ANDROID w LEO (SD) - Guide / FAQ

• 963 Odpowiedzi
  • 346439 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
Odp: ANDROID w LEO (SD) - Guide / FAQ
« Odpowiedź #900 dnia: Maj 31, 2011, 15:42:50 »
1. Poczytaj wątek o kalibracji baterii, zainstaluj current widget
2. Pin wpisujesz w WM, dlatego w Androidzie nie musisz, i raczej nie da się tego zmienić.
3. Połóż telefon ekranem do dołu i wtedy skalibruj np. na krawędzi stołu, i pamiętaj że kalibracji się nie dotyka w Andku na HD2 :P
4. Potestuj radia, chociaż 2.15 jest jednym z najlepszych
5. Nie każdy rom/bulid da się zsynchronizować niestety.

*

Offline lulek

• 738
  • Sprzęt: Wiz>Herm>Diam>SEX1>HD>HD2>DHD>EVO3D>SENS>SGS3
« Odpowiedź #901 dnia: Maj 31, 2011, 15:57:57 »
3. Połóż telefon ekranem do dołu i wtedy skalibruj np. na krawędzi stołu, i pamiętaj że kalibracji się nie dotyka w Andku na HD2 :P

co prawda nie testowałem ale w wielu nowych romach ogłaszają że kalibracja już działa
sgs III

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #902 dnia: Maj 31, 2011, 17:46:16 »
Mnie zastanawia po co kalibrować skoro działa wszystko dobrze działa? :P

*

Offline cziko

• 23
  • Sprzęt: HD2
« Odpowiedź #903 dnia: Maj 31, 2011, 18:25:50 »
Witam, szukałem i czytałem tematy dot. wi-fi, ale nie umiem znaleźć odpowiedzi na moje pytanie.

A więc taki jest problem:

Posiadam HTC Leo (Desire HD/Z - rafpigna RAFDROID HD), po zakupie telefon normalnie łączył się z domową siecią wi-fi (przez router). Jakiś czas temu skończył ją wykrywać , nie było nic zmieniane. Laptop normalnie wykrywa/łączy się. Próbowałem funkcji "używaj statycznego ip" ale dalej się nie łączy. Zabezpieczenia na routerze to WPA. Możliwe, że kliknąłem kiedyś "zapomnij" na tej sieci, w tej sytuacji jak odświeżyć/wymazać wszystkie ustawienia dotyczące wi-fi ?

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #904 dnia: Maj 31, 2011, 19:58:34 »
Może ktoś zmienił kanał w routerze? musi być poniżej 10 żeby android go domyślnie wykrywał.

*

Offline cziko

• 23
  • Sprzęt: HD2
« Odpowiedź #905 dnia: Maj 31, 2011, 20:08:47 »
Nie sądze, sam sie też raczej nie zmienił, ale sprawdze.

*

Offline Majosa

• 44
    • blog.Majkon.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S
« Odpowiedź #906 dnia: Czerwiec 01, 2011, 16:10:06 »
1. Poczytaj wątek o kalibracji baterii, zainstaluj current widget
Yymm... Current Widget zainstalowałem i dało mi to tyle, że wiem, jakie mam chwilowe obciążenie... Formatowanie baterii... Czy efekt pamięci to nie jest czasem jakiś anachronizm z baterii niklowo-wodorkowych, który całkiem niepotrzebnie sieje ferment w temacie baterii? O ile mnie wiadomo, aku litowo-jonowy nie wymaga formatowania. Ale mogę się mylić. Wątek przeglądam. Chodzi Ci o ten: http://pdaclub.pl/forum/leo/kalibracja-baterii-temat-z-xda/ ?
Hmm... Czyli kalibracja to nie to samo, co formatowanie... No dobra, trzeba będzie spróbować. Jeszcze tylko tak dla pewności zapytam. Telefon wyłączony, to znaczy wyłączony, np po wyjęciu baterii, a nie po wciśnięciu czerwonej słuchawki?

2. Pin wpisujesz w WM, dlatego w Androidzie nie musisz, i raczej nie da się tego zmienić.
No niby tak, ale WM można odpalić bez podania pinu, i dalej Andka. Czy jak się uruchomi WM bez pinu, to w się jakoś raio nie aktywuje i w Androidzie też się nie zaloguje do sieci? No dobra, to jest duperela, nie ma tematu.

