[Q] Czym mierzyć wydajność Android'a (wątek wydzielony) ?

• 12 Odpowiedzi
  • 5802 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
[Q] Czym mierzyć wydajność Android'a (wątek wydzielony) ?
« dnia: Listopad 16, 2010, 13:15:54 »
(wydzielony z tego wątku http://pdaclub.pl/forum/android-w-leo/poszukuje-dystrybucji-z-najwydajniej-dzialajaca-przegladarka/)

bardziej wiarygodny jest quadrant, mierzy dużo więcej niż tylko ilość operacji na sekundę. W linpacku potrafi też być duży rozrzut, u mnie na Mdeejay Froyo + Sense HD 3.7 skacze od 29 do 38 Mflops.
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2010, 20:37:22 wysłana przez lemar123 »
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline lemar123

• 2680
  • Sprzęt: Samsung A5
Odp: [Q] Czym mierzyć wydajnośc Android'a (wątek wydzielony)
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 16, 2010, 13:20:52 »
bardziej wiarygodny jest quadrant, mierzy dużo więcej niż tylko ilość operacji na sekundę. W linpacku potrafi też być duży rozrzut, u mnie na Mdeejay Froyo + Sense HD 3.7 skacze od 29 do 38 Mflops.
to zależy co telefon akurat robi
- wyłącz wifi i net
- ubij nadmiarowe procesy
i wtedy zmierz

ja mam w takiej sytuacji rozrzut nie więcej niż 2-3 mflopsy w linpack

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 16, 2010, 16:40:17 »

ale beju wiesz oczywiście że Linpackiem - mierzy się moc najmocniejszych maszyn obliczeniowych na ziemi - najnowszy chiński superkomputer "Mleczna Droga" ma wydajność 2,57 petaflopsa. A to jest czysta matematyka i wymierne określenie mocy obliczeniowej procesora - sam Quadrant mówi wiele i nic dokładnie - na jego podstawie ciężko wysnuć jakiekolwiek wnioski - byle inny pda z mocnym 3D i Quadrant naliczy oszałamiającą wydajność
zmienne w linpacku są tylko przez skalowanie procesora w buildach - gdyby zablokować częstotliwość procesora na stałą to wyjdą niewiele się różniące wyniki - za to bateria zdechnie szybkensem
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2010, 18:51:37 wysłana przez robix1999 »

*

Offline bronx

• 254
  • Sprzęt: htc Desire S, Dell XPS M1330, iPad (2012)
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 16, 2010, 21:36:24 »
hmm... wlasnie sprawdzilem i u mnie jest dosc mala rozbieznosc miedzy kolejnymi testami w linpacku. oscyluje w granicach 35 mflopsow. dobry wynik bez oc i uv? na hastarinie mam scapowane cpu na 998 mhz max bodajze.

tak czy siak - od wczoraj miazdzy mnie dolphin hd. minimalnie wolniejszy od stocka i opery mobile, no ale funkcjonalnoscia zjada obie. do tego smart keyboard pro i jestem nawrocony na androida chyba juz na zawsze. :P

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 16, 2010, 21:57:58 »
35 mflops ok
i jeszcze pomiar najlepiej wykonać na profilu performance setcpu

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 16, 2010, 23:48:52 »
bronx a jeszcze z 2-3 miesiące temu wypominałes mi w HydePark'u że jestem zagorzałym zwolennikiem robota. A teraz sam jesteś jednym "z nas"

My tu gadu gadu a pan moderator nie pilnuje porządku bo się zrobił niezły OT o wydajności.

robix1999 - quadrant mierzy ogólną wydajność sprzętową pod różnym kątem, jak dobrze zauważyłeś sprzęty z lepszą grafiką mają lepsze wyniki jeśli chodzi o całokształt wydajności
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 17, 2010, 00:23:00 »
My tu gadu gadu a pan moderator nie pilnuje porządku bo się zrobił niezły OT o wydajności.
:P
watek podzielony (kiedyś trzeba sprawdzić tę opcję po raz pierwszy :-) )

*

Offline bronx

• 254
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 17, 2010, 21:12:25 »
bronx a jeszcze z 2-3 miesiące temu wypominałes mi w HydePark'u że jestem zagorzałym zwolennikiem robota. A teraz sam jesteś jednym "z nas"

robix1999 - quadrant mierzy ogólną wydajność sprzętową pod różnym kątem, jak dobrze zauważyłeś sprzęty z lepszą grafiką mają lepsze wyniki jeśli chodzi o całokształt wydajności

eee... wypominalem Ci??  :mysli: widzisz jaki ja ciemny bylem...  pozwalam Ci wymierzyc mi klapsa :E

coz... kiedys uwazalem, ze android nie jest dla mnie. chyba sie jednak zarazilem... malo tego, trzymalem dzisiaj w reku desire z i chyba go sobie odpuszcze. po pierwsze klawisze hard juz mnie chyba przestaly podniecac, po drugie android na leo jest obecnie w takim stadium rozwoju, ze spokojnie wytrzymam z nim do kolejnej generacji sprzetu.

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
Odp: [Q] Czym mierzyć wydajnośc Android'a (wątek wydzielony) ?
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 19, 2010, 13:45:47 »
bronx - animowany klaps jest twój :ok:

A co do Leo - trochę mu brakuje stabilności, na sprzętach dedykowanych lepiej się czułem...
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline bronx

• 254
Odp: [Q] Czym mierzyć wydajnośc Android'a (wątek wydzielony) ?
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 25, 2010, 21:08:57 »
hehe...  :ok:

co do stabilnosci, to mam nadal froyostone 3.2, hastarin 8.5 (setcpu - smartass bez profili, gorna granica 1190 mhz) i patch od letamy (przepakowany przez hastarina, z pierwszej strony watku letamy) - wynik, superstabilny leos.

linpack - 39 mflops, quadrant - ponad 1600, imho niezle jak na rom z sense. baterii zre troche ponizej 1%/h - taka wychodzi mi srednia.

zero zawiasow, restartow, hd2 nic nie zapomina (winmo czasem pogubil rozne rzeczy po resecie), dziala doslownie wszystko poza nagrywaniem 720p.

... i z tego wlasnie powodu zostawiam sobie leosia i czekam na przelom, bo nowe desiry mnie nie powalily na kolana, ba - nawet hd2 mi sie troche bardziej wizualnie podoba. ;)

[EDIT]

dzis zmniejszylem gorny prog na 1113 mhz, wydaje mi sie iz na poprzednim ustawieniu czasem potrafil przymrozic... teraz jest super - linpack ok. 37mflops, quadrant nadal ok. 1600 (okolo znaczy czasem ciut wiecej, czasem mniej...)
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2010, 20:24:11 wysłana przez bronx »

*

Offline MrVampire

• 273
  • Sprzęt: HTC HD2 LEO
Odp: [Q] Czym mierzyć wydajność Android'a (wątek wydzielony) ?
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 05, 2010, 09:29:38 »
mam pytanie jak wy go podkręcacie?
HTC HD2 LEO

*

Offline bronx

• 254
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 09, 2010, 22:08:55 »

*

Offline MrVampire

• 273
  • Sprzęt: HTC HD2 LEO
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 09, 2010, 22:18:00 »
wiem, juz znazlem. Tylko czy na stale zwiekszasz to? Bo chyba batka moze sie przegrzac.

ja mam w quadrant 2400+ a w linpack 36+ na buildzie MDJ 1.6 Ultimate. Jakby tylko koles popracowal nad interface to bylby swietny build.
HTC HD2 LEO