[TIP] Bateria - kalibracja, rozładowanie (nieładowanie), zużycie, ...

• 360 Odpowiedzi
  • 150277 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline (ATG)

• **
  • 160
  • Sprzęt: Galaxy S4

*

Offline MrVampire

• 273
  • Sprzęt: HTC HD2 LEO
Odp: [TIP] Bateria - kalibracja, rozładowanie (nieładowanie), zużycie, ...
« Odpowiedź #271 dnia: Kwiecień 17, 2011, 10:21:52 »
Czy jak usune statystyki i nie wylacze tylko zaczne ladowac to bedzie ok?
HTC HD2 LEO

*

Offline Blondynex

• 31
  • Sprzęt: Leo HD2/BarrDroid 2.2.3/2.15.50.14
« Odpowiedź #272 dnia: Kwiecień 17, 2011, 10:59:57 »
Widze, ze nie tylko ja mam taki problem z kalibracja.Bezposrednio po kalibracji jest ok,ale problem wraca no i niestety borykam sie z tym problem juz ok 2 miesiecy , pisze dwoch poniewaz wydaje mi sie ze wczsniej bylo normalnie tzn spokojnie dzien lub dwa dni trzymal bez ladowania.Dla przykladu wczoraj ok 24 kladlem sie spac, bateria ok 75% dzis rano wstaje a telefon rozladowany.Pomocy!!!

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
« Odpowiedź #273 dnia: Kwiecień 17, 2011, 11:52:10 »
Czy jak usune statystyki i nie wylacze tylko zaczne ladowac to bedzie ok?
Jeżeli chodzi Ci o to czy telefon zacznie zbierać statystyki na nowo, to tak.
Widze, ze nie tylko ja mam taki problem z kalibracja.Bezposrednio po kalibracji jest ok,ale problem wraca no i niestety borykam sie z tym problem juz ok 2 miesiecy , pisze dwoch poniewaz wydaje mi sie ze wczsniej bylo normalnie tzn spokojnie dzien lub dwa dni trzymal bez ladowania.Dla przykladu wczoraj ok 24 kladlem sie spac, bateria ok 75% dzis rano wstaje a telefon rozladowany.Pomocy!!!
BT i GPS wyłączony jak nie używasz? Jakie masz wyniki w current widget w standby?

*

Offline lulek

• 738
  • Sprzęt: Wiz>Herm>Diam>SEX1>HD>HD2>DHD>EVO3D>SENS>SGS3
« Odpowiedź #274 dnia: Kwiecień 19, 2011, 18:22:36 »

A romy różne w tym czasie testowałeś czy ciągle na tym samym?
sgs III

*

Offline Blondynex

• 31
« Odpowiedź #275 dnia: Kwiecień 24, 2011, 00:12:32 »
Od. Styczna caly czas ten sam rom, a standby nie moge zmierzyc bo nie wiem jak tym programem sie to robi :(

*

Offline Barmanix

• **
  • 195
  • Tekst osobisty
  • Sprzęt: HTC HD2, Galaxy SIII
« Odpowiedź #276 dnia: Kwiecień 24, 2011, 08:12:52 »
Od. Styczna caly czas ten sam rom, a standby nie moge zmierzyc bo nie wiem jak tym programem sie to robi :(

Current Widget,
System Monitor.
Leon i Antek w jednym stali domu.

*

Offline lulek

• 738
  • Sprzęt: Wiz>Herm>Diam>SEX1>HD>HD2>DHD>EVO3D>SENS>SGS3
« Odpowiedź #277 dnia: Kwiecień 26, 2011, 11:33:09 »
btw. mogę potwierdzić masa testów że:

ZUŻYCIE BATERII ZALEŻY OD KARTY SD

dla przykładu: karta 8gb class 2-> zużycie standby 2mA,
karta 16gb class 10 --> dziwne i nieobiektywne wyniki i realnie bateria schodzi 2-3 * szybciej!!

