[NAND] Ultimate Droid 3.3 GINGER [Tytung r9]

• 46 Odpowiedzi
  • 12959 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline sqter

• **
  • 142
  • Sprzęt: Google Nexus 4
[NAND] Ultimate Droid 3.3 GINGER [Tytung r9]
« dnia: Luty 03, 2011, 19:30:10 »
Jeśli ktoś ma ochotę spróbować nowego PIERNIKA to z czystym sumieniem mogę polecić build

Jest to wyjątkowo szybki (jak na piernika) i stabilny wypiek (2 dzień i nic się nie dzieje), w 99% polski i działa w nim praktycznie wszystko podobnie jak w wydaniach Froyo.
Jedyny problem jaki z nim miałem to nie pełna kompatybylność z niektórymi aplikacjami np. gra Angry Biurds - ale wystarczy wrzucić ją do pamięci NAND i śmiaga aż miło.  Pozostałe aplikacje działają w pełni prawidłowo (nie ma problemu np. z aplikacjami Qadrant czy Linpack) Wynik testów pierwszego to około 1100 punktów drugi daje wynik 35-38 Mflops (bez podrkęcania - bo się nie da).
Po instalacji wolnego NAND (na dane użytkownika) mamy ponad 200MB, a i RAMu nie brakuje - średnio podczas normalnej pracy wolnego RAMu mam od 150-200MB.
Jest to wydanie oczywiście bez SENSE. Bateria też OK - nie mierzyłem, ale 2 dzień mi ciągnie bez ładowania i do wieczora na pewno wytrzyma :)

Moim skromnym zdaniem powinien znaleźć się na liście polecanych polskojęzycznych BUILDów :)

Info na XDA

Co ciekawe jak na razie temat na XDA nie został zamknięty więc pozostaje mieć nadzieje, że ta wersja jest mniej przekombinowana od poprzedniej :)
Podstawowa różnica jaka rzuca się w oczy to wrażenie jeszcze szybciej działającego buildu (choć testy tego nie wykazują), kernel pozwala na podkręcanie zegara do 1,5Ghz (wcześniej nie było takiej możliwości), zaktualizowano "dodatki" - reszte doczytacie na Changelog'u na wątkach autora.

PLUSY:
- szybkość (w swojej klasie nie ma konkurenta),
- konfigurowalność (MOD Ultimate Settings),
- nowoczesny system Android ver. 2.3.2,

MINUSY:
- stabilność wymaga uwagi (raz mi się nie wybudził po 3 dniach bardzo intensywnych testów),
- możliwy problem z kompatybilnością niektórych aplikacji (jak dla mnie system jest już tak dopracowany, że tego problemu nie dostrzegłem).

Polecam ten build, bo jest jeszcze lepszy od poprzedniej wersji RC :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2011, 08:16:20 wysłana przez xspojlerx »
SPRZĘT Google Nexus 4
ROM Android 4.4 kitkat
Radio 2.0.1700.84
BOOTLOADER MAKOZ10o

*

Offline lemar123

• 2680
  • Sprzęt: Samsung A5
Odp: Odp: [TIP] Lista NAND-ROM po Polsku
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 03, 2011, 19:46:56 »
no cześć sqter  :ok:
kopę lat

cieszę się, że znowu z androidem na pokładzie  :E

*

Offline sqter

• **
  • 142
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 03, 2011, 19:55:58 »
no cześć sqter  :ok:
kopę lat

cieszę się, że znowu z androidem na pokładzie  :E

A no część :)
Zniknąłem na jakiś czas, bo potrzebowałem porządnej nawigacji i byłem zmuszony użytkować WM (bo mam licencjonowaną Automapę) - ale że wszystkie WM w tym także siódemka mi się znudziły wróciłem na "stare śmieci". Pamiętasz jak zaczynaliśmy zabawę z protezami na karcie SD? Nigdy bym nie pomyślał, że ten temat aż tak się rozwinie i że będzie tak dopracowany :) Pozostaje mi tylko Wam wszystkim pogratulować - a Tobie w szczególności wytrwałości i awansu na forum :)
Wrzuć sobie tego piernika co napisałem wyżej - zapewniam, że będziesz miło zaskoczony. Porównując do wydania który Ty promujesz to jest wydajnościowo porównywalne wydanie - a że jest to nowsza wersja ANDROIDA to troszkę lepiej wygląda :) 
SPRZĘT Google Nexus 4
ROM Android 4.4 kitkat
Radio 2.0.1700.84
BOOTLOADER MAKOZ10o

