też znalazłem http://pocketnow.com/android/htc-sync-305422-released-for-desire-legend-hero-wildfire-and-aria jest tam łącze do pobrania, właśnie się instaluje
Dzięki to jest to, czego szukałem

Połączone: Sierpień 24, 2010, 22:51:51
Żeby działała synchronizacja, w jakim trybie podłączyć tel.? HTC Sync? Debugowanie włączone czy nie? Nie wiem czy już mam taki śmietnik na kompach, ale coś nie mogę tego uruchomić...
Rozpoczęcie korzystania z HTC Sync
1. Za pomocą kabla USB połącz telefon z komputerem
2. Gdy na ekranie telefonu zostanie wyświetlone zapytanie o rodzaj połączenia USB, stuknij HTC Sync, a następnie stuknij Gotowe.
3. Poczekaj, aż program HTC Sync wykryje telefon. Na ekranie konfiguracji urządzenia wprowadź nazwę telefonu.
4. Kliknij Zapisz. Zostaje otwarty Panel urządzenia. W Panelu urządzenia można ustawić opcje synchronizacji, zobaczyć ogólne informacje na temat telefonu, sprawdzić wykorzystaną i dostępną ilość miejsca na karcie pamięci oraz rozpocząć synchronizację.
Informacja dla klientów posiadających telefon Wildfire, w którym opcja „HTC Sync” po podłączeniu telefonu za pomocą kabla USB nie jest dostępna:
1. Przed podłączeniem telefonu do komputera sprawdź, czy została wybrana opcja Debugowanie USB w menu Ustawienia > Aplikacje > Dla programistów.
2. Podłącz telefon do komputera i odczekaj 10 sekund na uzupełnienie klienta urządzenia.
3. Odłącz przewód USB do synchronizacji i ponownie podłącz telefon do komputera za pomocą kabla USB.
4. Wybierz „HTC Sync” i poczekaj aż HTC Sync rozpozna telefon.