Sprawdzone i potwierdzone na kilku kolejnych romach Imilka z sense korzystających z App2SD.
ext2sd potwierdzałem kiedyś -> dodatkowo sypało errorami w przypadku szybszej pamięci.
sgs III

*

Offline AxlR

• **
  • 106
« Odpowiedź #278 dnia: Maj 08, 2011, 11:39:43 »
Witam,
właśnie 1 raz wgrałem sobie Androida (Nand) na swojego HD2 i mam problem z baterią.
Skalibrowałem ją tak ja piszecie w wątku ale pomimo tego po nocy (ok 22 naładowałem na full i zostawiłem nic nie robiąc), dzisiaj ok 9 już było 55%. Trochę to ogranicza użytkowanie Leona. Mam więc pytanie, kiedyś już przymierzałem się do instalacji Androida i przeszukując forum natknąłem się gdzieś na wątek mówiący o tym, że jak wejdziemy w aparat i coś tam zrobimy to poprawimy w ten sposób żywotność baterii. Od wczoraj szukam tego wątku i nie mogę znaleźć. Może ktoś z wa wie o co chodzi albo odeśle mnie do właściwego tematu. Z góry dzięki za pomoc.

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #279 dnia: Maj 08, 2011, 11:58:12 »
Witam,
właśnie 1 raz wgrałem sobie Androida (Nand) na swojego HD2 i mam problem z baterią.
Skalibrowałem ją tak ja piszecie w wątku ale pomimo tego po nocy (ok 22 naładowałem na full i zostawiłem nic nie robiąc), dzisiaj ok 9 już było 55%. Trochę to ogranicza użytkowanie Leona. Mam więc pytanie, kiedyś już przymierzałem się do instalacji Androida i przeszukując forum natknąłem się gdzieś na wątek mówiący o tym, że jak wejdziemy w aparat i coś tam zrobimy to poprawimy w ten sposób żywotność baterii. Od wczoraj szukam tego wątku i nie mogę znaleźć. Może ktoś z wa wie o co chodzi albo odeśle mnie do właściwego tematu. Z góry dzięki za pomoc.
1. Zainstaluj Current Widget, i napisz jakie masz wyniki w standby
2. Jak kończysz używać BT i GPS to od razu wyłączaj w ustawieniach te odbiorniki, bo nawet nie używane dalej ciągną baterie

*

Offline AxlR

• **
  • 106
« Odpowiedź #280 dnia: Maj 08, 2011, 12:05:15 »
Zużycie mam 3-4 Ma w trybie standby. GPS i bluetooth wyłączone

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #281 dnia: Maj 08, 2011, 12:58:35 »
Może masz jakąś livewallpaper ustawioną lub coś raz tak miałem że mi tak wyssało baterię przez noc a po usunięciu tapety było już ok, a najlepsze że current widget pokazywał w logu że cały czas było 3-5mA w nocy...

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #282 dnia: Maj 08, 2011, 13:58:35 »
jest też inna możliwość - rom HD2_Core_Droid_Desire_HD_V1.6_Release_Version bierze mało energii z jednym wyjątkiem - otóż jeśli połączy się z netem to nawet po wyłączeniu wszystkich połączeń tak intensywnie próbuje się łączyć że żre powyżej 30% za noc - jedynie wyłączenie połączeń i restart załatwia problem
current widżet też to potwierdza
« Ostatnia zmiana: Maj 08, 2011, 14:00:42 wysłana przez robix1999 »

*

Offline AxlR

• **
  • 106
« Odpowiedź #283 dnia: Maj 08, 2011, 18:23:45 »
No ja właśnie mam wersje HD2_Core_Droid_Desire_HD_V1.6. A jak dokładnie wyłączyć wszystkie połączenia?? Do tej pory zawsze używałem WM i jeszcze nie odkryłem wszystkich funkcji Androida.

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
« Odpowiedź #284 dnia: Maj 08, 2011, 18:39:39 »
No ja właśnie mam wersje HD2_Core_Droid_Desire_HD_V1.6. A jak dokładnie wyłączyć wszystkie połączenia?? Do tej pory zawsze używałem WM i jeszcze nie odkryłem wszystkich funkcji Androida.

problem nie leży w wyłączaniu połączeń tylko w tym że jak są wyłączone coś w systemie się dobija o połączenie aż bateria zdechnie - pomaga tylko i wyłącznie restart na wyłączonych ustawieniach i niewłączanie sieci bo inaczej znów trzeba wyłączyć i restart

Odp: Zatrzymanie telefonu na bootanimacji
« Odpowiedź #285 dnia: Maj 21, 2011, 18:25:38 »
Jeżeli w CMW można ładować baterię to czy można sprawdzić stan baterii w CMW bądź w MAGLDR ?

*

Offline xspojlerx

• 3788
Odp: Odp: Zatrzymanie telefonu na bootanimacji
« Odpowiedź #286 dnia: Maj 22, 2011, 00:34:34 »
Jeżeli w CMW można ładować baterię to czy można sprawdzić stan baterii w CMW bądź w MAGLDR ?
Nie można

« Odpowiedź #287 dnia: Maj 28, 2011, 16:18:54 »
Jednak nie ładuje się telefon w CMW.