Dzieeeeki! Jesteś wielki. Ja już się szykowałem, żeby od nowa stawiać Androida. Trzeba jeszcze wiedzieć, żeby kalibracji nie dotykać ;-)

4. Potestuj radia, chociaż 2.15 jest jednym z najlepszych
No właśnie dlatego się zastanawiam, czy jest sens. Problem polega na tym, że to samo radio pod WM pracuje ok.
A kolejna dzwinostka jest taka, że telefon leży na biurku i wskaźnik pokazuje brak sieci. Tzn nie brak dostępu do usługi tylko wszystkie kreski są szare. W tym momencie dzwonię na swój numer z innego aparatu, połączenie normalnie jest nawiązywane, a kreski zasięgu momentalnie podskakują do dwóch - trzech. Może to nie jest kwestia samego radia, tylko jakiegoś babola w sofcie, który coś tam źle interpretuje.

5. Nie każdy rom/bulid da się zsynchronizować niestety.
Już w wątku obok koledzy podsunęli mi "MyPhoneExplorer". Jeszcze nie sprawdzałem, bo czasu brakło, ale jest to jakiś trop.

Wielkie dzięki za odpowiedzi. Jak coś, to jeszcze będę Was maltretował. ;-)

Ps.
Aaa... Zapomniałem o jednym. Po starcie system wywala mi komunikat, że proces com.android.settings został zatrzymany, czy coś w ten deseń. Mogę wymusić zamknięcie lub zgłosić. O co chodzi? Bo generalnie w telefonie wszystko działa.

Ps2.
Z tym pinem, to jest tak, że jak się nie wprowadzi pinu przy starcie WM, to Android poprosi o niego. Jak się pin wklepie w WM, to Android startuje bez pinu. Patrz Pan, jakie chytre...  ;-)

*

Offline lemar123

• 2680
  • Sprzęt: Samsung A5
« Odpowiedź #907 dnia: Czerwiec 01, 2011, 16:30:33 »
było o tym wiele dyskusji w czasach andka z SD, ale tylko najstarsi stażem to pamiętają, choć nie minął rok
reset statystyk w androidzie to nie to samo co kalibracja baterii ale masz to opisane w dedykowanym wątku w tym dziale

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #908 dnia: Czerwiec 01, 2011, 17:59:49 »
Nie chodzi o ten wątek który podałeś, tylko o ten:
http://pdaclub.pl/forum/android-w-leo/(android)-zuzycie-baterii-w-standby-gt1-1-5h-sprawdzenie-rozwiazania/
Tym bardziej nie chodzi o formowanie, czy formatowanie(osobiście nie wiem jakim trzeba być magikiem żeby baterię sformatować i co to daje :E).

Co do szalejącego wskaźnika zasięgu, to z tego co pamiętam chodziło o to że wskaźnik graficzny po prostu źle działał a zasięg był mimo to, był nawet jakiś fix do tego na XDA

Ps2.
Z tym pinem, to jest tak, że jak się nie wprowadzi pinu przy starcie WM, to Android poprosi o niego. Jak się pin wklepie w WM, to Android startuje bez pinu. Patrz Pan, jakie chytre...  ;-)
A jak w WM weźmiesz tryb samolotowy to już nic nie zrobisz na Androidzie :P

było o tym wiele dyskusji w czasach andka z SD
Oj, było, a statystyki to się z pamięci resetowało, po pewnym czasie ;)

*

Offline Majosa

• 44
    • blog.Majkon.pl
« Odpowiedź #909 dnia: Czerwiec 02, 2011, 10:12:06 »
Dzięki.

Czy polecenia wyzerowania statystyk wykonam dowolnym, pierwszym z brzega emulatorem terminala pobranym z markietu, czy jakiś konkretny musi być? Bo jak wpisze w szukajkę hasło "terminal", to wyrzuca pierdylion wyników. Na samej górze jest ten: https://market.android.com/details?id=jackpal.androidterm

*

Offline Marcellus

• **
  • 110
  • Sprzęt: Galaxy S3
« Odpowiedź #910 dnia: Czerwiec 02, 2011, 10:26:36 »
terminal to terminal, mogą się różnić wyglądem ale funkcjonalność muszę mieć taką samą, podobnie jest pod Linuxem z którego się Android wywodzi przecież, reasumując, wybierz wg uznania.
T10s->T65->V300->MDA Compact2->MDA Pro->HD2->Galaxy S3

*

Offline Majosa

• 44
    • blog.Majkon.pl
« Odpowiedź #911 dnia: Czerwiec 02, 2011, 11:46:31 »
Generalnie, to tak się domyślałem, ale wolałem się upewnić. Wiecie, dopiero raczkuję z takimi zabawami, więc wolę nic nie rozp... i bez telefonu zostać...

