[mattc Leo + Froyo] v1.8 [2010-09-21]

• 253 Odpowiedzi
  • 58530 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline koven

• 325
Odp: [Android] mattc Leo + Froyo *v1.5b OK*, 1.6 :-( [2010-08-24]
« Odpowiedź #90 dnia: Sierpień 25, 2010, 22:27:55 »
Z galerii do aparatu nikomu nie działa, taki bug.
Jest nowy kucharz wersji z sens i bez: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=765058
A ten build to mi wygląda na próbę złapania userów i podbicia popularności na innym forum. Pewnie żeby dostać link trzeba się będzie zarejestrować w nowym miejscu, a build nie będzie miał nic nowego ...
Pewnie tak.Dopiero po wrzuceniu linka, zauwazylem, ze gosc reklamuje sie PM''kami
This is a story about memory,
and that's what can be
remembered...

*

Offline lemar123

• 2680
  • Sprzęt: Samsung A5
« Odpowiedź #91 dnia: Sierpień 25, 2010, 22:33:16 »
Nooo, już się miałem poddać z 1.6b - wszystko chodziło, że jakoś wolno (na alternatywnym rootfs).
A tymczasem jak się ustawi w SetCPU Scaling: conservative (i częstotliwość na max), to sprzęt skrzydeł dostaje - 37-38 mflops non-stop. Tylko Kilera podmieniłem z Task Killer'a (domyślnie zainstalowany na ATK).

Przy tym skalowaniu można zjechać do 650-700 MHz i wszystko działa płynnie. Teraz zobaczę tylko ile bierze w standby.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2010, 22:49:51 wysłana przez lemar123 »

*

Offline dawid595

• **
  • 125
  • Sprzęt: HTC HD2
Odp: [Android] mattc Leo + Froyo *v1.6b OK* [2010-08-25]
« Odpowiedź #92 dnia: Sierpień 25, 2010, 22:43:15 »
Po włączeniu titanum backup wyskakuje mi:

Error. Sorry, I could not acquire root privileges. This applcation will *not* work! Please verify that your TOM is rooted and includes BusyBox, and try again.
ANDROID + WP7

*

Offline lopek1986

• 7
« Odpowiedź #93 dnia: Sierpień 26, 2010, 00:52:01 »
skąd wziąć do niego bootloader?

*

Offline Kaudii

• 1473
  • Sprzęt: HTC Leo, SGS, SGS II
« Odpowiedź #94 dnia: Sierpień 26, 2010, 08:05:20 »
v 1.6b przez noc (9h) u mnie zeszło tylko 11% baterii, jak dla mnie całkiem nieźle

*

Offline snowrider

• 1357
« Odpowiedź #95 dnia: Sierpień 26, 2010, 09:46:05 »
Nareszcie się udało  :mrgreen:
Zdenerwowałem się, że wifi nie działa, zrobiłem task29, format karty, zainstalowałem nowy rom i w 1.6b działa wifi... nareszcie.  :O~

a u mnie skanuje i skanuje....
i nic

karta była formatowana i wszystko od nowa wgrane
tracę już cierpliwość do tego systemu  :-|

*

Offline dawid595

• **
  • 125
« Odpowiedź #96 dnia: Sierpień 26, 2010, 09:57:17 »
A titanum backbup Ci działa?
ANDROID + WP7

*

Offline snowrider

• 1357
« Odpowiedź #97 dnia: Sierpień 26, 2010, 10:02:14 »
A titanum backbup Ci działa?

to pytanie do mnie?

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #98 dnia: Sierpień 26, 2010, 10:12:58 »
v 1.6b przez noc (9h) u mnie zeszło tylko 11% baterii, jak dla mnie całkiem nieźle
U mnie 8%/7h przy włączonym 3G (zapomniałem przełączyć na 2G). To pomaga jak ktoś ma słaby zasięg.