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
« Odpowiedź #288 dnia: Maj 28, 2011, 18:55:24 »
ja mam ciekawsze pytanie - czy jak się rozładuje bateria to czy Leo się włączy nienaładowany będąc na zasilaczu? czy trzeba będzie szukać sposobu na naładowanie baterii

może ktoś sprawdził już i napisze

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #289 dnia: Maj 28, 2011, 20:26:39 »
Uruchomi się, bateria nigdy nie rozładowuje się do końca, MAGLDR w v 1.13 odpala tel automatycznie po podłączeniu ładowarki, ale to zapewne wiesz, wystarczy zatrzymać bootowanie w MAGLDR i zostawić żeby się troszkę podładował. Sprawdzone w praktyce.

Jednak nie ładuje się telefon w CMW.

U mnie się ładuje zarówno w CWM, MAGLDR jak i w Bootloaderze.
« Ostatnia zmiana: Maj 28, 2011, 20:28:27 wysłana przez xspojlerx »

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
« Odpowiedź #290 dnia: Maj 28, 2011, 22:52:23 »
o widzisz - myślałem że jak dioda się nie pali to zero ładowania - ale to dobrze że nie będzie niespodziewanek bo akuratnie ostatniej nocy eksperymentalny rom Sbryan zeżarł w 6 godzin 85% baterii i zastanawiałem się co będzie jak się magldr nie odpali przy następnej okazji
:)

*

Offline Blondynex

• 31
Problem z baterią, telefon jej nie doładowuje do końca.
« Odpowiedź #291 dnia: Czerwiec 01, 2011, 08:30:10 »
Tak jak w temacie, uważam że bateria nie jest naładowywana w 100%. Gdy telefon się naładuję to w ciągu 30 min ze 100% spada na 90%.Samą baterię można wykluczyć ze jest z nią coś nie tak ponieważ kupiłem nową i jest to samo.Zauważyłem jeszcze że nowa bateria po pierwszym włożeniu nie robiła problemów i trzymała bardzo długo.Używam androida gauner 1986 hdfi NAND 2.2.1 z radiem 2.15.50.14 .Dodam jeszcze ze statystyki kasowałem już kilka razy i bez żadnego efektu, a no i jeszcze fakt żę jeśli ładuję telefon wyłączony to pomarańczowa dioda się zachowuję tak jak by się zawieszała, i nie ważne czy ładuję 5 min czy 50 min, po wyjęciu końcówki od ładowarki z telefonu dioda nadal się świeci na pomarańczowo i tak się dzieję do puki nie wyjmę baterii z telefonu.Mam nadzieję że ktoś zna jakiś sposób na to.

*

Offline xspojlerx

• 3788
Odp: Problem z baterią, telefon jej nie doładowuje do końca.
« Odpowiedź #292 dnia: Czerwiec 01, 2011, 08:37:25 »
Temat zawieszania się diody jest poruszony w faq, w MAGLDR jest taki błąd że po odłączeniu ładowarki na wyłączonym telefonie, aparat się wiesza, co do szybkiego rozładowania ze 100 do 90% problem też był opisany przez Lemar123, a wgl to jak Ty sobie radzisz z tym zamulonym romem? :P Zarzuć rom imilka's RAM Desire HD, to poczujesz różnicę prędkości ;)

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Odp: Problem z baterią, telefon jej nie doładowuje do końca.
« Odpowiedź #293 dnia: Czerwiec 01, 2011, 08:37:42 »
naładuj do 100%
za pomocą curent widget sprawdź czy ma już 0mA - nie wyłączaj ładowania aż spadnie do 0 - od osiągniecia 100% jeszcze trzeba poczekać z godzinę
zainstaluj Battery Calibration i jak już będzie 0mA to uruchom ten program i kliknij Battery Calibration (to jest wipe battery stats) ważne abyś to zrobił gdy HD2 będzie nadal podłączony do ładowarki
potem odepnij i pierwszy cykl staraj sie rozładować baterię - nie do zera oczywiście i ładuj ją do końca 100% + 0mA

