(połączone wątki n/t baterii)
Cześć
Od ponad tygodnia miałem problem
z większym niż inni zużyciem baterii.
Zamiast ~1%/h (na dziś to norma)
miałem 5%/h niezależnie od ROM'u, radia i wersji Android'a. Udało mi się znaleźć przyczynę i rozwiązanie.
Podczas zmian Androida wielokrotnie go restartowałem uruchamiając różne dystrybucje. Prawdopodobnie statystyki baterii zostały uszkodzone, albo dokładniej - były zbierane po kawałku w różnych dystrybucjach.
Edit: Ponieważ walczyłem z tym kilka razy teraz mogę potwierdzić, że w zupełności wystarczy wykonać jedynie punkt numer 3 z poniższej listy. Pozostałe przydadzą się dla cięższych przypadków.
Zużycie
wróciło mi do normy po następujących krokach:
1. Skalibrowałem baterię - procedura jest na forum, ale to nie wystarczyło (nadal było 5%/h), więc nie jestem pewien czy to konieczny krok
2. Naładowałem baterię do pełna poza Androidem
- start winmo i ładowanie do full (ąz dioda będzie zielona)
- wyjęcie baterii na 5 s i włożenie z powrotem
- shutdown winmo i ładowanie do full (bez startu OS) - góra 1 minuta wystarczy aby dioda zrobiła się zielona
3. Uruchomiłem Androida (używam mattc v1.5b)
- z poziomu terminala (aplikacja darmowa, należy pobrać z Marketu "Terminal" i zainstalować, a potem uruchomić) wykonałem
# su
# rm /data/system/batterystats.bin
(poprawne wykonanie nie nie wyświetla żadnego komunikatu - po prostu pojawi się znowu prompt # - tak ma być; jeśli coś pójdzie nie tak jak powinno - pojawi się stosowny komunikat)
- shutdown Androida
- wyjęcie bateri na 5s z telefonu i wpakowanie z powrotem
- znowu ładowanie do full (do zielonej diody)
4. Odpalenie winmo i Androdia i normalne używanie
- i
w tym momencie już miałem 1%/h :-)
- od tego momentu Android zbiera na nowo statystyki
- wydaje mi się, że trzeba mu pozwolić rozładować baterię prawie do końca (~10%)
Edit: dodałem ankietę do zbadania statystyk :-)
Edit: Mija drugi dzień, używam telefonu jak zwykle, ładuję baterię niekoniecznie do pełna i 1%/h w standby nadal. Sądząc po ankiecie większość ma problem, dla którego podaję rozwiązanie.
Jeśli obawiacie się p1, z kalibracją wykonajcie od p2 - jedyne ryzyko to przywrócenie zip'a z katalogiem /Android .
Edit: Zużycie około 1%/h dotyczy konfiguracji stosującej się do rad zawartych
w Guide / FAQ