@snowrider
Z czym dokładnie masz problem
1. w ogóle nie działa WiFi
2. nie wykrywa Twojej sieci - było dużo narzekań na WiFi, że nie działa, ale zwykle się okazuje, że to user coś sam zgrzebał w konfiguracji. Może zmieniłeś jakieś ustawienie na routerze, kanał, filtrowanie mac.
3. Nie łączy się ze znalezioną siecią

*

Offline snowrider

• 1357
« Odpowiedź #99 dnia: Sierpień 26, 2010, 10:19:35 »
@snowrider
Z czym dokładnie masz problem
1. w ogóle nie działa WiFi
2. nie wykrywa Twojej sieci - było dużo narzekań na WiFi, że nie działa, ale zwykle się okazuje, że to user coś sam zgrzebał w konfiguracji. Może zmieniłeś jakieś ustawienie na routerze, kanał, filtrowanie mac.
3. Nie łączy się ze znalezioną siecią

1. nie wiem czy działa bo sie nie włącza - po kliknięciu na Wifi pojawia się komunikat, że skanuje i tak sobie zostaje
2. jw
3. jw nie włącza się więc nie znajduje żadnych sieci

*

Offline dawid595

• **
  • 125
« Odpowiedź #100 dnia: Sierpień 26, 2010, 10:51:51 »
Przy włączaniu titanum backup wyskakuje mi, że nie mam usprawnień roota (tak mi się wydaje), nie mogę ani przywrócić wcześniejszych aplikacji, ani w set cpu podkręcić procesora.
Ktoś wie jak to naprawić?
ANDROID + WP7

*

Offline koven

• 325
« Odpowiedź #101 dnia: Sierpień 26, 2010, 11:45:34 »
a klikałeś na "problem?" i ściągałeś BusyBoxa?
This is a story about memory,
and that's what can be
remembered...

*

Offline dawid595

• **
  • 125
« Odpowiedź #102 dnia: Sierpień 26, 2010, 11:47:50 »
Tak, ale po ściągnięciu wyskakuje błąd...
ANDROID + WP7

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #103 dnia: Sierpień 26, 2010, 12:02:09 »
@snowrider
OK, tzn., że problem dotyczy instalacji. Dla 1.6b ma dwie opcje
1. Standardowy zip z 1.6b
2. j.w. + rootfs
Którego używasz ? (podmiana rootfs jest trywialna)

*

Offline SobanaMisiek

• *
  • 55
  • Sprzęt: hypnosis Z 9.0.0 MANILARadio 2.12.50.2
« Odpowiedź #104 dnia: Sierpień 26, 2010, 12:41:01 »
U mnie nie działa GPRS w żadnej opcji częstotliwości czy u Was działa ?? prosi o konfiguracje sieci ale za bardzo nie ma gdzie tam poustawiać. Pytanko czy można wrócić do poprzedniej klawiaturki i je opcji podpowiedzi słów bo ta nowa nie bardzo sobie radzi wręcz nie podpowiada wywala tylko nazwiska z kontaktów a nie słowa a wszystkie opcje mam włączone odnośnie wpisywania tekstu, ma ktoś jakieś pomysły ??
Lepiej przeżyć jeden dzień jak orzeł
niż sto lat jak świnia.

*

Offline Kirucha

• 537
  • gg# 904623
  • Sprzęt: HTC Leo, Desire, Wave-S8500
« Odpowiedź #105 dnia: Sierpień 26, 2010, 13:32:31 »

Generalnie tendencyjna wypowiedz, user ma prawo zmienić ustawienia routera tak żeby domowy sprzęt działał poprawnie, żaden sprzęt z systemem microsoftu nie miał najmniejszego problemu, ze znalezieniem i połączeniem. (sprawdziłem 4 domowe urządzenia z wifi, co tam sprawdziłem działaja... i widza kanał 13 w routerze, sprawdziłem tez nokie n95 i e61 o żesz, też widza....)Schody zaczęły sie po uruchomieniu ANDROIDA ! to android nie widzie pełnego pasma ....

Zahaczę jeszcze o wcześniejszy twój "wybuch śmiechu" gdzie trzeba było nacisnąć dodatkowo przycisk żeby dostać sie do podmenu, nie każdy musi to wiedzieć, a jak nie wie to obsługa androida jest mniej user friendly niż "beznadziejnego i przestarzałego wm"

*

Offline SobanaMisiek

• *
  • 55
« Odpowiedź #106 dnia: Sierpień 26, 2010, 14:45:04 »
U mnie nie działa GPRS w żadnej opcji częstotliwości czy u Was działa ?? prosi o konfiguracje sieci ale za bardzo nie ma gdzie tam poustawiać. Pytanko czy można wrócić do poprzedniej klawiaturki i je opcji podpowiedzi słów bo ta nowa nie bardzo sobie radzi wręcz nie podpowiada wywala tylko nazwiska z kontaktów a nie słowa a wszystkie opcje mam włączone odnośnie wpisywania tekstu, ma ktoś jakieś pomysły ??
GPRS już działa jeszcze jak by ktoś co o tej klawiaturze napisał co można z tym zrobić
niż sto lat jak świnia.

