ANDROID w LEO (SD) - Guide / FAQ

• 963 Odpowiedzi
  • 349044 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lemar123

• 2680
  • Sprzęt: Samsung A5
Odp: Guide / FAQ [2010-10-10] "Jest cicho. Zbyt cicho ..."
« Odpowiedź #600 dnia: Październik 13, 2010, 22:26:20 »
mdeejay wypuścił update do swoich romów opartych na Desire HD/Z ale kamera nadal nie działa
i jest coś nowego z NexusHD2 (FRG83) ale nie ma polskiego języka

« Odpowiedź #601 dnia: Październik 14, 2010, 22:37:15 »
mdeejay wypuścił update do swoich romów opartych na Desire HD/Z ale kamera nadal nie działa
myślę, że mówiłeś o Mdeejay FroYo HD v3.5.1, już jest v3.6;)

Kamery nadal brak :) czekamy kod źródłowy androida na Desire HD ;))
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2010, 22:39:14 wysłana przez kammillo »

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #602 dnia: Październik 14, 2010, 23:41:32 »
myślę, że mówiłeś o Mdeejay FroYo HD v3.5.1, już jest v3.6;)

Kamery nadal brak :) czekamy kod źródłowy androida na Desire HD ;))
ja się już pogubiłem w romach od mdeejay
patrzę tylko czy maja polską lokalizację, nowszy Sense (niż ten z HTC Desire (bez HD)), a potem czy naprawiono kamerę
jeśli nie spełnia ww. kryteriów - nawet nie zaciągam; ale sądząc z opisów na xda, poza brakiem kamery - są świetne

ciekawe co oznacza owo udostępnienie kodów źródłowych jądra przez HTC - strategia "aby hobbyści uruchomili nieaktywne czujniki i kamerę"
czy konkurencja już zmusza do takich ruchów, że nieskończone produkty idą na półkę ?
dla xda-... i nas to oczywiście rewelacja, łatwiej będzie dev'om dostosować komponenty

jakoś mnie chce mi się wierzyć, że HTC Desire HD (albo Z) nie ma działającej kamery
zatem zakładam, że to ruch pod xda-forum, które (zgaduję) zawsze darzyło sympatią sprzęty HTC (może jakiś sponsoring)
kto wie, czy niektórzy developerzy xda nie pracują w HTC
analogiczna sytuacja była kiedyś z open sourceowymi frameworkami i serwerami aplikacyjnymi (jak apache czi jboss)
ibm płacił swoim ludziom aby rozwijali ww.,  a jednoceśnie ibm websphere był na bieżąco ...

« Odpowiedź #603 dnia: Październik 14, 2010, 23:51:10 »
@lemar obyś miał rację;) kamera, reader i tylko czekać na officjalne pojawienie się nand :))

*

Offline artkom

• **
  • 225
  • jestem jaki jestem... inny nie będę:)
  • Sprzęt: ONE X, ONE S,iPhone 4s, TITAN, SENSATION XE, iPad2
« Odpowiedź #604 dnia: Październik 15, 2010, 07:26:07 »
Panowie proszę o pomoc, od niedawna zacząłem się interesować Andkiem na Leosiu, próbowałem zainstalować ale bez skutku, przy stracie po chwili zwis i komunikat że nie może czytać z karty, próbowałem na 2 kartach, robię wszystko według FAQ, odpowiedni ROM, odpowiednie Radio, na karcie pamięci utworzony folder "android" i niestety nic, może coś robię źle?
jestem jaki jestem... inny nie będę

*

Offline Rajmek

• 1224
  • Sprzęt: Galaxy S6 Edge+ (wersja 6.0.1)
« Odpowiedź #605 dnia: Październik 15, 2010, 09:57:14 »
A pamiętałeś o ewentualnej zmianie w pliku startup.txt wpisu o ścieżce dostępu do Twojego Androida,
powinno być tak,bo piszesz że masz pliki w folderze "Android":
set cmdline "rel_path=Android"

