[Android] w HTC HD2

• 505 Odpowiedzi
  • 137756 Wyświetleń

Odp: Android w htc hd2
« Odpowiedź #270 dnia: Sierpień 06, 2010, 15:51:34 »
oŻeby nie świeciły cały czas klawisze w androidzie to trzeba zainstalowac orginalnego roma wim 6.5 i tak odpalic androida żeby nie używać klawiszy funkcyjnych żeby się nie zaswiecily, i wtedy nie będą świecić wogóle co zaoszczędzi baterie

*

Offline SeBoLeX

• 646
  • Sprzęt: Omnia -> HTC Leo -> HTC One X -> SG Note 3
« Odpowiedź #271 dnia: Sierpień 06, 2010, 21:43:56 »
No i mamy mattc Leo + Froyo w/Sense 1.5, tym razem mamy do dyspozycji 384 MB RAM no i działa kamera :) Ponoć jest bardzo duży skok pod względem szybkości działania. Trzeba obadać.
Device #1: Samsung Galaxy Note 3 ; ROM: WiechoROM v5 DXUENF3 (4.4.2 - KitKat)

Device #2: Kiano Core 10.1 3G [ROOTED]

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #272 dnia: Sierpień 06, 2010, 22:58:09 »
No i mamy mattc Leo + Froyo w/Sense 1.5, tym razem mamy do dyspozycji 384 MB RAM no i działa kamera :) Ponoć jest bardzo duży skok pod względem szybkości działania. Trzeba obadać.
ram faktycznie zwiększony ale wolnego u mnie 125mb
testy nie pokazują przyrostu szybkości - może jest sprawniejszy ale minimalnie
flash błyska - ale u mnie pojawiają się jakieś artefakty na ekranie
skopiowałem nową wersję na "żywca" i ustawienia są nietknięte - może w tym problem że różnic nie widać

ps. nie to żebym myślał o kimś konkretnie ale jest wyszła właśnie aplikacja dla osób "mniej wymagających" - The Moron Test v2.1
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2010, 15:35:04 wysłana przez robix1999 »

« Odpowiedź #273 dnia: Sierpień 08, 2010, 21:32:32 »
Ktoś próbował FroyoStone Series - V1 Kernel: manusfreedom 2.6.32.9 ?

*

Offline lemar123

• 2680
  • Sprzęt: Samsung A5
« Odpowiedź #274 dnia: Sierpień 08, 2010, 21:33:52 »
Ktoś próbował FroyoStone Series - V1 Kernel: manusfreedom 2.6.32.9 ?
sqter
patrz wątek Guide / FAQ

*

Offline LateComer

• 20
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #275 dnia: Sierpień 15, 2010, 23:00:07 »
Witam mam pewien problem z androidem na Leo(dokładnie jest to wersja mattc Froyo w/Sense v1.5).
Zacznę od początku.Odpaliłem pierwszy raz androida i było ok,wyłączyłem i włączyłem WM.Przy następnej próbie Android nie chciał się uruchomić.Jak się szybko zorientowałem było to winą tego,że wypakowałem pliki Androida do głównego folderu karty.Szybko naprawiłem ten błąd .Wtedy przy próbie uruchomienia CLRCAD jak i hareta witał mnie taki błąd:"Nie można otworzyć pliku CLRCAD/HARET.Albo nie został on podpisany przy użyciu zaufanego certyfikatu,albo nie można znaleźć jednego z jego składników .Jeśli ten problem występuje nadal,spróbuj ponownie zainstalować lub przywrócić ten plik."Więc wrzuciłem  wszystko od nowa,lecz wystąpił ten sam problem.Więc zrobiłem HR i format karty z poziomu Leo,wrzuciłem Androida,CLRCAD i HARET wystartowały bez problemu.Cieszyłem się Androidem do czasu próby odpalenia go trzeci raz,kiedy to znowu pojawił sie ten sam błąd ,co przed HR i formatem karty.Stąd moja prośba o waszą pomoc.Może ktoś z was już miał podobny problem,lub wie co mógłbym zrobić źle.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

EDIT:Zauważyłem jeszcze,że zainstalowane na karcie programy i gry nie chca odpalac,nie mogę rownież instalować  programów używając cab-ów umieszczonych na karcie.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2010, 00:29:41 wysłana przez LateComer »

