[NAND jan-willem3 MIUI stock] Gingerbread, MIUI 1.8.12

• 166 Odpowiedzi
  • 42016 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ilammd

• *
  • 61
  • Sprzęt: HTC HD2
Mam jeszcze jeden problem. Menadżer tematów działa bardzo fajnie i daje ogromne możliwości (nawet pobierają się różne animacje bootowanie :D ), jednak za nic nie mogę zmienić wyglądu skrzynki z SMS'ami. Cały czas mam w jej ustawieniach dostępne cztery domyślne tematy, a zmiana opcji w Theme Manager'ze nie przynosi efektów :-(

Mieliście podobny problem?

A to z innej beczki: na forum xda natrafiłem na ten wpis. Użytkownik Darkne0, chwali się w nim swoim pulpitem na MIUI. Chciałbym uzyskać podobny efekt jeśli chodzi o zegar i pogodę, jednak nie mogę odszukać o tym informacji.

Co do pierwszego problemu rozwiązaniem okazała się instalacja wersji AU, zamiast DEV.
Co do drugiego to Animated Analog Clock Widget z pakietem Clock Widget Pack Glass oraz Beautiful Widgets.
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2011, 22:07:21 wysłana przez ilammd »
ROM: WWE 1.66 - to już przeszłość :P
Radio: 2.15.50.14
Android: MIUI 2.3.5 NAND  [ wcześniej : MIUI stock (jan-willem3) NAND : prj Clean Desire v0.2 NAND : HyperDroidSense v.1.1 : motoman234 EVO Carbon Remix v0.6

*

Offline lemar123

• 2680
  • Sprzęt: Samsung A5
Odp: [NAND ZIP jan-willem3 MIUI stock] v1.3.5 [2011-03-05]
« Odpowiedź #31 dnia: Marzec 05, 2011, 19:42:23 »
jest 1.3.5

MIUI 5 Mar

-dropped more locale support since official developer dropped it wil be back when it is back
(make sure your phone is set to english before flashing)
-upgrade to MIUI 1.3.5
-Tytung R5 g.lewarne still have some problems with his kernel.
-Mix between MIUI dev and XJ for a stable rom.
-No 4 way reboot  not avaible yet will become back later by patch.
-Increased speed (launcher optimization by XJ)

Known official MIUI bug

-Network diagnostic crash

« Odpowiedź #32 dnia: Marzec 10, 2011, 22:35:19 »
wow....znów mam iphona ;) całkiem przyjemny ten miui.prawie iOS.bawię się z godzinke i nie powiem.....milutki;)można go spolszczyć?

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
« Odpowiedź #33 dnia: Marzec 10, 2011, 22:40:54 »
Do spolszczania służy program MoreLocale2 ale z romami bazującymi na MIUI, nie radzi sobie zbyt dobrze, jedyny plus tej aplikacji to, to że po zmianie na polską lokalizacje widget wiadomości i pogoda, pokazuje wiadomości dotyczące polski, a nie USA

« Odpowiedź #34 dnia: Marzec 10, 2011, 22:45:37 »
Locale próbowałem zanim tu napisałem....ale tak jak mówisz,niewiele daje.Market pa polski ino.Resztę skopało i jest pół/pół angielsko chiński.Szkoda trochę ale i tak zostaje przy miui;)
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2011, 22:48:30 wysłana przez panrufio »

*

Offline lemar123

• 2680
Odp: [NAND ZIP jan-willem3 MIUI stock] v1.3.5 [2011-03-13]
« Odpowiedź #35 dnia: Marzec 13, 2011, 16:41:02 »
jest 1.3.11 i po doinstalowaniu paczki więcej elementów jest po polsku - ale są czasami krzaczki
przed upgradem z wcześniejszej, bardziej polskojęzycznej wersji (kiedyś były bardziej zlokalizowane) należy przestawić język na angielski, aby się nie pogubić

od 2-3 wersji jeszcze bardziej poprawiło się zużycie energii (jądra tytung'a)

używam tego romu już 2 mc-e i MIUI nadal wygrywa
przy miui można zapomnieć o mozolnym konfigurowaniu i dopasowywaniu romu
narzuca pewien standard (coś jak iOS - oczywiście, to nie to samo, ale podobna filozofia) i jest to o dziwo coś, czego się nie chce zmieniać - tzn. jest wygodne i już

koniecznie trzeba potworzyć foldery na pulpicie (mi starczają 3 pulpity), zrobi backup ustawień i nawet po wipe wystarczy restore z titanium i odtworzenie pulpitu

jest już miui weather (beta) ale jeszcze kapryśne i nie ma stopni Celsjusza
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2011, 17:02:03 wysłana przez lemar123 »

