DL Desire Z - jak nazwa wskazuje z Desire Z portowane
RAFDROID HD 3.0 - a ten jest z Desire HD
oby dwa używałem a więc: Desire Z - mimo że mam kartę Class 10 nie byłem zadowolony z elastyczności tego romu liczne lagi, błąd po ściągnięciu Youtube z marketu (wysypuje się po wciśnięciu klawisza powrotu. Testowałem z partycją ext4 1024 i był strasznie zamulony, nie testowałem go z 4 partycjami, jedynie szybko w miarę chodził bez dodatkowej partycji mimo że. pozostawało ok 60mb
RAFDROID HD 3.0 mimo partycji ext 4 jest szybszy od Desire Z, nie ma rewelacji ale jednak nie testowałem tego romu bez partycji ani też z 4 partycjami . Jak każdy też potrafi się wysypać np przy filmach w flashu na szczęście youtube działa bez zarzutów
to tyle
dodałem moje 3 grosze
Jeżeli jakiś rom testujesz w konfigu różniącym się od zaleceń autora to ten fakt powinien być myślą przewodnią ew. oceny. Jak widzę zarówno jeden jak i drugi rom potraktowałeś odmiennie od zaleceń.
Połączone: Luty 11, 2011, 14:33:20
Czytam i obserwuję, że przydałoby się rozszerzyć FAQ.
Brakuje paru informacji:
1. Sense Desire vs sense DHD vs sense desire Z
TIP. Romy z desire są szybsze bo zarówno sprzęt bardziej zbliżony, sense mniej rozbudowany i co najważniejsze zmieści się w naszym NAND. Dlatego jeżeli instalujecie romy z nowszym sense to warto wiedzieć dlaczego. Ja np. poszukiwałem najnowszego friends huba z którego korzystam, a także HTC huba i tyle. Jeżeli można to zaaplikować staremu desire to z przyjemnością wracam.
2. Dlaczego wiele partycj i dlaczego raz więcej raz mniej.
Różne romy obsługują różne partycje! ale pewne cechy są wspólne.
Partycja 1 - fat 32 czyli standard
Partycja 2 - ext. Ostatnio reklamuje się ext4 ale ludzie nie zdają sobie sprawy z konsekwencji za bardzo.
Partycja 3 - w zależności od romu swap/ext potrzebna na swap. Nie kumam czemu czasem jest to ext4 i w dodatku wielkie ale jest.
Partycja 4 - backup (niekoniecznie ostatnia partycja) dla clockwork
Partycje dodatkowe są potrzebne żeby nie padła wydajność w przypadku romów z DHD ponieważ mamy w naszych telefonach za mało wbudowanej pamięci aby pomieściły to co zawierają te telefony tam standardowo. W wersjach bez sense nie ma takiej potrzeby. W wersjach z desiere również.
ext2/ext3/ext4. Tu jest wiele mądrych opisów jak choćby wikipedia. Generalnie ext4 w założeniu "się uczy" w związku z czym na początku JEST WOLNE i w miarę używania powinno przyśpieszać. Jeżeli instalujemy co chwila mnóstwo nowych aplikacji to ext4 nie jest dla nas. wybierzmy lepiej ext2.