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 03, 2011, 20:13:26 »
 :wink:

trochę odrzuca mnie dialer i klawiatura
ale jak do tej pory z gingerbreadów najbardziej podobał mi się nowy HyperDroid

ile w tym, który polecasz jest userdata bezpośrednio po instalacji ?
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2011, 20:16:32 wysłana przez lemar123 »

*

Offline sqter

• **
  • 142
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 03, 2011, 20:16:26 »

Tak jak napisałem wyżej - około 150MB w pamięci wew. telefonu.
[EDIT]
Pamięci na dane użytkownika jest ponad 200MB

[EDIT]
Kto jak kto, ale Ty z doinstalowaniem dialera i klawiszami na pewno sobie poradzisz. To Twoje tłumaczenie jakoś mnie nie przekonuje :)
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2011, 20:34:37 wysłana przez sqter »
SPRZĘT Google Nexus 4
ROM Android 4.4 kitkat
Radio 2.0.1700.84
BOOTLOADER MAKOZ10o

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 03, 2011, 20:19:00 »

Tak jak napisałem wyżej - około 150MB w pamięci wew. telefonu.
to coś mało - powinno być prawie 100 MB więcej
dostosowywałeś wielkość partycji pod ten rom czy wziałeś CMR 250 MB ?
jeśli nie, to w wątku o CMR masz poradnik jak to zrobić

*

Offline sqter

• **
  • 142
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 03, 2011, 20:31:31 »
Wydawało mi się, że użyłem zalecany przez autora podział partycji (CMR150MB).

Masz racje, coś źle podliczyłem. Teraz mam użyte 95MB, wolne 120 więc po czystej instalacji powinno być teoretycznie jak autor zapewnia troszkę ponad 200MB wolnego. Poprawie swój wpis wyżej bo wstyd :D
SPRZĘT Google Nexus 4
ROM Android 4.4 kitkat
Radio 2.0.1700.84
BOOTLOADER MAKOZ10o

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 03, 2011, 20:43:52 »
Jeśli ktoś ma ochotę spróbować nowego PIERNIKA to z czystym sumieniem mogę polecić build
[29 Jan][ZIP] Ultimate Droid 3.0 RC [Ginger-RAM][Kernel: my own r1.2].

Jest to wyjątkowo szybki (jak na piernika) i stabilny wypiek (2 dzień i nic się nie dzieje), w 99% polski i działa w nim praktycznie wszystko podobnie jak w wydaniach Froyo. Szczegóły TUTAJ i TUTAJ
Jedyny problem jaki z nim miałem to nie pełna kompatybylność z niektórymi aplikacjami np. gra Angry Biurds - ale wystarczy wrzucić ją do pamięci NAND i śmiaga aż miło.  Pozostałe aplikacje działają w pełni prawidłowo (nie ma problemu np. z aplikacjami Qadrant czy Linpack) Wynik testów pierwszego to około 1100 punktów drugi daje wynik 35-38 Mflops (bez podrkęcania - bo się nie da).
Po instalacji wolnego NAND (na dane użytkownika) mamy ponad 200MB, a i RAMu nie brakuje - średnio podczas normalnej pracy wolnego RAMu mam od 150-200MB.
Jest to wydanie oczywiście bez SENSE. Bateria też OK - nie mierzyłem, ale 2 dzień mi ciągnie bez ładowania i do wieczora na pewno wytrzyma :)

Moim skromnym zdaniem powinien znaleźć się na liście polecanych polskojęzycznych BUILDów :)
Z XDA nie można pobrać...;/

*

Offline sqter

• **
  • 142
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 03, 2011, 21:30:49 »
Na XDA robili porządki ale na drugin linku jak najbardziej pobierać można.
Świadomie wrzuciłem dwa linki - jeden z XDA z opisem, drugi jak ktoś zechce do źródła gdzie można pobrać plik z ROMem.
SPRZĘT Google Nexus 4
ROM Android 4.4 kitkat
Radio 2.0.1700.84
BOOTLOADER MAKOZ10o

