[Q] Zamiar kupna - HD2 pod android ?

• 47 Odpowiedzi
  • 11305 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Komandosik

• 830
  • Jestem jednym z tych, którzy pamiętaja przyszłość
    • Mój FB :)
  • Sprzęt: I9300
[Q] Zamiar kupna - HD2 pod android ?
« dnia: Listopad 14, 2010, 19:10:53 »
Witam, zamierzam kupic sobie hd2. Posiada ja moj tata i uwazam ze to calkiem zacna maszyna. Niestety, windows 6.5 jak i wczesniejsze mocno mi sie znudzily, mam zamiar sie tego pozbyc. Wiec szukam alternatywy dla htc hd 2 z Andkiem. Chyba ze... no wlasnie, okaze sie ze android dziala dobrze na hd2. bez problemow bedzie mozna sie na nim opierac i tylko na nim.

tak wiec moje pytanie brzmi, z grubsza, czy android dziala pomyslnie na htc hd2 ? czego jeszcze nie mozna uruchomic, ktory z romow jest najbardziej stabilny i ktory najbardziej zaawansowany. Jak z plynnoscia? czy istnieje mozliwosc calkowitego wywalenia win z telefonu? czy poki co jedyna mozliwoscia jest... niestety emulacja ?

Pozdrawiam i serdecznie dziekuje za odpowiedzi ;)
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2010, 20:11:20 wysłana przez lemar123 »
Byłem posiadaczem: 106 telefonów
Ostatni telefon: S2 z NFC i9100P
Aktualnie posiadam: S3 White i9300
W razie chęci kontaktu: https://www.facebook.com/dawid.lubinski

*

Offline damianpiwowarski

• Ekspert Android
  • 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
  • Sprzęt: iPhone 5
Odp: Zamiar kupna - android ?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 14, 2010, 20:01:42 »
tak wiec moje pytanie brzmi, z grubsza, czy android dziala pomyslnie na htc hd2 ? czego jeszcze nie mozna uruchomic, ktory z romow jest najbardziej stabilny i ktory najbardziej zaawansowany. Jak z plynnoscia? czy istnieje mozliwosc calkowitego wywalenia win z telefonu? czy poki co jedyna mozliwoscia jest... niestety emulacja ?

HD2 nie mam, ale na spotkaniach ma Ziele. Z tego co mówił to działa wszystko, oprócz chyba akcelerometru. Działać, działa płynnie. Nawet byłem zaskoczony, że tak dobrze.

Całego WinMo nie wywalisz.
Tylko emulacja andka pozostaje, choć nie nazwał bym tego w 100% emulacją.

Ewentualnie w podobnej cenie masz galaxy s czy desire. Zastanów się.

*

Offline lemar123

• 2680
  • Sprzęt: Samsung A5
Odp: Zamiar kupna - android ?
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 14, 2010, 20:09:23 »
jeśli chcesz kupić z powodu android'a - weź coś z natywnym androdem, obecne buildy są OK, ale nadal nie ma NAND, i nikt nawet terminu nie poda

nie wiem ile kasy chcesz wydać ale taki np. starszy htc magic, na którego jest chyba gotowane froyo (oryginalnie ma 1.6) będzie pewnie poniżej 700 zł kosztował (ale cpu stare); albo, jak radzi przedmówca desire
więcej pomysłów znajdziesz w dziale z zakupami na forum

a który build najlepszy ?
poczytaj FAQ  :evil:

btw,
zmieniłem tytuł aby bardziej oddawał Twój dylemat  :wink:
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2010, 20:11:58 wysłana przez lemar123 »

Odp: [Q] Zamiar kupna - HD2 pod android ?
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 15, 2010, 12:39:27 »
HD2 ma tą przewagę, że możesz mieć zarówno Androida jak i WM a niebawem zapewne i WP7.
Co do działania samego Androida to obecne wersje działają już całkiem sprawnie. Najlepszą wersją był by Andek z Desire HD ale w nim brakuje jeszcze obsługi aparatu, co mam nadzieje niebawem dopracują :)

*

Offline damianpiwowarski

• Ekspert Android
  • 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 15, 2010, 15:54:45 »
Jest jeszcze jedna opcja - iOS. Możesz wyłapać 3G lub 3GS nawet, a na horyzoncie jest jeszcze iPod Touch 4. Też mają działające androidy :)

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 18, 2010, 09:19:19 »
Jak nie korzystasz z nawigacji (bo puki co to na WM jest najlepsza, chociaż na Andka to się też zmienia) to bież coś z Androidem na pokładzie. Puki co Andek na HD2 to tylko ciekawostka.
Jednak jeśli lubisz grzebać w systemie telefonu i rwać sobie włosy bo coś tam nie działa tak jak trzeba to bierz leosia.

ps. chociaż prawdą jest też, że dzięki wspaniałym ludziom z XDA z biegiem czasu Leo Andek będzie miał się coraz lepiej i w tedy za mała kasę będzie można sobie sprawić całkiem porządną wszystko mającą maszynkę, ale na to potrzeba cierpliwości...

