BOYPPC-SHIFTPDA DESIRE HD * SENSE 3.0 * GINGER CM7 * MIUI

• 194 Odpowiedzi
  • 61573 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
BOYPPC-SHIFTPDA DESIRE HD * SENSE 3.0 * GINGER CM7 * MIUI
« dnia: Marzec 06, 2011, 11:03:11 »
[26.Jun] BOYPPC-SHIFTPDA DESIRE HD_V17 * SENSE 3.0_V3 * GINGER CM7_V32 * MIUI_V8m
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1062881

BoyPPC-Shiftpda to rodzina romów dla naszego Leo:

są wersje zależne od sposobu instalacji:

DAF - instalacja wymaga Magldr 1.13 i uruchomienia z uprawnieniami administratora instalatora DAF - na tym kończy się proces wgrywania (http://pdaclub.pl/forum/android-w-leo/faq1/msg1430599/#msg1430599)

CWR - instalacja wymaga Magldr 1.13 a następnie
- wgrania załączonego pakietu do repartycjonowania NAND(również z pliku o nazwie DAF) - bez tego zwis po restarcie Leo lub zapętlanie się   (http://pdaclub.pl/forum/android-w-leo/odp-%28q%29-nand-ktora-wersja-najlepsza-co-wybrac/msg1432087/#msg1432087)
- wgrania romu będącego w postaci pliku xxx.zip z karty SD za pomocą CWR - opcją install zip from sdcard

BoyPPC-ShiftPDA tworzy romy w wielu wersjach i dostępne aktualnie są:

- CyjanogenMod7 - w wielu wersjach i skórkach (HoneyComb, DELL Stage)
- Sense.s - to nie jest Sense od HTC - jedynie substytut - za to działa z prędkością podobną do CM7 - ale wodotrysków z SenseHTC brak
- HTC Sense - aktualnie dostępne są wersje 2.1 i 3.o(ta jest prototypowa)
- MIUI

-----------------------------------------------------------------

Ponieważ twórca romów ma wiele czasu - urozmaica nam życie wieloma sposobami rozszerzenia zbyt małej pamięci urządzenia

- wersje Desire HD wymagają wrzucenia wirtualnej pamięci w główny katalog karty pamięci - data2SD i plik config - osobiście odradzam ten wybór - tłumaczenie na dole posta
- wersje 2.3.X nie wspierające ext2/3 - nie rozpoznają ukrytej partycji na karcie
- wersje 2.3.X wspierające ext2/3 - rozpoznają i wykorzystają pod programy dodatkową pamięć

niestety nie zawsze jest napisane które są które nad czym boleję i sam sprawdzam metodą prób i błędów

Uwagi dotyczące instalacji:

jeśli Leo wisi na bootloaderze to
- nie repartycjonowaliśmy NAND tak jak wymyślił twórca - i załączył razem z romem
- musi być bezwzględnie partycja ext2/3
- partycje najłatwiej, najszybciej i najpewniej uzyskać z poziomu Leo - wybierając 8pozycję AD Recovery dalej Advanced i Partition SD Card
tam ustawiamy size na 1024mb - większe są niestabilne i mulą droida - swap na 0 - potwierdzamy i mamy to co trzeba czyli partycję EXT3
potem restart jest konieczny

jak mamy robovoice to albo dzwonimy na swój telefon z innego i odbieramy połączenie - albo sami dzwonimy i włączamy tryb głośnomówiący - jak się problem powtórzy to wywalamy rom w niebyt i wgrywamy zupełnie innego kucharza bo lepiej nie będzie

UWAGA - ostatnie wersje HD Desire wywalają się nagminnie z powodu lokalizacji dodatkowej pamięci na karcie - generalnie nie nadają się do dłuższego użytkowania(wysypią się jak nie wcześniej to później ale to raczej jest nieuniknione) - sugeruję przejść na system lokalizacji ext2/3/4 który generuje zdecydowanie mniej problemów - i dać sobie spokój z romami wspierającymi A2SD bo najprawdopodobniej android wrzuca swoje ustawienia systemowe na sd a przy restarcie/PowerOFF nie zawsze zdążą się zapisać i stąd wywala się system
Mnie się znudziły ciągłe reinstalacje zwłaszcza że w odróżnieniu od ext trzeba zawsze wywalić data.img i wrzucać nowy