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #36 dnia: Marzec 13, 2011, 17:09:46 »
Tak chwalisz, chwalisz, aż mnie bierze żeby do niego wrócić ;)

Tylko kurcze ten ADW. launcher, z możliwością ustawienia ikonek pulpitu 6x6 i 200dpi to coś od czego ciężko się odchodzi.

Muszę się zastanowić czy MIUI jest tego wart ;)

« Odpowiedź #37 dnia: Marzec 13, 2011, 17:57:28 »
Tak chwalisz, chwalisz, aż mnie bierze żeby do niego wrócić .....
Tu nie ma co chwalić...to same fakty...ja przez 2 lata zdążyłem się cholernie przyzwyczaić do iOS więc teraz miui bardzo mi "leży".Czasem sprawdzone rozwiązania są najlepsze...

używam tego romu już 2 mc-e i MIUI nadal wygrywa
przy miui można zapomnieć o mozolnym konfigurowaniu i dopasowywaniu romu
narzuca pewien standard (coś jak iOS - oczywiście, to nie to samo, ale podobna filozofia) i jest to o dziwo coś, czego się nie chce zmieniać - tzn. jest wygodne i już
no właśnie....jest dokładnie taki(nie obrażając nikogo) amerykański....;)

*

Offline ilammd

• *
  • 61
« Odpowiedź #38 dnia: Marzec 13, 2011, 19:28:06 »
Pochwalicie się może jakich widget'ów używacie, aby zwiększyć potencjał MIUI?
Android: MIUI 2.3.5 NAND  [ wcześniej : MIUI stock (jan-willem3) NAND : prj Clean Desire v0.2 NAND : HyperDroidSense v.1.1 : motoman234 EVO Carbon Remix v0.6

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #39 dnia: Marzec 13, 2011, 21:59:39 »
biednie:
1. fancy widget (black) - generalnie, są 3 wersje, w tym 2 stylizowane na sense ui
2. agenda plus (płatny, ale darmowy był niewiele gorszy)
3. gtask
(nie korzystam z twitterów, facebooków itd.)

a tu można zobaczyć jak ładnie wyglądają alternatywne tematy dla MIUI

komplet widgetów do sterowania interfejsami miui ma w belce statusowej
na każdym z 3-4 dostępnych romów miui zadziała zapewne ta sama partycja userdata - nie trzeba robić wipe
zatem jak się nawet połowa kucharzy zwinie - nie ma problemu
(edit: a właśnie doszedł nowy kucharz i rom miui http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=971120

oczywiście można powiedzieć, że wadą jest niemożność dostosowania laucher'a z miui - nie ma mowy o zmianie ilości kolumn czy wierszy
ale dzięki temu oszczędzam mnóstwo czasu - na konfigurowanie sense (ten z desire nie ma możliwości eksportu danych) szło dużo czasu, podobnie adw launcher zrobił się przekombinowany a laucher pro ma jakieś problemy ze scrollowaniem (na kilku romach miałem)

chyba zrobiłem się leniwy  :E, ale zaczynam doceniać stabilne działanie i brak niespodzianek
jak mam ochotę na zmianę wrzucam CM7 i zwykle zanim skończę konfigurowanie przechodzi mi i przywracam z backupu miui :-)

miui jest na hd2 jako jedno z wspieranych urządzeń - http://www.miui-dev.com/
zapewne niedługo pojawi się 2.3 na miui (na nexus s już jest)
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2011, 10:35:45 wysłana przez lemar123 »

*

Offline ilammd

• *
  • 61
Odp: [NAND ZIP jan-willem3 MIUI stock] v1.3.11 [2011-03-13]
« Odpowiedź #40 dnia: Marzec 14, 2011, 22:53:18 »
Pytanie za 100pkt :D

Jest taka opcja, że podczas przychodzącego połączenia jest możliwość naduszenia klawisza Menu (logo Windows), wówczas wyskakuje automatyczna wiadomość (SMS), która zostaje wysłana do osoby dzwoniącej.