[gmod]Człowieku użyj opcji "Sprawdź pisownię" bo tego się nie da czytać !!![/gmod]
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2010, 13:59:44 wysłana przez vonski »

*

Offline caje

• 2
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 18, 2010, 22:21:13 »
Puki co Andek na HD2 to tylko ciekawostka.

Nie. Dzwonię, pisze smsy, czytam maile, robię zdjęcia, gram. Taka ciekawostka ode mnie.
Z Androida można korzystać tak jak z WM. Kiedy pojawi się wersja NAND, będziesz mógł nawet Windowsa usunąć, jednak wersja uruchamiana z karty w niczym nie przeszkadza (no chyba że ciągle wyłączasz i włączasz telefon). Z odpowiednim radiem i romem nie ma żadnych problemów. Na to, że raz na jakiś czas Android na chwilę się zawiesi też nie możesz narzekać, bo na WM jest to równie częste.

Brałbym HD2 nawet do używania z Androidem. Możliwość wyboru i wsparcie xda to największe zalety tego telefonu jak dla mnie.

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 18, 2010, 23:43:12 »
Puki co Andek na HD2 to tylko ciekawostka.

Nie. Dzwonię, pisze smsy, czytam maile, robię zdjęcia, gram. Taka ciekawostka ode mnie.
Z Androida można korzystać tak jak z WM. Kiedy pojawi się wersja NAND, będziesz mógł nawet Windowsa usunąć, jednak wersja uruchamiana z karty w niczym nie przeszkadza (no chyba że ciągle wyłączasz i włączasz telefon). Z odpowiednim radiem i romem nie ma żadnych problemów. Na to, że raz na jakiś czas Android na chwilę się zawiesi też nie możesz narzekać, bo na WM jest to równie częste.

Brałbym HD2 nawet do używania z Androidem. Możliwość wyboru i wsparcie xda to największe zalety tego telefonu jak dla mnie.
+1

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 18, 2010, 23:44:26 »
Po upływie czasu również jestem zdania że LEO to jest to!
Możesz mieć i Androida i WinMobile! Masz wybór, a z karty wcale nie działa źle.
Z czasem zrobią bulid z Desire HD z działającym aparatem i dodadzą jakoś 1280x720 nagrywanie video i niczego lepszego nie będzie ;)
Zresztą zobacz na allegro jak się Desire sprzedaje a jak LEO ;)

*

Offline tab0reqq

• 333
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 05, 2010, 18:48:54 »
Zresztą zobacz na allegro jak się Desire sprzedaje a jak LEO ;)

Możesz naświetlić mi obraz tego jak sprzedaje się LEO a jak Desire? Bo po ilości ofert patrząc - Desire schodzi jak świeże bułeczki a Leo wybierają pojedynczy kupujący.

p.s. Mam Desire ale też zastanawiam się nad HD2 na próbę. Wydaje mi się, że zmieniając Desire na HD2 stracę (funkcjonalność). Desire z custom romem ma dobrą baterię i jakby nie patrzeć Android na nim po prostu działa :)
Toshiba e300 | HP 1930 | Palm  TT | Palm Vx | HP 3970 | HP rx3715 | HP 1940 | HP 4150 | x51v | m515 | iP 2G | Tytn | e650 | SE M600i | e51 | i900 omnia | iP 3G 8/16GB | e51 | bb8300 | bb 8520 | bb8900 | e71 | i5700 Spica | bb 9700 | Desire

*

Offline MrVampire

• 273
  • Sprzęt: HTC HD2 LEO
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 05, 2010, 19:24:11 »
HD2 ładniej wygląda, możesz mieć 2, a zaraz pewnie 3 systemy(WinMo, Android, WP7).