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #107 dnia: Sierpień 26, 2010, 15:00:56 »

Generalnie tendencyjna wypowiedz, user ma prawo zmienić ustawienia routera tak żeby domowy sprzęt działał poprawnie, żaden sprzęt z systemem microsoftu nie miał najmniejszego problemu, ze znalezieniem i połączeniem. (sprawdziłem 4 domowe urządzenia z wifi, co tam sprawdziłem działaja... i widza kanał 13 w routerze, sprawdziłem tez nokie n95 i e61 o żesz, też widza....)Schody zaczęły sie po uruchomieniu ANDROIDA ! to android nie widzie pełnego pasma ....

Zahaczę jeszcze o wcześniejszy twój "wybuch śmiechu" gdzie trzeba było nacisnąć dodatkowo przycisk żeby dostać sie do podmenu, nie każdy musi to wiedzieć, a jak nie wie to obsługa androida jest mniej user friendly niż "beznadziejnego i przestarzałego wm"
Są nieprawidłowości ale sam przyznałeś, że Tobie instalacja poszła gładko. I forum też ma takie informacje, ale zwykle jak coś jest OK - to mało kto o tym pisze. Instalacja jest specyficzna, ale jak się trzymać zasad opisanych na forum to idzie gładko. Usiłuję dojść jak koledze snowrider'owi pomóc. Wypowiedź nie jest tendencyjne, ale Twoja odpowiedź, mam wrażenie - tak. ;-)

Wybuch śmiechu, żeby byłą jasność, dotyczy tego, że używając Androida trzeba wcisnąć klawisz ... "Windows". Czujesz ten paradoks ? Z tego się śmieje, ponieważ wydaje mi się to wyjątkowo zabawne. A nie tego, że w ogóle trzeba jakiś wcisnąć - przecież w telefonie z oryginalnym Androidem też jest klawisz do menu, tylko nie ma on na sobie obrazka z ... Windows. Dla mnie śmieszne, a dla Ciebie ? :-)
W żadnym wypadku nie śmieję z tego, że ktoś czegoś nie wie. W moim przypadku możesz łatwo ocenić ile czasu poświęcam na to aby pomóc innym. Znajdź mi gdzieś miejsce (posta) gdzie się z kogoś śmieję.

@snowrider
Miałem problemy z WiFi/GPRS dla 1.6b tylko gdy
- wersja instalacyjna była be, trzeba było podmienić rootfd
- jak już ruszyło - znany mi wcześniej problem ze static IP
Są sytuacje, gdy jest błąd w wersji androida, w sposobie instalacji lub konfiguracji telefonu i są inne czynniki (niezależne).

No i nadal nie wiem o który przypadek chodzi, a bez tego nie mogę pomóc.
Ale może kolega Kirucha ma jakieś pomysły ? :-)

Połączone: Sierpień 26, 2010, 15:03:54
GPRS już działa jeszcze jak by ktoś co o tej klawiaturze napisał co można z tym zrobić
O jaką klawiaturę Ci chodzi ? Nie zauważyłem aby ta od tekstów się zmieniła. Może mówisz o innej wersji Androida. W mattc chyba się nie zmieniła.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2010, 15:03:54 wysłana przez lemar123 »

*

Offline titus78

• 665
    • a może tak coś wciągniesz?
  • Sprzęt: SGS II, Galaxy Note
« Odpowiedź #108 dnia: Sierpień 26, 2010, 15:50:13 »
jak zrobić aktualizacje z wersji 1.6 do 1.6b? bo nie chce mi się od nowa wgrywać wszystkich aplikacji z marketu...

Czy to chodzi o tą zakładke w ustawienia>Informacje o telefonie> Aktualizaje oprogramowania? bo jak biore sprawdź teraz to mi wyskakuje że brak aktualizaji...
Musisz podmienić pliki:
STARTUP.txt
zImage
system.ext2

ok, dzięki wielkie, wszystko działa jak należy ;)

mam jeszcze jedno pytanie, tych uprawnień roota nie da się jakoś włączyć samemu?

czy można tak samo postąpić ze zmianą 1.5b na 1.6b?
Potrzebna zgoda na reklamowanie stron, serwisów etc.!!!

*

Offline dawid595

• **
  • 125
« Odpowiedź #109 dnia: Sierpień 26, 2010, 15:59:07 »
jak zrobić aktualizacje z wersji 1.6 do 1.6b? bo nie chce mi się od nowa wgrywać wszystkich aplikacji z marketu...