*

Offline sqter

• **
  • 142
  • Sprzęt: Google Nexus 4
« Odpowiedź #276 dnia: Sierpień 16, 2010, 07:57:15 »
W przypadku wydania mattc Froyo w/Sense wszystko wraz z plikami CLRCAD i HARET powinno znajdować się w folderze Android. Jeśli tak masz i wyskakuje błąd sprawdź czy te pliki masz w środku i spróbuj uruchomić androida ręcznie poprzez eksplorator plików (klikasz najpierw na CLRCAD, a później na HARET). Podejrzewam, że loader którego używasz szuka plików luzem na karcie a nie w folderze Android. Przejrzyj dokładnie krok po kroku nasze FAQ i zobacz w którym miejscu robisz błąd.
Jeśli sobie nie poradzisz napisz dokładnie krok po kroku co robisz i czego używasz do uruchomienia Androida.
SPRZĘT Google Nexus 4
ROM Android 4.4 kitkat
Radio 2.0.1700.84
BOOTLOADER MAKOZ10o

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #277 dnia: Sierpień 16, 2010, 08:55:11 »
Witam mam pewien problem z androidem na Leo(dokładnie jest to wersja mattc Froyo w/Sense v1.5).
Zacznę od początku.Odpaliłem pierwszy raz androida i było ok,wyłączyłem i włączyłem WM.Przy następnej próbie Android nie chciał się uruchomić.Jak się szybko zorientowałem było to winą tego,że wypakowałem pliki Androida do głównego folderu karty.Szybko naprawiłem ten błąd .Wtedy przy próbie uruchomienia CLRCAD jak i hareta witał mnie taki błąd:"Nie można otworzyć pliku CLRCAD/HARET.Albo nie został on podpisany przy użyciu zaufanego certyfikatu,albo nie można znaleźć jednego z jego składników .Jeśli ten problem występuje nadal,spróbuj ponownie zainstalować lub przywrócić ten plik."Więc wrzuciłem  wszystko od nowa,lecz wystąpił ten sam problem.Więc zrobiłem HR i format karty z poziomu Leo,wrzuciłem Androida,CLRCAD i HARET wystartowały bez problemu.Cieszyłem się Androidem do czasu próby odpalenia go trzeci raz,kiedy to znowu pojawił sie ten sam błąd ,co przed HR i formatem karty.Stąd moja prośba o waszą pomoc.Może ktoś z was już miał podobny problem,lub wie co mógłbym zrobić źle.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

EDIT:Zauważyłem jeszcze,że zainstalowane na karcie programy i gry nie chca odpalac,nie mogę rownież instalować  programów używając cab-ów umieszczonych na karcie.
Może być też sytuacja, że crlcad i haret poza /Android są też w głównym katalogu. Wtedy objawy by się zgadzały, ale skoro był format to teoretycznie tak się stać nie powinno. Tak ogólnie to mam wrażenie, że trochę przesadzam z tymi HR i formatowaniem - to stosunkowo rzadko jest potrzebne i warto zrobić to dopiero jak wszystko inne zawiedzie.

Tak jak napisał sqter przeczytaj FAQ (link mam w stopce) i powinno pójść gładko. A wątek n/t tej dystrybucji masz tutaj.

@sqter
Rzuciłeś okiem na NexusLeo v1 ? Na xda-... zaczęli robić na tym benchmarki z wynikami pod 1900 Quadrant :-)
Wczoraj znowu próbowałem shubCRAFT 1.3, ale tak mi się slimaczyła. Czy z tą wersją jest wszystko OK ?

No i news dnia - darkstone HD2Froyo żyje.  Jest V2, a myślałęm, żę autor zarzuciłto na rzecz FroyoStone ...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2010, 08:58:44 wysłana przez lemar123 »

*

Offline sqter

• **
  • 142
« Odpowiedź #278 dnia: Sierpień 16, 2010, 09:56:22 »
@lemar123
Testowałem Xcelsior's Android FroYo V1.00 i ogólnie podobne do Twojego faworyta, ale zniechęciło mnie to, że nie działa na nim latarka i nie mogłem wyłączyć uciążliwych wibracji na dialerze. Poza tym wrażenia OK.

