[mattc Leo + Froyo] v1.8 [2010-09-21]

• 253 Odpowiedzi
  • 55690 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Pawbrotm

• 582
  • Sprzęt: TF101, Galaxy Nexus i9250, Iconia W500, XDA Zest
Odp: [mattc Leo + Froyo] v1.8 [2010-09-21]
« Odpowiedź #240 dnia: Listopad 08, 2010, 20:56:23 »
Na pewno nie obecne. Reszta jest opisana w FAQ.
Toshiba G500 > Toshiba G810 > HTC Touch Diamond 2 + Toshiba G900 + HTC Dream > HTC HD2 > HTC Desire HD + Nokia N900 > HTC Sensation > HTC EVO 3D > Samsung Galaxy S2 > Samsung Galaxy Nexus -> Nexus 5 32GB

« Odpowiedź #241 dnia: Listopad 15, 2010, 14:16:23 »
Które Radio będzie dobre dla wersji 1.8? Obecnie posiadam Rom 1.66 i radio 2.07.51.22_2
sorki ale jestem zielony

Ja mam te: "2.14.50.04", nie narzekam (nowsze od tego pożerało mi baterię).

*

Offline mkamil

• 27
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #242 dnia: Listopad 21, 2010, 00:39:21 »
Próbuje wrzucć wersję 1.8 stosowałem się do tych punktów:
   1. Download zip file.
   2. Extract contents of zip file into a folder on your SD card named 'Android'.
   3. Using a file explorer in Windows Mobile, inside the 'Android' folder run CLRCAD.exe. Don't worry, it will appear to do nothing, that is normal.
   4. Run Haret.exe.
   5. Enjoy Android.

Wcześniej wgrałem tylko nowe radio "2.14.50.04", ROM nie zmieniałem, mam 1.66.

Po włączeniu haret.exe, pojawia się przez chwile czarny ekran, później zaświeca się na chwile dioda, a później na ekranie pojawiają się poziome, nieregularne białe paski.

Nie wiem co robię źle, na karcie folder android ma być w folderze o takiej samej nazwie?

« Odpowiedź #243 dnia: Listopad 21, 2010, 00:42:37 »
Najlepiej wrzuć nowy kernel hastarina 8.4 i wtedy już nie będzie pasków (aczkolwiek to jest normalne przy tym kernelu, w tym buildzie), jeśli chodzi o paski to trzeba poczekać 10 -15 min. ;)

*

Offline mkamil

• 27
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #244 dnia: Listopad 21, 2010, 00:53:07 »
Gdzie się go wrzuca?

Czyli mimo tych statycznych pasków andek się uruchomi?

Sory, jeżeli piszę jakieś głupoty, ale dzisiaj pierwszy raz mam w ręku urządzenie z wm i od razu instaluje Androida.

« Odpowiedź #245 dnia: Listopad 21, 2010, 14:27:13 »
Wejdź w Android Guide co do zmiany kernela. A co do tych pasków, tak, android powinien się uruchomić po 10-15 min.

*

Offline biceps33

• 341
  • Sprzęt: Galaxy SII
« Odpowiedź #246 dnia: Listopad 25, 2010, 20:44:13 »
Panowie, korzystam z tego buildu Andka już od około tygodnia. Czasami coś się zacina, nie odtwarza płynnie muzyki - ok zrzucam to na fakt że chodzi z karty, dłuższy czas dostępu bla bla bla...

Ale jedna rzecz mnie niemiłosiernie wkurza i nigdzie nie moge znaleźć odpowiedzi, mianowicie:

Telefon nie nadąża za mną podczas pisania - kiedy naciskam szybko jedną literę po drugiej, to ta pierwsza pojawia się i zaraz znika zastąpiona przez tą, którą nacisnąłem jako drugą. Z tego powodu moje pisanie jest bardzo ślamazarne i wnerwiające.

Czy możecie sprawdzić czy u Was też tak jest? Naciśnijcie szybko jedną literę po drugiej.

Sprawdzałem u kolegi na orginalnym HTC Desire i wszystko jest ok.

« Odpowiedź #247 dnia: Listopad 25, 2010, 20:50:37 »
Musisz zmienić kernel, po tym i muzyka przestanie się ciąć;)

*

Offline biceps33

• 341
« Odpowiedź #248 dnia: Listopad 25, 2010, 21:02:31 »
a na jaki jeśli można prosić o podpowiedź?;)

« Odpowiedź #249 dnia: Listopad 25, 2010, 21:06:31 »
6. Po co i jak zaktualizować jądrą (zimage) w build'zie ?
A: Powodów może być kilka
- gdy cos nie działa poprawnie a tu ktoś nagle pisze, że zmienił, i że jest teraz bardziej szczęśliwy
- gdy nie ma problemów, czyli z nudów
Po zmianie jądra może być inna wydajność Leo, inne (niekoniecznie lepsze) zużycie baterii, itd. - oryginalne jądro z builda było dopasowane przez kucharza, ale i kucharze zamiast całego noweg build'a sugerują pomianę. Czasem do szczęścia potrzebny jeszcze startup.txt, którego ustawienia muszą pasować do zimage. Jeśli ktoś pisze, że jemu zmiana jądra pomogła - to można spróbować
Procedura
- przed nadpisaniem plików najlepiej zrobić backup całego katalogu /Android - jeśli będzie gorzej, restartujemy andka i z poziomu WM przywracamy starą zawartość katalogu
- pobrać nowe jądro (zwykle z xda), poza jądrem (zimage) muszą zostac pomienione jeszcze biblioteki .ko - jak nie wiesz skąd pobrać cąły taki zestaw, to daj sobie spokój
- na kartę sd, do katalogu domowego Androida (zakładając, że to /Android) wrzucić plik "zimage" (/Android/zimage) i pliki .ko
- pliki bcm4329.ko oraz tun.ko (o ile nie było też innych) należy skopiować do katalogu /system/lib/modules (/system/lib/modules/*.ko)
- zrestartować telefon