Jak byś miał wybór HD2 i DHD to oczywiście bym wziął DHD.
A pomiędzy desire I hd2 to ja bym wziął hd2.
HTC HD2 LEO

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 05, 2010, 20:11:07 »
Ja na poczatku niechetnie podchodzilem  do androida w leo - wiadomo, nie jest to natywny system, startuje z karty itd. Problemem dla części osób było również to, że aby go wgrać trzeba było zrobić hspl - wiadomo, utrata gwarancji. Teraz jednak, po tym jak htc opublikowało rom 3.14 można wgrać androida bez utraty gwarancji. Szczerze... największe moje zdziwienie dotyczy stabilności androida... przez miesiąc używałem romu z desire i telefon restartowalem 2 razy, tylko dlatego że chciałem przełączyć się na wm. telefon mi się ani razu nie zawiesił, nie było sytuacji w której coś nie działało podczas gdy wm musiałem restartować średnio 5-10 razy na tydzień. System działa szybko, na karcie class 4 i wyższej, działa szybko, porównywalnie do wm. Drenaż baterii nie jest duży - jeśli ustawimy wszystko odpowiednio - co zajmuje 5 minut - to czas porównywalny jest do wm. Aktualnie wgrany mam soft z desire HD, czyli w praktyce mamy coś pomiędzy desire i desire HD za stosunkowo atrakcyjne pieniądze. Nie mówiąc o wsparciu XDA...

Jeśli jesteś osobą która chce żeby po pierwszym włączeniu wszystko działało i nie lubisz się bawić - weź desire (pieniądze podobne jak hd2) jesli masz dużo kasy to desire HD...

a jeśli jesteś osobą która lubi kombinować, mieszać, testować nowe rzeczy to bierz hd2 z myślą o androidzie - za tą kasę - jeśli masz takie podejście - nic lepszego nie znajdziesz

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 05, 2010, 20:17:23 »
HD2 ładniej wygląda, możesz mieć 2, a zaraz pewnie 3 systemy(WinMo, Android, WP7).

Jak byś miał wybór HD2 i DHD to oczywiście bym wziął DHD.
A pomiędzy desire I hd2 to ja bym wziął hd2.
+1

zależy od tego czy zamierzasz poświęcać czas na dłubaninę
hd2 będzie jeszcze długo żywe i modyfikowane przez hobbystów

pewnie jak wyjdzie coś gingerbread'em, to szybko pojawi się port na hd2 a inne urządzenia będą długo czekać
np. taki samsung i9000 dopiero niedawno doczekał się froyo

*

Offline tab0reqq

• 333
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 05, 2010, 23:08:25 »
JDrenaż baterii nie jest duży - jeśli ustawimy wszystko odpowiednio - co zajmuje 5 minut - to czas porównywalny jest do wm. Aktualnie wgrany mam soft z desire HD, czyli w praktyce mamy coś pomiędzy desire i desire HD za stosunkowo atrakcyjne pieniądze. Nie mówiąc o wsparciu XDA...
Ta część Twojej wypowiedzi interesuje mnie najbardziej. Jak wygląda czas pracy na baterii ? Ja przy moim użytkowaniu Desire ładuję codziennie przed snem (ale jak tego nie zrobię to działa mi 48h). Jak działa Leo / HD2 z Androidem?

Styl pracy:
- wifi włączone non stop (połączone z wifi w domu/pracy)
- 3G włączone (ale chyba przechodzi na edge jak jest połączone wifi,... bo ikonka jest inna)
- jasność auto
- standardowe Sense'owe aplikacje w tle (zegar, kalendarz, pogoda)
- włączona synchornizacja wszystkiego z google (poczta, kalendarzm kontakty)
- GPS OFF
- 15-20min rozmów dziennie + 10sms + internetu 20-30min max (facebook, www)

Jak Leo pociągnie w taki sposób pełne 24h to już jest ok.
Toshiba e300 | HP 1930 | Palm  TT | Palm Vx | HP 3970 | HP rx3715 | HP 1940 | HP 4150 | x51v | m515 | iP 2G | Tytn | e650 | SE M600i | e51 | i900 omnia | iP 3G 8/16GB | e51 | bb8300 | bb 8520 | bb8900 | e71 | i5700 Spica | bb 9700 | Desire

*

Offline billi

• 387
  • Sprzęt: HD2
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 05, 2010, 23:18:39 »
tab0reqq mniej więcej prawie podobny styl pracy mój hd2 z androidem MDJ FroYo HD v.4.1 nie wytrzymuje 8 godzin z tym że ja nic nie ustawiałem w androidzie odnośnie oszczędzania energii.

« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 05, 2010, 23:56:47 »
Takiego wyniku jak desire na pewno nie będzie. Właśnie sprawdziłem, standby z włączonym wifi pobiera około 20 ma... a bez włączonego wifi od 2 do 8. Mój sposób używania jest zdecydowanie inny, rzadko mam na stałe włączone wifi więc ciężko mi powiedzieć. Desire ma pojemniejszą baterię niż hd2 (1230 vs 1400), mniejszy ekran (mniej do podświetlenia) no i ma natywny system. Ciekawe czy przy takim użytkowaniu byłaby duża różnica między wm a androidem na hd2, zakładając że poczynimy pewne kroki aby zmniejszyć zużycie baterii pod androidem (setcpu, advanced task killer itp).

*

Offline tab0reqq

• 333
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 06, 2010, 01:14:06 »
Właśnie też poszukałem trochę w internecie informacji o czasie pracy na baterii. Niestety nie jest z tym rewelacyjnie w chwili obecnej. Czekam na rozwój sytuacji. Tak na prawdę to dla mnie osobiście jedynym zamiennikiem HD2, tylko że z Androidem, jest Desire HD :) Niestety mam w głowie zakodowane: płacenie 1300zł za telefon to dużo. Płacenie więcej - nie dla mnie.

Za Desire zapłaciłem 1000zł (na gwarancji z pl).

Tak czy siak na pewno będę śledził rozwój projektu Andka na Leosiu. Jest to o tyle fajne, że dla mnie osobiście wiele aplikacji na WM przebija funkcjonalnością rozwiązania z Androida lub iOS.

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 06, 2010, 08:42:50 »
ja używam codziennie i mi 24h starcza, ale nie jestem cały czas na wifi i nie gram w gry

*

Offline Kozak

• 517
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 18, 2010, 21:53:01 »
Odświeżam temat, bo również zastanawiam się nad zakupem HD2 do używania Androida.
Wiem, że bez dłubania się nie obędzie, ale wolałbym wgrać dopracowany ROM i co jakiś czas wrzucać nową wersję, a nie sprawdzać każdą aktualizację, co działa a co nie. Czy to możliwe na HD2 czy lepiej wziąć coś z natywnym Androidem, np. Milestone?
Hermes -> BB 8310 + N810 -> i780 + N810 -> i5700 -> HD2 -> DHD @ Android Revolution HD 5.1.11 & no-Sense 0.15

*

Offline SeBoLeX

• 646
  • Sprzęt: Omnia -> HTC Leo -> HTC One X -> SG Note 3
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 18, 2010, 22:25:16 »
Hmm... w tej chwili brałbym Desire HD, na "alledrogo" nówka z polskiej dystrybucji za niewiele ponad 1,7k :)
Device #1: Samsung Galaxy Note 3 ; ROM: WiechoROM v5 DXUENF3 (4.4.2 - KitKat)

Device #2: Kiano Core 10.1 3G [ROOTED]

*

Offline Kozak

• 517
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 18, 2010, 22:31:53 »
Też bym tak zrobił, ale mam tylko 1000 zł na zakup.
Hermes -> BB 8310 + N810 -> i780 + N810 -> i5700 -> HD2 -> DHD @ Android Revolution HD 5.1.11 & no-Sense 0.15

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 18, 2010, 23:36:43 »
Odświeżam temat, bo również zastanawiam się nad zakupem HD2 do używania Androida.
Wiem, że bez dłubania się nie obędzie, ale wolałbym wgrać dopracowany ROM i co jakiś czas wrzucać nową wersję, a nie sprawdzać każdą aktualizację, co działa a co nie. Czy to możliwe na HD2 czy lepiej wziąć coś z natywnym Androidem, np. Milestone?
zależy co rozumiesz przez dłubanie, jak dla mnie dłubaniem nie są trzy punkty
- pobrać 300 mb zip z androidem
- rozpakować archiwum na kartę
- zainstalować ebl albo kliknąć w 2 pliki .exe w winmo
i koniec "instalacji" czyli dłubania

2-3 builldy są całkowicie bezproblemowe, nie ma potrzeby niczego nowego sprawdzać
to, że widzisz po tym forum, że się maniacy rzucają na każdą nowość i opisują swoje wrażenia wynika tylko z tego, że to lubią

« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 19, 2010, 00:12:39 »
Tak jak lemar prawi, dłubania praktycznie nie ma. Rom 3.14 + dystrybucja z desire (bo z desire hd jeszcze nie sa takie dopracowane) i nie ma żadnych problemów. Mniej stabilny u mnie jest wm niż android... co troche dziwaczne jest...  :E :-|

dłubania jest mniej niż pod wm w sumie, bo tam żeby wszystko poustawiać żeby działało tak jak chcemy to mam wrażenie ze dluzej schodzi niż pod andkiem. U mnie hr pod wm to potem około 2 godzin zabawy żeby wszystko zainstlowac, przywrocic... w androidzie mam kontakty na googlu, jeden program do backupu,  market sam instaluje aplikacje ktore wczesniej mielismy...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2010, 00:14:47 wysłana przez artur88 »

*

Offline Kozak

• 517
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 20, 2010, 08:10:04 »
Dzięki za rozwianie moich wątpliwości, będę polował na HD2 w takim razie :)

*

Offline lulek

• 738
  • Sprzęt: Wiz>Herm>Diam>SEX1>HD>HD2>DHD>EVO3D>SENS>SGS3
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 20, 2010, 12:59:58 »
Ja uważam, że jeżeli istnieje choćby szansa, że przyda nam się WinMo to HD2 jest bezkonkurencyjny. Jeżeli w ogóle nie chcemy go oglądać to zapewne lepiej wziąć coś natywnego.

Andek w Leo to nie taka sobie emulacja i poza mniejszą ilością ramu start z WM nie jest taki straszny. System działa całkiem sprawnie, a support XDA dla HD2 jest niesamowity. W moim wypadku nawet jak powstanie NAND to podziękuję - oba systemy równocześnie to dla mnie wartość sama w sobie.

sgs III

*

Offline Kozak

• 517
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 20, 2010, 13:56:39 »
Ja uważam, że jeżeli istnieje choćby szansa, że przyda nam się WinMo to HD2 jest bezkonkurencyjny. Jeżeli w ogóle nie chcemy go oglądać to zapewne lepiej wziąć coś natywnego.
Właśnie o to rozbija się mój problem, w tej cenie znajdę sensowne oprócz HD2 tylko Milestone, który jednak ma mniejszy ekran i mniej RAMu. Właśnie nie wiem, co lepiej poświęcić (natywnego Androida czy te cechy HW HD2).

*

Offline lulek

• 738
  • Sprzęt: Wiz>Herm>Diam>SEX1>HD>HD2>DHD>EVO3D>SENS>SGS3
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 20, 2010, 16:54:38 »
No tak. Tylko jak wyjdzie na LEO Andek w wersji NAND to stracimy możliwość korzystania z pewnych dobrodziejstw WM. To czyni Leosia telefonem o tak dużym potencjale. W dodatku wciąż jeszcze mozna żyć nadzieją, że kiedyś wyjdzie i WM7. może, może nie.

Jeżeli zaś chcesz telefon wyłącznie pod Androida... HD2 nie jest aż tyle tańszy żeby wybierać telefon z WM z myślą o pracy wyłącznie na Androidzie.

Podsumowując Hd2 moim zdaniem jest "de best" dla experymentatorów i zwolenników WM6.5. Jeżeli nie chcemy/potrzebujemy ani tego ani tego to lepiej brać inny model.
sgs III

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 20, 2010, 17:06:32 »
no tu są zdania podzielone w sprawie "dobrodziejstw WM" tak uczciwie mówiąc - jedynie Automapa mi jest potrzebna z WM a reszta - jest już nieistotna
jak wracam do WM to większość rzeczy mnie wpienia a najbardziej brak działania przycisku hardwarowego cofnij w większości aplikacji

na dzień dzisiejszy łyknął bym DesireHD bez zastanowienia - co nie oznacza absolutnie że mam zamiar zmienić Leo bo po co zmieniać na to samo :p

*

Offline MrVampire

• 273
  • Sprzęt: HTC HD2 LEO
« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 20, 2010, 18:26:22 »
DesireHD ma ponoc beznadziejne glosniki. Nie to co Leo:)
Podsumowujac ogolnie temat jak chcesz sie bawic i zmieniac co chwile buildy to bierz leo, a jak chcesz po prostu miec androida to telefon z natywnym andkiem bedzie lepszym wyborem.
HTC HD2 LEO

*

Offline Kozak

• 517
« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 20, 2010, 21:26:56 »
Cały czas nie mogę się ostatecznie zdecydować, ale nie jest mi w ogóle potrzebny WM, więc raczej będę się skłaniał do czegoś innego. Dzięki za wszystkie odpowiedzi na moje pytania :ok: