i NAND, reszta to wymyslny system oznaczeń przez autorów.

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #139 dnia: Luty 09, 2011, 19:45:57 »

Myślę, że można by to twoje wyjaśnienie dopisać w tym pierwszym poście, który jest swoistym tutorialem wgrywania andka tą metodą.

Ps. W pierwszym poście (wyrazy uznania dla autora - ów) są linki tylko do recovery 1.1 a o Magldr 1.13 nic nie ma a na XDA coraz więcej romów ( NAND, ZIP-ROM; ZIP,NAND; a nawet IMG-ZIP)  - może by tak łopatologicznie podać różnice przy wgrywaniu ?
a może by tak ruszyć dupą i po prostu przeczytać faq (o NAND) aż do postu nr 3, co ?
tam masz wyjaśnienie - http://pdaclub.pl/forum/android-w-leo/faq1/msg1430603/#msg1430603
a tu jest post gdzie ktoś inny o to samo zapytał - http://pdaclub.pl/forum/android-w-leo/(q)-co-to-sa-wersje-zip-oraz-cwm/

zatem powiedz mi stary, co jeszcze poza opisaniem wszystkiego o co tylko przyjdzie komuś zapytać mogę zrobić ?
bo wygląda na to, że nawet opisanie nie pomogło - oj, zirytowałem się  :-|

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #140 dnia: Luty 09, 2011, 21:44:48 »
a może by tak ruszyć dupą i po prostu przeczytać faq
Lemar, jeszcze się nie przezwyczaiłeś? :E

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #141 dnia: Luty 09, 2011, 21:49:46 »
a może by tak ruszyć dupą i po prostu przeczytać faq
Lemar, jeszcze się nie przezwyczaiłeś? :E
nie, dopiero jak ktoś zgłosi do moderatora, że brzydkich słów używam i dostanę warn'a, to się opamiętam ...  :evil:

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #142 dnia: Luty 09, 2011, 22:09:29 »
Do moderatora mówisz... :grin:

*

Offline daruld

• 17
« Odpowiedź #143 dnia: Luty 10, 2011, 17:15:18 »

a może by tak ruszyć dupą i po prostu przeczytać faq (o NAND) aż do postu nr 3, co ?
tam masz wyjaśnienie - http://pdaclub.pl/forum/android-w-leo/faq1/msg1430603/#msg1430603
a tu jest post gdzie ktoś inny o to samo zapytał - http://pdaclub.pl/forum/android-w-leo/(q)-co-to-sa-wersje-zip-oraz-cwm/

zatem powiedz mi stary, co jeszcze poza opisaniem wszystkiego o co tylko przyjdzie komuś zapytać mogę zrobić ?
bo wygląda na to, że nawet opisanie nie pomogło - oj, zirytowałem się  :-|

Oj, i ja się zirytowałem tą bardzo miłą i grzeczną odpowiedzią Pana Moderatora. Ale w końcu, pomyślałem, nie jest tak źle: opr od moderatora (a nie jakiegoś tam zwykłego clubowicza czy tym bardziej pętaka- newbi)  to przecież zaszczyt !!!  :proud:

Zasmuciło mnie najbardziej to, że poziom rozmowy na publicznym bądź co bądź znanym forum, sam moderator sprowadził do poziomu d....py. A można było wogóle nie odpowiadać - ja przecież nie wymagałem na siłe. Jak kogoś denerwują jakieś pytania to niech nie odpowiada i tyle.  :(

I jeszcze jedno: jeżeli ten wątek to głównie dyskusja między dwoma kolegami, którzy tak głęboko zgłębili temat, że inni śledzący go zgubili wątek to proponuję gdzieś zaznaczyć że to prywatny wątek dla VIP-ów i wtedy nikt nie będzie przeszkadzał ani tym bardziej zakłócał toku myśli "wielkich oświeconych" głupimi pytaniami i sprowadzał niechcący poziomu dyskusji z chmur (głowy) do poziomu d.....py.  :]

A a propos czytania wyjaśnień w faq i konfrontacja z odpowiedzią poirytowanego moderatora - to naprawdę nie chcę się czepiać ale skoro zostałem grzecznie pouczony to pytam:  gościu (we wskazanym wątku) pyta o wersje ZIP oraz CWM  a jasne zdaniem moderatora wyjaśnienia w FAQ mówią o (post 3): DFT i CMR - nie CWM - to tylko jeden przykład nieścisłości - dla wtajemniczonych jasne, dla tych co dopiero wchodzą w temat niekoniecznie i potem pojawiają się tzw. głupie pytania + opr że nie umią czytać - a może to poirytowany ciągle moderator nie potrafi precyzyjnie napisać ?  :-|