Co do shubCRAFT 1.3 to chodzi dość sprawnie i nie miałem się do czego przyczepić, ale szybkością można go porównać do wydań z 256MB RAM (wynik w Linpack to około 32mflops). Ulepiona wersja o której wspomniałem na FAQ działała dużo sprawniej 35-36 mflops (czyli porównywalnie do Twojej).
Pamiętaj, że shubCRAFT 1.3 domyślnie nie ma włączonej akceleracji 3d dla Launcher'a - włączenie tej opcji dodaje mu skrzydeł :)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2010, 09:58:01 wysłana przez sqter »
SPRZĘT Google Nexus 4
ROM Android 4.4 kitkat
Radio 2.0.1700.84
BOOTLOADER MAKOZ10o

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #279 dnia: Sierpień 16, 2010, 10:19:59 »
@lemar123
Testowałem Xcelsior's Android FroYo V1.00 i ogólnie podobne do Twojego faworyta, ale zniechęciło mnie to, że nie działa na nim latarka i nie mogłem wyłączyć uciążliwych wibracji na dialerze. Poza tym wrażenia OK.

Co do shubCRAFT 1.3 to chodzi dość sprawnie i nie miałem się do czego przyczepić, ale szybkością można go porównać do wydań z 256MB RAM (wynik w Linpack to około 32mflops). Ulepiona wersja o której wspomniałem na FAQ działała dużo sprawniej 35-36 mflops (czyli porównywalnie do Twojej).
Pamiętaj, że shubCRAFT 1.3 domyślnie nie ma włączonej akceleracji 3d dla Launcher'a - włączenie tej opcji dodaje mu skrzydeł :)
shubCRAFT - o tej akceleracji zapomniałem. To pewnie dlatego.
Xcelsior's - bardzo fajna dystrybucja, bez mrożeń.

Ja z kolei pobawiłem się dłużej NexusLeo i tam, o dziwo zużycie energii mam jak inni, tzn. ~1%/h.
Na pozostałych dystrybucjach, od pewnego czasu mam 5% i nie pomogły nawet zmiany radia i romu (a z nimi HR), ani nawet sztuczki z rejestrem w winmo. Być może jakiś doinstalowywany przeze mnie standardowo soft zwiększa zużycie w standby - np. coś w nocy przelicza.

BTW,
Polecam Ci http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=737001 . Dzięki temu można mieć na SD kilka niezależnych dystrybucji Android'a uruchamianych z menu w winmo.

*

Offline sqter

• **
  • 142
« Odpowiedź #280 dnia: Sierpień 16, 2010, 10:26:52 »
@lemar123
Widziałeś changelog dla darkstone HD2Froyo V2?
Zapowiada się ciekawy build, bo jeśli dobrze zrozumiałem to z nowości które mają działać w tym wydaniu to podświetlanie klawiatury i dioda powiadomień LED.
SPRZĘT Google Nexus 4
ROM Android 4.4 kitkat
Radio 2.0.1700.84
BOOTLOADER MAKOZ10o

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #281 dnia: Sierpień 16, 2010, 10:44:09 »
@lemar123
Widziałeś changelog dla darkstone HD2Froyo V2?
Zapowiada się ciekawy build, bo jeśli dobrze zrozumiałem to z nowości które mają działać w tym wydaniu to podświetlanie klawiatury i dioda powiadomień LED.
Akurat w changelog'u tego nie zauważyłem, ale w wątku były wpisy, że świetnie wygląda.

« Odpowiedź #282 dnia: Sierpień 16, 2010, 10:59:23 »
Witam.
Owszem, świetnie wygląda ale nie mamy polski w wyborze lokalizacji.
Ma ktoś pomysł w jaki sposób wprowadzać polskie ogonki?

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #283 dnia: Sierpień 16, 2010, 11:46:07 »
Witam.
Owszem, świetnie wygląda ale nie mamy polski w wyborze lokalizacji.
Ma ktoś pomysł w jaki sposób wprowadzać polskie ogonki?
Nie bawiłbym się w ogonki. To wersja z Nexus'a - a tam nie ma polskiej lokalizacji.
Jeśli Ci zależy na "ogonkach" weź po prostu dystrybucję z Desire.

