[ROM] Dorimanx-ROM-HIGH-END 3.1.1

• 45 Odpowiedzi
  • 10862 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jacek87

• **
  • 151
  • Sprzęt: HTC HD2
[ROM] Dorimanx-ROM-HIGH-END 3.1.1
« dnia: Luty 28, 2012, 00:27:14 »
A więc tak: najlepszy Rom jakiego do tej pory używałem   B)
Kucharz jest bardzo rzetelny, dokładny, prosta instalacja romu + wiele innych ciekawych funkcji jakich nie znajdziemy na innych romach. Do tego dochodzi kernel jego własnej roboty, które żre mniej prądu niż kernele Tytunga.
Przed instalacją polecam zapoznać się dokładnie z treścią wątku i przeczytać najważniejsze informacje dotyczące tworzenia SWAP itp.

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1166948

Warto przetestować, uwierzcie mi  :proud:

*

Offline malylysy

• 3008
  • Sprzęt: Xiaomi Mi9T Pro
Odp: [ROM] Dorimanx-ROM-HIGH-END 3.1.1
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 28, 2012, 00:47:13 »
Kucharz jest bardzo rzetelny, dokładny, prosta instalacja romu + wiele innych ciekawych funkcji jakich nie znajdziemy na innych romach. Do tego dochodzi kernel jego własnej roboty, które żre mniej prądu niż kernele Tytunga.
Przed instalacją polecam zapoznać się dokładnie z treścią wątku i przeczytać najważniejsze informacje dotyczące tworzenia SWAP itp.

Super.
Napisz jeszcze kilka słów o tym romie. Sama wzmianka "... najlepszy Rom jakiego do tej pory używałem..." i "...wiele innych ciekawych funkcji jakich nie znajdziemy na innych romach..." to trochę za mało.
If you want to ma­ke God laugh, tell him about your plans.

*

Offline bodzio

• 10
  • Sprzęt: HD2
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 06, 2012, 13:24:25 »
Od wczoraj go mam.
Rom na pewno jest dopracowany wizualnie a czy stabilny to za kilka dni można coś powiedzieć.
Mnóstwo dodatków do wyboru podczas instalacji, instalator jest graficzny z checkboxami do zaznaczania tak więc z ta prostotą to bym nie przesadzał bo nowicjusz się pogubi.
Wybieramy tematy (jego natywny, ICS, MIUI lub Sense) potem launchery i całe mnóstwo innych rzeczy.
Jeśli chce się skorzystać ze wszystkich jego dobrodziejstw to trzeba przygotować odpowiednio kartę SD.
Czyli najpierw kopia karty na kompa
Następnie w telefonie w CWM podział na partycje (1 GB ext i 256MB swap)
Po czym w kompie sformatować partycję FAT32 u ustwienie klastra 32kB
Dane z kompa spowrotem na kartę i można flaschować
Podział nand zalecany 150 i 5 , ale jak się chce skorzystać z OBEX to musi być 170 i 5

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 06, 2012, 14:09:55 »
Gdyby nie był ODEX to bym go załadował :P

*

Offline pepe64

• 665
  • Szczerość to najpiękniejsza forma głupoty.
  • Sprzęt: BB 9700 (do pracy) HTC HD2 (do..zabawy)
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 06, 2012, 16:41:19 »

Zainstalowałem "znudzony" już lekko stabilnością MIUI;)
Fajnie, ale..w sumie... nic nowego. Czasami potrafi się zamyślić, miałem jedną czy dwie zwiechy gdzie chłop tak się głęboko zastanowił, że wpadł w katatonię;) Jakość rozmów ok, ładnie łapie gpx fixa (władowałem swój, "standardowy" gps.cfg). Nie zabija prędkością, sorry ale NexusHD2-Gingerbread V3.2a jest, moim zdaniem..zwinniejszy;)
Generalnie...podkuliwszy ogon właśnie wracam do MIUI.
Aha - ten nowy instaler jest całkiem całkiem całkiem. Tzn. zabija mozliwościami. Tylko że te możliwości, szczególnie dla nowicjusza, który z ilości dostępnych opcji ma wybrać dla siebie ta jedną..trochę strach. Przypomina mi to stare romy oparte na 2.2.1 z Sense autorstwa Dandiest'a. Tam też można było plikiem konfiguracyjnym zmieniać prawie wszystko..Aż za wszystko. Ale to kwestia gustu.