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 03, 2011, 21:38:16 »
coś lewy ten rom skoro "GPL Violation" oberwał ...
wgotowane pewnie jest coś licencjonowanego albo niepochodzącego od HTC

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 03, 2011, 21:39:03 »
Ale tam się trzeba zarejestrować :E

*

Offline sqter

• **
  • 142
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 03, 2011, 22:00:34 »
coś lewy ten rom skoro "GPL Violation" oberwał ...
wgotowane pewnie jest coś licencjonowanego albo niepochodzącego od HTC

Za coś poleciał na pewno, ale jeśli chodzi o soft to nic "lewego" nie widzę. Powiem więcej to wydanie jest "odtłuszczone" prawie jak mleko zero %. Nawet podstawowe aplikacje GOOGLE  trzeba doinstalować, bo prawie nic tam nie ma.

Koniec wywodów. Ja tylko wspomniałem, że wyszedł całkiem szybki i wart uwagi PIERNIK. Jeśli uważacie, że coś z nim jest nie tak i nie warto sobie nim głowy zawracać proponuje zamknąć temat tego wydania, bo dyskusja tu chyba nie wskazana i nie potrzebnie robi się śmietnik. Od tego są tematy "ogólne".

Pozdrawiam
SPRZĘT Google Nexus 4
ROM Android 4.4 kitkat
Radio 2.0.1700.84
BOOTLOADER MAKOZ10o

*

Offline lemar123

• 2680
Odp: [NAND Ultimate Droid Ginger-RAM] 3.0 RC
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 03, 2011, 22:12:49 »
wręcz przeciwnie
wydzielam, może będzie więcej zainteresowanych

Odp: [NAND Ultimate Droid Ginger-RAM] 3.0 RC
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 06, 2011, 22:13:27 »
Tak sobie używam tego romu parę dni i naprawde po przesiadce z hyperdroida jakiś taki lepszy mi sie wydaje. Jest naprawdę szybki i stabilny. Jedyny problem jaki miałem to instalacja np. talkin cat- mam kupioną a za nic na świecie nie chce mi sie ściągnąć. Praktycznie caly po polsku z czym w hyperdroidzie zrobił sie problem. Ogólnie warty polecenia.

*

Offline sqter

• **
  • 142
Odp: [NAND Ultimate Droid 3.0.1 GINGER [RAM][Rafpigna 1.7] UPDATE
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 18, 2011, 23:22:17 »
Wyszła nowa wersja :) Szczegóły w pierwszym poście oraz na XDA
SPRZĘT Google Nexus 4
ROM Android 4.4 kitkat
Radio 2.0.1700.84
BOOTLOADER MAKOZ10o

*

Offline ckiu

• *
  • 81
  • Sprzęt: All in One HD2, jak zepsuje to następny HD2
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 21, 2011, 10:38:53 »
Powiem tak, jeśli ktoś uważa że korzysta z szybkiego romu niech zweryfikuje pojęcie szybkości instalując ten bulid.
Nie siedzę na jednym wypieku dłużej niż dwa dni, generalnie to testuje wiekszość nowych romów lub aktualizacji także nieskromnie pisząc mam dość duże pojęcie jak co pracuje. Z czymś takim jak [CWM]Ultimate Droid 3.0.1 [RAM][Rafpigna 1.7] się jeszcze nie spotkałem, nie robiłem testów benchmarkami bo są bez sensu ale szybkość i reakcja interfejsu którą ten zacny wypiek sobą reprezentuję przebija wszystko co przewaliło się przez mojego biednego Leona:)  Pisałem że nie siedzę dłużej niż dwa dni ale dziś jest trzeci a mi nie przychodzi na myśl aby wrzucić coś innego na jeszcze biedniejszą kartę SD. Ogromna możliwość ingerencji w interfejs, zmiany czcionek, lockscreenu w standardzie, wydaję mi się że zaczerpnięte z CM7. Jak na razie bez żadnych bugów czy wykrzaczeń. Jak na Ginger dość mocno spolszczony. Brak fabrycznego App2sd można rozwiązać odpowiednimi programami i to na chwilę obecną jest jedyny minus jakiego się dopatrzyłem bo nie zawsze działa to tak jak powinno. Telefon uruchamia się w mniej niż minutę i jest naprawdę szybki zatem polecam, szczególnie miłośnikom romów z sense, klawiaturę i dialer można doinstalować  :grin: :ok:

Get Some!

