[NAND jan-willem3 MIUI stock] Gingerbread, MIUI 1.8.12

• 166 Odpowiedzi
  • 42488 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lemar123

• 2680
  • Sprzęt: Samsung A5
[NAND jan-willem3 MIUI stock] Gingerbread, MIUI 1.8.12
« dnia: Styczeń 29, 2011, 10:43:03 »
NAND ZIP jan.willem3 MIUI stock

Build na podstawieMIUI
Kucharzjan-willem3
ROM Gingerbread 2.3 na xda-forum
ROM Froyo 2.2 na xda-forum
Dział romu HD2na MIUI Developers Forum
Top 10 MIUI Themesna Jayce Ooi's Paradise (poniżej zrzuty ekranów)

MIUI jest projektem (by community) podobnie jak cyanogenmod - rozwijany jest cały pakiet aplikacji od launcher'a aż po przeglądarkę mediów. Na MIUI oparte są też romy dla innych urządzeń, a dla Leo jest jeszcze jeden - tutaj wątek na pdac.

Rom jest nieduży, po przycięciu partycji cache do 20 MB pamięć internal ma 279 MB. Po instalacji mojego zestawu softu mam jeszcze 176 MB wolnego w pamięci NAND, nie trzeba kombinować nic z partycją ext na karcie.

Przy takim rozmiarze ma rewelacyjny wygląd, mocno odbiegający od romów z Deisire lub Desire HD. Jest też odmienny, dedykowany launcher nie posiadający w ogóle klasycznego menu - zamiast menu aplikacje są dodawane wprost do ekranów przesuwanych palcem (jak w sense) - zapożyczenie z iOS'a, zresztą jest więcej podobieństw. Zresztą nie ma co opisywać - warto zobaczyć i dotknąć samemu.
Nietypowy dialer (inny, co nie znaczy, że gorszy) i klawiatura (można podmienić na swype).

Odmienne są też ekrany do zmiany ustawień - te domyślnie w niczym nie przypominają struktury ustawień w gołym androidzie ani Sense. Ustawienia podzielone są na bardzo wygodne (po przyzwyczajeniu) kategorie.

Warto zwrócić uwagę na spory zestaw zintegrowanego oprogramowania, którego nie trzeba dodatkowo instalować.
Out of the box dostajemy w pełni funkcjonalnego android'a, jednolitego stylistycznie i kompletnego:
- status bar ma w sobie długi zestaw widgetów, którymi z powodzeniem można kontrolować status urządzenia (i widgetsoid wyleciał)
- narzędzie do backupu zarówno call history, smsów, ustawień pulpitów, aplikacji a nawet samego romu (titanium backup jest szybszy i bardziej rozbudowany ale wbudowane narzędzie łatwiejsze w użyciu)
- firewall pozwalający na odcięcie od dostępu do netu wybranych aplikacji w dodatku z podziałem na dostęp o sieci komórkowej i wifi (czyli np., youtube po wifi ok, a po cell nie ok) - (droidwall niepotrzebny)
- mechanizm pomiaru i kontroli smsów, limitu transferu dla wifi i sieci komórkowej (z powodzeniem zastępuje np., 3G WatchDog)
- raportowanie statystyk poboru prądu, cpu, ram i transferu w rozbiciu na aplikacje i czas - da się stwierdzić, co i kiedy się uruchamia i zjada bateryjkę
- theme manager i downloader do podmiany wyglądu - tu nawet nie wiem z czym porównać, możliwości podmiany skórek w Sense były skromniejsze
- tryb DND - czyli coś jak firewall dla połączeń, ustawiamy jakie połączenia ma wysyłać na drzewo
- Secrecy Mode - po wybraniu tego trybu (w menu Power) chowana jest lista połączeń, smsów, wskazanych (nikt się dowie, że są jakieś gry) aplikacji itd. - można dać telefon komuś do obejrzenia (zabezpieczenie hasłem)
- Call Recorder - dostępny podczas aktywnej rozmowy pod przyciskiem Call Tools-> Rec, nagrania są w katalogu MIUI karty sd i są robione przez mikrofon (tzn. słychać rozmówcę ale odrobinę słabiej niż nas), ale jakoś to działa (w markecie i tak nie ma niczego lepszego)
Ww. dodatki dotyczą oczywiście dowolnego build'a na podstawie MIUI - nie tylko tego.