Summa summarum: moim zdaniem - fajny wypiek, nie wnoszący wprawdzie nic nowego, wykorzystujący za to nowy instaler i to jest zasadnicza wartość tego wypieku (moim zdaniem!).
Dorimanx robi za to niezłe kernele (aczkolwiek..jak sam przyznał po 3.2 następne wersje były pasmem wynalazków i dopiero ten najnowszy, bodajże 5.5 ma być wersją ..... 3.2 z poprawkami i bez błędów;) Ja, w każdym razie, jadę od jakiegoś czasu na 3.2).
Ocena: 6/10
pzdr
Andro:        MIUI 2.4.13 PL
Kernel:       tytungR14
Radio:        2.15.50.14
Karta:        8 GB Class 10

*

Offline Adramel

• 895
  • Sprzęt: HD2/Sensation/GalaxyNote
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 08, 2012, 09:20:29 »
Podział nand zalecany 150 i 5 , ale jak się chce skorzystać z OBEX to musi być 170 i 5
Czym jest OBEX i czemu wymaga 20MB większej partycji?
Czy chodzi o ten OBEX do wymiany plików po np BT?

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 08, 2012, 10:15:22 »
Ja mam problem taki ze jak chce cos zainstalowas to tel sie resetuje nie wiem o co kaman moze ktos wie czemu tak sie dzieje ??

*

Offline Adramel

• 895
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 08, 2012, 10:55:23 »
Co zainstalować ? Ten rom? Masz odpowiedni rozmiar partycji?

*

Offline AMIGAnTOMEK

• Ekspert HTC Artemis
  • 1858
  • Sprzęt: HTC HD2, Nokia Lumia 820
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 08, 2012, 16:37:47 »
Czym jest OBEX i czemu wymaga 20MB większej partycji?
Czy chodzi o ten OBEX do wymiany plików po np BT?
Nie OBEX a ODEX
Cytat z innego forum
Najprościej mówiąc pliki odex to "fragmenty" aplikacji, które są ładowane do pamięci tuż przed uruchomieniem aplikacji w pliku apk. Służy to ponoć ich szybszemu ładowaniu, itp. W rzeczywistości mało to jednak daje.
Romy "odexed" trudniej też modyfikować (motywy, itp.) gdyż oprócz apk trzeba by też edytować pliki odex a jest to bardzo trudne. Stąd też romy "deodexed", które bezproblemowo można "customizować".
Jeśli podoba Ci się mój ROM i chcesz zostać donatorem wyślij mi PW.

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 08, 2012, 23:05:21 »
Dobra juz ogarnalem ale mam teraz inny problem mianowicie jak ktos do mnie dzwoni to aplikacja phone przestaje dzialac wymus zamkniecie wciskam i reset i musze pin wklepac o co kaman na innym roomie tez tak mialem wiec cos tu nie halo wie ktos jak to ogarnac zeby tak sie nie dzialo ??

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 09, 2012, 08:27:01 »
W odex są też trudności z przywróceniem aplikacji razem z danymi z kopii zapasowej np. TB, dlatego ja takich romów nie używam, chociaż rzeczywiście są szybsze. Ale dziwi mnie podana tutaj informacja że z odex musi być większa partycja, z tego tytuły pytanie do osób które już instalowały ten rom:
Jest możliwość wyboru odex/deodex przy instalacji? :mysli:

*

Offline Adramel

• 895
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 09, 2012, 08:31:20 »
Jest. Zainstalowałem wersje bez.

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 09, 2012, 10:06:24 »
Dzięki, to będzie można spróbować jak obecny rom mnie zdenerwuje ;)

*

Offline jacek87

• **
  • 151
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 09, 2012, 17:21:07 »
W odex są też trudności z przywróceniem aplikacji razem z danymi z kopii zapasowej np. TB, dlatego ja takich romów nie używam, chociaż rzeczywiście są szybsze. Ale dziwi mnie podana tutaj informacja że z odex musi być większa partycja, z tego tytuły pytanie do osób które już instalowały ten rom:
Jest możliwość wyboru odex/deodex przy instalacji? :mysli:

Problem z przywróceniem kopii zapasowej w TitaniumBackup? W jakim sensie? Może nie masz funkcji auto-instalowania i po kolei musisz wciskać "instaluj"?

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 10, 2012, 15:02:56 »
Mam TB Pro, nie muszę nic klikać, chodzi o to że danych niektórych aplikacji skopiowanych z tego romu, nie da się przywrócić na innym systemie, miałem tak między innymi z IOU i Paradise Island i jeszcze paroma innymi, po przywróceniu były czyste jak po instalce z marketu...

*

Offline Adramel

• 895
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 11, 2012, 17:59:35 »
Zainstalowałem ten rom na moich dwóch HD2. Działa fatalnie. PRZERAŹLIWIE wolno, co chwilę są jakieś lagi, co chwili wyskakuje okienko Zamknij/Zgłoś/Czekaj jak jakaś aplikacja się zamuli. Np odpalenie CoolReader trwa ponad 10s, na innym romie odpala się w max 2-3sekundu. Przy instalacji wybrałem by trzymał dane na partycji ext karty SD. Czy to może być przyczyną?