*

Offline racesupport

• 21
  • Sprzęt: Galaxy SIII
« Odpowiedź #606 dnia: Październik 15, 2010, 10:13:42 »
ja mam takie pytanko... czy ktoś jest w stanie napisać mi czarne na białym, jaka wersja androida dotychczas działa najlepiej/jest stabilna możliwie bez błędów, na jakim romie go usadzić żeby działał najlepiej i na jakim radiu, pewnie mnie zjedziecie, że wszystko pisze... tylko gdzie ? z góry dziękuje za wyrozumiałość...
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2010, 10:16:30 wysłana przez racesupport »

*

Offline muminisko

• 464
  • HTC Desire Z + graty na WM...
« Odpowiedź #607 dnia: Październik 15, 2010, 10:57:34 »
ciekawe co oznacza owo udostępnienie kodów źródłowych jądra przez HTC - strategia "aby hobbyści uruchomili nieaktywne czujniki i kamerę"
czy konkurencja już zmusza do takich ruchów, że nieskończone produkty idą na półkę ?
dla xda-... i nas to oczywiście rewelacja, łatwiej będzie dev'om dostosować komponenty

Nie jestem pewien czy akurat HTC jest zadowolone z możliwości uruchamiania Andka/WP7 na HD2 - szczególnie w wersjach NAND. W końcu gdyby nie było takiej możliwości to część zapaleńców wymieniłaby HD2 na Desire HD/ HD7. Udostępnienie jądra to akurat wymóg przy korzystaniu z Androida (linuxa).

które (zgaduję) zawsze darzyło sympatią sprzęty HTC (może jakiś sponsoring)
kto wie, czy niektórzy developerzy xda nie pracują w HTC

Obym się nie mylił, ale wersja NAND pojawi się najwcześniej 2-3 tyg po debiucie DHD / DZ na rynku. Zobaczycie...

*

Offline ljadczak

• *
  • 85
  • Sprzęt: i900 -> i8000 -> HD2 i Milestone
« Odpowiedź #608 dnia: Październik 15, 2010, 11:01:47 »
ja mam takie pytanko... czy ktoś jest w stanie napisać mi czarne na białym, jaka wersja androida dotychczas działa najlepiej/jest stabilna możliwie bez błędów, na jakim romie go usadzić żeby działał najlepiej i na jakim radiu, pewnie mnie zjedziecie, że wszystko pisze... tylko gdzie ? z góry dziękuje za wyrozumiałość...

w moim przypadku jest to zestaw taki jak mam w opisie, niestety na wersjach nie opartych na RMNET nie działa mi połączenie z internetem poprzez połączenie komórkowe i po jakimś czasie zawiesza mi się połączenie z siecią komórkową, ale ja mam jakąś nie fartowną sztukę HD2 :) pod WM w Automapie skacze mi pozycja jak się nie poruszam (pomaga na to zmiana kilku wpisów w rejestrze)
Rom: 3.14 wwe (MCCM SE V3.4 FroyoStone Sense)
Radio: 2.15.50.14

*

Offline racesupport

• 21
« Odpowiedź #609 dnia: Październik 15, 2010, 11:40:25 »
dzięki za odpowiedź, ściągnąłem teraz Mdeejay_froyo hd v 3.6.7 i będę próbował uruchomić, mattc też mam 1.8 ale zacznę od mdeejay, i jeszcze jedno... czy rom jakiś bardzo okrojony, czyli bez niczego, taki możnaby powiedzieć przystosowany tylko do odpalenia androida będzie lepiej działał niż np. polecany rom by Bysio ? a i jeżeli ktoś mógłby mi wskazać taki rom właśnie skrojony do "zera" jeżeli oczywiście się opłaca :)

*

Offline artkom

• **
  • 225
  • jestem jaki jestem... inny nie będę:)
  • Sprzęt: ONE X, ONE S,iPhone 4s, TITAN, SENSATION XE, iPad2
« Odpowiedź #610 dnia: Październik 15, 2010, 15:41:46 »
Dziękuję kolego Rajmek, o tym zapomniałem:)
jestem jaki jestem... inny nie będę