Takiego zestawu wbudowanego oprogramowania nie ma w żadnym innym romie.

Instalacja przez CMR - 150 MB na system jest OK, ale wystarczy 120 MB.
Możliwe jest wykorzystanie data.img z karty sd, ale wg mnie w NAND jest sporo miejsca i nie ma potrzeby.

Bardzo udany kompromis wyglądu, wielkości, stabilności i szybkości. Nie znalazłem żadnej rzeczy, która by tu nie działała.

Na plus
- mimo niewielkich rozmiarów spory zestaw zintegrowanego, wbudowanego oprogramowania
- bardzo duża szybkość działania, można jeszcze przyspieszyć poprzez wyłączenie lub przyspieszenie animacji
- inny, ciekawy sposób działania launcher'a - naprawdę trzeba to zobaczyć - mnie to przekonało
- bogate możliwości zmiany ustawień - nie da się tego z niczym porównać theme manager'a z kilkoma gotowymi tematami oraz możliwością zapisania swojego własnego tematu
- relatywnie mały - prawie 280 MB internal memory

Na minus
- brak pełnej, polskiej lokalizacji
- nie działa serwer ftp (via WiFi)

Warto dograć
- link do fancy widget w sąsiednim wątku
- miren browser w wątku w pdac
- top 10 tematów dla MIUI

A tu filmik z youtube

Btw,
pod żadnym pozorem nie na należy wchodzić na stronę "The 1 Guy 1 Cup Video", która pojawia się jako pierwszy wynik wyszukiwania hasła "miui developers" - będzie Wam niedobrze przez kilka godzin ...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2011, 19:59:51 wysłana przez lemar123 »

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
Odp: [Q] NAND - Która wersja najlepsza? Co wybrać?
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 29, 2011, 10:49:21 »
Swype działa z polskim słownikiem bez problemu.

Edit:
Oho, lemar szybko działa, jeszcze przed chwilą była tu jego odpowiedź :P
@lemar123, przenieś to do wątku o miui o któym przed chwilą pisałeś
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2011, 10:51:18 wysłana przez xspojlerx »

*

Offline czeczek

• 319
  • Sprzęt: cztery es
#Edyta

Rom wgrany, bardzo fajne danie, dzięki.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2011, 12:21:30 wysłana przez czeczek »

*

Offline lemar123

• 2680
nowa wersja - v1.30 (opis w post #1)

tutaj został zmieniony język główny na niemiecki ? ;o

*

Offline lemar123

• 2680
tutaj został zmieniony język główny na niemiecki ? ;o
jak zrobisz j.polski to będzie :-)
z europejskich jakiś Szwed albo Austriak pisał, że pracuje nad lokalizacją
ale bez polskiego też da się używać

ja korzystam z miui od Jawsa z racji tego że mam HD2 z t-mobile na pamięci mi nie zależy, a ten z tego co widzę nie ma jakiś dodatkowych bajerów

lemar korzystałeś może z jaws i tego stockowego ? jakie są różnice ?

*

Offline lemar123

• 2680
jaws miałem przez 30 minut - nie jestem w stanie porównać

natomiast odnośnie tego co nie działa w tym MIUI, to dwie rzeczy jednak znalazłem
1. Backup -> ROM restartuje Android'a, ale nie wchodzi w tryb recovery ani backupu nie robi (nie ma też info o błędzie)
(i tak jest dostępny CMR, i to z niego lepiej robić backup)
2. File Manager -> Network (Remote FTP) nie jest widoczny z sieci domowej
(o dziwo darmowy FTPServer z maketu też nie działa, ale na innym romie śmigał kiedyś, hm ...  :mysli: )
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2011, 19:25:18 wysłana przez lemar123 »

*

Offline _patryk

• **
  • 140
  • Sprzęt: HD2, x51v
    heyah
Jaws ma dwa bugi:
- Leo w standby po podpięciu do USB ani drgnie - trzeba włączyć ekran;
- Leo w standby po podpięciu do ładowarki nie ładuje się - trzeba włączyć ekran, by zacząć proces ładowania (za chwilę ekran gaśnie i Leo dalej się ładuje).
A jak to wygląda w Stock MIUI?