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2011, 10:07:52 wysłana przez robix1999 »

*

Offline wozny87

• 298
  • Istniejemy, póki ktoś o nas pamięta.
  • Sprzęt: HTC HD2 (Leoś)
Odp: [DAF+CWR]BOYPPC-SHIFTPDA DESIRE Z_V3*HD_V4*Glass & GINGER 2.3.3 RAM_V3-A2SD
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 06, 2011, 12:02:42 »
Chyba jednak wrócę do Andka bo ten ROM wygląda pięknie :)

2 pytania:
Jak jakość rozmów?
Czy występuje lag podczas wybudzania urządzenia?
ROM: HyperDroidGBX v9
RADIO: 2.15.50.14
OPERATOR: PLAY

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
Odp: [DAF+CWR]BOYPPC-SHIFTPDA DESIRE Z_V3*HD_V4*Glass & GINGER 2.3.3 RAM_V3-A2SD
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 06, 2011, 12:08:58 »
Bardzo ciekawie się prezentuje ten rom, właśnie zasysam wersję Ginger Clean ram ;)

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 06, 2011, 12:28:34 »
u mnie wybudza się natychmiast - problem wybudzania jest ściśle związany z prędkością/klasą  karty sdhc - im większa karta (8gb+)  i wolniejsza (class2/4)  tym bardziej się problem nasila
jest śliczny temat Glass - jak odpaliłem tapetę animowaną akwarium - to przeźroczystość rzuciła mnie na kolana - i wszystko działało płynnie dopóki ram był (nie licząc tego, że uruchomianie po reboocie Sense jest wtedy bardzo opóźnione)

a tak najszybciej to działa wersja gingerbread - mimo że lubi sprawiać problemy aplikacjom - dla nerwusów jest jak znalazł  :grin:
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2011, 13:06:57 wysłana przez robix1999 »

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 06, 2011, 12:38:51 »
Trochę szkoda że niektóre aplikacje są niekompatybilne, ale i tak postanowiłem spróbować, z tego co piszą to upload dotyczy tylko Desire HD, więc ja nie mam na co czekać, bo preferuję lekkie romy ;)

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 06, 2011, 13:07:44 »
Trochę szkoda że niektóre aplikacje są niekompatybilne, ale i tak postanowiłem spróbować, z tego co piszą to upload dotyczy tylko Desire HD, więc ja nie mam na co czekać, bo preferuję lekkie romy ;)

tych aplikacji niekompatybilnych z 2.3.3 jest niewiele a nowe wersje z marketu już nie stwarzają problemów - sprawa jest rozwojowa

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 06, 2011, 13:12:57 »
tych aplikacji niekompatybilnych z 2.3.3 jest niewiele a nowe wersje z marketu już nie stwarzają problemów - sprawa jest rozwojowa
Cały czas liczę na to że już niedługo zapomnimy o tym problemie :ok:

Edit:
No i mam już na pokładzie BOYPPC-SHIFTPDA GINGER 2.3.3 RAM_V3 (06.Mar) i muszę powiedzieć że zakochałem się w themie HoneyComb, to tak na pierwszy rzut oka, a jak będzie z wydajnością i użytkowaniem, to przekonamy się na dniach ;)
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2011, 13:30:16 wysłana przez xspojlerx »

*

Offline mati55664

• 256
  • Sprzęt: HTC HD2, HTC Hermes
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 06, 2011, 15:29:50 »
Cały czas liczę na to że już niedługo zapomnimy o tym problemie :ok:

Edit:
No i mam już na pokładzie BOYPPC-SHIFTPDA GINGER 2.3.3 RAM_V3 (06.Mar) i muszę powiedzieć że zakochałem się w themie HoneyComb, to tak na pierwszy rzut oka, a jak będzie z wydajnością i użytkowaniem, to przekonamy się na dniach ;)

