heja
postanowiłem jednak stworzyć partycję ext (a co) - w związku z tym parę pytań :
- wyczytałem, że a2sd jest wbudowane w MIUI (korzystałem z przycisku "move to USB storage" - więc to chyba to?) - w opisie instalacji a2sd zalecany rozmiar ext to 1,5GB - z CMR mogę stworzyć tylko 1024, 2048, 4096 MB - czy ktoś testował to na MIUI i 2/4 GB ?
- po stworzeniu partycji ext trzeba jeszcze raz zainstalować androida ? bo obecny system partycji nie wykrył... a może jest jakiś sposób na to by wykrył bez reinstalacji ?
Wiesz? Jest lato, upały..i pewnie tylko dlatego rozumiem, ze ludziom nie chce się czytać..wszystkiego;) A dział HD2 powoli usycha, warto jakiejś krwi (młodej;) ) dolać..
Po kolei:
- partycja ext jest w przypadku HD2 europejskiej i większości romów NAND praktycznie niezbędna
- miui obsługuje ta partycję, ale nie z automatu
Oto co musisz zrobić (jest delikatne ryzyko, że możesz coś spartolić, szczególnie że to pierwszy raz, ale wiedza przez palce wchodzi)
- wyłączasz telefon, wyjmujesz kartę, wkładasz do czytnika, podpinasz go przez USD i w Windowsie widzisz nowy "dysk"
- uruchamiasz program - najlepiej MiniTool PartitionWizard. Darmowy, do pobrania
- program wykryje kartę SD. Wówczas korzystasz z opcji: Move/Resize. Na KOŃCU wydzielasz kawałek dysku, np. 1,5GB - tyle, ile chcesz;)
- po utworzeniu partycji formatujesz ją. Najlepiej jako ext4 Primary cluster size 4 KB. Potwierdzasz pytania, formatujesz. Ważne, żeby ext i ważne, żeby Primary. Uwaga: partycje ext nie sa widziane z poziomu Windowsa.
- wkładasz kartę do telefonu, uruchamiasz. Jak masz Terminal Emulator - uruchamiasz. Jak nie: pobierasz z PlayGoogle, instalujesz i uruchamiasz.
- Po kolei wpisujesz komendy i potwierdzasz enterem. Komendy wypisałem
kursywą:
-
su <Enter> (pojawi się okienko, czy nadać prawa administratora. Oczywiście tak!)
-
a2sd install <Enter> (pojawi się chmara komunikatów, po czym telefon się zresetuje - tak ma być, Ty niczego nie dotykasz!)
- po resecie uruchamiasz Terminal i znowu wpisujesz su <Enter>
-
a2sd zipalign <Enter> (coś popisze i zatrzyma się)
-
a2sd cachesd <Enter> (znowu coś pomiesza, pomiesza i zresetuje się)
Po resecie masz działające A2SD
Od tego momentu wszystkie aplikacje będą instalowały się na karcie SD (partycja ext). Fizycznie, o ile pamiętam nagłówek aplikacji ląduje w pamięci wewnętrznej a "reszta" w ext, ale to ma najmniejsze znaczenie.
Jakbyś czegoś nie dorozumiał: CZYTAJ, potem PYTAJ:)!