« Odpowiedź #611 dnia: Październik 15, 2010, 16:43:20 »
dzięki za odpowiedź, ściągnąłem teraz Mdeejay_froyo hd v 3.6.7 i będę próbował uruchomić, mattc też mam 1.8 ale zacznę od mdeejay, i jeszcze jedno... czy rom jakiś bardzo okrojony, czyli bez niczego, taki możnaby powiedzieć przystosowany tylko do odpalenia androida będzie lepiej działał niż np. polecany rom by Bysio ? a i jeżeli ktoś mógłby mi wskazać taki rom właśnie skrojony do "zera" jeżeli oczywiście się opłaca :)

v3.6 bo 7 to jest od rozszerzenia .7z

*

Offline racesupport

• 21
« Odpowiedź #612 dnia: Październik 15, 2010, 16:55:14 »
dzięki, w każdym razie nie wnosi nic do tematu ;]

btw... wcześniej uzywałem sporadycznie (przez mrożenie itp) mattc froyo 1.5b, teraz usunąłem cały katalog android z karty i wrzuciłem nowy z mdeejay 3.6, wrzuciłem także (wcześniej) najnowsze radio oraz rom Storm 1.2.9 full, podczas próby uruchomienia Andka wyskakuje pare lini białych by zebra :D i po chwili biały ekran HTC na środku i świeci pomarańczowa dioda... jakieś sugestie ?

Wrzuciłem starsze radio teraz 2.12.50.02_2, wgrałem też HSPL 2.8, i dalsze próby na stormie...

Ok, ruszył :)

Nie chce łączyć mi się z internetem... zmieniłem punkt dostępowy z Aster na Orangle PL i dalej nic... :( any suggestions ?
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2010, 19:27:26 wysłana przez racesupport »

*

Offline ljadczak

• *
  • 85
« Odpowiedź #613 dnia: Październik 15, 2010, 19:55:48 »
Nie chce łączyć mi się z internetem... zmieniłem punkt dostępowy z Aster na Orangle PL i dalej nic... :( any suggestions ?

wygląda na to że to taki sam przypadek jak u mnie, z internetem łaczo mi się tylko androidy oparte na rmnet, najlepiej sprawdza mi się mattc froyo 1.7 rmnet

*

Offline racesupport

• 21
« Odpowiedź #614 dnia: Październik 15, 2010, 19:57:26 »

wygląda na to że to taki sam przypadek jak u mnie, z internetem łaczo mi się tylko androidy oparte na rmnet, najlepiej sprawdza mi się mattc froyo 1.7 rmnet

fuc... a miało być tak pięknie... bez neta ani rusz... nie ma na to recepty ? może ktoś się wypowie jeszcze ?

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #615 dnia: Październik 16, 2010, 11:22:11 »

fuc... a miało być tak pięknie... bez neta ani rusz... nie ma na to recepty ? może ktoś się wypowie jeszcze ?
ustaw APN w konfiguracji sieci
w ppp jest błąd - czasem trzeba przełączyć w samolot i z powrotem
rmnet działa stabilnej ale wolniej
na xda jest wątek z fixem ale ww. obejście pomoże

*

Offline ljadczak

• *
  • 85
« Odpowiedź #616 dnia: Październik 16, 2010, 12:45:32 »
w ppp jest błąd - czasem trzeba przełączyć w samolot i z powrotem
rmnet działa stabilnej ale wolniej
na xda jest wątek z fixem ale ww. obejście pomoże

u mnie niestety jak już zerwie połączenie to nie da się przejść w tryb samolot i nie działają połączenia telefoniczne, tylko restart pomaga

a co do tego fix'a na xda możesz podać link

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #617 dnia: Październik 16, 2010, 12:53:28 »
czy da się zmienić prostym sposobem coś żeby - data.img - czyli pamięć wewnętrzna miała wielkość jaka mi potrzebna? 1gb to za dużo a 512mb to znów mało a 768mb byłoby optymalne - jakiś pomysł?

