NAND ZIP jan.willem3 MIUI stock

MIUI jest projektem (
by community) podobnie jak cyanogenmod - rozwijany jest cały pakiet aplikacji od launcher'a aż po przeglądarkę mediów. Na MIUI oparte są też romy dla innych urządzeń, a dla Leo jest jeszcze jeden - tutaj
wątek na pdac.Rom jest nieduży, po przycięciu partycji cache do 20 MB
pamięć internal ma 279 MB. Po instalacji mojego zestawu softu mam jeszcze 176 MB wolnego w pamięci NAND, nie trzeba kombinować nic z partycją ext na karcie.
Przy takim rozmiarze ma
rewelacyjny wygląd, mocno odbiegający od romów z Deisire lub Desire HD. Jest też odmienny, dedykowany launcher nie posiadający w ogóle klasycznego menu - zamiast menu aplikacje są dodawane wprost do ekranów przesuwanych palcem (jak w sense) - zapożyczenie z iOS'a, zresztą jest więcej podobieństw. Zresztą nie ma co opisywać - warto zobaczyć i dotknąć samemu.
Nietypowy dialer (inny, co nie znaczy, że gorszy) i klawiatura (można podmienić na swype).
Odmienne są też ekrany do zmiany ustawień - te domyślnie w niczym nie przypominają struktury ustawień w gołym androidzie ani Sense. Ustawienia podzielone są na bardzo wygodne (po przyzwyczajeniu) kategorie.
Warto zwrócić uwagę na spory zestaw zintegrowanego oprogramowania, którego nie trzeba dodatkowo instalować.
Out of the box dostajemy w pełni funkcjonalnego android'a, jednolitego stylistycznie i kompletnego:
- status bar ma w sobie
długi zestaw widgetów, którymi z powodzeniem można kontrolować status urządzenia (i widgetsoid wyleciał)
-
narzędzie do backupu zarówno call history, smsów, ustawień pulpitów, aplikacji a nawet samego romu (titanium backup jest szybszy i bardziej rozbudowany ale wbudowane narzędzie łatwiejsze w użyciu)
-
firewall pozwalający na odcięcie od dostępu do netu wybranych aplikacji w dodatku z podziałem na dostęp o sieci komórkowej i wifi (czyli np., youtube po wifi ok, a po cell nie ok) - (droidwall niepotrzebny)
- mechanizm
pomiaru i kontroli smsów, limitu transferu dla wifi i sieci komórkowej (z powodzeniem zastępuje np., 3G WatchDog)
-
raportowanie statystyk poboru prądu, cpu, ram i transferu w rozbiciu na aplikacje i czas - da się stwierdzić, co i kiedy się uruchamia i zjada bateryjkę
-
theme manager i downloader do podmiany wyglądu - tu nawet nie wiem z czym porównać, możliwości podmiany skórek w Sense były skromniejsze
-
tryb DND - czyli coś jak firewall dla połączeń, ustawiamy jakie połączenia ma wysyłać na drzewo
-
Secrecy Mode - po wybraniu tego trybu (w menu Power) chowana jest lista połączeń, smsów, wskazanych (nikt się dowie, że są jakieś gry) aplikacji itd. - można dać telefon komuś do obejrzenia (zabezpieczenie hasłem)
-
Call Recorder - dostępny podczas aktywnej rozmowy pod przyciskiem Call Tools-> Rec, nagrania są w katalogu MIUI karty sd i są robione przez mikrofon (tzn. słychać rozmówcę ale odrobinę słabiej niż nas), ale jakoś to działa (w markecie i tak nie ma niczego lepszego)
Ww. dodatki dotyczą oczywiście dowolnego build'a na podstawie MIUI - nie tylko tego.
Takiego zestawu wbudowanego oprogramowania nie ma w żadnym innym romie.
Instalacja przez CMR - 150 MB na system jest OK, ale wystarczy 120 MB.
Możliwe jest wykorzystanie data.img z karty sd, ale wg mnie w NAND jest sporo miejsca i nie ma potrzeby.
Bardzo udany kompromis wyglądu, wielkości, stabilności i szybkości. Nie znalazłem żadnej rzeczy, która by tu nie działała.Na plus- mimo niewielkich rozmiarów spory zestaw zintegrowanego, wbudowanego oprogramowania
- bardzo duża szybkość działania, można jeszcze przyspieszyć poprzez wyłączenie lub przyspieszenie animacji
- inny, ciekawy sposób działania launcher'a - naprawdę trzeba to zobaczyć - mnie to przekonało
- bogate możliwości zmiany ustawień - nie da się tego z niczym porównać theme manager'a z kilkoma gotowymi tematami oraz możliwością zapisania swojego własnego tematu
- relatywnie mały - prawie 280 MB internal memory
Na minus- brak pełnej, polskiej lokalizacji
- nie działa serwer ftp (via WiFi)
Warto dograć-
link do fancy widget w sąsiednim wątku-
miren browser w wątku w pdac-
top 10 tematów dla MIUI
A tu filmik z youtube
Btw,
pod żadnym pozorem nie na należy wchodzić na stronę "The 1 Guy 1 Cup Video", która pojawia się jako pierwszy wynik wyszukiwania hasła "miui developers" - będzie Wam niedobrze przez kilka godzin ...