*

Offline lemar123

• 2680
aaa, to przepraszam, MIUI Stock ma pewnie cztery bugi  :E
z ładowarką sprawdziłem - zachowuje się tak samo

daj znać jak w JAWS działa to, co ja znalazłem jako bugi w MIUIStock  :ohreally:

*

Offline _patryk

• **
  • 140
  • Sprzęt: HD2, x51v
    heyah
Odp: [NAND ZIP jan-willem3 MIUI stock] v1.30 (PPP/RMNET Data.img Fast&clean) - UPDATE
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 31, 2011, 21:12:16 »
Po kliknięciu Backup --> Rom -->Backup, Leo gasi ekran na parę chwil, po czym wstaje normalnie, jak zwykle. Gdy znów wejdę w Backup --> Rom, widać jeden plik o rozmiarze 1MB. Gdy na niego kliknę, program pyta się, czy odtworzyć System Recovery i Data Recovery  :grin: Mistrz kompresji!!  :wink: Nie próbowałem przywracania, ale przypuszczam, że nie zadziała.

W JAWS w ogóle nie ma File Managera, jest tylko File Explorer, który nie ma opcji FTP. Zainstalowałem FTPServer, ale nie sprawdzę go teraz, bo korzystam jednie z połączenia ad-hoc z laptopem (nie mam w tej chwili routera). Mogę sprawdzić, czy FTPServer działa z routerem i komputerami w sieci lokalnej dopiero w czwartek, jak wrócę do domu po egzaminie  :)

Miałem o to już kiedyś pytać. Są ROMy (m. in. JAWS), które mają w MENU (po przytrzymaniu czerwonej słuchawki) opcję -> REBOOT, po czym pojawia się do wyboru NORMAL, HOT-BOOT, BOOTLOADER i RECOVERY. Dwie pierwsze opcje działają bez zarzutu, natomiast nigdy nie udało mi się wejść do bootloadera ani recovery... Działa to komuś?

*

Offline xspojlerx

• 3788
Odp: [NAND ZIP jan-willem3 MIUI stock] v1.30 (PPP/RMNET Data.img Fast&clean) - UPDATE
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 31, 2011, 21:45:06 »
Potwierdzam że bootloadera nie da się wejść, ale Recovery pewnie Ci działa tylko o tym nie wiesz :P To jest poprostu przywracanie/instalacja niektórych aplikacji które są w jakiś sposób związane z systemem i normalnie nie da się ich zainstalować lub są uszkodzone.

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 31, 2011, 22:26:42 »
To jest poprostu przywracanie/instalacja niektórych aplikacji które są w jakiś sposób związane z systemem i normalnie nie da się ich zainstalować lub są uszkodzone.

recovery to tryb w który ma przechodzić telefon... czyli po kliknięciu w to powinien przejść w CWM :X

ps. u mnie ładowanie działa po podłączeniu do ładowarki ekran się zaświeca na chwile i widać że się ładuje, ofc na jaws romie ;]

W JAWS w ogóle nie ma File Managera, jest tylko File Explorer, który nie ma opcji FTP. Zainstalowałem FTPServer, ale nie sprawdzę go teraz, bo korzystam jednie z połączenia ad-hoc z laptopem (nie mam w tej chwili routera). Mogę sprawdzić, czy FTPServer działa z routerem i komputerami w sieci lokalnej dopiero w czwartek, jak wrócę do domu po egzaminie

damn damn damn, sprawdzajcie dokładniej... nie ma File Managera ale jest File Explorera który ma server ftp... tylko nazywa się PC Sync... (sic!) problem jest tylko z tym że nie chce się połączyć -.-