*

Offline Majosa

• 44
    • blog.Majkon.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S
« Odpowiedź #294 dnia: Czerwiec 03, 2011, 10:05:04 »
Odczyniłem wczoraj te wszystkie okultyzmy z baterią, kalibrowanie, włącz, wyłącz, naładuj, rozładuj, wyłącz, włącz z powrotem, kasowanie statystyk itd... Efekt działań jest taki, że od ok 00:30 (skończone ostatnie ładowanie) do ok, 8:30 zeżarło 40% baterii. Co daje 5% na godzinę. Lipa... Efekt zerowy. Chyba, że coś źle zrobiłem, ale nie bardzo wiem, co tam można schrzanić, wszystko robiłem zgodnie z opisem. Telefon leżał przez noc tylko włączoną transmisją przez Edge. A, no i mam animowaną tapetę z zegarkiem. Możliwe, że to ona daje powoduje takie zużycie? Nie patrzyłem na Current Widget podczas tych hocków z ładowaniami, tylko na diodę, która zachowywała się w miarę poprawnie. Rano zacząłem telefonu normalnie używać, czyli włączyłem BT, później WiFi, dopiero wtedy doczytałem ten wątek i zerknąłem na Current Widget. 264mA! Powyłączałem wszystko, z transmisją włącznie, z grona podejrzanych zostawiłem samą tapetę, ale obciążenie nie spadło. Dopiero po restarcie pokazało ok. 5mA. Po włączeniu samej transmisji skoczyło do 117mA. Może jeszcze raz powinienem to wszystko zrobić? Tylko na co baczniejszą uwagę zwrócić? Używam MCCM DS V4.0.

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #295 dnia: Czerwiec 03, 2011, 10:43:45 »
ale 264 w standby czy podczas użytkowania telefonu? Odbiornik GPS i Bluetooth lubi baterię pożerać całkiem sprawnie. Animowana tapeta również.

*

Offline lemar123

• 2680
  • Sprzęt: Samsung A5
« Odpowiedź #296 dnia: Czerwiec 03, 2011, 10:48:06 »
@Majosa
na SD 5mA to dobry wynik bez BT i WiFi
włączenie BT (jest chyba nadal problem jakiś w jądrze nawet w NAND) podnosi (i już do kolejnego restartu nie schodzi) do 60mA

andek z SD to wielbłąd, jeśli chcesz mieć dobry wynik i nie walczyć z wiatrakami przejdź na nand
w SD statystyki i problemy z baterią to norma - raz na kilka dni musiałem je resetować
nand używam 5 m-cy i chyba ani razu nie miałem z tym problemu, ale nie używam BT, z którym jest nadal kłopot

*

Offline Majosa

• 44
    • blog.Majkon.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S
« Odpowiedź #297 dnia: Czerwiec 03, 2011, 13:28:39 »
@xspojlerx: 264 było po włączeniu wszystkiego i jak gdyby rozpoczęciu normalnego korzystania. W sensie BT, bo potrzebuję w samochodzie, dojechałem do roboty, włączyłem WiFi, coś tam sobie pociągnęło, zaktualizowało pogodę, newsy, pocztę itd. Po tym wszystkim było 264mA. Wtedy zacząłem czytać ten wątek, powyłączałem wszystko w cholerę i zrestartowałem telefon. Wtedy pokazało 5mA. Teraz telefon siedzi w doku, w trybie ładowania, znowu powłączane wszystko i wskazania Current Widgeta wahają się w zakresie 180-200mA. Teraz jeszcze zauważyłem, że po jakimś czasie, jak się wszystko uspokoiło, obciążenie spadło do 35mA i tak się utrzymuje.

@lemar123: Kurcze, lipa trochę. Tego BT potrzebuję w zasadzie tylko w samochodzie, raz jeżdżę więcej, raz mniej, ale generalnie nie chce mi się pamiętać, żeby za każdym razem włączać i wyłączać BT, więc wolałbym go mieć włączonego cały czas. Ot, leniwy jestem...  :sleepy: A skoro jest to ogólny problem BT w portowanym Androidzie, to czy będzie NAND, czy SD, nie ma większego znaczenia. A jeszcze chyba nie dorosłem, żeby do NANDa wrzucać system.

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #298 dnia: Czerwiec 03, 2011, 14:51:49 »
5mA ma być w standby, jak telefon leży z wyłączonym ekranem, to jest normalne że przy używaniu będzie miał 200-300 a nawet 500mA.

« Odpowiedź #299 dnia: Czerwiec 04, 2011, 20:50:45 »
Więc w bootloaderze przy MAGLDR ładuje?
Ponieważ na innym forum wyczytałem że nie będzie ładowało się w magldr i recovery.