[Q] Powolny Android Market w dużej ilości buildów..

• 10 Odpowiedzi
  • 2915 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline misiuk2

• 20
  • Sprzęt: HTC HD2
[Q] Powolny Android Market w dużej ilości buildów..
« dnia: Kwiecień 21, 2011, 15:40:52 »
Witam,

Mam taki problem z Android Marketem - otóż działa on z beznadziejną prędkością. Miałem darkstone superRAM i działał świetnie, pełnę prędkością niemal (transfery w centrum miasto po HSDPA dochodziły do 0,5 MB na sekundę nawet, po WiFi leciało ~300 (powinno 360 KB/s - łącze 3 Mbit). Tylko, że tam był ten "kwadratowy", stary market..

Wczoraj miałem Americandroid ... i jest ten nowy market, który u mnie ściąga (niezależnie czy WiFi czy 3G) 10 KB/s, a czasem nawet mniej lub przerywa ściąganie.. Angry Birdsy się ściągały 30 minut z zegarkiem w ręku..

Wczoraj zainstalował polecany Evo Carbon Remix 0.6 i znów to samo - jest w Nim ten sam, nowy market co w Americandroidzie.. Próbowałem restartów (3... ) - nic, odmontowywałem dwukrotnie kartę - nic..

Jakieś pomysły - lub miał ktoś może jakiś problem?

ROM i radio seryjne (3.14, radio 2.15), nie mam zamiaru zmieniać, ponieważ HSPL z tego co wiem wpływa na utratę gwarancji (której posiadam jeszcze 20 miesięcy).

Edit: Moderatorze, mam nadzieję, że nie zdublowałem żadnego tematu, szukałem "wolny market" "problem z marketem", a w końcu "market" i nie znalazłem podobnej sytuacji.

Edit#2
Speedtest na Androida wykazał 2,6 Mbit, ale było ciągle 3, w pewnym momencie spadek niemal do zera, i potem znów 3. Ping - za pierwszym pomiarem 600 ms :O , za drugim 50 ms.. Upload 0,5 Mbit, czyli taki jak powinien być.

Sprawdziłem również Youtube - filmiki są odtwarzane płynnie, szybko się buforują, podobna prędkość jak na komputerze.

Uruchomiłem również Speedtesta w przeglądarce natywnej Androida - wyszło 2.3 Mbit , 0,5 Mbit.. Czyli wychodzi na to, że tylko z marketem problem..

Jakaś rada się znajdzie, a jeśli nie - to może doradzicie, jak zainstalować starszą wersję marketu (najlepiej tą "kwadratową").

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz - mimo, że Speedtesty pokazują wysokie prędkości, to strony internetowe bardzo wolno się wczytują.. 
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2011, 16:11:06 wysłana przez misiuk2 »
HTC HD2
ROM 3.14  Radio 2.15
Android (SD) NexusHD2 Gingerbread 3.2a

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
Odp: [Q] Powolny Android Market w dużej ilości buildów..
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 21, 2011, 16:38:47 »
Pierwsze słyszę o takim problemie, mi zawsze ściąga z pełna prędkością łącza, czy to przez wifi czy przez internet mobilny, na SD było tak samo.

Może masz w ustawieniach tylko gsm ustawione?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2011, 16:40:40 wysłana przez xspojlerx »

*

Offline Ralf63

• 464
  • Sprzęt: HTC Desire Z
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 21, 2011, 16:54:11 »
Miałem to samo na Spicy. Jak rozwiązałem problem? Zmieniłem telefon ;) Wiem, że to dla Ciebie żadne rozwiązanie ale sygnalizuje tylko, że to nie tylko Tobie sie zdarza
HTC Desire Z 2.3.4 + 8 GB
iPhone 3GS 32 GB

*

Offline misiuk2

• 20
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 21, 2011, 17:14:27 »
Jest włączone 3G. Zresztą - na WiFi jest to samo.. I to już nie pierwszy raz.. Mam wrażenie, że ma to związek z tym nowym marketem. Na starym, który był we wspomnianym superRAMie wszystko działa poprawnie, na Windowsie jest ok, Youtube działa płynnie, speedtest mierzy 2,5 Mbita.

Wrzucę dziś jeszcze jedną dystrybucje i powiem co i jak.

Edit:

MCCM IR 1.8 - tutaj brak jakiegokolwiek połączenia, zero 3G, zero WiFi.
Teraz ściągnąłem ostatnie "cuś" - darkostone SuperRAM Sense 0.1. Jeśli tutaj nie będzie działać to będę musiał wrócić do zwykłego superRAMa, bo tylko na Nim "wszystko działa".

