Android, 576MB ramu, a w sumie jego brak, o czym nie wiem?

• 2 Odpowiedzi
  • 1994 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Android, 576MB ramu, a w sumie jego brak, o czym nie wiem?
« dnia: Sierpień 28, 2012, 16:17:16 »
Leo przyszło, radio już było 2.15.50.14 więc zgodnie z faq na nim jest więcej ram. Wgrany HSPL 2.08 Cotulla, cLK 1.5, rom to:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=905060
No i mam 448MB (free w terminalu pokazuje również 420860, co daje 410Mb). No i ramu wolnego zaledwie 250MB, co też mnie utwierdza w przekonaniu że coś jest nie tak.
Informacje są tak haotycznie porozrzucane po forach, że może ktoś wskazać mój błąd w wykonaniu, bądź rozumowaniu?

*

Offline jirajamgo

• 542
  • Sprzęt: Xiaomi Mi Max 6/128gb
Odp: Android, 576MB ramu, a w sumie jego brak, o czym nie wiem?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 28, 2012, 16:43:36 »
cześć ramu idzie na gpu możę też iść na inne układy  :wink: Także to normalne w rożnych sprzętach odchodzi więcej lub mniej ramu zależy od podzespołów i romu  :)

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: Android, 576MB ramu, a w sumie jego brak, o czym nie wiem?
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 28, 2012, 16:48:42 »
Ale tego mi nie musisz tłumaczyć. Wiem ile ramu powinno mieć wolnego leo bez i z dodatkową kością widoczną  :wink:

http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=10774532&postcount=15964
Someone just messaged me and asked me why they only get 406MB RAM and not 576MB.

This is perfectly normal, have you ever seen how a computer reserves RAM for intergrated graphics?

Well Android does the same, RAM is reserved for the graphics/ ril / ramdisks / camera / audio, the HTC Desire does not have dedicated chipsets for handling such things like you would find on a computer so it uses the devices RAM, this is not down to HTC but more rather the MSM/Snapdragon board.
Ok... domyślam się że to samo dotyczy Leo... (nadal nie wyjaśnia dlaczego około roku temu bawiłem się Androidem z SD i wolny ram podchodził pod 400MB)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2012, 09:38:09 wysłana przez Kajetan Krykwiński »