Czy to chodzi o tą zakładke w ustawienia>Informacje o telefonie> Aktualizaje oprogramowania? bo jak biore sprawdź teraz to mi wyskakuje że brak aktualizaji...
Musisz podmienić pliki:
STARTUP.txt
zImage
system.ext2

ok, dzięki wielkie, wszystko działa jak należy ;)

mam jeszcze jedno pytanie, tych uprawnień roota nie da się jakoś włączyć samemu?

czy można tak samo postąpić ze zmianą 1.5b na 1.6b?

Autor nie zaleca aktualizacji. Ja wczoraj zaktualizowałem 1.5b na 1.6b, lecz dużo rzeczy nie działało i nie chodziło zbyt płynnie, więc wgrałem 1.6b od nowa, bez aktualizacji.
Lepiej zainstaluj normalnie  :)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2010, 16:00:45 wysłana przez dawid595 »
ANDROID + WP7

*

Offline snowrider

• 1357
« Odpowiedź #110 dnia: Sierpień 26, 2010, 16:42:55 »
@snowrider
OK, tzn., że problem dotyczy instalacji. Dla 1.6b ma dwie opcje
1. Standardowy zip z 1.6b
2. j.w. + rootfs
Którego używasz ? (podmiana rootfs jest trywialna)

opcja 1.

ale coś dziwnego się dzieje:
po napisaniu tego postu pojechałem na spotkanie i okazało się, że poruszając się po mieście wifi się włączyło i znalazło jakieś sieci. cały szczęśliwy, że zaczęło działać wróciłem do domu i w domu nie widzi żadnej, a zwykle po za moją Leo widział jeszcze 4-5 innych, teraz znowu żadnej

o co chodzi?

*

Offline SobanaMisiek

• *
  • 55
« Odpowiedź #111 dnia: Sierpień 26, 2010, 17:07:27 »
 lemar123 odnośnie mojej klawiatury (trwało tak długo bo jeszcze raz instalowałem androida  mattc Leo + Froyo v1.6b z poprawka do GPRS)
mam taką

pierwszą mam na stałe i to jest straszna kiszka a jak wejdę w kalibracje to mam ta która powinna być ale ona jest tylko w kalibracji
instalka androida na formatowanej karcie
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2010, 17:19:26 wysłana przez SobanaMisiek »
niż sto lat jak świnia.

*

Offline Kirucha

• 537
  • gg# 904623
« Odpowiedź #112 dnia: Sierpień 26, 2010, 17:23:43 »
@ snowrider, jakoś nie mogę doczytać jaki masz config na Leo, tzn chodzi mi o radio i rom.
U mnie działa na najnowszym ROMie elminsterka 1.15 (masz dojście do działu vip wiec nie ma problemu) ma wgotowany loader do androida działa super.
Radio takie jak w opisie 2_10_50_28_2 i widze na około nawet do 20 routerów, jedyne czego nie udało mi sie zrobić to połączenie ad hoc w konfigu że lapek udostępnia połączenie...

@lemar123, jeżeli cos wiem to sie dzielę ta wiedzą, przeczytaj co napisałeś, nie każdy musi mieć takie poczucie humoru i powinieneś to wziąć pod uwagę tym bardziej że pisałeś to w faq...
Druga sprawa to w faq jest napisane w wymaganiach karta 1GB z tego co widze to sam plik "data.img" u mnie przynajmniej ma ponad 1GB i to od wersji 1.5 chyba, nie wiem jak u innych ale można by to wziąć pod uwagę w faq.
Postaram sie też sprawdzić i napisać do jakiej częstotliwości Android widzi wifi, też można by dodać bo  nie każdy router musi mieć 13 kanałów i tak przyppisane pasma.

*

Offline SobanaMisiek

• *
  • 55
« Odpowiedź #113 dnia: Sierpień 26, 2010, 17:35:40 »
@ snowrider, jakoś nie mogę doczytać jaki masz config na Leo, tzn chodzi mi o radio i rom.
U mnie działa na najnowszym ROMie elminsterka 1.15 (masz dojście do działu vip wiec nie ma problemu) ma wgotowany loader do androida działa super.
czy blackSideDown v1.15.23569.TiT - wersja z Titanium ta wersja ma tez wbudowanego loadera ??
niż sto lat jak świnia.

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #114 dnia: Sierpień 26, 2010, 18:34:43 »
@snowrider
Podmień rootfs, po to właśnie jest zamieszczony. Ja miałem kłopot nawet z GPRS przed podmianą. A potem tylko z dynamic IP. I teraz wszystko mi działa.
Podaj ROM i Radio, bez tego rzeczywiście jest kłopot.

