1. Poczytaj wątek o kalibracji baterii, zainstaluj current widget
Yymm... Current Widget zainstalowałem i dało mi to tyle, że wiem, jakie mam chwilowe obciążenie... Formatowanie baterii... Czy efekt pamięci to nie jest czasem jakiś anachronizm z baterii niklowo-wodorkowych, który całkiem niepotrzebnie sieje ferment w temacie baterii? O ile mnie wiadomo, aku litowo-jonowy nie wymaga formatowania. Ale mogę się mylić. Wątek przeglądam. Chodzi Ci o ten:
http://pdaclub.pl/forum/leo/kalibracja-baterii-temat-z-xda/ ?
Hmm... Czyli kalibracja to nie to samo, co formatowanie... No dobra, trzeba będzie spróbować. Jeszcze tylko tak dla pewności zapytam. Telefon wyłączony, to znaczy wyłączony, np po wyjęciu baterii, a nie po wciśnięciu czerwonej słuchawki?
2. Pin wpisujesz w WM, dlatego w Androidzie nie musisz, i raczej nie da się tego zmienić.
No niby tak, ale WM można odpalić bez podania pinu, i dalej Andka. Czy jak się uruchomi WM bez pinu, to w się jakoś raio nie aktywuje i w Androidzie też się nie zaloguje do sieci? No dobra, to jest duperela, nie ma tematu.
3. Połóż telefon ekranem do dołu i wtedy skalibruj np. na krawędzi stołu, i pamiętaj że kalibracji się nie dotyka w Andku na HD2 
Dzieeeeki! Jesteś wielki. Ja już się szykowałem, żeby od nowa stawiać Androida. Trzeba jeszcze wiedzieć, żeby kalibracji nie dotykać

4. Potestuj radia, chociaż 2.15 jest jednym z najlepszych
No właśnie dlatego się zastanawiam, czy jest sens. Problem polega na tym, że to samo radio pod WM pracuje ok.
A kolejna dzwinostka jest taka, że telefon leży na biurku i wskaźnik pokazuje brak sieci. Tzn nie brak dostępu do usługi tylko wszystkie kreski są szare. W tym momencie dzwonię na swój numer z innego aparatu, połączenie normalnie jest nawiązywane, a kreski zasięgu momentalnie podskakują do dwóch - trzech. Może to nie jest kwestia samego radia, tylko jakiegoś babola w sofcie, który coś tam źle interpretuje.
5. Nie każdy rom/bulid da się zsynchronizować niestety.
Już w wątku obok koledzy podsunęli mi "MyPhoneExplorer". Jeszcze nie sprawdzałem, bo czasu brakło, ale jest to jakiś trop.
Wielkie dzięki za odpowiedzi. Jak coś, to jeszcze będę Was maltretował.

Ps.
Aaa... Zapomniałem o jednym. Po starcie system wywala mi komunikat, że proces com.android.settings został zatrzymany, czy coś w ten deseń. Mogę wymusić zamknięcie lub zgłosić. O co chodzi? Bo generalnie w telefonie wszystko działa.
Ps2.
Z tym pinem, to jest tak, że jak się nie wprowadzi pinu przy starcie WM, to Android poprosi o niego. Jak się pin wklepie w WM, to Android startuje bez pinu. Patrz Pan, jakie chytre...