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 21, 2011, 11:08:46 »
Powiem tak, jeśli ktoś uważa że korzysta z szybkiego romu niech zweryfikuje pojęcie szybkości instalując ten bulid.
Nie siedzę na jednym wypieku dłużej niż dwa dni, generalnie to testuje wiekszość nowych romów lub aktualizacji także nieskromnie pisząc mam dość duże pojęcie jak co pracuje. Z czymś takim jak [CWM]Ultimate Droid 3.0.1 [RAM][Rafpigna 1.7] się jeszcze nie spotkałem, nie robiłem testów benchmarkami bo są bez sensu ale szybkość i reakcja interfejsu którą ten zacny wypiek sobą reprezentuję przebija wszystko co przewaliło się przez mojego biednego Leona:)  Pisałem że nie siedzę dłużej niż dwa dni ale dziś jest trzeci a mi nie przychodzi na myśl aby wrzucić coś innego na jeszcze biedniejszą kartę SD. Ogromna możliwość ingerencji w interfejs, zmiany czcionek, lockscreenu w standardzie, wydaję mi się że zaczerpnięte z CM7. Jak na razie bez żadnych bugów czy wykrzaczeń. Jak na Ginger dość mocno spolszczony. Brak fabrycznego App2sd można rozwiązać odpowiednimi programami i to na chwilę obecną jest jedyny minus jakiego się dopatrzyłem bo nie zawsze działa to tak jak powinno. Telefon uruchamia się w mniej niż minutę i jest naprawdę szybki zatem polecam, szczególnie miłośnikom romów z sense, klawiaturę i dialer można doinstalować  :grin: :ok:

A miałeś na pokładzie rom z Nexusa? Jeżeli tak, to czy naprawdę ten rom jest szybszy?

*

Offline ckiu

• *
  • 81
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 21, 2011, 11:19:49 »
A miałeś na pokładzie rom z Nexusa? Jeżeli tak, to czy naprawdę ten rom jest szybszy?

Miałem i z Froyo i z Ginger ale obydwa wąchają spaliny z Ultimate:D

Rom siedzi w pamięci RAM i w związku z tym mam pytanie, czy jest to w 100% bezpieczne dla telefonu? Chodzi mi o dłuższe używanie.
Get Some!

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 21, 2011, 11:42:46 »

Miałem i z Froyo i z Ginger ale obydwa wąchają spaliny z Ultimate:D

Rom siedzi w pamięci RAM i w związku z tym mam pytanie, czy jest to w 100% bezpieczne dla telefonu? Chodzi mi o dłuższe używanie.
Skoro tak stawiasz sprawę to może się skuszę ;) Szkoda że to w dalszym ciągu Ginger, na którym nie wszystkie aplikacje chodzą.
Teoretycznie to wszystko co robimy wgrywając Andka, gotowany WM - cokolwiek z czym wiąże się ściągnięcie SPL, jest niebezpieczne :E

*

Offline ckiu

• *
  • 81
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 21, 2011, 12:27:46 »
Teoretycznie to wszystko co robimy wgrywając Andka, gotowany WM - cokolwiek z czym wiąże się ściągnięcie SPL, jest niebezpieczne

+1 :ok:

Co do niezgodności .apk z Gingerem to chyba jest już o wiele lepiej bo nie spotkałem się jeszcze z odmową instalacji, niestety są to moje subiektywne odczucia także sam zobaczysz. Nie gram także o grach się nie wypowiem. Polecam również zmianę DPI na 180,190. Po Hyperdroidzie od pongstera gdzie ustawiona była na 167( hardcore) bodajże  pierwszą rzeczą jaką zmieniam w systemie jest właśnie ten wpis, 240dpi teraz wygląda jak ekran Nokii 3510:D
Get Some!