Wie ktoś może jak można zmienić treść wysyłanego komunikatu? (bo nie mogę się tego doszukać w opcjach)

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #41 dnia: Marzec 15, 2011, 09:39:39 »
nie zdobędę tych 100 pkt. :-(
wejście do ustawień w miui jest dość niepozorne, a same ustawienia są rozbudowane
np. szukając tego o co pytasz wszedłem w SMS->Settings->Advanced settings, a tam cała góra dalszych ustawień, których początkowo nie dostrzegłem
ale niestety nie znalazłem opcji na dostosowane tekstu - zapewne jest wbity na stałe i dostaniemy (jeśli dostaniemy) razem z lokalizacją

btw,
swego czasu niespodziewanie znalazłem raporty ze zużycia prądu, cpu, ram, transferu itd. w rozbiciu na każdą aplikację włącznie z historią obejmującą prawie dni (lub od ostatniego ładowania)
można łatwo odnaleźć aplikację, która zjada baterię lub transfer bez potrzeby instalacji dodatkowego softu
wejście Ustawienia->System->Bateery settings->Battery use i wystarczy kliknąć w aplikację lub wykres

podobnie licznik transferu rozjeżdża się o 2-3% na 250 MB w stosunku do danych raportowanych przez operatora
zarówno 3g watchdog jak i traffic counter miały u mnie dużo większe rozjazdy

*

Offline Adramel

• 895
  • Sprzęt: HD2/Sensation/GalaxyNote
« Odpowiedź #42 dnia: Marzec 15, 2011, 11:34:06 »
A jak nagrywanie rozmów? Czytałem w opisie że tylko z mikrofonu, ale może coś się zmieniło? MIUI dla innych modeli telefonów umożliwia właściwe nagrywanie z toru audio, czy wiadomo coś o pracach nad tą możliwością dla HD2?

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #43 dnia: Marzec 15, 2011, 11:52:49 »
A jak nagrywanie rozmów? Czytałem w opisie że tylko z mikrofonu, ale może coś się zmieniło? MIUI dla innych modeli telefonów umożliwia właściwe nagrywanie z toru audio, czy wiadomo coś o pracach nad tą możliwością dla HD2?
na dziś nadal z mikrofonu, ale poza świadomością, że tak jest nic to nie zmienia
głos jest wyraźnie słyszalny - pewnie dlatego, że drgania są przenoszone przez wnętrze telefonu i obudowę, czyli jak w nią będziesz stukał, to zagłuszysz i siebie i rozmówcę
używam tego mechanizmu i jest to w pełni akceptowalne
poza tym nie ma opcji automatycznego startu nagrywania dla każdej rozmowy - trzeba ręcznie wymusić nagrywanie

ale chyba w wątku ogólnym android'a była podana aplikacja, która to umie ...
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2011, 11:54:42 wysłana przez lemar123 »

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #44 dnia: Marzec 21, 2011, 10:23:49 »

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #45 dnia: Marzec 21, 2011, 10:34:43 »
Wyszła beta widgetu MIUI Weather:

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=987521
beta była jakiś czas temu ale nie można było ustawić stopni celcjusza
ale wygląda dość ładnie i prędzej czy później będzie OK
trochę mało przypomina weather/clock z sense (lub fancy widget) - ja jakoś wolę fancy :-)

btw,
dochodzą kolejne romy z MIUI, a hd2 awansował do urządzeń "supportowanych" dla miui
pozostaje problem braku polskiej lokalizacji - wydaje się, że sytuacja się nie poprawia
wydawane są paczki albo oryginalne - chińskie, albo domyślnie w j. angielskim
polski wypadł nawet z morelocale2
« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2011, 10:45:12 wysłana przez lemar123 »

*

Offline fuzzyland

• 42
  • Sprzęt: iPhone 3G, iPhone 4
« Odpowiedź #46 dnia: Marzec 21, 2011, 12:20:51 »
btw,
dochodzą kolejne romy z MIUI, a hd2 awansował do urządzeń "supportowanych" dla miui
pozostaje problem braku polskiej lokalizacji - wydaje się, że sytuacja się nie poprawia
wydawane są paczki albo oryginalne - chińskie, albo domyślnie w j. angielskim
polski wypadł nawet z morelocale2
Pliki są już przetłumaczone: http://crowdin.net/project/miui-rom-translation/pl
Teraz tylko trzeba poczekać, aż pojawią się w ROMie, co obiecał już jan-willem3: http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=12153397&postcount=1582
Sam używam MIUI na SD i bardzo mi się podoba, szkoda tylko że nie mogę poradzić sobie z MMSami - nie działa wysyłanie ani odbieranie, profile mam ustawione poprawnie.