Marcellus, widzę, że korzystasz z tego samego builda, co ja. Masz go na karcie, czy w NAND? Bo jestem coraz bliższy decyzji wrzucenia andka na stałe. Czy tak od strony użytkowej takie buildy jakoś drastycznie się różnią? W sensie stabilności, szybkości itd. Czy różnica jest tylko w sposobie przechowywania (ROM/SD)?

Chciałbym się dowiedzieć jeszcze jednej rzeczy. MCCM DS 4.0 jest z Sensem. Da się toto jakoś wyłączyć, czy trzeba stawiać builda bez Sense'a? Chciałbym mieć możliwość porównania, zanim się zdecyduję coś na stałe wsadzić do środka. Tak gwoli wyjaśnienia, nie jestem typem, który dłubie w telefonie dla zabawy i frajdy. Ja po prostu chcę mieć sprawnie działający telefon, bo to moje narzędzie pracy poniekąd. A już po kilku dniach obcowania z Andkiem widzę, że WinMo jest pod wieloma względami ułomne. Jakby nie na te czasy.

A i ostatnia sprawa. Przy każdym uruchomieniu systemu wyrzuca mi taki komunikat:
"Przepraszamy!
Aplikacja Ustawienia (proces com.adroid.settings) została niespodziewanie zatrzymana.
Spróbuj ponownie."
Mogę wymusić zamknięcie lub zgłosić. Taki sam komunikat dostaję, gdy próbuje wejść w Konfigurację (taka ikonka z cylindrem i pałeczką - jakiś wizard z pewnością). Co to za konfiguracja i co mnie omija w związku z tym błędem i czy da się to jakoś naprawić?

Aaaa... jeszcze jedno... Kurde... Nie mogę pobrać z markietu jednego łidżeta. "Pobieranie nie powiodło się" i koniec. Czy da się toto jakoś inaczej pobrać i wsadzić do telefonu? Np. w iTunes jest tak, że jak pobieram cokolwiek, to mi się to zapisuje jako plik na dysku i mogę sobie to w każdym momencie do srajfona wsadzić. A tutaj pobiera (a w zasadzie nie pobiera) bezpośrednio do telefonu i kupa. A zapłaciłem za łidżet całe 3 zeta...  :-|  :wink:

Ps.
Jak się tutaj robi printscreen!?!

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #912 dnia: Czerwiec 02, 2011, 12:24:49 »
Marcellus, widzę, że korzystasz z tego samego builda, co ja. Masz go na karcie, czy w NAND? Bo jestem coraz bliższy decyzji wrzucenia andka na stałe. Czy tak od strony użytkowej takie buildy jakoś drastycznie się różnią? W sensie stabilności, szybkości itd. Czy różnica jest tylko w sposobie przechowywania (ROM/SD)?
Temat poruszany już nie raz, użyj szukajki, generalnie różnicy dużej nie masz, tyle że rom w nand jest bezpieczniejszy bo z plik data.img potrafi się wysypać po odcięciu zasilania... No i romy z DHD chodzą o wiele sprawniej w Nand, zwłaszcza w wersji RAM.

Chciałbym się dowiedzieć jeszcze jednej rzeczy. MCCM DS 4.0 jest z Sensem. Da się toto jakoś wyłączyć, czy trzeba stawiać builda bez Sense'a? Chciałbym mieć możliwość porównania, zanim się zdecyduję coś na stałe wsadzić do środka.

Sense nie da się wyłączyć całkowicie, można co prawda wgrać inny launcher i wyłączyć chwilowo Sense, ale jednak to nie jest to samo co goły rom. Jeżeli korzystasz z androida na SD nic nie stoi na przeszkodzie żeby mieć 2 buildy na raz, jest to opisane w Guide.

A i ostatnia sprawa. Przy każdym uruchomieniu systemu wyrzuca mi taki komunikat:
"Przepraszamy!
Aplikacja Ustawienia (proces com.adroid.settings) została niespodziewanie zatrzymana.
Spróbuj ponownie."
Mogę wymusić zamknięcie lub zgłosić. Taki sam komunikat dostaję, gdy próbuje wejść w Konfigurację (taka ikonka z cylindrem i pałeczką - jakiś wizard z pewnością). Co to za konfiguracja i co mnie omija w związku z tym błędem i czy da się to jakoś naprawić?
Naprawić da się poprzez wgranie romu od nowa :P Konfiguracja z cylindrem i pałeczką jest to dokładnie to samo co przy pierwszym uruchomieniu telefonu.