*

Offline sqter

• **
  • 142
« Odpowiedź #284 dnia: Sierpień 16, 2010, 11:50:59 »
Jeśli chcesz połowicznie przetłumaczyć Androida zapodaj z Marketu aplikacje Morelocale2 i w niej ustaw polski.
Sprawdzone - działa.
Co do Androida czasami ekran zmrozi na kilka sekund, ale ogólne wrażenie OK. Fajnie wygląda jak w końcu klawisze świecą i dioda LED reaguje na podłączony kabel USB - zupełnie jak w WM. Coraz bardziej te buildy sa dopracowane :)

Edit.:
Na minus RAM - wolnego poniżej 300MB, prędkość szału ni ma 1324 punktów wg. Quadrant i około 29-30mflops wg. Linpack.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2010, 11:53:39 wysłana przez sqter »
SPRZĘT Google Nexus 4
ROM Android 4.4 kitkat
Radio 2.0.1700.84
BOOTLOADER MAKOZ10o

*

Offline wpmike

• 1169
  • Sprzęt: Sony Xperia Z
« Odpowiedź #285 dnia: Sierpień 16, 2010, 12:48:06 »
Testował ktoś Voice Actions? Chyba robię coś nie tak, bo za cholerę nie chce rozpoznać nic, co powiem...

*

Offline LateComer

• 20
« Odpowiedź #286 dnia: Sierpień 16, 2010, 14:29:28 »
Podejrzewam, że loader którego używasz szuka plików luzem na karcie a nie w folderze Android.
Wszystkie pliki są od początku w folderze Android,a CLRCAD i HARET zawsze były odpalane ręcznie bo nigdy nie używałem żadnego loadera.

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #287 dnia: Sierpień 16, 2010, 15:01:16 »
co masz w /Android/startup.txt ?

*

Offline LateComer

• 20
« Odpowiedź #288 dnia: Sierpień 16, 2010, 15:21:55 »
set mtype 2524
set ramaddr 0x18000000
set ramsize 0x0fc00000
set initrd_offset 0x00a00000
set KERNEL zImage
set initrd initrd.gz
set cmdline "lpj=638976"
boot

*

Offline Rajmek

• 1224
  • Sprzęt: Galaxy S6 Edge+ (wersja 6.0.1)
« Odpowiedź #289 dnia: Sierpień 16, 2010, 15:36:59 »
na tym wpisie powinno pójść:

set mtype 2524
set ramaddr 0x18000000
set ramsize 0x0fc00000
set KERNEL zImage
set initrd initrd.gz
set cmdline "rel_path=Android"
boot

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #290 dnia: Sierpień 16, 2010, 15:37:18 »
set mtype 2524
set ramaddr 0x18000000
set ramsize 0x0fc00000
set KERNEL zImage
set initrd initrd.gz
set cmdline "lpj=638976"
boot
zamień linię z set cmdline ... na
set cmdline "rel_path=Android lpj=638976"teoretycznie /Android jest domyślny ale ja w swojej wersji mam wskazanie rel_path

i nie wiem co znaczy lpj=...., tego nie mam wcale

na 99% masz rozwiązanie
za pierwszym razem android odpala się z /Android, a za drugim szuka plików w root karty i nie znajduje
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2010, 15:39:02 wysłana przez lemar123 »

*

Offline LateComer

• 20
« Odpowiedź #291 dnia: Sierpień 16, 2010, 16:08:57 »
Niestety ,żaden z 2 wpisów nie pomógł.Mógłbym zwalić winę na kartę,bo (jak już wspomniałem)żadne pliki exe sie nie uruchamiają(wyskakuje ten sam błąd co w przypadku HARETA i CLRCAD)  jak i cab-y się nie instalują.Choć z drugiej strony karta nigdy nie miała tego problemu przed 3 próbą uruchomienia tego buildu.

*

Offline wpmike

• 1169
Odp: [Android] w HTC HD2
« Odpowiedź #292 dnia: Sierpień 16, 2010, 18:35:59 »
Ja bym spróbował formata pod dużym windowsem. Jakby jednak nadal nie chciało pójść, to spróbuj zrobić low level format. TO (ewentualnie TO) powinno pomóc.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2010, 18:39:50 wysłana przez wpmike »