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #47 dnia: Marzec 21, 2011, 14:32:33 »
Sam używam MIUI na SD i bardzo mi się podoba, szkoda tylko że nie mogę poradzić sobie z MMSami - nie działa wysyłanie ani odbieranie, profile mam ustawione poprawnie.
jest taki wątek u nas w dziale (android ogólny albo oprogramowanie)
trzeba użyć niestockowej aplikacji do mmsów - i podobno zadziała
« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2011, 15:34:27 wysłana przez lemar123 »

*

Offline cubasa

• *
  • 54
  • Sprzęt: HTC HD2 Leo + kuchnia
« Odpowiedź #48 dnia: Marzec 21, 2011, 17:56:22 »
Witam czy orientuje się ktoś jak  zmienić rozmiar czcionki w tym MIUI ?  tak jak to się robiło w androidzie przez root explorer.
cubasa

*

Offline fuzzyland

• 42
« Odpowiedź #49 dnia: Marzec 23, 2011, 12:57:05 »
Jest już wersja 1.3.18 i zawiera język polski. Ktoś testował?

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #50 dnia: Marzec 24, 2011, 11:36:40 »
Jest już wersja 1.3.18 i zawiera język polski. Ktoś testował?
wczoraj wgrałem
nie trafiłem jeszcze na nieprzetłumaczony tekst - lokalizacja wygląda na zrobioną bardzo rzetelnie i dogłębnie
wielkie po dziękowania dla  aktywistów  :ok:

można zauważyć zmiany w interfejsie - np. wybór dźwięków i lockscreen wyglądają inaczej

kucharz prosi o wipe przed uruchomieniem, czyli nieużywanie starej partycji z danymi (factory reset w CMR)
oznacza to tylko tyle, że należy wykonać backup (np. wbudowanym narzędziem miui) i po wipe odtworzyć sobie dane

procedura instalacji (z polską lokalizacją)
- backup (ten zintegrowany w miui) - alternatywnie titanium backup + life saver 2
- restart i wejście do MAGLDR i CMR
- backup z CMR (na wszelki wypadek) - wcześniej trzeba zapewnić z 500 MB wolnego miejsca na karcie
- factory reset w CMR
- instalacja MIUI z pobranej paczki w CMR
- instalacja paczki lokalizacyjnej w CMR
- restart leo
- odtworzenie z backupu (narzędzie wbudowane w MIUI)

uwagi
- jeśli coś pójdzie nie tak - przywracamy backup sprzed instalacji z CMR
- backup z MIUI chyba nie daje sobie rady z call i sms history - dlatego polecam life saver 2
- nie wszystko będzie przywrócone - dzwonki, tapety, konto google, pewne ustawienia pulpitu itd. trzeba poustawiać ręcznie

krótko używam, ale jak do tej pory wygląda, że jest OK
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2011, 11:42:41 wysłana przez lemar123 »

*

Offline fuzzyland

• 42
Też wgrałem i zaobserwowałem problem z łączeniem się z siecią WiFi w przypadku używania radiusa, problem znany ponoć związany z nowym jądrem. Zauważyłem też błąd w tłumaczeniu, przy rozłączaniu połączenia: "Rozmowa zakończona Północ" :-) Czasami wywala się proces android.process.acore, pomaga restart telefonu.
Wcześniej używałem MIUI na SD i działał wydaje się lepiej, dodatkowo w stand-by miałem max 3mA (a nawet mniej) a teraz nie chce zejść poniżej 5mA. Instalowałem na czystą partycję.

*

Offline lemar123

• 2680
nie mam takich objawów (chodzi mi o Wifi i android.process.core)
mi schodzi do 3mA a w "samolocie" do 2mA

*

Offline fuzzyland

• 42
nie mam takich objawów (chodzi mi o Wifi i android.process.core)
WiFi z radiusem? WPA2-ENT? http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=12345297&postcount=1733 tutaj ten błąd jest potwierdzony.

mi schodzi do 3mA a w "samolocie" do 2mA
No właśnie nie wiem dlaczego nie chce mi zejść niżej, tym bardziej że na SD miałem 2-3mA.