Aaaa... jeszcze jedno... Kurde... Nie mogę pobrać z markietu jednego łidżeta. "Pobieranie nie powiodło się" i koniec. Czy da się toto jakoś inaczej pobrać i wsadzić do telefonu? Np. w iTunes jest tak, że jak pobieram cokolwiek, to mi się to zapisuje jako plik na dysku i mogę sobie to w każdym momencie do srajfona wsadzić. A tutaj pobiera (a w zasadzie nie pobiera) bezpośrednio do telefonu i kupa. A zapłaciłem za łidżet całe 3 zeta...  :-|  :wink:
Skoro pisze że pobieranie nie powiodło się to raczej nie zapisało na telefonie, albo zapisało uszkodzony plik, spróbuj kilka razy, może w końcu pójdzie. Wejście w posiadanie aplikacji inną drogą niż przez market zakrawa o warez, a to u nas na forum jest zabronione.

Ps.
Jak się tutaj robi printscreen!?!
Np aplikacją drocap2.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 02, 2011, 13:38:59 wysłana przez xspojlerx »

*

Offline Marcellus

• **
  • 110
« Odpowiedź #913 dnia: Czerwiec 02, 2011, 13:44:24 »

Mam go na karcie SD, bo jednak od czasu do czasu zdarza mi się przełączyć na WM dla automapy, kupiłem licencję i tylko to mnie trzyma przy WM, gdyby pojawiła się wersja pod Androida to wrzuciłbym sobie wersję NAND. Co do porównania stabilności i szybkości to się nie wypowiem bo po prostu nie wiem, nie miałem nigdy wersji NAND. Próbowałem różnych "dystrybucji SD" Androida i ta właśnie przypadła mi najbardziej do gustu pod względem funkcjonalności i szybkości.

"Przepraszamy!
Spróbuj ponownie."
Nie pamiętam dokładnie czy u mnie jest to samo, ale jak uruchamiam Androida to za każdym razem pojawia się powiadomienie o wykryciu zmiany karty SIM, po kliknięciu w nie pojawia się informacja o zamknięciu właśnie jakiegoś procesu, być może to właśnie ten, wybieram zawsze Wyczyść i się tym nie przejmuję, wszystko działa poprawnie i nie ma problemów z instalacją aplikacji z marketu.

*

Offline Majosa

• 44
    • blog.Majkon.pl
« Odpowiedź #914 dnia: Czerwiec 02, 2011, 15:34:19 »
Nie pamiętam dokładnie czy u mnie jest to samo, ale jak uruchamiam Androida to za każdym razem pojawia się powiadomienie o wykryciu zmiany karty SIM, po kliknięciu w nie pojawia się informacja o zamknięciu właśnie jakiegoś procesu, być może to właśnie ten, wybieram zawsze Wyczyść i się tym nie przejmuję, wszystko działa poprawnie i nie ma problemów z instalacją aplikacji z marketu.
Dokładnie to samo, co u mnie. Czyli to urok tego builda - Ignore mode on

To pobieranie mnie drażni. Pohasałem sobie dzisiaj po markiecie, trochę pokupowałem, trochę za darmochę pobrałem i część się wskoczyła bez problemu, a część nie chce. W zasadzie, to wszystkie darmowe pobierają się bez problemu, natomiast te płatne nie chcą tak od razu. Rano kupiłem jedną aplikację, długo nie chciała się pobrać, w końcu chyciło (w międzyczasie był restart systemu). Później kupiłem następną - do teraz nie poszła, w międzyczasie ściągnąłem jedną, czy dwie darmowe - pobrały się od razu, później kupiłem kolejną. I skutek jest taki, że dwie zakupione aplikacje czekają na pobranie. Pobieranie się inicjuje, robi autoryzację zakupu, pojawia się "Pobieranie", po czym po kilku sekundach "Pobieranie nie powiodło się". Nie wiem, tak jakby coś z autoryzacja transakcji było nie tak.

*

Offline Marcellus

• **
  • 110
« Odpowiedź #915 dnia: Czerwiec 02, 2011, 15:53:37 »
wszystkie pobrane aplikacje mam własnie te darmowe, nie mam na razie potrzeby instalacji płatnej aplikacji więc nie wiem jak to u mnie by się zachowało, być może podobnie.

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #916 dnia: Czerwiec 02, 2011, 15:55:36 »
był jakiś myk z czyszczenie cache dla marketu, ale nie pamiętam o co dokładnie chodziło
pomagało na takie przestoje

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #917 dnia: Czerwiec 02, 2011, 17:28:34 »
Kilka dni miałem ten rom ostatnio i też zauważyłem że market nie zachowuje się tak jak powinien... Może dlatego że to jest jeszcze stara wersja? Może spróbuj wgrać nową?

*

Offline Majosa

• 44
    • blog.Majkon.pl
« Odpowiedź #918 dnia: Czerwiec 03, 2011, 10:07:00 »
A jaka jest nowa?