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 31, 2011, 22:29:24 »
źle wpisałem file explorer - moja wina
ale i tak nie działa

« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 31, 2011, 22:30:06 »
u mnei tak samo nie działa ftp próbowałem przez przeglądarke i przez flashfxp

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 31, 2011, 23:26:28 »
recovery to tryb w który ma przechodzić telefon... czyli po kliknięciu w to powinien przejść w CWM :X
Teraz mi głupio, że taką bzdurę napisałem :-|

Połączone: Luty 01, 2011, 18:42:59
Występuje u was coś takiego że jak ktoś do was dzwoni to dzwonek włącza się dopiero przy drugim sygnale? Jest tak zarówno na tym romie jak i na jaws-MIUI :S
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2011, 18:42:59 wysłana przez xspojlerx »

*

Offline lemar123

• 2680
też mam dzwonek po 1-2 sekundach

a macie tak, że od wybrania numeru (wskazania numeru na liście) do pojawienia się Call Blocker'a (używam) mija z 5-6 sekund ?
strasznie irytujące to czekanie

*

Offline ilammd

• *
  • 61
  • Sprzęt: HTC HD2
@lemar123 skąd masz wersję MIUI 1.28, skoro na XDA jest dopiero 1.24?

Czym wersja stock różni się od FutureShocks i Jaws? Testowaliście może pozostałe? I jak w praktyce wygląda to "niepełne" spolszczenie o którym gdzieś czytałem?

Z góry dzięki za odp.
ROM: WWE 1.66 - to już przeszłość :P
Radio: 2.15.50.14
Android: MIUI 2.3.5 NAND  [ wcześniej : MIUI stock (jan-willem3) NAND : prj Clean Desire v0.2 NAND : HyperDroidSense v.1.1 : motoman234 EVO Carbon Remix v0.6

*

Offline lemar123

• 2680
@lemar123 skąd masz wersję MIUI 1.28, skoro na XDA jest dopiero 1.24?

Czym wersja stock różni się od FutureShocks i Jaws? Testowaliście może pozostałe? I jak w praktyce wygląda to "niepełne" spolszczenie o którym gdzieś czytałem?

Z góry dzięki za odp.
kucharze od MIUI stosują jakąś dziwną numerację, która odnosi się do daty (night?) build'u MIUI (zapewne)
i lesjaw i jan-willem nie numerują swoich wersji kolejnymi numerami, a byłoby najprościej
wg mnie ostatnia dostępna na xda wersja MIUI to 4-2 (notacja lesjaw) i 1.2.4 (notacja jan-willem), czyli build MIUI z 4 lutego :-|

z niepełnym spolszczeniem da się żyć, pewne opcje nie są po polsku ale w niczym to nie przeszkadza
czym się różnią musisz sam sprawdzić

lesjaw ma większy rom, tj. będzie pewnie miał większą funkcjonalność, ale wymaga też większych partycji czyli mniej na userdata zostanie

właśnie się przymierzam do powiększenia partycji aby mi wszystkie MIUI wchodziły
zrobiłem rundkę po gingerbreadach i wróciłem do miui - nadal podoba mi się najbardziej
(bo ile można sense wałkować ...)

*

Offline ilammd

• *
  • 61
właśnie się przymierzam do powiększenia partycji aby mi wszystkie MIUI wchodziły

Można mieć wszystkie 3 wersje "na raz"? Jak to zrobić? (chyba dużo się zmieniło od kiedy ostatni raz instalowałem Andka) :P
Android: MIUI 2.3.5 NAND  [ wcześniej : MIUI stock (jan-willem3) NAND : prj Clean Desire v0.2 NAND : HyperDroidSense v.1.1 : motoman234 EVO Carbon Remix v0.6

*

Offline lemar123

• 2680

Można mieć wszystkie 3 wersje "na raz"? Jak to zrobić? (chyba dużo się zmieniło od kiedy ostatni raz instalowałem Andka) :P
nie na raz   :E