Przynajmniej w tej wersji działają mi MMSy.
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2011, 13:59:05 wysłana przez fuzzyland »

*

Offline lemar123

• 2680
z nowych spostrzeżeń
- w trybie samolot -1mA do -2 mA - bardzo dobry wynik
- 3G, wifi/bt off -4mA do - 5mA - lekko gorzej niż poprzednio, ale pamiętam, że android dopiero po kilku dniach jak pozbiera sobie statystyki baterii zaczyna dobrze zużycie pokazywać
- w normalnym używaniu (włączonony ekran) mam wrażenie, że jest gorzej niż w poprzedniej wersji ale to też może być efekt niepełnych statystyk
- wbudowany budzik ma dwa przyciski "Drzemka" :-), ale prawy na szczęście działa jak "Dismiss"

z wifi, po jednym dniu używania nie mam najmniejszych problemów, a wręcz mam wrażenie, że zasięg ma coraz lepszy (tj. mocniejszy sygnał niż kiedyś w tym samym miejscu)

reasumując - jest coraz lepiej, a te drobiazgi z tłumaczeniem nie mają znaczenia
natomiast to nie neguję oczywiście, że ktoś inny ma problem z wifi, to może zależeć od router'a - przykładowo mój w ogóle nie działa z dynamicznym IP i muszę mieć zawsze stałe, a jakoś wgrywać tomato mi się na razie nie chce ...

jestem kompletnym nowicjuszem jeśli chodzi o ANdka w NAND. wgrałem MAGLDR 1.13 połączyłem się z USB i co dalej? jak wgrać ten rom MiUI?

*

Offline ilammd

• *
  • 61
jestem kompletnym nowicjuszem jeśli chodzi o ANdka w NAND. wgrałem MAGLDR 1.13 połączyłem się z USB i co dalej? jak wgrać ten rom MiUI?

Skoro jesteś nowicjuszem do zacznij od FAQ - znajdziesz tam całą masę przydatnych informacji. A instalacja jest prosta i standardowa - jak już pobierzesz MIUI, to zapisujesz plik na karcie, uruchamiasz fona, trzymając przycis Off, aż wyświetli się menu, wybierasz Recovery, potem instację z pliku zip, wskazujesz, z którego pliku przeprowadzić instalację i już. W celu instalacji j.polskiego postępujesz analogicznie.

Ja muszę się przyznać, że ta wersja przyniosła mi jak na razie najwięcej trudności:
  • na początku telefon nie widział karty - problem polegał na tym, że stworzyłem sobie na kompie dodatkową partycję ext3 o wielkości 1GB, po jej usunięciu problem zniknął - system widzi kartę
  • drugi, bardziej irytujący problem polega na tym, że prawie za każdym razem, gdy wchodzę w Dialer, wywala mi błąd i muszę klikać "Wymuś zamknięcie", a jedyny sposób na wykonanie połączenia to wówczas korzystanie z listy kontaktów
  • poza tym osobiście bardziej podobał mi się "ekran ładowania" z wcześniejszej wersji, no, ale to już chyba kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje, więc tak tylko wspominam

Skoro jesteś nowicjuszem do zacznij od FAQ - znajdziesz tam całą masę przydatnych informacji. A instalacja jest prosta i standardowa - jak już pobierzesz MIUI, to zapisujesz plik na karcie, uruchamiasz fona, trzymając przycis Off, aż wyświetli się menu, wybierasz Recovery, potem instację z pliku zip, wskazujesz, z którego pliku przeprowadzić instalację i już. W celu instalacji j.polskiego postępujesz analogicznie.

[/list]

a musze wcześniej jakoś kartę przygotować(utworzyć jakieś partycje? jeśli tak to czym?) bo wrzuciłem na kartę plik

*

Offline lemar123

• 2680
    badz laskaw faq przeczytac
    poza tym to nie ten watek

*

Offline xspojlerx

• 3788
      • drugi, bardziej irytujący problem polega na tym, że prawie za każdym razem, gdy wchodzę w Dialer, wywala mi błąd i muszę klikać "Wymuś zamknięcie", a jedyny sposób na wykonanie połączenia to wówczas korzystanie z listy kontaktów
      Wyczytałem gdzieś że taki problem może powodować włączony dźwięk wybierania numeru.