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #919 dnia: Czerwiec 03, 2011, 10:47:04 »
Chodzi o market, na XDA poszukaj nowszej wersji.

*

Offline Majosa

• 44
    • blog.Majkon.pl
« Odpowiedź #920 dnia: Czerwiec 03, 2011, 10:57:19 »
Czy chodzi Ciebie np. o to: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=869656 ?

Jak to się instaluję? Normalnie wrzucam na kartę .paka i go pociskam?

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #921 dnia: Czerwiec 03, 2011, 11:21:43 »
Tak, pociskasz :P

*

Offline Majosa

• 44
    • blog.Majkon.pl
« Odpowiedź #922 dnia: Czerwiec 03, 2011, 14:07:14 »
No i gra gitarra. Pomogło. Wielkie dzięki.

BTW. Czemu nie widać plików i katalogów założonych na kompie w trybie magazynu USB? To tak ma być? Żeby przenieść tę instalkę, jakąś kombinatorykę z mailami trzeba uprawiać...

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #923 dnia: Czerwiec 03, 2011, 14:28:23 »
No i gra gitarra. Pomogło. Wielkie dzięki.

BTW. Czemu nie widać plików i katalogów założonych na kompie w trybie magazynu USB? To tak ma być? Żeby przenieść tę instalkę, jakąś kombinatorykę z mailami trzeba uprawiać...
a jest taki kłopot
trzeba wymusić ponowne skanowanie zasobów (tzn. media scanner)
zależnie od romu czasem starczy restart

najprościej pobrać z lokalnej sieci poprzez ftp

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #924 dnia: Czerwiec 03, 2011, 14:52:44 »
Dropbox też się dobrze sprawdza przy małej wadze plików.

*

Offline Landoag

• 44
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #925 dnia: Czerwiec 11, 2011, 15:47:22 »
Cześć,

Od wczoraj instaluję różne androidy na sd i na żadnym nie działa mi internet. Doszedłem już do tego, że każda wersja zmienia mi MAC adres. Niestety mój dostawca neta filtruje MACi i nie mam możliwości jego zmiany. Czy jest jakiś sposób, aby zmienić ten MAC w HD2 na taki jaki mam w WinMo 6.5? Ewentualnie możecie poradzić jakiegoś piernika, na którym na pewno idzie zmienić ten MAC?

Bardzo proszę o pomoc! Dzięki!

EDIT: Obecnie używam: EVO Carbon Remix V0.6 [Kernel=hastarin r8.6], AmeriCanAndroid AOSP HD2 GB234 CM71|bkup2sdext234 [KERNEL:AmCanAndroid r610]
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2011, 16:15:24 wysłana przez Landoag »
Radio: 2.15.50.14
[NAND] BOYPPC-SHIFTPDA GINGER 2.3.4 CM7 HoneyComB V36

*

Offline Majosa

• 44
    • blog.Majkon.pl
« Odpowiedź #926 dnia: Czerwiec 15, 2011, 16:08:17 »
To ja z innej beczki...

Siedzę sobie nad morzem, na plaży, chcę dziadkom puścić fotkę młodego, jak po plaży śmiga i qpa... Z tego, co ogólnie doczytałem na XDA, to jakaś głębsza zamuła z tymi MMSami na HD2 z Andkiem i domyślam się, że jest tutaj gdzieś zapodane rozwiązanie, ale mam prośbę. Mógłby ktoś takie rozwiązanie podrzucić? Nie bardzo mam warunki, żeby przetrząsać forum, czy googlować, bo po tym GPRSie to sobie można, wiecie co... A niestety HSDPA jest dostępne tylko w bardzo wybranych miejscach zadupia, w którym obecnie przebywam. Będę wdzięczny za pomoc. O ile jest jakieś rozwiązanie...

Pozdrawiam.

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #927 dnia: Czerwiec 15, 2011, 17:41:08 »
Rozwiązań jest kilka, ja pamiętam takie:
1.Ustawienie APN, w ustawieniach telefonu, a jak to nie pomoże to w pliku XML,
2.Zainstalowanie alternatywnego klienta SMS/MMS np. Go SMS

*

Offline Pawel83

• 414
  • Sprzęt: Xperia Z
« Odpowiedź #928 dnia: Czerwiec 15, 2011, 19:51:33 »
dodam jeszcze:
Ustawienia->Sieci zwykle i bezprzewodowe- >Sieci komórkowe -> Dane w roamingu - powinno być zaznaczone.

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #929 dnia: Czerwiec 15, 2011, 19:56:35 »
najprostszy sposób to inna aplikacja do mms
Go SMS Pro albo Handcent SMS