@SobanaMisiek
W v1.6b (alternatywny rootfs) w aplikacji Wiadomości (SMS) mam tę, którą masz po prawej. Taką ciemną, to chyba w shubCRAFT widziałem. Był wątek na xda z poszukiwaniem alternatywnej, np. z EVO, i nawet bym się założył, że jakiegoś .apk widziałem załączonego, ale teraz nie mogę tego wątku z załącznikiem znaleźć.

@Kirucha
Takie poczucie humoru mam i już. Ja nie narzekam :-).
Guide rzeczywiście muszę przejrzeć - w ten miesiąc trochę się zmieniło, np. z 256 MG data.img porobiły się 1GB, jak gdyby, przy tak częstych reinstalacjach, komukolwiek miałoby nie starczyć 256 MB. NAND w HD2 jest mniejsze niż 1GB i dane albo będą się musiały tam zmieścić, albo nadal będzie potrzebna karta.

Gdybyście jeszcze jakieś niespójności znaleźli proszę o info na PW.

BTW,
Bateria na 1.6b bez większych zmian 1.2/h w StandBy.

Dziś, po mniej więcej 16h używania strasznie mułowaty się Androdi zrobił. Linpack pokazywał max 10 mflops. Przestawianie skalowania nic nie dawało. Unormowało się po restarcie ale wyrzuciłem SetCPU całkiem, żeby zobaczyć jak się bez niego ta wersja będzie zachowywać. Bez SetCPU jest stabilnie 36-37 zatem wg mnie SetCPU w ogóle do szczęścia potrzebny nie jest.

Bardzo zgrabnie też działa Launcher Pro. Wszystko jest bardziej płynne, a do pogody polecam Weather Forecast (http://www.appbrain.com/app/com.ermesjo.yr).

« Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2010, 11:34:40 wysłana przez lemar123 »

*

Offline snowrider

• 1357
« Odpowiedź #115 dnia: Sierpień 26, 2010, 18:51:58 »
Radio takie jak w opisie 2_10_50_28_2 i widze na około nawet do 20 routerów, jedyne czego nie udało mi sie zrobić to połączenie ad hoc w konfigu że lapek udostępnia połączenie...

ROM Elegancia Final 2.0 i radio 2.12.50

@snowrider
Podmień rootfs, po to właśnie jest zamieszczony. Ja miałem kłopot nawet z GPRS przed podmianą. A potem tylko z dynamic IP. I teraz wszystko mi działa.

super, tylko jak?
aż taki oblatany to nie jestem :(

*

Offline Kirucha

• 537
  • gg# 904623
« Odpowiedź #116 dnia: Sierpień 26, 2010, 19:23:45 »
@SobanaMisiek, nie wiem czy titanium ma, ja mam z manilka i cht i mam loadera, wydaje mi się ze całe 1.15 powinno mieć.

@snowrider to radio z tego co pamiętam ma spory apetyt na baterie, ROM widze wwe, to moze chucki'ego cosik pod androida ?

Inna sprawa to opisane mrożenie na początku w v 1.6b, qrcze dopiero za 5 podejsciem odpalilo ... ale śmiga naprawde szybko.
wifi testowalem i widzi router w zakresie częstotliwości 2.412GHz do 2.462GHz ( u mnie kanały 1-11, na 12 i 13 lipa)

edit: tutaj cosik znalazłem ---> http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=733649
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2010, 19:36:03 wysłana przez Kirucha »

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #117 dnia: Sierpień 26, 2010, 19:30:48 »
@snowrider
super, tylko jak?
aż taki oblatany to nie jestem :(
myślałem, że zaglądacie na oryginalny wątek na xda
ściągnij stąd i pod WinMo zastąp ten z /Android (staremu rootfs zmień nazwę, na wypadek gdyby było jeszcze gorzej) i odpal Android'a

*

Offline Kaudii

• 1473
  • Sprzęt: HTC Leo, SGS, SGS II
« Odpowiedź #118 dnia: Sierpień 26, 2010, 21:03:38 »
pisałem już o tym alternatywnym pliku rootfs na stronie 3 tego wątku ale jak widać nie wszyscy czytają

*

Offline snowrider

• 1357
« Odpowiedź #119 dnia: Sierpień 27, 2010, 01:09:30 »
przepraszam, za dużo zostało napisane ważnych rzeczy ale można je przeoczyć w tym nawale postów