Można prosić o wrażenia z użytkowania jeszcze dzisiaj? :P ponieważ zastanawiam się czy przesiadać się z CM7 2.3.3  :)

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 06, 2011, 16:14:40 »
Można prosić o wrażenia z użytkowania jeszcze dzisiaj? :P ponieważ zastanawiam się czy przesiadać się z CM7 2.3.3  :)
CM7 od MDJ tak? Ten też jest oparty na CM7, ale wygląd Honeycomba, naprawdę robi wrażenie, ogólnie, tak na szybko to:
-rom szybki(jak większość z resztą już teraz),
-na miły początek robot voice, oczywiście ustępuje po zabiegu z głośnomówiącym,
-wifi działa, nawet ad-hoc działa odrazu
-bateria w normie
ogólnie to wszystko działa, jak narazie nie znalazłem nic co by sprawiało problem, ale mam ten rom od 3 godzin i to trochę za mało żeby go dobrze przetestować i prawidłowo ocenić.
Wrażenia jak najbardziej pozytywne, oczywiście w dobie CWM, możesz bez rezygnacji z aktualnego romu sam potestować i ocenić czy Ci pasuje ;)

Ahh to CWM  :D

*

Offline mati55664

• 256
  • Sprzęt: HTC HD2, HTC Hermes
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 06, 2011, 17:40:44 »
-na miły początek robot voice, oczywiście ustępuje po zabiegu z głośnomówiącym,
zabieg z głośnomówiącym? Myślałem że metoda na ten bug to odhaczenie opcji w Ustawienia->Dźwięk->Wybieranie numeru :)

*

Offline dawid595

• **
  • 125
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 06, 2011, 17:46:26 »
2.3.3 jest w języku polskim? Trzeba tworzyć jakieś partycję aby mieć więcej miejsca?
Którą wersję najlepiej wgrać do testów? :
[CWR] <> [CWR-CLEAN] <> [CWR-CLEAN_RAM] <> [CWR-RAM] <> [DAF] <> [DAF-CLEAN]
ANDROID + WP7

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 06, 2011, 18:08:04 »
2.3.3 jest w języku polskim? Trzeba tworzyć jakieś partycję aby mieć więcej miejsca?

sądzisz że ktoś wgrywa wszystkie wersje? ja nie widzę uzasadnienia dla takiego działania - wybierz co lubisz a różnice będą znikome
nie potrzeba partycji - wystarczy image na sd

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 06, 2011, 21:13:38 »

Clean ma usunięte niepotrzebne programy więc jest w niej najwięcej miejsca, w paczce masz też CWM 97MB specjalnie do tego romu ;)

Jedna rzecz jaka mnie dziwi to wgotowany task killer :shock:
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2011, 22:03:17 wysłana przez xspojlerx »

*

Offline czarek1212

• *
  • 77
  • Sprzęt: sgsIII
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 06, 2011, 22:23:59 »
mozna jakos przestawic temperature na celsjusze w pogodzie??/

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 06, 2011, 23:15:44 »
Skonkretyzuj w jakiej pogodzie, i w jakim romie?
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2011, 23:30:38 wysłana przez xspojlerx »

*

Offline Nedd

• 48
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 07, 2011, 01:04:37 »
Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak instaluje się ten rom? Ew link do wersji SD/ram?Mam 2 wersje i żadna nie wygląda na wersję sd.... (za mało zmieniałem buildy andka ostatnio?)
M600i, P1i, Samsung i780, Omnia, HTC Touch HD, HTC HD2, Galaxy Nexus

*

Offline czarek1212

• *
  • 77
  • Sprzęt: sgsIII
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 07, 2011, 07:40:03 »
chodzi mi o rom  [DAF] BOYPPC-SHIFTPDA-DESIRE HD GLASS V4 (06.Mar) a dokładnie o pogode w sense bo jest  chyba w fahrenheit  a nie w celsjuszach wogóle zauważył to ktoś w tym romie?