Uwaga
- build'y oparte na CyanogenMod i m.in. build'y pongstera mają własny mechanizm podmiany jądra (jesli w katalogu /Android jest podkatalog root, to opisana przez mnie metoda nie zadziała - wtedy należy użyć metody opisanej przez kucharza, a bedzi eto coś podobnego do tego http://pdaclub.pl/forum/leo/(android)-hyperdroid-*v1-1*-(2010-09-01)/msg1367286/#msg1367286)
- kopiowanie plików .ko do ww. katalogu najprościej wykonać uzywają "Android Terminal" (do pobrania z Marketu), po zainstalowaniu aplikacji, uruchomić ją i w jej oknie, za pomocą klawiatury wykonać następujące polecenia (na końcu każdej linii enter)
Kod: [Zaznacz]# su# cd /sdcard/Android# cp -f *.ko /system/lib/modules#  - jesli wszystko pójdzie ok nie będzie żadnego komunikatu
- są też inne sposoby: root explorer, droid explorer - ale ten jest wg mnie najprostszy

Guide by Lemar;)

*

Offline biceps33

• 341
« Odpowiedź #250 dnia: Listopad 25, 2010, 21:16:58 »
Dzięki, FAQ czytałem :P - po prostu dłuższą chwilę zajęło mi zajarzenie, że jądro i kernel to to samo ;)

*

Offline GeoT

• 18
  • Sprzęt: HTC HD2 + 16GB MiniSD HC
« Odpowiedź #251 dnia: Marzec 11, 2011, 06:53:36 »
Mój pierwszy kontakt z Andkiem na HD2 zacząłem od Froyo 1.8. I pierwsze wrażenie: strasznie się muli. Wiem, najpewniej moja wina bo przeczytałem setki postów, że śmiga aż miło, więc pewnie coś zrobiłem źle.
ROM i radio mam jak w podpisie, do tego karta 16gb sdhc, gdzie mam muzę dokumenty i programy - wszystko z z WinMo.
Jedyne co zrobiłem to skopiowałem tam folder "Android" odpaliłem te dwa pliki (clrcad i hared) no i poszło.
Tyle, że działa jakby w maśle pracował a do tego nie mogę się wbić via wifi do mojej sieci.
HTC HD2 Era PL Brand + 16GB MiniSD HC
ROM:3.14.118.1 (04666) PLK
Radio: 2.15.50.14

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
« Odpowiedź #252 dnia: Marzec 11, 2011, 09:25:54 »
Mój pierwszy kontakt z Andkiem na HD2 zacząłem od Froyo 1.8. I pierwsze wrażenie: strasznie się muli. Wiem, najpewniej moja wina bo przeczytałem setki postów, że śmiga aż miło, więc pewnie coś zrobiłem źle.
ROM i radio mam jak w podpisie, do tego karta 16gb sdhc, gdzie mam muzę dokumenty i programy - wszystko z z WinMo.
Jedyne co zrobiłem to skopiowałem tam folder "Android" odpaliłem te dwa pliki (clrcad i hared) no i poszło.
Tyle, że działa jakby w maśle pracował a do tego nie mogę się wbić via wifi do mojej sieci.
Spróbuj MotoMan Evo Carbon Remix, albo MCCM DS 4.0, i powiedz czy też Ci będzie mulić, z buildami na SD, mało rzeczy można zrobić źle, ew. możesz spróbować sformatować kartę przed odpaleniem nowego buildu.

*

Offline GeoT

• 18
  • Sprzęt: HTC HD2 + 16GB MiniSD HC
« Odpowiedź #253 dnia: Marzec 11, 2011, 11:12:12 »
Problem z wifi musi być po mojej stronie - w pracy wbił się bez problemu. Muszę mieć coś w routerze źle ustawione.
Spróbuj MotoMan Evo Carbon Remix, albo MCCM DS 4.0, i powiedz czy też Ci będzie mulić, z buildami na SD, mało rzeczy można zrobić źle, ew. możesz spróbować sformatować kartę przed odpaleniem nowego buildu.
Tak pewnie zrobię, choć zastanawiam się czy nie działałby lepiej gdyby karta była czyściutka. Jak pisałem mam na niej sporo rzeczy używanych w WinMo. Może tu jets problem? Z Windowsa zrezygnować nie mogę, i kartę też mogę mieć tylko jedną, więc myślę, że dwa systemy spokojnie sobie mogą z jednej korzystać bez "wchodzenia sobie w drogę" :)
Inna rzecz że na samym początku po załadowaniu Andka pojawia się już tapeta z zegarem i wtedy wyskakuje ekran z błędem, który jednak nie ma wpływu na pracę systemu. Pojawia się takie okno:
"Przepraszamy! Aplikacja Ustawienia (proces com.android.settings) została niespodziewanie zatrzymana. Spróbuj ponownie." I jest przycisk "Wymuś zamknięcie". Po jego wciśnięciu niby wszystko jest ok, ale jednak coś jest na rzeczy.

No i jeszcze jedno skoro tak się rozpisuję: sporo osó o tym pisało ale jakoś nie specjalnie podano rozwiązanie. Zaraz po załadowaniu Andka ekran psują biało czarne pasy z przebitymi śladami jakichś ikonek. Chyba jednak spróbuję innego buildu ...
HTC HD2 Era PL Brand + 16GB MiniSD HC
ROM:3.14.118.1 (04666) PLK
Radio: 2.15.50.14