SetCPU - czyli prosty sposób na oszczędzanie baterii. Pomysł podpatrzony na forum XDA.Co potrzebujemy.1. System Android z uprawnieniami
ROOT'a,
2. Program SetCPU (aktualna wersja 2.0.2) - do pobrania
TUTAJ 3. Jakiś menadżer plików np. ASTRO do pobrania z Marketu.
Co i jak - krok po kroku...1. Ściągamy z sieci program SetCPU.zip i wypakowujemy plik z archiwum. Uzyskany w ten sposób plik instalacyjny
setcpu_2.02.apk, przenosimy na naszą kartę pamięci (tutaj metoda dowolna).
2. Uruchamiamy pod Androidem menadżer plików i odszukujemy nasz plik
setcpu_2.02.apk.
Klikamy na odnalezionym pliku, wyskoczy okno wyboru (
Browse File,
Open App Manager) wybieramy oczywiście
Open App Manager, wybieramy
install i zaczynamy instalację.
3. Po udanej instalacji uruchamiamy
SetCPU i klikamy na
Auto Detect Speeds - jeśli zapyta o uprawnienia ROOT zezwalamy (
ALLOW) i ptaszkujemy (
Remember),
4. Na głowónym ekranie wybieramy zakres częstotliwości min i max w jakich ma pracować nasze urządzenie, wybieramy tryb scalowania (ja zostawiłem domyślnie) i ptaszkujemy
Set on Boot5. Wchodzimy w zakładkę
Profiles i dodajemy profile wg. uznania. Do każdego profilu można dobrać minimalną i maksymalną prędkość procesora oraz priorytet.
Warto dodać choć jeden profil
Screen Off i ograniczyć maksymalne taktowanie procesora podczas wygaszonego ekranu.
Zasada jest prosta - im mniejsza prędkość procesora tym dłużej trzyma bateria, ale telefon będzie się także dłużej wybudzał.
Priorytet im wyższy tym później zwiększa taktowanie co może przekładać się na spadek wydajności.
Ja ustawiłem na profilu
Screen Off 245Mhz - 245Mhz, priorytet 55 i wszystko jest OK, ale na XDA zalecają nieco wyższe wartości.
6. Jeśli używasz aplikacji
Advanced Task Killer to koniecznie odznacz ptaszka przy SetCPU - żeby Killer nie wyłączył nam procesu który odpowiada, za oszczędzanie baterii
Podsumowanie...Dzięki aplikacji
SetCPU na której dodałem tylko jeden profil
Screen Off, a także aplikacji
Advanced Task Killer która wchodzi w skład mojego systemu zużycie pradu na
shubCRAFT v1.1 można porównywać do WM. Przez cały dzień normalnie używając telefon jak zawsze bateria zachowywała się podobnie jak na WM i jest szansa, że wytrzyma 2 dzień. Podczas czuwania w nocy przez 12h spadła mi o 10% (na WM spada około 6%). Wg mnie wynik jest juz zadowalający - a będzie tylko lepiej. Jeśli zależy nam na oszczędnościach zalecam częste aktualizowanie pliku
zImage, statyczną tapetę, klasyczny launcher, wyłączenie wszelkich wodotrysków i animowanych upiększaczy oraz dobrego task killera. O tym ostatnim obiecał coś napisać kolega
lemar123