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 07, 2011, 07:47:42 »
eee klikasz na ekran pogody i pod guzikiem ustawienia masz opcje zmian

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 07, 2011, 08:17:21 »
Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak instaluje się ten rom? Ew link do wersji SD/ram?Mam 2 wersje i żadna nie wygląda na wersję sd.... (za mało zmieniałem buildy andka ostatnio?)

SD w sensie że CWM tak?;> Jeżeli o to Ci chodzi to musisz ją wypakować, i w środku będziesz miał prawidłowe archiwum, oraz CWM dopasowany do wersji, ot taki niekonwencjonalny sposób pakowania ;)

*

Offline Nedd

• 48
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 07, 2011, 11:47:38 »
nie chcę wgrywać z magdlr, chodzi mi o instalkę którą kopiuje się po prostu na kartę,nie clockworkrecovery Nie chcę ruszać zainstalowanego romu z wm ze względu na automapę.

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 07, 2011, 12:01:41 »
Czyli poprostu androida który będzie odpalany z poziomu windy, za pomocą Haret? Takie romy/buildy są oznaczone dopiskiem "SD", ten takiego nie ma, więc raczej nie da się tak zrobić.

Tu masz osobny dział z takimi buildami na XDA: http://forum.xda-developers.com/forumdisplay.php?f=735

*

Offline Nedd

• 48
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 07, 2011, 12:41:48 »
dzięki za podpowiedź:)
Szkoda że nie ma czystej wersji na sd, ten rom wygląda bardzo zachęcająco...:(

*

Offline fresz33

• **
  • 150
  • live is live HTC HD2 skink Clean Desire v1.2 NAND
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 07, 2011, 17:50:39 »
A ja mam pytanie czy w najnowszej wersji Ginger jest język PL i czy tak samo można zrobić z kartą pamięci kopiując plik img jak w wersji Glass?

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 07, 2011, 20:27:05 »
A ja mam pytanie czy w najnowszej wersji Ginger jest język PL i czy tak samo można zrobić z kartą pamięci kopiując plik img jak w wersji Glass?
Jest PL, co do data.img, to w paczce nie ma ani tego pliku, ani pliku config.

« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 08, 2011, 06:24:00 »
"Wrażenia jak najbardziej pozytywne, oczywiście w dobie CWM, możesz bez rezygnacji z aktualnego romu sam potestować i ocenić czy Ci pasuje ;)"

A jak to zrobić?

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 08, 2011, 08:21:16 »
"Wrażenia jak najbardziej pozytywne, oczywiście w dobie CWM, możesz bez rezygnacji z aktualnego romu sam potestować i ocenić czy Ci pasuje ;)"

A jak to zrobić?

Robisz backupa, z poziomu CWM, wrzucasz nowy rom, jak Ci nie podpasuje, przywracasz stary również z poziomu CWM, w wątku o CWM, masz wszystko dokładnie opisane.

« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 08, 2011, 08:57:56 »
Czy wystarczy zrobic parycje ext, aby zadziałało A2SD?

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 08, 2011, 10:23:43 »
Czy wystarczy zrobic parycje ext, aby zadziałało A2SD?
Te romy nie obsługują partycji ext, tylko plik data.img, i to tylko te na bazie Desire Z/HD, rom Ginger Ram, wogóle nie obsługuje rozszerzenia pamięci, bynajmniej domyślnie.

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 08, 2011, 22:30:16 »
dzięki za podpowiedź:)
Szkoda że nie ma czystej wersji na sd, ten rom wygląda bardzo zachęcająco...:(

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=881937
zacny rom - używam go w wersji NAND ale zakładam że z szybkiej SD powinien się sprawdzić - jedyne co zauważyłem to ram szybko gubi i lekko coś z auto podświetleniem świruje

« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 09, 2011, 06:24:38 »
Panowie czy ktoś wie co zrobic zeby po wgraniu tego romy HD_V4_Glass normalnie go odpalic.U mnie tylko pokazuje sie zmieniajacy sie napis droid i czerowny znaczek.nic wiecej sie nie dzieje.2 krotnie probowalem tez wgrac ww rom i caly czas w tym samym miejscu stoje:(