*

Offline mati55664

• 256
  • Sprzęt: HTC HD2, HTC Hermes
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 11, 2012, 18:43:58 »
Też dzisiaj z ciekawości oderwałem się od MIUI i przetestowałem ten ROM tak na szybko i niestety nie jest to wypiek dla mnie, tak jak kolega wspomniał wyżej częste zgłoszenia o niedziałające aplikacji i pytanie o czekaj lub zamknij co już mnie zniechęciło, też użyłem data na sdext, być może to właśnie było przyczyną i bardzo prawdopodobne że po jakimś czasie ROM by się zagościł i wszystko by działało szybko lecz na pierwszy rzut oka to nie dziękuję :E

Jako drugi ROM sprawdziłem ICS 1.5 od tytung'a i hmmm naprawdę miło to działa więc lubiących zabawę z ROM'ami to wypiek godny polecenia :ok:

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 12, 2012, 09:41:07 »
A jaką konfiguracje wybraliście? SWAP? ZRAM?

*

Offline mati55664

• 256
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 12, 2012, 10:08:45 »
Ja wybrałem ze SWAP 256MB a resztę opcji pozostawiłem bez zmian poza data na sdext i chyba jeszcze klawiaturka ICS :)

*

Offline jacek87

• **
  • 151
Odp: [ROM] Dorimanx-ROM-HIGH-END 3.1.2
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 12, 2012, 19:43:28 »
Nie wiem co waszym HD2 dolega, ale mi wszystko chodzi elegancko bez zająknięcia. Żadnych błędów itp. Nawet po przywróceniu wszystkich aplikacji TB nie widze zmiany w szybkości i stabilności Romu. Potestuję dłużej najnowszą wersję i dam znać.

EDIT: używacie task killera? Autor wątku wspomina o konieczności używania go, z powodu innego zarządzania pamięcią Ram w tym Romie.
« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2012, 19:52:04 wysłana przez jacek87 »

*

Offline Adramel

• 895
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 12, 2012, 21:42:26 »
Wróciłem na moim głównym fonie do NexusHD2-Gingerbread. Na drugim zostawiłem jeszcze tego High-Enda.

*

Offline Adramel

• 895
Odp: [ROM] Dorimanx-ROM-HIGH-END 3.1.2
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 17, 2012, 16:48:56 »

EDIT: używacie task killera? Autor wątku wspomina o konieczności używania go, z powodu innego zarządzania pamięcią Ram w tym Romie.
Zrobiłem 2 podejście do tego romu, bo ładnie nagrywa rozmowy.
Jakiego task kilera używasz? Przy instalacji pisze coś o Crom task managerze ale w sklepie go nie ma.
A co z adobe readerem? Sklep twierdzi że mój tel nie jest z nim kompatybilny. Podbnie z flashem.

*

Offline mati55664

• 256
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 17, 2012, 18:07:57 »
Adramel ewidentnie coś u Ciebie jest nie tak, specjalnie wgrałem dzisiaj NexusHD2 3.2a i aplikacje ktore podałeś czyli Adobe Reader, Adobe Flash Player i Angry Birds bez problemu się pobierają i instalują bez komunikatów o braku kompatybilności, sam nie wiem co Ci doradzić ale skoro na tylu ROM'ach masz ten problem to ja bym wgrał oryginalny WM 6.5 i od początku zaczoł czyli Task29, Magldr itd. aż do ROM'u NexusHD2 i sprawził czy nadal występuje ten problem.

A tak z innej beczki może mi ktoś doradzić jakąś aplikację która doda do paska notyfikacji przełączniki od wifi, bt itd? Coś w stylu tych od CM

*

Offline Adramel

• 895
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 17, 2012, 18:32:21 »
Tak jest póki sklep się nie aktualizuje do nowej wersji PLAY.
Teraz wróciłem do Dorimanxa i nie mogę pobrać adobe readera.

*

Offline mati55664

• 256
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 17, 2012, 18:41:49 »
Sprawdzałem na starszej wersji i działało ale zaczekałem aż się zaktualizuje do najnowszej wersji i po aktualizacji sprawdziłem i również działa, wersja kompilacji 3.4.7 zgadza się?

*

Offline Adramel

• 895
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 17, 2012, 19:02:03 »
Po kolei. O jakim romie teraz piszesz? O Doromanxie tak? Możesz pobrać Adobe Readera?

*

Offline mati55664

• 256
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 17, 2012, 19:11:13 »
Piszę o ROM'ie NexusHD2 3.2a, mam Sklep Play wersję 3.4.7 i pobrany już Adobe Reader

*

Offline Adramel

• 895
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 17, 2012, 21:51:45 »
A czy ktoś z Doromanxem może napisac czy może pobrać Adobe Readera i podac wersje sklepu?

*

Offline jacek87

• **
  • 151
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 18, 2012, 14:45:47 »
Mogę pobrać Adobe Reader i działa elegancko, wersja 3.4.7 (Sklep Play).

*

Offline Adramel

• 895
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 18, 2012, 18:47:51 »
No dobra, to co może być przyczyną że ja nie mogę? Na dwóch HD2. Na starszym sklepie dostępnośc jest większa, na Play nawet Angry Birdsy są niedostępne. Instalowałem 2 razy z pełnym Wipem przed i po.