Od kogoś kto chce być nauczycielem innych więcej się wymaga. Czyż nie? Panie Moderatorze. A irytacja czy nerwy nie usprawiedliwiają takiej reakcji. To przecież nie sztuka być grzecznym kiedy jest wszystko ok i wszyscy zadają zgodne z naszymi oczekiwaniami pytania. Pozdrawiam.  :S

Ps. Takich nieścisłości i niedomówień jest więcej ale już mi się nie chce pisać. Rozumiem, że nikt nie jest nieomylny i nie mam pretensji wręcz podziwiam pracę innych (faq, tutoriale  itp) ale jak ktoś mnie opieprza na forum że nie umiem czytać ze zrozumieniem to sam się prosił.   :] 
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2011, 17:33:44 wysłana przez daruld »

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #144 dnia: Luty 10, 2011, 22:31:31 »
Oj Ty nie bądź taki delikatny, my tu sobie żartujemy a Ty bierzesz wszystko na poważnie i walisz fochy jak małe dziecko... W dodatku uzyskałeś odpowiedź na pytania, więc o co Ci chodzi? Jakbyś musiał codziennie tłumaczyć to samo po kilka razy też byś się irytował, pozatym tu były irytacje z uśmiechem a nie z wrednotą i oburzeniem...
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2011, 22:34:40 wysłana przez xspojlerx »

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #145 dnia: Luty 10, 2011, 22:38:30 »
@daruld
( NAND, ZIP-ROM; ZIP,NAND; a nawet IMG-ZIP)  - może by tak łopatologicznie podać różnice przy wgrywaniu ?
wyraźnie podałem powód irytacji - różnice podane są łopatologicznie w faq, a do tego 2 dni wcześniej ktoś inny o to samo pytał

skoro Cię to dotknęło - przepraszam
moim zdaniem nie powinno, skoro nie postarałeś się aby sam zrozumieć temat i dojść do trzeciego postu, poza tym od czego jest "szukaj" ?
a tłumaczenie się, ze CMR i CWM Cię zmyliły ? daj spokój  :-|
terminy CMR i CWM są stosowane wymiennie i na tym forum i na xda, moja reakcja była celowo przesadna - nawet specjalnie dla Ciebie kolorków użyłem :)

aby pokazać dbałość o szczegóły wnieś proszę teraz swój wkład np. poprzez wskazanie nieścisłości w FAQ
możesz pomóc je usunąć (w wątku faq), a jeszcze lepiej napisać coś sam, ale tak, aby nie było pytań
(a potem z analogiczną irytacją czytać jak ktoś prosi o łopatologiczne wytłumaczenie tego, co jest już opisane)

a teraz do tematu wracamy
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2011, 15:14:55 wysłana przez lemar123 »

*

Offline lemar123

• 2680
MD5 checksum error ...
« Odpowiedź #146 dnia: Luty 12, 2011, 15:08:41 »
ok, udało mi się rozwiązać opisany wyżej problem z niemożnością odtworzenia backup'u CMR
od wersji 1.13 CMR nie wolno zmieniać nazwy katalogu gdzie backup został wykonany
w takiej sytuacji pojawia się komunikat "MD5 checksum error" i restore jest przerywane ...

a ja sobie dodawałem skrócony opis do backupu  :-|
we wcześniejszych wersjach nandroid odpalanych z karty nie stwarzało to problemów ...

uff, znowu mogę ufać CMR/nandroid  :ok:
ale szkoda, że nie można dodawać opisu do katalofu ...
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2011, 15:13:13 wysłana przez lemar123 »

« Odpowiedź #147 dnia: Luty 20, 2011, 22:36:03 »
probuje wgrac http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=954369 i wyskakuje " E:failed to find cache partition to mount at cache" wrzucam recovery 250mb. Mam partycje FAT32- 3500mb i EXT4- 500mb

*

Offline _patryk

• **
  • 140
  • Sprzęt: HD2, x51v
    heyah
« Odpowiedź #148 dnia: Luty 20, 2011, 23:10:13 »
wgraj tak:
misc ya 1M
recovery rrecov|ro|nospr filesize recovery-raw.img
boot yboot|ro 5M
system ya 220M
cache ya 10M
userdata ya|asize|hr allsize

gdy znów nie pójdzie, najpierw SD formatter z format size adjust na on i załóż partycje na karcie SD od nowa (możesz z poziomu CMW).

« Odpowiedź #149 dnia: Luty 20, 2011, 23:16:59 »
mozna troche jasniej  :) ?