*

Offline xspojlerx

• 3788
i lesjaw i jan-willem nie numerują swoich wersji kolejnymi numerami, a byłoby najprościej
wg mnie ostatnia dostępna na xda wersja MIUI to 4-2 (notacja lesjaw) i 1.2.4 (notacja jan-willem), czyli build MIUI z 4 lutego :-|
lesjaw numeruje, aktualna wersja to rec.1.8 :wink:

*

Offline lemar123

• 2680
lesjaw numeruje, aktualna wersja to rec.1.8 :wink:
ok, rzeczywiście - nie zauważyłem lub zaczął: ...[JawsMIUI42rec1.8]

*

Offline jasio1980

• 35

Polecam poczytać  CMR dla LEO (ClockworkMod Recovery) , od czasów SD krok milowy w rozwoju Andka na HD2  :grin:
HTC LEO -->> DFT_LEO_MAGLDR113_DAF -->> CWM Mode
HD2 CoreDroid HD

*

Offline lemar123

• 2680

Polecam poczytać  CMR dla LEO (ClockworkMod Recovery) , od czasów SD krok milowy w rozwoju Andka na HD2  :grin:
nadal nie można mieć kilku andków (pamięci by nie starczyło) ale CMR jest super

co do tego jak mieć różne (niejednocześnie), to chodziło mi tylko o taki rozmiar partycji aby wszystkie MIUI weszły - największych partycji wymaga chyba lesjaw MIUI (future nie znam)
wtedy będzie można przełączać się pomiędzy 2-3 różnymi MIUI i mieć (prawdopodobnie) możliwość podmieniania zawartości partycji system bez resetowania userdata
CMR na to pozwoli, p ytanie czy MIUI też :-), ale wierzę, że tak
dziś zrobię eksperyment

*

Offline ilammd

• *
  • 61
Mam problem: zainstalowałem sobie dziś MAGLDR v1.13 i zrobiłem partycje jak jan-willem3 polecił:
For clockwork mod 1.3 you need this flash.cfg

misc ya 1M
recovery rrecov|ro|nospr filesize recovery-raw.img
boot yboot|ro 8M
system ya 120M
cache ya 30M
userdata ya|asize|hr allsize

Następnie pobrałem plik MIUI_DEV-17Feb.zip i umieściłem na karcie pamięci. Odpaliłem HD2, wybrałem z menu opcję 8. z recovery, następnie wybrałem instalację systemu z pliku zip na karcie pamięci, wskazałem plik i instalacja przebiegła bezproblemowo, jednak po reboot'cie na stercie mam logo HTC na jasnym tle, następnie ładuje się MAGLDR i partycja, a następnie wyświetla się ponownie logo HTC, tym razem na czarnym tle... i od tego momentu nie dzieje się już totalnie nic

Mógłby mi ktoś coś doradzić?

*

Offline lemar123

• 2680
zawsze rób CMR'em backup przed upgradem romu

do tej pory partycja boot miała 5 mb - zakładam, że rzeczywiście przeformatowałeś DAF'em na 8 MB
w CWM wyczyść cache i dalvik cache
jak nadal nie wystartuje, zrób z CMR hardreset (utracisz dane, ale może się podniesie)

innych pomysłów nie mam

*

Offline ilammd

• *
  • 61
Udało mi się w końcu :-) skuteczny okazał się dopiero powrót do MAGLDR 1.11 i instalacja wszystkiego według FAQ'u :-)

Noo to teraz zaczyna się moja przygoda z MIUI - zobaczymy jak to będzie.

*

Offline lemar123

• 2680
wg mnie coś nie tak z partycjami było

MIUI jest świetny
dużo pomysłów zerżniętych z iOS ale mnóstwo wbudowanych narzędzi, które zwykle trzeba doinstalować
efektowny wygląd i przy tym nieduży rozmiar

*

Offline xspojlerx

• 3788
Dla mnie byłyby cudowny, gdyby dało się przy rozdziałce np 180 umieścić 5 rzędów widgetów w 6 kolumnach, mam tak w nexusie w ADW launcher i jakoś nie mogę się odzwyczaić od tego już... A szkoda, bo MIUI jest super :)