Czy jest możliwe, żeby przyczyną była karta Kingstona? 8GB Class4. Polecono mi ją, ja tam zawsze wolałem Sandiska..
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2011, 18:29:31 wysłana przez misiuk2 »
HTC HD2
ROM 3.14  Radio 2.15

*

Offline Szymon645

• **
  • 107
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 21, 2011, 18:51:07 »
Mam tego samego kingstona i na imilce prędkość w porządku ale cały tel laguje podczas ściągania i instalacji 

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 21, 2011, 18:55:52 »
Jest włączone 3G. Zresztą - na WiFi jest to samo.. I to już nie pierwszy raz.. Mam wrażenie, że ma to związek z tym nowym marketem. Na starym, który był we wspomnianym superRAMie wszystko działa poprawnie, na Windowsie jest ok, Youtube działa płynnie, speedtest mierzy 2,5 Mbita.

Wrzucę dziś jeszcze jedną dystrybucje i powiem co i jak.

Edit:

MCCM IR 1.8 - tutaj brak jakiegokolwiek połączenia, zero 3G, zero WiFi.
Teraz ściągnąłem ostatnie "cuś" - darkostone SuperRAM Sense 0.1. Jeśli tutaj nie będzie działać to będę musiał wrócić do zwykłego superRAMa, bo tylko na Nim "wszystko działa".

Czy jest możliwe, żeby przyczyną była karta Kingstona? 8GB Class4. Polecono mi ją, ja tam zawsze wolałem Sandiska..
To nie wina karty... Skoro mówisz że tylko market tak podle działa, jakby to była wina karty to cały Andek by Ci zamulał.
Mam tego samego kingstona i na imilce prędkość w porządku ale cały tel laguje podczas ściągania i instalacji 
Tutaj to akurat nie jest wina karty tylko tego że to jest port z Desire HD, i wszystkie buildy i romy na jego bazie tak lagują...

*

Offline misiuk2

• 20
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 21, 2011, 22:34:11 »
Po zainstalowaniu darkstone superRAM v1.5 market działa poprawnie, bardzo szybko, zero lagów przy rozpoczynaniu ściągania, szybkie ściąganie i instalowanie..

Zostaję przy tym romie, ale zauważyłem coś dziwnego, czego miesiąc temu nie było - otoż pasek postępu podczas ściągania aplikacji - nie ma go. Jest tylko "downloading", te takie ruszające się kreseczki, ale żółtego paska postępu nie ma..

Aplikacje jednak się ściągają i instaluję poprawnie, więc już nic nie będę kombinował.

P.S. A co do mojego wcześniejszych problemów to nawet HR nie pomógł.. Mój Leon chyba uznał, że jest tylko jeden, jedyny słuszny build  :mrgreen:
HTC HD2
ROM 3.14  Radio 2.15

*

Offline lulek

• 738
  • Sprzęt: Wiz>Herm>Diam>SEX1>HD>HD2>DHD>EVO3D>SENS>SGS3
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 21, 2011, 23:47:41 »
Problem bardzo szeroko jest opisywany przy okazji romu DL od dandiesta na XDA. Okazuje się że wiele optymalizacji systemu odbija się na szybkości marketu i faktycznie są romy, w których market laguje. Nie jest to 0-1. Są też stany pośrednie.

Na używanych przeze mnie Imilkach jest średnio znaczy też laguje ale relatywnie mało w porównaniu do tych problemowych. Za to system śmiga.
sgs III

*

Offline titus78

• 665
    • a może tak coś wciągniesz?
  • Sprzęt: SGS II, Galaxy Note
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 22, 2011, 09:59:36 »
Pisałeś o problemie z Marketem w buildzie AmericanAndroid, używam go już od dłuższego czasu i problemu z Marketem nie mam, jestem z niego bardzo zadowolony. Używam go bez partycjonowania karty SD. Jedynie do czego mogę się w nim przyczepić to niska głośność zewnętrzna multimediów nawet po zmianie w ustawieniach i DSP, mogła by być znacznie większa.
Potrzebna zgoda na reklamowanie stron, serwisów etc.!!!

*

Offline mackus

• 270
  • Sprzęt: lg swift 3d p920
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 25, 2011, 11:13:59 »
na    
SD MCCM HD V4.5 [DESIRE HD Sense] też jest taki problem... kiedyś udało mi się trafić na rom z sd, na którym market hulał(nie był chyba z desire hd), ale reszta chodziła do bani

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 25, 2011, 11:39:41 »
kiedyś udało mi się trafić na rom z sd, na którym market hulał(nie był chyba z desire hd), ale reszta chodziła do bani
Mi market śmigał na wszystkich romach podobnie, czasami tylko były lekkie przestoje, ale sporadycznie... Ciekawy przypadek, chociaż w sumie takich rodzynków można znaleźć więcej w naszym Androidzie.