*

Offline racesupport

• 21
« Odpowiedź #618 dnia: Październik 16, 2010, 17:41:03 »

[/quote]

ja też szukam i szukam bo mnie to strasznie męczy i nic nie umiem znaleźć, a co do ustawienia APN to możesz krok po kroku opisać które pozycje w ustawieniach punktu dostępowego mam zmienić i na co ? z góry dzięki...

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #619 dnia: Październik 16, 2010, 18:39:54 »

ja też szukam i szukam bo mnie to strasznie męczy i nic nie umiem znaleźć, a co do ustawienia APN to możesz krok po kroku opisać które pozycje w ustawieniach punktu dostępowego mam zmienić i na co ? z góry dzięki...
opis zrobiłem ... ponad 2 m-ce temu, w FAQ, wystarczy poszukać ...
zwróćcie uwagę, że po restarcie połączenia, czy to przez samolot czy off/on transmisji po sieci komórkowej andek potrzebuje z 15-30s na prawidłowe zainicjowanie połączenia (tak jest u mnie)
po tym czasie pojawia się ikona 2/3G na pasku i zaczyna działać

opis jak naprawić ppp jest tu http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=794309 - ale zaznaczam nie sprawdzałem tego i nie wiem na ile to jest skuteczne i bezpieczne

*

Offline racesupport

• 21
« Odpowiedź #620 dnia: Październik 16, 2010, 19:53:34 »
super... tylko ni uja nie wiem jak wrzucić ten plik *****.so do root'a, pisze, że Droid Explorerem, ściągnąłem z oficjalnej strony ale coś nie odpala, pisze, że nie może odnaleźć SDK czegoś tam i end of love... wrzuciłem ten plik też normalnie na karte pamięci do folderu Android, zrestartowałem i niby przy bootowaniu miał sie sam zaadoptować ale nic... chyba, że coś źle zrozumiałem...

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #621 dnia: Październik 16, 2010, 21:12:58 »
super... tylko ni uja nie wiem jak wrzucić ten plik *****.so do root'a, pisze, że Droid Explorerem, ściągnąłem z oficjalnej strony ale coś nie odpala, pisze, że nie może odnaleźć SDK czegoś tam i end of love... wrzuciłem ten plik też normalnie na karte pamięci do folderu Android, zrestartowałem i niby przy bootowaniu miał sie sam zaadoptować ale nic... chyba, że coś źle zrozumiałem...
mattc sam nie przerzuca z kataogu android/root do root android'a
do droid explorer'a potrzebny sterownik do telefonu, poszperaj na forum - jest info jak to zrobić

jak nie możesz tego przejść (zrób manewr samolotem i poczekaj z 30s) weź jakąś wersję z rmnet zamiast ppp, w której będzie działa transmisja po sieci
jest wątek z zestawami rom/radio/android, które działają bez większych problemów (jak mój zestaw)
znajdziesz po opisach na xda, albo ktoś Ci pewnie tu jakąś poleci

*

Offline racesupport

• 21
« Odpowiedź #622 dnia: Październik 16, 2010, 21:21:29 »
wrzuciłem mdeejay v3.6, radio zmieniłem na 2.10.50.28_2, rom Energy Leo 21916 Sense2.5 Cookie sencity, no will see czy odpali, jak nie to spróuje seta z rekomendowanych o których mówisz... przed chwilą jeszcze hyperdroida 1.6 odpaliłem, pl znaków nie miałem no i nie da sie zsynchronizować programem HTC Sync co dla mnie jest ważne bo bardzo proste heh :) także narazie chciałbym zostać przy mdeejay albo mattc :)

Edit 21:48

No... wreszcie net odpalił i jestem usatysfakcjonowany :) dzięki za pomoc ogólnie
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2010, 21:49:04 wysłana przez racesupport »

*

Offline sobana

• *
  • 81
    • Motolotnie
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #623 dnia: Październik 17, 2010, 12:25:38 »
[BUILD][17.10.2010][FroyoStone Sense - V3.2][Kernel: linux_on_wince_htc 2.6.32.15] kolejna wersja mojego ulubieńca  :O~

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=747492
DL.DesireZ.v3.4.final.nand SanDisk Mobile 16GB

Lepiej przeżyć jeden dzień jak orzeł niż sto lat jak świnia.