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #293 dnia: Sierpień 16, 2010, 18:49:26 »
To kolejne pomysły
- jeśli wypakowywałeś plik z spod winmo, to zrób to z dużego windowsa (paker z winmo coś psuł)
- jeśli masz/miałeś w głównym katalogu pliki świadczące o naprawie FAT (takie same nazwy z numerkami na końcu), to rozpakuj dystrybucję jeszcze raz - a skoro Ci się boot'owanie zwiesiło, to struktura partycji musiała zostać uszkodzona, i jakaś zawartość plików mogła zostać zagubiona, a to moze wstrzymać boot

*

Offline wpmike

• 1169
« Odpowiedź #294 dnia: Sierpień 16, 2010, 20:40:41 »
Pytanie, które mnie nurtuje od kilku dni... Kiedy można się spodziewać pierwszych wersji NAND? Może niech odpowie ktoś, kto się orientuje, jak to wyglądało w przypadku Androidów na wcześniejsze maszynki HTC...?

*

Offline LateComer

• 20
« Odpowiedź #295 dnia: Sierpień 16, 2010, 23:12:58 »
Ja bym spróbował formata pod dużym windowsem. Jakby jednak nadal nie chciało pójść, to spróbuj zrobić low level format. TO (ewentualnie TO) powinno pomóc.
Póki co pomógł HR,ale nie wiem na jak długo.

« Odpowiedź #296 dnia: Sierpień 17, 2010, 02:14:24 »
Pytanie, które mnie nurtuje od kilku dni... Kiedy można się spodziewać pierwszych wersji NAND? Może niech odpowie ktoś, kto się orientuje, jak to wyglądało w przypadku Androidów na wcześniejsze maszynki HTC...?
Też to mnie b. interesuje i wyczekuje na wersję NAND.

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
« Odpowiedź #297 dnia: Sierpień 17, 2010, 09:10:23 »
Też to mnie b. interesuje i wyczekuje na wersję NAND.

nie zaśmiecajcie forum - wszyscy czekają na rom z droidem

*

Offline lemar123

• 2680
« Odpowiedź #298 dnia: Sierpień 17, 2010, 09:28:40 »
Nie żebym się nie zgadzał z robix'em - też czekam, i nie warto pytać kiedy, ponieważ nikt nie wie. W takich tematach właściwa odpowiedź, to "będzie, kiedy będzie" ...

Jeśli potwierdzą się wyniki zużycia baterii z nowym jądrem (poniżej 0,3-0,5%/h w standby), to spadek baterii w nocy będzie niższy dla winmo. Problemem pozostanie jeszcze zużycie w czasie normalnego użytkowania, które w moim przypadku dla wifi, 3g, przeglądania net, odtwarzania filmu sięga 15-20%/h. To wynik porównywalny z winmo ale chyba jednak nadal gorszy. Tu chyba jednak będzie trudniej systemowi na karcie sd przebić pamięć NAND w zakresie oszczędności.

Jeśli w wersji z haret (czyli nie NAND) zużycie będzie porównywalne ja będę się zastanawiał czy przejść na NAND. Zwróćcie uwagę, że dla haret.exe nie ma problemu z wyborem wersji Android'a do startu (przez katalog) albo backupem systemu/danych użytkownika. Oczywiście są odpowiednie narzędzia, które to usprawnią (dla  NAND), ale ja lubię sobie zip'ować /Android i mieć kilka dystrybucji testowych np. w katalogach /Android_shubC_v1.4, /Android_mattcwS_v1.5, itd. do wyboru poprzez Exceller MBL.

Edit:
cytat stąd
sorry guys but I don't think that NAND version will be coming soon... Not only the NAND driver is needed to create this but in top of that EVERY HW compontents must be initialized by the Linux (with haret it is initialized by Windows mobile) and THIS is hard work (take months)... This was mentioned in a thread talking about nand version of android port.

« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2010, 14:10:52 wysłana przez lemar123 »

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
« Odpowiedź #299 dnia: Sierpień 17, 2010, 11:13:44 »
patrząc z punktu widzenia użytkownika - ja nie przejdę na NAND mrożonego jogurta
jeśli nie będzie dual system - a to z powodu Automapy którą codziennie potrzebuję i z powodu braku dobrej przeglądarki WWW - bo Operze10 nic nie podskoczy na razie (i nie mogę zrozumieć po co w custom romy kucharze uparcie ładują Operę9.7) - a na droidku bieda z tym na razie - np. jak fenneca odpaliłem to padłem z wrażenia - do ideału lata świetlne są
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2010, 11:15:53 wysłana przez robix1999 »