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 21, 2011, 12:54:16 »
pierwszą rzeczą jaką zmieniam w systemie jest właśnie ten wpis, 240dpi teraz wygląda jak ekran Nokii 3510:D
Ja też przezwyczaiłem się do takiej małej rozdziałki, i ekranu 6x5 kolumn :) więc nic większego się już nie kwalifikuje ;)

Połączone: Luty 21, 2011, 15:00:39
A jest ktoś chętny żeby mi udostępnić mi link bezpośredni do tego Andka? bo czekam cały dzień na maila żeby konto potwierdzić i się doczekać nie mogę.
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2011, 15:00:39 wysłana przez xspojlerx »

*

Offline _patryk

• **
  • 140
  • Sprzęt: HD2, x51v
    heyah

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 21, 2011, 15:39:07 »
Dzięki, śmiga :ok:
Ale transferem to nie powala :E

*

Offline sqter

• **
  • 142
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 22, 2011, 19:29:29 »
(...)Rom siedzi w pamięci RAM i w związku z tym mam pytanie, czy jest to w 100% bezpieczne dla telefonu? Chodzi mi o dłuższe używanie(...)

Każdy ROM siedządzy w RAMie jest tak samo bezpieczny dla telefonu jak każda inna modyfikacja. Jedyna przykra niespodzianka jaka może się przydażyć w przypadku jakiegokolwiek błędu to typowa usterka w postaci zawieszenia telefonu lub zgubienia jakiś nie zapisanych ustawień :) Mi się raz nie wybudził po 3 dniach intensywnych testów. Co ciekawe pewna część systemu która odpowiada za realizację połączenia działała, bo udało mi się bez problemu odebrać przychodzące połączenie.
Reszty niespodzianek w tym wydaniu raczej nie przewiduję.
SPRZĘT Google Nexus 4
ROM Android 4.4 kitkat
Radio 2.0.1700.84
BOOTLOADER MAKOZ10o

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 24, 2011, 13:13:01 »
Trochę się namęczyłem żeby go wgrać, ale chodzi w końcu, z Ad-hoc i ze wszystkim co mi potrzebne, jak narazie to tylko sygic mi nie chodzi, ale nie testowałem jeszcze wszytkich apków. Rzeczywiście jest szybki ;)

« Odpowiedź #25 dnia: Luty 24, 2011, 20:05:11 »
Sygic działa ale w wersji v8.24 albo aura.

« Odpowiedź #26 dnia: Luty 24, 2011, 22:29:24 »
Czy Testowales MDJ cyanogen mod 7 ? Interesuje mnie porownanie tych 2 romow.

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 25, 2011, 09:01:51 »
Czy Testowales MDJ cyanogen mod 7 ? Interesuje mnie porownanie tych 2 romow.
Testowałem, ale wyleciał z prędkością światła, zaraz po zainstalowaniu :p nie pamiętam już czemu... Ten napewno lepszy jak dla mnie bo utrzymał się dłużej.
Z tego co pamiętam, po MDJ CM7 pozostał niesmak również z tego powodu, że nie chciał mi po nim ruszyć Nexus Gingerbread, nie wiem dlaczego, musiałem wgrać normalne froyo i dopiero potem tego Nexusa, sprawdzałem 3 razy, bo byłem tak zdumiony, HR nic nie zmieniał.

« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 01, 2011, 10:42:54 »
Witam!Od razu prosze aby mi nie cisnąć :)ale czym to wgrac ?po sciagnieciu mam plik rar a jak rozpakowywuje mam 3 foldery.Dotychczas mialem jeden plik do instalacji a tutaj zamiast plikow mam foldery...
Dziekuje za wyrozumiałość :)
pozdrawiam

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 01, 2011, 11:40:07 »
Witam!Od razu prosze aby mi nie cisnąć :)ale czym to wgrac ?po sciagnieciu mam plik rar a jak rozpakowywuje mam 3 foldery.Dotychczas mialem jeden plik do instalacji a tutaj zamiast plikow mam foldery...
Dziekuje za wyrozumiałość :)
pozdrawiam
Jest to wersja CWM, zapraszam do lektury tego wątku