*

Offline fresz33

• **
  • 150
  • live is live HTC HD2 skink Clean Desire v1.2 NAND
« Odpowiedź #624 dnia: Październik 17, 2010, 12:48:08 »
[BUILD][17.10.2010][FroyoStone Sense - V3.2][Kernel: linux_on_wince_htc 2.6.32.15] kolejna wersja mojego ulubieńca  :O~

Wystarczy pobrać samego antka czy też coś z tym kernelem trzeba robić?

*

Offline goldiesr

• 36
  • Sprzęt: Galaxy S + Desire Z
« Odpowiedź #625 dnia: Październik 17, 2010, 13:20:42 »
panowie czy jest możliwość odpalenia hds 1.1 bez połączenia z gmailem? nie mam w tej chwili wifi bo jestem u znajomych a chciałbym odpalić andka (pierwsze uruchomienie). jest jakiś sposób?

edit
sorki już mam. przepraszam za zbędny post.

*

Offline sobana

• *
  • 81
    • Motolotnie
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #626 dnia: Październik 17, 2010, 13:36:32 »

Wystarczy pobrać samego antka czy też coś z tym kernelem trzeba robić?

ja zrobiłem na czysto całość bo w poprzedniej wersji spadła mi wydajność z 1400 na 850- 900 w QA po jakiś 10 dniach użytkowania
DL.DesireZ.v3.4.final.nand SanDisk Mobile 16GB

Lepiej przeżyć jeden dzień jak orzeł niż sto lat jak świnia.

*

Offline goldiesr

• 36
  • Sprzęt: Galaxy S + Desire Z
« Odpowiedź #627 dnia: Październik 17, 2010, 18:24:45 »
problemik dotyczy hyperdroidsense 1.1
gdy nie odbiorę połączenia i chcę bezpośrednio oddzwonić z listy nieodebranych, to przed numerem osoby do której chcę oddzwonić dodawane jest "11", przez co nie ma możliwości na połączenie. czy jest jakieś rozwiązanie na to?

*

Offline worms14

• **
  • 245
  • Sprzęt: Desire HD
« Odpowiedź #628 dnia: Październik 17, 2010, 19:18:18 »
Też miałem z tym problemy, dodatkowo często gubił mi zasięg, najczęściej gdy był potrzebny by zadzwonić.
Przesiadłem się na FroyoStone_Sense_V3.1 i już nie zmieniam, póki co problemów brak.
SE P900->E61->W880i->N95 8GB->HTC TOUCH PRO+8GB-> HTC HD2 Leo-> DHD

*

Offline Rajmek

• 1224
  • Sprzęt: Galaxy S6 Edge+ (wersja 6.0.1)
« Odpowiedź #629 dnia: Październik 17, 2010, 21:08:28 »
problemik dotyczy hyperdroidsense 1.1
gdy nie odbiorę połączenia i chcę bezpośrednio oddzwonić z listy nieodebranych, to przed numerem osoby do której chcę oddzwonić dodawane jest "11", przez co nie ma możliwości na połączenie. czy jest jakieś rozwiązanie na to?

Wystarczy skopiować poniższy plik   "com.android.phone_preferences.xml" do katalogu  /data/data/com.android.phone/shared_prefs  i zastąpić istniejący.
Aby wejść w strukturę plików androida trzeba oczywiście użyć albo "Android Commander" lub "DroidExplorer"